Πολλαπλασιασμός βιβούρνου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα και πανέμορφα αρωματικά λουλούδια σε μπουκέτα.

Τα περισσότερα είδη βιβούρνου είναι αειθαλή και διατηρούν το φύλλωμα τους όλο τον χρόνο. Χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για τη διαμόρφωση φραχτών λόγω της ανθεκτικότητας τους στη ζέστη του καλοκαιριού και στην παγωνιά του χειμώνα.

Για να δημιουργήσουμε ένα όμορφο φυτικό φράχτη στον κήπο μας, χρειαζόμαστε αρκετά φυτά βιβούρνου για να φυτέψουμε στη σειρά. Μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά βιβούρνο από κάποιο φυτώριο, όπου οι τιμές που θα συναντήσουμε διαφέρουν ανάλογα το είδος του βινούρνου, την ανάπτυξη που έχει το φυτό και το μέγεθος της γλάστρας που είναι φυτεμένο.

Αν θέλουμε να περιορίσουμε το κόστος και να απολαύσουμε τη δημιουργία δικών μας φυτών, υπάρχουν δύο εύκολοι και οικονομικοί τρόποι για να πολλαπλασιάσουμε το βιβούρνο. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του βιβούρνου και ποια διαδικασία που ακολουθούμε για να φτιάξουμε τα δικά μας φυτά για να φυτέψουμε στο σπίτι και να μοιραστούμε με αγαπήμενα μας πρόσωπα.

Διαφήμιση

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βιβούρνου;

Ο πολλαπλασιασμός του βιβούρνου γίνεται, κυρίως, με την μέθοδο των μοσχευμάτων και με την μέθοδο των εναέριων καταβολάδων. Και οι δύο μέθοδοι είναι εξίσου αποτελεσματικοί, οπότε μπορούμε να επιλέξουμε αυτόν που μας αρέσει περισσότερο.

1. Πολλαπλασιασμός βιβούρνου με μοσχεύματα

Για την δημιουργία φυτών βιβούρνου από μοσχεύματα, παίρνουμε τμήματα τρυφερών βλαστών μήκους 15-20 εκατοστών στις αρχές της άνοιξης ή ξυλοποιημένους βλαστούς την περίοδο του καλοκαιριού.

Απομακρύνουμε τα 2/3 των φύλλων του βλαστού ξεκινώντας από την βάση του, αφήνοντας συνήθως 2 ζευγάρια φύλλων στην κορυφή του βλαστού. Στη συνέχεια τα φυτεύουμε σε μίγμα τύρφης, περλίτη και άμμου σε αναλογία 1:1:1 και το τοποθετούμε σε φωτεινό μέρος και δροσερό περιβάλλον.

H χρήση ορμόνης ριζοβολίας στην βάση της τομής του μοσχεύματος βοηθά στην βελτίωση της επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

Μετά από 6 εβδομάδες, θα έχει σχηματιστεί ριζικό σύστημα και το καινούριο φυτό βιβούρνου μπορεί να μεταφυτευτεί στην οριστική του θέση.

2. Πολλαπλασιασμός βιβούρνου με εναέριες καταβολάδες

Την περίοδο της άνοιξης, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βιβούρνου με τη μέθοδο των εναέριων καταβολάδων ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Επιλέγουμε ένα βλαστό μήκους 1 μέτρου και, χωρίς να τον κόψουμε, κάνουμε μία τομή σε ένα σημείο στη μέση του βλαστού. Στο σημείο αυτό, από το οποίο περιμένουμε να βγάλει ρίζες, κρεμάμε μία πλαστική μία σακούλα που έχουμε γεμίσει με φυτόχωμα και άμμο σε αναλογία 2:1.

Στη συνέχεια, δένουμε τη σακούλα με τέτοιο τρόπο, ώστε το σημείο τομής να είναι μέσα στο μίγμα χώματος που φτιάξαμε. Διατηρούμε το χώμα υγρό και σταδιακά μέσα σε 2 μήνες, ο βλαστός του βιβούρνου θα βγάλει ρίζες μέσα στη σακούλα.

Όταν δούμε ότι έχει δημιουργήσει ριζικό σύστημα, κόβουμε τον βλαστό από το αρχικό φυτό σε σημείο κοντά στις ρίζες και απομακρύνουμε τη σακούλα. Μπορούμε, τώρα, να μεταφυτεύσουμε το καινούριο φυτό βιβούρνο σε γλάστρα ή απευθείας στην οριστική του θέση στο χώμα.

Φροντίδα βιβούρνου
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του βιβούρνου

Ο πολλαπλασιασμός του βιβούρνου με σπόρο είναι αρκετά δύσκολος και καλό είναι να αποφεύγεται. Συγκεκριμένα, ο σπόρος του βιβούρνου χρειάζεται να υποστεί διάφορες μεταχειρίσεις πολλών μηνών με εναλλαγές υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών για να μπορέσει να διακοπεί ο λήθαργος του σπόρου και να φυτρώσει.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ