Γλυστρίδα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Γλιστρίδα, ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Η γλυστρίδα, γνωστή και ως αντράκλα, είναι μονοετές, αυτοφυές, πολύκλαδο φυτό της Μεσογείου με χαρακτηριστικούς λείους και σαρκώδεις βλαστούς. Η γλυστρίδα φυτρώνει στα καλλιεργούμενα χωράφια και ιδιαίτερα στους λαχανόκηπους που ποτίζονται στα τέλη της άνοιξης και φέρει μικρά κίτρινα άνθη.

Αν και πολλές φορές θεωρείται ανεπιθύμητο χόρτο (ζιζάνιο) στον κήπο, η γλυστρίδα τρώγεται, είναι ιδιαίτερα νόστιμη και έχει υψηλή διατροφική αξία.

Πώς καλλιεργείται η γλυστρίδα στον κήπο και σε γλάστρα;

Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας στον κήπο μας, η γλυστρίδα αναπτύσσεται γρήγορα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Η γλυστρίδα είναι φυτό που μπορεί εύκολα να φυτευτεί και να καλλιεργηθεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας.

Αρκεί να ρίξουμε σπόρο γλυστρίδας που θα συλλέξουμε από το χωράφι ή θα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Μπορούμε, επίσης, να ξεριζώσουμε κάποιο φυτό γλυστρίδας μαζί με μπάλα χώματος και να το μεταφυτέψουμε στη γλάστρα μας.

Συγκομίζουμε τακτικά τη γλυστρίδα, προτού ανθίσει τους τρυφερούς βλαστούς της.

Διαφήμιση

Κι ένα μυστικό για τη γλυστρίδα

Η γλυστρίδα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης της σε α-λινολενικό οξύ, ένα από τα τρία ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όταν καταναλώνεται από τον άνθρωπο έχει σημαντικά ευεργετικά οφέλη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Από την αρχαιότητα, η γλυστρίδα έχει χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικό, αντιπυρετικό, αναλγητικό, τονωτικό και μυοχαλαρωτικό. Έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C καθώς και σε θρεπτικά στοιχεία καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και σιδήρου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)