Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του φασκόμηλου με μοσχεύματα

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του φασκόμηλου

Το φασκόμηλο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αρωματικά φυτά που φυτεύουμε σε κήπο και σε γλάστρα για να απολαμβάνουμε τα φύλλα του φρέσκα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά φασκόμηλου φυτεύοντας σπόρο ή με διαίρεση των ριζωμάτων, ωστόσο ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος είναι η μέθοδος πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.

1. Ποια μοσχεύματα επιλέγουμε για τον πολλαπλασιασμό του φασκόμηλου;

Aν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά φασκόμηλου, κατάλληλη εποχή για να πάρουμα μοσχεύματα είναι στα τέλη του καλοκαριού, κατά τυς μήνες Ιούλιο- Αύγουστο. Παίρνουμε τμήματα βλαστού μήκους 15-20 εκατοστών από κλαδιά που δεν έχουν ανθίσει καθώς σε αυτή την περίπτωση θα καταφέρουμε να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στον πολλαπλασιασμό του φασκόμηλου.

Αφαιρούμε προσεκτικά με ένα μικρό ψαλιδάκι, τα 2/3 του φυλλών του μοσχεύματος του φασκόμηλου από τη βάση του βλαστού διατηρώντας μόνο 3-4 φύλλα στην κορυφή τυ βλαστού. Αφήνουμε τα πάνω φύλλα του βλαστού, καθώς συλλέγουν μέσω της φωτοσύνθεσης τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να γινει αποτελεσματικά ο σχηματισμός του ριζικου συστήματος του φασκόμηλου.

Διαφήμιση

2. Ποια είναι για την φύτευση των μοσχευμάτων του φασκόμηλου;

Πριν ξεκινήσουμε την φύτευση των μοσχευμάτων του φασκόμηλου, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης για να γεμίσουμε τα γλάστράκια φυτωρίου. Αν θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας μίγμα για να φυτέψουμε τα μοσχεύματα του φασκόμηλου, επιλέγουμε τύρφη, κοπριά και άμμο σε αναλογία 2:1:1. Είναι σημαντικό για την επιτυχία του πολλαπλασιασμού του φασκόμηλου, να βουτάμε την βάση του μοσχεύματος του φασκόμηλου σε ορμόνη ριζοβολίας.

Εξασφαλίζουμε για τη γλάστρα με το μόσχευμα του φασκόμηλου μια φωτεινή θέση, προστατευμένη σε κάθε περίπτωση από το άμεσο ηλιακό φως. Ποτίζουμε κάθε 1-2 μέρες το φασκόμηλο για να διατηρήσουμε την υγρασία του χώματος σε σχετικά υψηλό επίπεδο. Για να επιταχύνουμε τον πολλαπλασιασμό του φασκόμηλου, καλύπτουμε το μόσχευμα με μια ναύλον σακούλα για να αυξηθεί η υγρασία ανοίγοντας παράλληλα μικρές τρύπες στη σακούλα για να πετύχουυμε καλύτερο αερισμό.

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του φασκόμηλου

Ο απαιτούμενος χρόνος για τον πολλαπλασιασμό του φασκόμηλου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ποικιλία του φασκόμηλου, οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, το υπόστρωμα φύτευσης καθώς και την ενδεχόμενη χρήση της ορμόνης ριζοβολίας. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που χρειάζεται το μόσχευμα του φασκόμηλου για να ροζοβολήσει ώστε να το φυτέψουμε στην οριστική του θέση στον κήπο ή σε μεγαλύτερη γλάστρα κυμαίνεται μεταξύ 5-7 εβδομάδων.

Συμβουλές για την καλλιέργεια του φασκόμηλου
Συμβουλές για την καλλιέργεια του φασκόμηλου
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *