Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γερανιού

Τα γεράνια είναι τα πιο δημοφιλή λουλούδια που ομορφαίνουν τις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Πολλές φορές συναντάμε μοναδικές ποικιλίες γερανιού με ιδιαίτερα έντονα χρώματα των λουλουδιών και θέλουμε να τα έχουμε και εμείς.

Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουμε καινουργια φυτά γερανιού, κόβοντας κλαδιά ή βλαστούς που στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλάστρα. Ας δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε για τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο δημιουργίας νέων φυτών με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.

1. Πότε παίρνουμε μοσχεύματα για τον πολλαπλασιασμό του γερανιού;

Μεγάλο πλεονέκτημα στον πολλαπλασιασμό του γερανιού είναι ότι δεν υπάρχει περίοδος ληθάργου, καθώς αναπτύσσονται όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό έχει σαν συνέπεια, τα γεράνια να μπορούν να πολλαπλασιαστούν όλη την περιοδο του χρόνου και να μην χρειάζεται να περιμένουμε για μία συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου για να πάρουμε μοσχεύματα, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φυτά.

Το ιδανικό, βέβαια, είναι να παίρνουμε μοσχεύματα αφού έχει ολοκληρωθεί ένα κύμα ανθοφοριας του γερανιού, καθώς τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού και επιπλέον βοηθά σημαντικά στην ενθάρρυνση νέας ανάπτυξης του μητρικού φυτού του γερανιού.

Διαφήμιση

2. Τι μοσχεύματα παίρνουμε για τον πολλαπλασιασμό του γερανιού;

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γερανιού, κόβουμε τμήματα βλαστού μήκους 15-20 εκατοστών από κλαδιά που δεν έχουν ανθίσει ή έχουν ολοκληρώσει την ανθοφορία τους. Κόβουμε τα μοσχεύματα του γερανιού πάντα σε σημείο ακριβώς λίγο πάνω από το γόνατο, δηλαδή την χαρακτηριστική υπερπλασία – το σημείο που είναι πιο παχύς ο βλαστός.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε προσεκτικά με ένα κοφτερό ψαλιδάκι, τα περισσότερα φύλλα του μοσχεύματος του γερανιού από τη βάση του βλαστού αφήνοντας μόνο 2-3 φύλλα στην κορυφή του. Διατηρούμε αυτά τα φύλλα στο μόσχευμα του γερανιού, καθώς μέσω της φωτοσύνθεσης μας παρέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεια για να πετύχουμε καλή και γρήγορη ριζοβολία του μοσχεύματος του γερανιού.

3. Ποια είναι η διαδικασία φύτευσης των μοσχευμάτων του γερανιού;

Για την φύτευση των μοσχευμάτων του γερανιού, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή εξωτερικού χώρου που να περιέχει αρκετή ποσότητα περλίτη και ελαφρόπετρας, ώστε να υπάρχει καλός αερισμός για να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του γερανιού. Εναλλακτικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε δικό μας μίγμα, ανακατεύοντας τύρφη, κοπριά και περλίτη σε αναλογία 1:1:1.

Τοποθετούμε τη γλάστρα με το μόσχευμα του γερανιού σε μια φωτεινή θέση που να διαθέτει αρκετή υγρασία και δροσιά. Αν χρησιμοποιήσουμε ναύλον σακούλα για να σκεπάσουμε το μόσχευμα του γερανιού αφήνοντας τρύπες στη σακούλα, ο πολλαπλασιασμός του γερανιού θα γίνει πιο γρήγορα. Συνήθως, ο χρόνος ριζοβολίας του μοσχεύματος του γερανιού διαρκεί 3-4 εβδομάδες μέχρι να μεταφυτεύσουμε το νέο φυτό.

4. Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του γερανιού

Τα μοσχεύματα γερανιού ριζώνουν πολύ εύκολα και σχετικά γρήγορα, τόσο που δεν είναι απαραίτητη η χρήση ορμόνης ριζοβολίας, όπως κάνουμε σε άλλες περιπτώσεις πολλαπλασιασμού φυτών και ειδικά όταν έχουμε ξυλώδη και ημιξυλώδη μοσχεύματα.

Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

 1. Μιχάλης
  06/07/2019

  Εχω πολυετή γεράνια σε ζαρντινιέρεσ στο μπαλκόνι μου, συνήθως ανθοφορούν μια χαρά την άνοιξη και στην αρχή του καλοκαιριού. όμως όταν ανεβαίνει πολύ το θερμόμετρο, τα μεγάλα και ωραία φύλλα μεταρέπονται σε μικρά σκεβρωμένα φυλλα και αντί να πεταχτούν τα μέγαλα κοτσάνια με τα ωραία λουλούδια έχουμε ζαρωμένα κοτσάνια με ραχιτικά λουλουδάκια. Φταίει η πολύ ζέστη; Δεν αντέχουν αυτά τα φυτά πολύτη διάρκεια στην ίδια γλαστρα; Κι’όμως αφού τα κλαδέψω κάθε φθινόπορο, ξαναπαίρνουν μπρος….

  • Αν και τα γεράνια επιβιώνουν στην πολύ ζέστη, δεν έχουν την ίδα εντυπωσιακή ανθοφορία όπως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Μπορείς την περίοδο του καλοκαιριού να ποτίζεις με εκχύλισμα φυκιών κάθε βδομάδα για να τους δώσεις τόνωση και να ενισχύσεις την βλάστηση κα την ανθοφορία τους. Δες περισσότερες συμβουλές για την φροντίδα του γερανιούύ στο σχετικο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 2. Χριστόφορος
  29/06/2019

  Με αφορμή το παραπάνω άρθρο ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχουν κι άλλα φυτά που πολλαπλασιάζονται χωρίς να είναι απαραίτητη η ορμονη ριζοβολιας.
  Ευχαριστώ.

  • Ναι αρκτά φυτά δεν χρειάζονται όρμόνη ριζοβολίας όπως ο βασιλικός για παράδειγμα. Θα κανουμε συντομα ειδικό άρθρο για την ορμόνη ριζοβολίας και θα έχουμε αναλυτικό κατάλογο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ