Πολλαπλασιασμός λαντάνας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά
Λαντάνα, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους με εντυπωσιακή ανθοφορία που διαρκεί από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.
Γνωστή και με την ονομασία πολυανθούσα, η λαντάνα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με πολλά μικρά λουλούδια σε υπέροχους χρωματικούς συνδυασμούς από κόκκινο και πορτοκαλί μέχρι λευκό, κίτρινο και ροζ. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες λαντάνας που μπορούμε να φυτέψουμε για δημιουργία χαμηλού φράχτη στην αυλή, σε γλάστρα στο μπαλκόνι και σε υπέροχα κρεμαστά καλάθια.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά λαντάνας με 2 πρακτικούς και ιδιαίτερα αποτελεσματικούς τρόπους. Ας δούμε αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθούμε για τον πολλαπλασιασμό της λαντάνας για να απολαμβάνουμε τη ζωηρή βλάστηση και την έντονη ανθοφορία της στο σπίτι μας.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά λαντάνας;
Ο πολλαπλασιασμός της λαντάνας μπορεί να γίνει με σπόρο που παίρνουμε από το φυτό αφού ωριμάσουν οι καρποί του, καθώς επίσης κόβοντας τμήματα βλάστων την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
1. Πολλαπλασιασμός της λαντάνας με σπόρο
Οι σπόροι της λαντάνας βρίσκονται στους καρπούς του φυτού που ωριμάζουν μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Άλλωστε, ο κύριος τρόπος διάδοσης της λαντάνας στο φυσικό περιβάλλον είναι από τους καρπούς της που αποτελούν ελκυστική τροφή για τα πουλιά και έτσι μεταφέρονται εύκολα οι σπόροι της.
- Για τον πολλαπλασιασμό της λαντάνας, συλλέγουμε τους σπόρους και τους τοποθετούμε για 24 ώρες στο νερό για να αποκτήσουν μεγαλύτερη φυτρωτικότητα.
- Στη συνέχεια, φυτεύουμε τους σπόρους σε μικρά γλαστράκια φυτωρίου διαμέτρου 10 εκατοστών.
- Αφού περάσουν 4-5 εβδομάδες, το νεαρά φυτά έχουν δημιουργήσει τα πρώτα φύλλα και μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερο γλαστράκι φυτωρίου διαμέτρου και ύψους 15 εκατοστών.
- Η λαντάνα έχει γρήγορη ανάπτυξη και αφού περάσει ένας μήνας από την τελευταία μεταφύτευση, μπορούμε να τη μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική της θέση στον κήπο.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πολλαπλασιασμός της λαντάνας με σπόρο, μπορεί να μας δώσει φυτά με διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ ότι το φυτό λαντάνας που πήραμε τον σπόρο.
2. Πολλαπλασιασμός της λαντάνας με μοσχεύματα
Ο πιο εύκολος τρόπος για τη δημιουργία νέων φυτών λαντάνας που είναι όμοια με το φυτό που θέλουμε να αναπαράγουμε, είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα. Κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό είναι η άνοιξη, κόβοντας τρυφερούς βλαστούς, και το καλοκαίρι χρησιμοποιώντας ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα.
- Επιλέγουμε τμήματα βλαστών μήκους 15-20 εκατοστών από δυνατούς, υγιείς βλαστούς, που δεν έχουν άνθος.
- Απομακρύνουμε τα 2/3 των φύλλων του τμήματος του βλαστού της λαντάνας ξεκινώντας από την βάση, αφήνοντας 2-3 φύλλα στην κορυφή του βλαστού για να μπορεί να φωτοσυνθέσει το φυτό.
- Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα μοσχεύματα της λαντάνας σε μίγμα τύρφης, περλίτη και άμμου σε αναλογία 1:1:1 και τα τοποθετούμε σε φωτεινό και δροσερό περιβάλλον.
- H χρήση ορμόνης ριζοβολίας στη βάση της τομής του μοσχεύματος βοηθά σημαντικά στην βελτίωση της επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.
- Μετά από 1,5 μήνα, το καινούριο φυτό της λαντάνας θα έχει σχηματίσει ριζικό σύστημα και μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε στην οριστική του θέση.
Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της λαντάνας
Για ακόμα πιο εύκολο πολλαπλασιασμό της λαντάνας, μπορούμε να βάλουμε τα τρυφερά τμήματα βλαστού της λαντάνας (μοσχεύματα) σε νερό για 2-3 εβδομάδες μέχρι να βγάλουν ρίζες. Στη συνέχεια, φυτεύουμε τις ριζωμένες λαντάνες σε γλαστράκια φυτωρίου που διατηρούμε για 1,5 μήνα μέχρι να τα μεταφυτέψουμε στην οριστική τους θέση στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.
Σχόλια (0)