Συγκόνιο, ένα αναρριχώμενο φυτό εσωτερικού χώρου

Συγκόνιο, ένα αναρριχώμενο φυτό εσωτερικό χώρου

Το συγκόνιο είναι ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με χαρακτηριστικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς που έχουν μυτερή άκρη. Με καταγωγή από την περιοχή της Λατινικής Αμερικής, από το Μεξικό ως τη Βολιβία, το συγκόνιο ανήκει στην ίδια οικογένεια και με άλλα αγαπημένα και δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου όπως η μονστέρα, το ανθούριο, το σπαθίφυλλο, τον πόθο και τη ντιφενμπάχια.

Το συγκόνιο διαθέτει αναρριχώμενη ανάπτυξη και είναι ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να αντέξει με ελάχιστη περιποίηση. Αποτελεί ιδανική επιλογή για να τοποθετηθεί στο σαλόνι ή στο γραφείο μας σε κάποιο ξύλινο πλαίσιο ή να φυτευτεί σε κρεμαστή γλάστρα για να πέφτει το φύλλωμα του.

Μπορούμε να επιλέξουμε διάφορες ποικιλίες συγκόνιου με φύλλα σε αποχρώσεις του κρεμ, του πράσινου και του κόκκινου ανάλογα τη διακόσμηση που έχουμε και να δώσουμε μια τροπική νότα στο χώρο μας. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα του συγκόνιου για να το διατηρήσουμε υγιές και καταπράσινο στο σπίτι και στο γραφείο μας.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται το συγκόνιο για να αναπτυχθεί στο σπίτι;

Το συγκόνιο προτιμά φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι που δεν τα χτυπά το απευθείας ηλιακό φως. Περισσότερο ευαίσθητες σε εγκαύματα από τις άμεσες ακτίνες του ήλιου είναι οι ποικιλίες συγκόνιου με πράσινο φύλλωμα και λιγότερο οι ποικιλίες πανασέ. Το συγκόνιο θέλει ζεστό και υγρό περιβάλλον και είναι αρκετά ευαίσθητο στις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, καθώς επίσης σε ψυχρά ή θερμά ρεύματα.

Για τη φύτευση του συγκόνιου, χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και επιλέγουμε γλάστρα με τρύπα στο κάτω μέρος της για να απομακρύνεται το νερό. Στη βάση της γλάστρας τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών για να φεύγει ευκολότερα το νερό που περισσεύει όταν ποτίζουμε το συγκόνιο.

Διαφήμιση

2. Κάθε πότε θέλει πότισμα και λίπασμα στο συγκόνιο;

Το συγκόνιο έχει αρκετές απαιτήσεις σε εδαφική υγρασία για να αναπτυχθεί καλύτερα και χρειάζεται τακτικό πότισμα. Ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, και αραιότερα την περίοδο του χειμώνα. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε δύο φορές τη βδομάδα, καθώς επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και ξηρό περιβάλλον που μπορούν να δημιουργήσουν ξηράνσεις στα φύλλα του. Παράλληλα, είναι καλό να ψεκάσουμε με νερό το φύλλωμα του συγκόνιου για να βελτιώσουμε την σχετική υγρασία του χώρου.

Σχετικά με τη λίπανση του συγκόνιου, για να έχει γυαλιστερό και υγιές φύλλωμα, είναι απαραίτητο να προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά εσωτερικού χώρου, κάθε 2 εβδομάδες, κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυτού από την άνοιξη ως τα τέλη φθινοπώρου. Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα σε συνθήκες κάυσωνα την περίοδο του καλοκαιριού.

3. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το συγκόνιο;

Το συγκόνιο θεωρείται ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου και δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα και ασθένειες. Σε συνθήκες ξηροθερμικές, μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας, του αλευρώδη και του τετράνυχου. Για να το προστατεύσουμε, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα ή με διάλυμα από πράσινο σαπούνι.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα του συγκόνιου γιατί σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών σαπίσματος της ρίζας του φυτού.

4. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του συγκόνιου;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά συγκόνιου με έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο, ακολουθώντας τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Συγκεκριμένα, κοβούμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους περίπου 15 εκατοστών και στη συνέχεια τα φυτεύουμε σε γλάστρα φυτωρίου, χρησιμοποιώντας αφράτο φυτόχωμα. Αν το τμήμα του βλαστού έχει εναέριες ρίζες, κόβουμε μαζί και τμήμα της εναέριας ρίζας για να το φυτέψουμε και τοποθετούμε τη γλάστρα σε δροσερό περιβάλλον. Μετά από λίγες βδομάδες, τα νέα φυτά θα έχουν ριζώσει και θα είναι έτοιμα να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να βάλουμε το τμήμα από το βλαστό του συγκόνιου σε νερό μέχρι να βγάλει ρίζες και στη συνέχεια να το φυτέψουμε σε γλάστρα.

5. Κι ένα μυστικό για τη φροντίδα του συγκόνιου

Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί τα φύλλα του συγκόνιου από τη σκόνη για να διατηρούμε το φύλλωμά του λαμπερό και καταπράσινο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Χρήστος
    23/06/2023

    Καλησπέρα,
    Γνωρίζετε για το ροζ συγκόνιο πώς γίνεται να αποκτήσει πιο εντονο ροζ χρώμα και λιγότερο πρασινο; Γιατί παρατηρω οτι καποια φυλλα αρχιζουν να πρασινιζουν. Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *