Πώς γίνεται το κλάδεμα της ντομάτας

κλαδεμα ντοματας

Χρειάζονται κλάδεμα οι ντομάτες;

Η καλλιέργεια της ντομάτας απαιτεί αρκετές καλλιεργητικές φροντίδες που σχετίζονται με το σωστό πότισμα, τη λίπανση και την προστασία από ασθένειες.

Ορισμένες ποικιλίες ντομάτας χρειάζονται έντονο κλάδεμα για να μας δώσουν ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία, ενώ άλλες έχουν μικρές απαιτήσεις κλαδέματος.

Το κλάδεμα της ντοματιάς αποσκοπεί στη δημιουργία ισορροπίας μεταξύ της βλαστικής ανάπτυξης, δηλαδή των βλαστών και των φύλλων, σε συνδυασμό με την πλούσια παραγωγή καρπών ντομάτας.

Επιπλέον, το κλάδεμα βοηθά στον καλύτερο αερισμό του φυλλώματος της ντοματιάς, κάτι που συντελεί στην προστασία από προσβολές εντόμων και ασθενειών.

Ας δούμε λοιπόν πώς κλαδεύουμε σωστά τις ντοματιές για να εξασφαλίσουμε πλούσια σοδειά από νόστιμες και γευστικές ντομάτες.

Διαφήμιση

1. Ποιες ποικιλίες ντομάτας χρειάζονται κλάδεμα;

Οι αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας χρειάζονται κλάδεμα κατά την καλλιέργεια, καθώς διαθέτουν έντονη βλάστηση και ζωηρή ανάπτυξη που ανάλογα την ποικιλία ξεπερνάει σε ύψος τα 2-3 μέτρα.

Στις αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας, συμπεριλαμβάνονται τόσο μεγαλόκαρπες όσο και μικρόκαρπες ποικιλίες, όπως τα πολύ δημοφιλή ντοματίνια.

Πρόκειται για ποικιλίες που καλλιεργούνται υπαίθρια σε κήπους την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά και σε θερμοκήπια την περίοδο του χειμώνα.

Εκτός από τις αναρριχώμενες ποικιλίες που απαιτούν πιο έντονο και σύνθετο κλάδεμα, υπάρχουν και οι θαμνώδεις ποικιλίες ντομάτας οι οποίες ωστόσο κλαδεύονται ελαφρά.

2. Τι σημαίνει αυτοκλαδευόμενη ντομάτα;

Οι θαμνώδεις ποικιλίες ντομάτας έχουν ανάπτυξη συνήθως μέχρι ένα μέτρο και πιο συμπαγή μορφή φυλλώματος.

Αναφέρονται ως αυτοκλαδευόμενες ή αυτοκορφολογούμενες, καθώς οι συγκεκριμένες ποικιλίες ντομάτας δε χρειάζονται έντονο κλάδεμα για τη διατήρηση του σχήματος των φυτών, αλλά μόνο ελαφρές επεμβάσεις που βοηθάνε στον καλύτερο αερισμό.

Στις αυτοκλαδευόμενες ποικιλίες ντομάτας, συμπεριλαμβάνονται κυρίως μεγαλόκαρπες ποικιλίες ντομάτας, μεσόκαρπες ποικιλίες όπως η βιομηχανική ντομάτα ή η ντομάτα πομοντόρο και λιγότερο οι μικρόκαρπες ποικιλίες, τα γνωστά μας ντοματίνια.

3. Πώς κλαδεύουμε τις αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας;

Για να κλαδέψουμε τις αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας και να ενισχύσουμε την παραγωγή τους, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Όταν το φυτό της ντοματιάς φτάσει στα 50 εκατοστά, αφαιρούμε τις χαμηλές ταξιανθίες διατηρώντας μόνο την κορυφαία ταξιανθία που θα μας χαρίσει τους πρώτους καρπούς.
  • Απομακρύνουμε όλα τα φύλλα και τους βλαστούς κάτω από την πρώτη ταξιανθία για να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί καλύτερα ο κεντρικός βλαστός.
  • Διαμορφώνουμε κατάλληλα το φυτό της ντοματιάς ώστε να να σχηματίσει 2-3 κεντρικούς βλαστούς, καθώς με αυτό το σχήμα δίνει πλουσιότερη παραγωγή καρπών.
  • Για να δημιουργήσουμε λοιπόν δεύτερο κεντρικό βλαστό, αφήνουμε τον βλαστό που αναπτύσσεται από το πλάι του μεγάλου φύλλου που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πρώτη ταξιανθία.
  • Στη συνέχεια, για τη δημιουργία του τρίτου κεντρικού βλαστού, αφήνουμε τον βλαστό που βρίσκεται στο πλάι του μεγάλου φύλλου ακριβώς πάνω από το δεύτερο κεντρικό βλαστό.
  • Κόβουμε κάθε βδομάδα τους πλαϊνούς λαίμαργους βλαστούς από το πλάι των μεγάλων φύλλων για να δώσουμε έτσι κατακόρυφη ανάπτυξη στο φυτό μας.
  • Το κόψιμο των πλάγιων βλαστών γίνεται σε σημείο αφού αναπτυχθούν δύο ζεύγη φύλλων, έτσι ώστε να προστατεύονται οι καρποί που θα σχηματιστούν από εγκαύματα λόγω έντονης ηλιοφάνειας.
  • Όταν η ντοματιά φτάσει σε ύψος συνήθως περίπου 2 μέτρα από το έδαφος, κόβουμε τον βλαστό της κορυφής καθώς και κάθε βλαστό που αναπτύσσεται σταδιακά πάνω από την κορυφή.
  • Απομακρύνουμε ασθενείς ή κιτρινισμένους βλαστούς και φύλλα για να περιορίσουμε εξάπλωση μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν την ντοματιά.
  • Απομακρύνουμε, επίσης, τα κάτω φύλλα της ντοματιάς για να έχουν καλύτερο αερισμό τα φυτά μας και να τα προστατεύσουμε από ασθένειες.

4. Πώς κλαδεύουμε τις θαμνώδεις ποικιλίες ντομάτας;

Οι αυτοκλαδευόμενες ποικιλίες ντομάτας απαιτούν περιορισμένες εργασίες κλαδέματος:

  • Αρκεί να αραιώνουμε κατά διαστήματα βλαστούς που μπλέκονται μεταξύ τους στο εσωτερικό των φυτών της κάθε ντοματιάς για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό.
  • Απομακρύνουμε ασθενείς ή κιτρινισμένους βλαστούς και φύλλα που παρατηρούνται περιφερειακά ή στο εσωτερικό του φυλλώματος για να περιορίσουμε εξάπλωση ασθενειών.
  • Κόβουμε βλαστούς από χαμηλά ή απομακρύνουμε τα κάτω φύλλα της ντοματιάς για να έχουν καλύτερο αερισμό τα φυτά μας.

5. Κι ένα μυστικό για ζουμερές ντομάτες με πλούσια γεύση

Το αραίωμα καρπών σε ντοματιές που φέρουν πολύ μεγάλη καρποφορία αποτελεί μία μορφή συμπληρωματικού κλαδέματος σε όλες τις ποικιλίες για να εξασφαλίσουμε μία ποιοτική παραγωγή με μεγαλύτερες και πιο γευστικές ντομάτες.

Ντοματα καλλιεργεια
12 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Ιωάννης Νικολαίδης
    17/04/2024

    Ένα βιντεάκι θα ήταν πιο κατατοπιστικό….να βλέπουμε στην πράξη γιατί κάποιους όρους δεν τους κατανοούμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ