εικόνα

Αντιμετωπίστε τη λιριόμυζα στον κήπο

Αντιμετωπίστε τη λιριόμυζα στον κήπο

Αντιμετωπίστε τη λιριόμυζα στον κήπο

Η λιριόμυζα είναι ένα πολύ διαδεδομένο έντομο που προσβάλλει μεγάλο αριθμό κηπευτικών και καλλωπιστικών φυτών του κήπου μας. Είναι μια μικρή μύγα, μεγέθους περίπου δύο χιλιοστών που κάνει ζημιά στο λαχανόκηπο μας, ενδεικτικά σε αγγουριά, ντοματιά, κολοκυθιά, πεπονιά, καρπουζιά, μελιτζάνα, βλίτο, αρακά, πατάτα, σπανάκι, φασόλι και μαϊντανό.

 

Τι ζημιά κάνει η λιριόμυζα στα κηπευτικά μας;
 
Η λιριόμιζα προσβάλλει τα φύλλα της αγγουριάς, της τοματιάς, της κολοκυθιάς και άλλων κηπευτικών ανοίγοντας οφιοειδείς στοές όπως φαίνονται στη χαρακτηριστική φωτογραφία του άρθρου μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τη μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας του φυτού λόγω των στοών και της ξήρανσης που δημιουργούνται στα φύλλα. Η ζημιά λόγω της λιριόμυζας είναι ακόμα σοβαρότερη στα μικρά φυτά που δυσκολεύονται να αναπτυχθούν σωστά και να δώσουν την καρποφορία τους.

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η λιριόμυζα στα κηπευτικά μας;

 

Για την οικολογική και βιολογική καταπολέμηση της λιριόμυζας, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικών μέτρων που είναι τα εξής:
 
– Ανάρτηση κίτρινων χρωματικών αυτοκόλλητων παγίδων, πάνω από τις γραμμές των φυτών, που λειτουργούν για τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού της λιριόμυζας.
 
– Αφαίρεση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων ακόμα και ολόκληρων των φυτών όταν η προσβολή της λιριόμυζας είναι σε αρχικά στάδια και ακόμα περιορισμένης έκτασης.
 
– Απομάκρυνση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και όργωμα για να καταστραφεί η λιριόμυζα που διαχειμάζει στο έδαφος προκειμένου να μην μεταφερθεί στις επόμενες καλλιέργειες.
 
– Αποφυγή χρήσης ευρέου φάσματος εντομοκτόνων (χημικών και μη) που σκοτώνουν τα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν τους πληθυσμούς της λιριόμυζας.
 
– Συμπληρωματικός ψεκασμός με οικολογικά σκευάσματα που κυλοφορούν στο εμπόριο, με βάση αιθέρια έλαια και σκορδέλαιο που λειτουργούν απωθητικά στη δράση της λιριόμυζας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.