Πολλαπλασιασμός ορχιδέας: Πώς δημιουργούμε νέα φυτά

ορχιδεα πολλαπλασιασμος

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας και πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε καινούργια φυτά;

Όλοι γνωρίζουμε πως η φροντίδα της ορχιδέας παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες, γεγονός που της έχει δώσει τη φήμη του ευαίσθητου φυτού.

Το ίδιο ισχύει για τον πολλαπλασιασμό της, κάτι που αποθαρρύνει πολλούς από το να δημιουργήσουν νέα φυτά υπό τον φόβο να μην προκαλέσουν προβλήματα στην ορχιδέα τους.

Ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας δεν είναι τόσο δύσκολος και σίγουρα είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας με απλά βήματα, αρκεί να γνωρίζουμε ποια διαδικασία να ακολουθήσουμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ας δούμε, αναλυτικά, με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας για να μεγαλώσουμε τη συλλογή μας και να αποκτήσουμε περισσότερες ορχιδέες εύκολα και οικονομικά.

Διαφήμιση

Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας;

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι και λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της ορχιδέας και πώς μπορεί να δημιουργήσει κανείς καινούργια φυτά.

Για παράδειγμα, αρκετοί θεωρούν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά από τις εναέριες ρίζες της ορχιδέας, κάτι που δεν είναι εφικτό σε καμία περίπτωση.

Δεν ισχύει, επίσης, ότι η πιο δημοφιλής ποικιλία ορχιδέας εσωτερικού χώρου, η φαλαίνοψις, μπορεί να πολλαπλασιαστεί από τον ανθοφόρο βλαστό του φυτού.

Για να δημιουργήσουμε με επιτυχία, τα δικά μας φυτά ορχιδέας, οι πιο πρακτικοί τρόποι είναι οι εξής: 1) ο πολλαπλασιασμός με διαίρεση ριζωμάτων, 2) ο πολλαπλασιασμός με παραφυάδες (keiki), 3) ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα και 4) ο πολλαπλασιασμός με σπόρους.

1. Πολλαπλασιασμός ορχιδέας με διαίρεση φυτού

Ένας άμεσος τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά ορχιδέας είναι διαχωρίζοντας τα ριζώματα τους.

Ο πολλαπλασιασμός με διαίρεση φυτού μπορεί να γίνει σε είδη ορχιδέας με πολλούς βλαστούς, όπως η ορχιδέα Dendrobium, η ορχιδέα Cattlea και η ορχιδέα Cymbidium.

Όταν η γλάστρα με την ορχιδέα έχει γεμίσει ασφυκτικά με ριζώματα, τότε μπορούμε να την χωρίσουμε σε δύο ή τρία τμήματα, τα οποία στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλαστράκια.

Τα τμήματα των ριζωμάτων διαχωρίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε τμήμα να περιέχει ψευδοβολβούς και οφθαλμούς που δίνουν τη νέα βλάστηση.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ορχιδέες που προκύπτουν με διαίρεση ριζωμάτων, καθυστερούν να δώσουν νέα ανθοφορία, ίσως και 2-3 χρόνια μετά τη μεταφύτευση.

πολλαπλασιασμος ορχιδεας με διαιρεση ριζωματων
Πολλαπλασιασμός ορχιδέας με διαίρεση ριζωμάτων

2. Πολλαπλασιασμός ορχιδέας με κέικι

Ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας με παραφυάδες, τα κέικι που πολλές φορές αναφέρονται και ως παράφυτα, θεωρείται ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά ορχιδέας.

Κέικι (keiki) είναι μία χαβανέζικη λέξη που σημαίνει μωρό ή παιδί και στην περίπτωση της ορχιδέας είναι πολύ ακριβής, καθώς αναφέρεται στα μικρά φυτά που αναπτύσσονται πάνω στον ανθικό βλαστό της ορχιδέας.

Όταν τα μικρά αυτά υποτυπώδη φυτά αποκτήσουν ριζίδια μήκους τουλάχιστον 3 εκατοστών μπορούμε να τα απομακρύνουμε από το μητρικό φυτό της ορχιδέας.

Στη συνέχεια, τα φυτεύουμε σε υπόστρωμα με πευκόφλουδα για να μεγαλώσουν και σταδιακά, μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχουμε καινούργια φυτά ορχιδέας.

3. Πολλαπλασιασμός ορχιδέας με μοσχεύματα

Ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας με μόσχευμα, δηλαδή τμήμα ώριμου βλαστού που έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία, μπορεί να γίνει εύκολα στην ορχιδέα φαλαίνοψις (Phalaenopsis) και σε άλλα είδη ορχιδέας που διαθέτουν μόνο ένα βλαστό, όπως η ποικιλία Vanda.

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, κόβουμε στη μέση το τμήμα του βλαστού της ορχιδέας που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε για να πάρουμε το μόσχευμα.

Στη συνέχεια, φυτεύουμε σε υγρό υπόστρωμα σφάγνου (sphagnum moss) το πάνω μέρος του βλαστού για να ριζώσει και να αναπτυχθεί σε νέο φυτό.

Το κάτω μέρος του βλαστού που διαθέτει ρίζες θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κανονικά με το μητρικό φυτό.

πολλαπλασιασμος ορχιδεας με μοσχευματα
Πολλαπλασιασμός ορχιδέας με μοσχεύματα

4. Πολλαπλασιασμός ορχιδέας με σπόρους

Ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας με σπόρο παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες και πραγματοποιείται, κυρίως, σε εργαστήριο.

Για να βλαστήσει ο σπόρος της ορχιδέας και να αναπτυχθούν τα νεαρά φυτά, χρησιμοποιούνται ειδικά μίγματα θρεπτικών διαλυμάτων, τα οποία απαιτούν πολύ προσεκτική και ιδιαίτερη μεταχείριση.

Διαφήμιση

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της ορχιδέας με φύλλο

Αν και οι περισσότερες ορχιδέες δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν από ένα μεμονωμένο μόσχευμα φύλλου, ένα ιδιαίτερο είδος ορχιδέας, η ορχιδέα Λουντίσια (Ludisia sp.) μπορεί να δώσει νέα φυτά και να πολλαπλασιαστεί φυτεύοντας φύλλα.

10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)
10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (5)

 1. Γιώργος
  29/11/2023

  Πρώτη φορά αναρτάτε ένα τόσο πρόχειρο άρθρο.

  • Θα ήταν χρήσιμο για μας να μας εντοπίσετε τα στοιχεία του άρθρου που δικαιολογούν αυτό τον χαρακτηρισμό που μας αποδώσατε. .

   • Γιώργος
    10/01/2024

    Το σημείο 3 Πολλαπλασιασμός ορχιδέας με μοσχεύματα, θεωρώ ότι δεν δείνει ολοκληρωμένες πληροφορίες.

 2. Μιχαέλα
  25/11/2023

  Ευχαριστούμε πολύ στην κατάλληλη ώρα μας πληροφορήσατε! Υγεία και αισιοδοξία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *