εικόνα

Πολλαπλασιασμός της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα

Πολλαπλασιασμός της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα

Πολλαπλασιασμός της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα

Υπάρχουν 4 τουλάχιστον τρόποι για να δημιουργήσουμε νέα φυτά ελιάς. Η ελιά μπορεί να πολλαπλαστεί με παραφυάδες, με ξυλοφόρα ή με φυλλοφόρα μοσχεύματα, με εμβολιασμό των επιθυμητών ποικιλιών, καθώς και με τα κουκούτσια από τον καρπό. Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με τη μέθοδο των φυλλοφόρων μοσχευμάτων. Αυτός είναι ο λόγος, που τα περισσότερα ελαιόδεντρα της Μεσογείου παράγονται στα φυτώρια χρησιμοποιώντας φυλλοφόρα μοσχεύματα, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι αξιοποιεί τα φύλλα του βλαστού της ελιάς για να παράγει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της φωτοσύνθεσης, προκειμένου να ριζώσει καλύτερα το νεαρό δενδρύλλιο ελιάς.

 

Πώς επιλέγουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα για τον πολλαπλασιασμό της ελιάς

 

Κόβουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα, δηλαδή τα πάνω τμήματα από ετήσιους βλαστούς της ελιάς με µήκος 10-15 εκατοστών, αφαιρούμε τα χαμηλότερα φύλλα και κρατάμε μόνο 4-5 φύλλα από το πάνω μέρος του βλαστού. Ξύνουμε ελαφρά στο πλάι της βάσης του μοσχεύματος σε ύψος 1 εκατοστού και κάνουμε μία μικρή τομή στη βαση του μοσχεύματος για να αναπτυχθεί πιο εύκολα η ρίζα, καθώς και για να απορροφηθεί καλύτερα η ορμόνη ριζοβολίας που θα προσθέσουμε. Η ορμόνη ριζοβολίας αυξάνει τον αριθμό ανάπτυξης ριζιδίων του μοσχεύματος της ελιάς και συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Ο πολλαπλασιασμός της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα μπορεί να γίνει σχεδόν όλο τον χρόνο, ωστόσο η καταλληλότερη περίοδος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά ελιάς µε φυλλοφόρα μοσχεύματα είναι από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 


Πώς φυτεύουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα της ελιάς στη γλάστρα;

 

Φυτεύουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα της ελιάς σε ατομικά πλαστικά γλάστράκια ή ειδικά μαύρα σακουλάκια φύτευσης, αφού πρώτα βουτήξουμε τη βάση του μοσχεύματος στο νερό και στη συνέχεια σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας. Η φύτευση των μοσχευμάτων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε το πάνω μέρος του βλαστού με τα φύλλα να εξέρχεται απο το φυτόχωμα που θα φυτέψουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως υπόστρωμα φύτευσης φυτόχωμα γενικής χρήσης που προμηθευόμαστε από φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα ή να φτιάξουμε δικό μας μίγμα ανακατεύοντας ίσα μέρη κομπόστ, τύρφης και περλίτη. Τοποθετούμε τα γλαστράκια σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας για να ριζώσουν καλύτερα. Ο καλύτερος τρόπος είναι δημιουργώντας ένα μικρό θερμοκήπιο, όπου τα φυτά ποτίζονται με ειδικά μπεκ υδρονέφωσης, ψεκάζοντας δηλαδή με πολύ μικρά υδροσταγονίδια. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την κατασκευή, βάζουμε τα γλαστράκια μας σε σχετικά φωτεινό σημείο που δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου και καλύπτουμε τα φυτά με μία νάυλον σακούλα. Τα καινούρια φυτά ελιάς μας, ανάλογα με την ποικιλία, θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση μετά από 2 με 3 μήνες.

 


10 μυστικά για καλλιέργεια ελιάς
10 μυστικά για καλλιέργεια ελιάς


 

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα

 

Η επιτυχία του πολλαπλασιασμού με φυλλοφόρα μοσχεύματα εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς, καθώς και από την εποχή συλλογής των μοσχευμάτων, τη συγκέντρωση της ορµόνης ριζοβολίας και το υπόστρωμα φύτευσης. Από τις ελληνικές ποικιλίες ελιάς, αυτές που πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα με φυλλοφόρα μοσχεύματα είναι η Κορωνέικη, η Κοθρέικη, η Μεγαρείτικη. Σχετικά δυσκολότερα πολλαπλασιάζεται η Αμυγδαλολιά και η Κονσερβολιά, και πολύ πιο δύσκολα η Αδραμυτική και η Καλαμών.

 


 

Περισσότερα άρθρα για την ελιά

 

Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, καθώς και συμβουλές για την ελιά στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:

 
Η καλλιέργεια της ελιάς
Η λίπανση της ελιάς
Βόριο στη λίπανση της ελιάς
Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς
Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Συμβουλές για φύτεμα ελιάς
Το πότισμα της ελιάς
Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Αντιμετώπιση της βαμβακάδας στην ελιά
Αντιμετώπιση της καρκίνωσης της ελιάς
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
Γιωργος 27 Ιουλίου 2020

Φυτεψα μοσχευματα κορωνεεικης σε φυτοχωμα με ορμονη ριζοβολιας.και τα σκεπασα με σακούλες σαν θερμοκηπιο ενα πραγμα.καθε ποτε πρέπει να τα ποτιζω? Και ειναι σωστο να τα ψεκαζω καθε μερα με ενα ψεκαστηρακι στα φυλλα?γιατι υδρονεφωση δεν εχω.η θα αναπτυχθούν μυκητες ετσι?σε ποσο καιρο θα πρέπει να πετάξουν φυλλα?και ποτε να τα βγαλω απο τις σακούλες?χιλιες ερωτησεις μαζεμενες!ευχαριστω εκ τον προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Δέσποινα 5 Απριλίου 2020

Γεια σας. Πριν από μερικές ημέρες μεταφυτέψαμε τις ελιές μας σε μεγαλύτερες γλάστρες. Ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ρίζας έσπασε, αν το φυτέψω σε μια καινούργια γλάστρα, θα φυτρώσει;

Απάντηση
σχολιαστής
Παύλος 2 Μαρτίου 2020

Σε πόσο χρονικό διάστημα αναπτύσονται ρίζες; επίσης είναι λογικο ότι μετά από 3 εβδομάδες τα φύλλα ξερενονται;

Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος 13 Μαρτίου 2019

Πολύ καλή η ενημέρωση αλλά ορμόνη ριζοβολιας που μπορώ να βρω σε όποιο γεωπόνο και να έχω πάει όλοι μου λένε ότι έχει καταργηθεί γιατί είναι καρκινογονα θα σου είμαι υπόχρεος εάν με βοηθήσεις να βρω

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Μαρτίου 2019

    Καλησπέρα Νίκο.
    Είναι σίγουρο ότι ορμόνη ριζοβολίας κυκλοφορεί εγκεκριμένη και μάλιστα υπάρχουν συσκευασίες για ερασιτεχνική και συσκευασίες για επαγγελματική χρήση. Ρώτησε στα γεωπονικά καταστήματα, τα garden center ή τα φυτώρια της περιοχής σου αλλιώς αναζήτησε το μέσω διαδικτύου αν υπάρχει σε κάποιο σχετικό e-shop.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.