Γεωύφασμα, πώς χρησιμοποιούμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και τι μας προσφέρει

Γεωύφασμα, πώς χρησιμοποιούμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και τι μας προσφέρει

Τι είναι το γεωύφασμα (γεώπανο) και ποια οφέλη μας δίνει κατά την καλλιέργεια;

Κάθε φορά που φυτεύουμε στον κήπο τα λαχανικά μας, τα καρποφόρα δέντρα ή και τα καλλωπιστικά φυτά, υπάρχει μία ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που εμφανίζονται, δυσκολεύοντας την ανάπτυξη των φυτών μας και δημιουργώντας προβλήματα στον κήπο.

Η καταπολέμηση των ζιζανίων μπορεί να γίνει με οικολογικό τρόπο με το σκάλισμα και με τη χρήση χορτοκοπτικού μηχανήματος ή με τη χρήση χημικών σκευασμάτων που είναι σίγουρα μια επιλογή που επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.

Μια εξαιρετική οικολογική λύση που προτείνουμε είναι η χρήση γεωυφάσματος για την κάλυψη του εδάφους που φυτεύουμε και καλλιεργούμε.

To ύφασμα εδαφοκάλυψης, γνωστό και ως γεωύφασμα ή γεώπανο όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένα ανθεκτικό ύφασμα, συνήθως σε μαύρο χρώμα, που κατασκευάζεται από είδος πλαστικού (πολυπροπυλενίου) για να καλύπτει το έδαφος, εμποδίζοντας τα ζιζάνια να αναπτυχθούν.

Με αυτό τον τρόπο, ο κήπος μας είναι πάντα καθαρός από ανεπιθύμητα αγριόχορτα, επιτρέποντας στα φυτά μας να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και παράλληλα μας απαλλάσσει από καλλιεργητικές εργασίες για την απομάκρυνση των ζιζανίων.

Ας δούμε αναλυτικά ποια πλεονεκτήματα και οφέλη μας προσφέρει η χρήση του γεωυφάσματος στον κήπο, σε ποια φυτά και καλλιέργειες χρησιμοποιείται, πώς εφαρμόζεται και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε γλάστρες στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από τη χρήση γεωυφάσματος;

H χρήση υφάσματος εδαφοκάλυψης στον κήπο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη για τα φυτά και τις καλλιέργειες:

  • Εμποδίζει την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων χόρτων που ανταγωνίζονται την ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών.
  • Συμβάλλει στον περιορισμό την χρήσης χημικών ζιζανιοκτόνων για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων χόρτων και στην καλύτερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Διατηρεί ένα σταθερό περιβάλλον καλής ανάπτυξης του ριζικού συστήματος των φυτών, επιτρέποντας την κυκλοφορία του αέρα και του νερού.
  • Εμποδίζει να λιμνάζει το νερό, αφήνοντας το νερό να περνάει από τους πόρους του υφάσματος.
  • Συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού, μειώνοντας τη συχνότητα και την ποσότητα ποτίσματος στις καλλιέργειες, καθώς περιορίζει τις απώλειες νερού από εξάτμιση.
  • Περιορίζει την ανάπτυξη ασθενειών και εντόμων που πολλές φορές βρίσκονται στα ανεπιθύμητα χόρτα πριν προσβάλλουν τις καλλιέργειες.
  • Διαθέτει ανθεκτικότητα στις υπεριώδεις ακτίνες και μπορεί να αντέξει αρκετά χρόνια, τουλάχιστον 5 χρόνια αν μείνει στο έδαφος, ή να επαναχρησιμοποιηθεί σε κάποια άλλη εφαρμογή τις επόμενες χρονιές.
  • Εφαρμόζεται πολύ εύκολα, είναι ελαφρύ και δεν σκίζεται εύκολα. Διατίθεται σε ρολό σε διάφορα πλάτη που εξυπηρετούν τον καλλιεργητή, ενώ παράλληλα μπορεί να κοπεί εύκολα με ψαλίδι και να τοποθετηθεί στις άκρες ή σε άλλα δύσκολα σημεία του κήπου μας.
Ζιζάνια αντιμετώπιση
9 φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζάνια) στον κήπο

Σε ποιες καλλιέργειες χρησιμοποιείται το ύφασμα εδαφοκάλυψης και πώς εφαρμόζεται;

Το γεώπανο έχει αρκετές εφαρμογές στον κήπο μας και στις κηπευτικές καλλιέργειες, στην καλλιέργεια και καρποφόρα δέντρα.

  • Γεωύφασμα σε καλλιέργεια κηπευτικών 

Το ύφασμα εδαφοκάλυψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε χρόνο στα κηπευτικά του κήπου μας, τόσο σε ανοιξιάτικες φυτεύσεις όσο και σε φθινοπωρινές φυτεύσεις του λαχανοκήπου για να αντιμετωπίσουμε τα ανεπιθύμητα ζιζάνια. Κατά την εφαρμογή του υφάσματος εδαφοκάυψης, αφού σκάψουμε και ισιώσουμε το έδαφος που θα καλλιεργήσουμε, απλώνουμε το ρολό πάνω στο χώμα, συνήθως σε διαστάσεις πλάτους 80-100 εκατοστών, και στη συνέχεια καλύπτουμε στις άκρες με χώμα για να το σταθεροποιήσουμε. Αφού καλύψουμε το έδαφος με το ύφασμα, ανοίγουμε τρύπες για τη φύτευση των λαχανικών μας, ακολουθώντας τις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για κάθε κηπευτικό. Το πότισμα γίνεται σύνήθως με σύστημα σωλήνων που έχει τοποθετηθεί κάτω από το γεωύφασμα ή πάνω από τα γεωύφασμα ανάλογα πώς διευκολύνει τον καλλιεργητή. Η λίπανση μπορεί να γίνει είτε με την χρήση λιπάσματος μέσα στην τρύπα γύρω από το φυτό ή με την εφαρμογή υδατοδιαλύτού λίπασματος μέσω λιπαντήρα.

Εποχή σποράς, φύτευσης και περίοδος συγκομιδής για τα λαχανικά
Εποχή σποράς, φύτευσης και περίοδος συγκομιδής για τα λαχανικά
  • Γεωύφασμα σε καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων 

Το ύφασμα εδαφοκάλυψης χρησιμοποιείται κατά την φύτευση καρποφόρων δέντρων, καθώς διευκολύνει την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων χόρτων κατά τα πρώτα 2-3 κρίσιμα χρόνια της εγκατάστασης της καλλιέργειας. Χρησιμοποιούμε ρολό πλάτους 1 μέτρου, το οποίο στρώνεται πάνω στο έδαφος και στις άκρες του προστίθεται χώμα για να μην απομακρύνεται λόγω αέρα. Ανοίγουμε τρύπες για την φύτευση των νεαρών δενδρυλλιών, ακολουθώντας τις προτεινόμενες αποστάσεις φύτευσης καρποφόρων δέντρων. Η προσθήκη υδατοδιαλυτού λιπάσματος μπορεί να γίνει μέσω του συστήματος ποτίσματος με σταγόνες και με την χρήση λιπαντήρα ή με την προσθήκη της απαιτούμενης ποσότητας λιπάσματος στην τρύπα που έχουμε ανοίξει στο γεωύφασμα για τη φύτευση των δέντρων.

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα
  • Γεωύφασμα σε καλλωπιστικά φυτά 

Το ύφασμα εδαφοκάλυψης χρησιμοποιείται εκτεταμένα για φυτεύσεις παρτεριών στους κήπους, είτε αν θέλουμε να κάνουμε φυτεύσεις φυτών σε σειρά όπως σε τριανταφυλλιές και ιβίσκο, σε σειρά φυτών για φράκτη όπως σε λιγούστρο, πυξάρι, λέιλαντ, καθώς και σε μεμονωμένες φυτεύσεις κάποιων καλλωπιστικών φυτών και δέντρων στα πεζοδρόμια, όπως σε καλλιστήμονα, μετροσίδηρο και προύνο. Σε αυτή την περίπτωση, το γεωύφασμα εκτός από την αντιμετώπιση των ζιζανίων, προσφέρεται και ως βάση για να τοποθέτηση και στρώση διακοσμητικών χαλικίων και βότσαλων ή και πευκόφλουδα που συγχρόνως το στερεώνουν. Αυτή η εφαρμογή του υφάσματος εδαφοκάλυψης, δίνει μία πρόσθετη αισθητική αξία στον κήπο μας και τον κάνει πολύ ελκυστικό. Και σε αυτή την περίπτωση, με την χρήση του υφάσματος εδαφοκάλυψης κατά την φύτευση καλλωπιστικών φυτών πετυχαίνουμε μείωση της συχνότητας και της ποσότητας των ποτισμάτων.

  • Γεωύφασμα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες 

Το ύφασμα εδαφοκάλυψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη φύτευση σε γλάστρες και ζαρντινιέρες που διατηρούμε στην αυλή και στο μπαλκόνι μας. Κόβουμε με ένα ψαλίδι μικρά κομμάτια υφάσματος εδαφοκάλυψης για να το τοποθετήσουμε εσωτερικά στις γλάστρες, ώστε να διαχωρίσουμε το φυτόχωμα από τη βάση της γλάστρας. Με τη χρήση γεωυφάσματος πετυχαίνουμε καλύτερη απομάκρυνση του νερού από τη γλάστρα, καθώς εξασφαλίζουμε ότι δε θα κλείσουν οι τρύπες με συμπιεσμένο φυτόχωμα.

  • Γεωύφασμα σε φυτώρια και θερμοκήπια 

H χρήση υφάσματος εδαφοκάλυψης είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη σε φυτώρια καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων είτε βρίσκονται σε εξωτερικό περιβάλλον, είτε μέσα σε θερμοκήπιο. Το γεωύφασμα σε αυτές τις περιπτώσεις, με πολύ χαμηλό κόστος βοηθάει όχι μόνο στην αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων χόρτων, αλλά και στη διατήρηση καθαρών των γλάστρών του φυτωρίου που δεν σκονίζονται εύκολα. Επίσης, το ύφασμα εδαφοκάλυψης χρησιμοποιείται εκτεταμένα και στα θερμοκήπια σε καλλιέργειες κηπευτικών για την εξασφάλιση της καθαριότητας του χώρου και της απομάκρυνσης ζιζανίων. Σε αυτές τις περιπτώσεις των φυτωρίων και των θερμοκηπίων, όπου έχουμε κάλυψη μεγάλων επιφανείων με γεωύφασμα χρησιμοποιείται ύφασμα πλάτους 4-5 μέτρων για να καλυφθεί πιο εύκολα η καλλιεργούμενη επιφάνεια. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε υδροπονικές καλλιέργειες διάφορων λαχανικών που έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ηλιακή ακτινοβολία, όπως η καλλιεργεια της ντομάτας, χρησιμοποιείται και γεωύφασμα λευκού χρώματος.

Κι ένα μυστικό για την εδαφοκάλυψη με ύφασμα και νάυλον

Σε καλλιέργειες λαχανικών, για την αντιμετώπιση των ζιζανίων χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε ετήσια βάση και το νάυλον εδαφοκάλυψης. Το νάυλον εδαφοκάλυψης κατασκευάζεται από πλαστικό πολυαιθυλενίου, μαύρο ή λευκό, είναι πιο λεπτό και πιο ελαφρύ από το ύφασμα εδαφοκάλυψης (πολυπροπυλένιο) και έχει αρκετά χαμηλότερο κόστος. Σε αντίθεση με το ύφασμα εδαφοκάλυψης που διατηρείται για περισσότερα χρόνια, το νάυλον εδαφοκάλυψης τοποθετείται κάθε χρόνο κατά τη φύτευση και χρησιμοποιείται για μία χρονιά.

Φυσικά και συνθετικά υλικά για εδαφοκάλυψη στον κήπο
Φυσικά και συνθετικά υλικά για εδαφοκάλυψη στον κήπο
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (29)

  1. Βεβαίως θα περιορίσει την ανάπτυξη του αν και κάποιοι βλαστοί μπορεί να το διαπεράσουν.

  2. Γιώργος Π.
    01/07/2023

    Καλησπέρα Κώστα ( είμαστε συντοπίτες αφού είμαι από Χανιά) , θα ήθελα να ρωτήσω την άποψη σου αν η χρήση γεωυφάσματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξόντωση βάτων (αφού τα έχω καθαρίσει και ξεριζώσει όσο μπορώ ) , επίσης μου βγαίνουν μέσα από τις ρίζες ελιών βάτα και σκίνα και δεν μπορώ αλλά ούτε θέλω να χρησιμοποιήσω κάτι χημικό για την εξόντωση τους , τώρα είναι τρυφερά ακόμα αφού τα είχα καθαρίσει πρόσφατα με σκαπετάκι και ψαλίδι ενώ ξερίζωσα όσο περισσότερη ρίζα μπορούσα , δεν έβαλα χορτοκοπτικό με τον φόβο μην εξαπλωθούν περισσότερα ,σε ευχαριστώ.

    • Η χρήση γεωυφάσματος θα περιορίσει σημαντικά την εξάπλωση βάτων και σκίνων.

      • Γιώργος Π.
        11/07/2023

        Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αλλά και για την τόσο καλή δουλειά που κάνεις και που μοιράζεσαι τόση γνώση μαζί μας .

  3. Νίκος
    11/06/2023

    Καλησπέρα σας.
    Σε μέρος που δεν θέλω να ξαναβγεί τίποτα μπορώ να βάλω απευθείας γεωύφασμα; Μπορώ να ρίξω και από πριν χοντρό αλάτι ΄ή σκέτο το γεωύφασμα είναι οκ;
    Ευχαριστώ πολύ

    • Κάποια αγριόχορτα μπορεί να περάσουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το γεωύφασμα. Η προσθήκη αλατιού δεν συνίσταται.

  4. Στελιος Εμμανουηλιδης
    15/03/2023

    Καλησπερα κωστα, δεν ξερω αν γνωριζεις περι αυτου του θεματος, αλλα θελω να φτιαξω οικονομικα υψωμενα παρτερια για τριανταφυλλιες, διοτι το χωμα απο κατω ειναι παρα πολυ ρυχο (απο κατω βρισκεται πετρα). Δεν θα ειναι τα κλασσικα υψωμενα παρτερια που χρησιμοποιουνται στους λαχανοκηπους, καθε τριανταφυλλια θα εχει το δικο της. Θα ειναι πιο ψηλα απο οτι ειναι φαρδια, σκεφτομαι το υψος να ειναι 60 εκατοστα και το πλατος 50 (θα ειναι κουτι) .

    Το θεμα ομως δεν ειναι αυτο, το θεμα ειναι το υλικο με το οποιο θα τα φτιαξω, το ξυλο μου βγαινει πολυ ακριβο (μιλαμε για 7 διαφορετικα παρτερια) και δεν θα κρατησει μακροχρονια. Ενα ατομο μου προτεινε πλακες πορομπετον, που ειναι αρκετα οικονομικες, αλλα, περιεχουν ασβεστη, ο οποιος θα επηρεασει το ph του χωματος. Το γεωυφασμα αν το τοποθετησω μεσα στην κατασκευη πριν βαλω το χωμα, αποτρεπει κατι τετοιο? Αλλα και να αποτρεπει κατι τετοιο, αναφερεις πως κραταει περιπου 5 χρονια, αρα δεν μου κανει. Επειτα, σκεφτηκα να χρησιμοποιησω απλα τουβλα, αλλα τα υλικα με τα οποια ενωνοτνται τα τουβλα, και παλι περιεχουν ασβεστη. Η υπαρχουν λασπες (δεν ξερω την ονομασια ακριβως) που δεν περιεχουν ασβεστη? Και περα απο αυτο, πως θα ξερω αν τα τουβλα η η λασπη περιεχουν γενικα κατι που θα βλαψει το χωμα? Ποια ειναι η γνωμη σου? Ευχαριστω

    • Μπορείς να κάνεις εσωτερικά ειδική μόνωση, με επίστρωση με ειδικά υλικά. Μπορείς να απευθυνθείς σε ένα κατάστημα χρωμάτων ή μονωτικών.

  5. ΕΙΡΉΝΗ ΜΕΤΑΞΆ
    26/09/2021

    Γειά σας! Μπορώ να κάνω διάδρομο στον κήπο βάζοντας γεωυφασμα και από πάνω πλάκες πεζοδρομίου; Αντέχει να διέρχεται αυτοκίνητο;
    Το χώμα από κάτω είναι συμπαγές.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Καλησπέρα Ειρήνη. Μπορείς να βάλεις γεωύφασμα κάτω από πλάκες πεζοδρομίου, για να αποφύγεις το φύτρωμα ανεπιθύμητων χόρτων.

    • Ανδρομάχη
      27/02/2024

      Γεια σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως μπορεί να αφαιρεθεί φθαρμένο γεωύφασμα το οποίο έχει γίνει πια μικρά κομματάκια κάτω από χαλίκι που πρότινος το κάλυπτε. Θα ήθελα να το αφαιρέσω και μετά να ξαναβάλω νέο γεωύφασμα και χαλίκι από πάνω.

  6. Δημήτρης
    06/06/2021

    Καλησπέρα σας!!!
    Σε μεγάλα δέντρα πχ ελιές δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί???να υπάρχει μονημα γύρω τους για όλα αυτά που προσφέρει??μόνο για τα μικρά αξίζει?

    • Καλημέρα Δημήτρη. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερα δέντρα έστω σε μία μικρή διάμετρο γύρω από τα φυτά για να αποφύγουμε την ανάπτυξη ζιζανίων.

  7. Ειρηλένα
    12/03/2021

    καλησπέρα σας!
    θα ήθελα να μάθω τι διαφορά έχει το ύφασμα εδαφοκάλυψης από το νάιλον εδαφοκάλυψης;

    • Καλησπέρα Ειρηλένα. Το νάιλον εδαφοκάλυψης χρησιμοποιείται για μία χρονιά μόνο ενώ το γεωύφασμα που καιαυτό είναι από πλαστικό διατηρείται 5 χρόνια τουλάχιστον και αφήνει το νερό να περνάει μέσα από αυτό σε αντίθεση με το νάιλον.

  8. Αγγελος
    08/03/2021

    Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την πολύ καλή και επισταμένη πληροφόρηση που μας παρέχετε σε εμάς τους ερασιτέχνες.
    Καλυψα 20τμ στον κήπο με γεωυφασμα για να σταματήσω την ανάπτυξη των ζιζανίων και της χαμηλής βλάστησης. Για να μην μου πάρει το γεωυφασμα ο αέρας έβαλα κάποια μεγαλα κομμάτια μαρμάρου που ειχα. Επειδή όμως αισθητικά δεν είναι ότι πιο όμορφο, έχετε να μου προτείνετε κάποια/ες λύση/εις για την σταθεροποίηση του. Ευχαριστώ

    • Καλημέρα Άγγελε. Μπορείς να προσθέσεις αντί για μάρμαρο χοντρό βότσαλο ή χαλίκια για σταθεροποίηση ενώ σε κάποια σημεία μπορείς να προσθέσεις και πευκόφλουδα για να φαίνεται ακόμα πιο ωραίο.

  9. Κώστας
    04/02/2021

    Καλησπέρα σας, θέλω να αγοράσω ύφασμα εδαφοκαλυψης και δεν γνωρίζω ποιες είναι αξιόπιστες μάρκες. Θα ήθελα να είναι σχετικά ανθεκτικό ανεξαρτήτως κόστους.

    • Καλησπέρα Κώστα. Για πληροφορίες σχετικά με προϊόντα, θα πρέπει να απευθυνθείς σε καταστήματα της περιοχής σου.

  10. Καραγκιοζιδης Ιωάννης
    19/10/2020

    Καλησπέρα Έχω ζαρντινιέρες 2,50 μέτρα μεταλλικές πόσες τρύπες πρέπει να κάνω για καλή αποστράγγιση . Πρέπει να βάλω γαι ύφασμα στον πάτο για καλύτερη αποστράγγιση να μην βουλώνουν οι τρύπες.

    • Καλημέρα Ιωάννη. Καλό είναι να κάνεις τρύπες ανά μισό μέτρο στις ζαρντινιέρες για καλύτερη αποστράγγιση. Καλό είναι στην βάση να βάλεις γεωύφασμα για να μην βουλώσουν οι τρύπες.

  11. Γεώργιος
    14/09/2020

    Γεια σας. Έχω τοποθετήσει φέτος στον λαχανόκηπο μου ύφασμα εδαφοκάλυψης. Θα πρέπει τον χειμώνα να το αφαιρέσω ή μπορώ να το αφήσω όπως είναι για την νέα σαιζόν; Μήπως έχετε να μου προτείνετε κάτι άλλο;

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

    • Καλησπέρα Γεώργιε.
      Σϊγουρα αν το αφαιρέσεις το γεωύφασμα, βοηθά για να μην έχει μεγάλη φθορά και να σου κρατήσει περισσότερα χρόνια.

  12. μαρια σουκουλη
    13/05/2020

    γεια σας..η αραχνη μπορει να χρησιμοποιηθει για εδαφοκαλυψη?

    • Καλημέρα Μαρία. Θα μπορούσε αραχνοειδές ύφασμα να περιορίσει την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων χόρτων αν και επιτρέπει την είσοδο των φωτεινών ακτίνων του ήλιου που βοηθούν για να βλαστήσουν οι σπόροι των ζιζανίων.

      • μαρια σουκουλη
        14/05/2020

        ευχαριστω πολυ!!

        • Νατάσα
          26/03/2023

          Έβαλα πέρυσι ύφασμα και είχα ν επιτυχία τα φυτά μου .Δεν το έβγαλα το χειμώνα.Τωρα πρέπει να το βγάλω να σκάψω για να αφρατεψει το χώμα;;ή δεν χρειάζεται;;απλά φυτεύω;;

          • Καλό είναι να βγάλεις το γεωύφασμα, να σκάψεις το χώμα και να το εμπλουτίσεις με κομπόστ, κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να φυτέψεις ξανά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ