εικόνα

Ντομάτα σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

Ντομάτα: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα

Ντομάτα σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

H ντομάτα αποτελεί την πιο ελκυστική καλλιέργεια του ανοιξιάτικου λαχανόκηπου και δικαίως θεωρείται ο βασιλιάς των κηπευτικών. Βασικό συστατικό για καλοκαιρινές σαλάτες και για σάλτσα στο φαγητό, η ντομάτα είναι ένα λαχανικό με υψηλή διατροφική αξία που περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών. Ας δούμε πώς μπορούμε να την καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή την βεράντα μας και να απολαύσουμε φρέσκους λαχταριστούς καρπούς.

 

Ποια ποικιλία ντομάτας καλλιεργούμε στη γλάστρα;

 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και υβρίδια τομάτας που μπορούμε να επιλέξουμε για να καλλιεργήσουμε στη γλάστρα. Ντομάτες σε διάφορα χρώματα, κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και μελιτζανί. Ντομάτες μικρές, ντοματίνια στρογγυλά τσέρι, ντοματίνια στενόμακρα βελανίδια, καθώς και ντομάτες πομοντόρο (ή βιομηχανική ντομάτα) σε μέγεθος αυγού που καρποφορούν σε τσαμπί. Μπορούμε να φυτέψουμε ποικιλίες ντομάτας αυτοκλαδευόμενες που δεν ξεπερνούν σε ύψος το ένα μέτρο ή αναρριχώμενες ποικιλίες που φτάνουν και ξεπερνούν τα δύο μέτρα. Επιλέγουμε ποικιλίες με μαλακή φλούδα, που είναι πιο ζουμερές, ωριμάζουν γρήγορα μετά τη συγκομιδή και δεν έχουν ξυλώδες τμήμα εσωτερικά στον καρπό.

 


Tι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για καλλιέργεια ντομάτας;

 
Για την καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες γλάστρες στρογγυλές ή τετράγωνες, με βάθος 30-40 εκατοστά και πλάτος 40 εκατοστά. Οι γλάστρες μπορεί να είναι πλαστικές ή πήλινες, ή να έχουν προκύψει από ανάκύκλωση διάφορων υλικών όπως ξύλινα ή πλαστικά βαρέλια και ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουν τρύπες στη βάση για καλή αποστράγγιση. Σχετικά με το υπόστρωμα, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που να περιέχει τύρφη, κοπριά, κομπόστ και περλίτη.

 

Σε τι θέση τοποθετούμε την γλάστρα που φυτέψαμε την ντοματιά;

 

Η καλλιέργεια της τομάτας χρειάζεται τουλάχιστον 6-7 ώρες ηλιοφάνεια για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει ικανοποιητικά και να μας δώσει νόστιμες ζουμερές ντομάτες. Τοποθετούμε τη γλάστρα σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, ενώ την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης ηλιοφάνειας του καλοκαιριού την μεταφέρουμε σε σχετικά ημισκιερή θέση ή χρησιμοποιούμε ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο και για αποφύγουμε ηλιεγκαύματα στους καρπούς. Η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα θα πρέπει να προστατευθεί και από τους έντονους άνεμους, ειδικά αν πρόκειται για αναρριχόμενη ποικιλία και δεν έχει υποστυλωθεί επαρκώς.

 

Πώς υποστηλώνουμε την ντομάτα στη γλάστρα;

 

Η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα θα πρέπει να στηριχτεί και να υποστηλωθεί για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινο, μπαμπού ή μεταλλικό πάσσαλο που θα δέσουμε με ειδικό σπάγκο τον κεντρικό βλαστό της ντοματιάς πάνω του. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα περίφραξης, σε μορφή ανοικτού κυλίνδρου, με διάμετρο 40-50 εκατοστά και ύψος 60-100 εκατοστά, που για να στηρίξει τους βλαστούς και τους καρπούς της ντομάτας που θα διαθέτουν αρκετό βάρος. Ανάλογη κατασκευή για να στηρίξει και να υποστηλώσει τις ντοματιές στη γλάστρα μπορεί να δημιουργηθεί με καλάμια και σπάγγο.

 

Τι κλάδεμα χρειάζεται η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα;

 

Η ντοματιά είναι θαμνοειδές φυτό που αναπτύσσεται με πλευρικούς βλαστούς που βγαίνουν από τον κεντρικό κορμό. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μονοστέλεχο φυτό για να στηρίξουμε πιο εύκολα το φυτό της ντομάτας με ένα καλάμι, κάθε 2 βδομάδες αφαιρούμε τους πλάγιους βλαστούς που βγαίνουν από τον κεντρικό κορμό, πάνω από κάθε φύλλο κι έτσι δημιουργούμε ένα μονοστέλεχο φυτό. Επίσης για τις αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας όταν παίρνουν πολύ ύψος, πάνω από 2 μέτρα, μπορούμε να τις κορφολογήσουμε, αποκόπτοντας το κορυφαίο τμήμα του βλαστού. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε την βλαστική ανάπτυξη της ντομάτας, ενισχύουμε την παραγωγή καρπών και παράλληλα μπορούμε να φροντίσουμε πιο εύκολα το φυτό της ντοματιάς.

 

Τι πότισμα χρειάζεται η καλλιέργεια της ντομάτας στη γλάστρα;

 
Η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα για να μας δώσει καλή παραγωγή. Ποτίζουμε τις ντοματιές κάθε 3-4 μέρες την περίοδο της άνοιξης, και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά την περίοδο άνθησης της ντομάτας, γιατί μπορεί να έχουμε πτώση των ανθέων της ντοματιάς και μειωμένη παραγωγή.

 

Τι λίπανση χρειάζεται η ντομάτα σε γλάστρα;

 

Η ντομάτα απαιτεί σημαντική ποσότητα θρεπτικών στοιχείων και λίπανσης για να εξασφαλίσουμε ανάπτυξη και σημαντική παραγωγή καρπών. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20-30 μέρες πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο. Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καλλιέργεια της ντομάτας, όπως και η καλλιέργεια της πιπεριάς και της μελιτζάνας, χρειάζεται πρόσθετο βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για να μην αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της ξηράς κορυφής ή τάπας κατά το οποίο εμφανίζεται μαύρισμα στην βάση του καρπού της ντομάτας.

 

Πώς προστατεύουμε από ασθένειες και έντομα την καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα;

 

Για την την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες περονόσπορου και ωιδίου μπορούμε να σκονίζουμε με θειάφι και θειοχαλκίνη ή να ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι και χαλκό. Επίσης, μπορούμε να σκονίζουμε ή να ψεκάζουμε τα φυτά της ντομάτας με Βάκιλο Θουριγγίας, κάθε εβδομάδα για να αντιμετωπίσουμε το έντομο της τούτας που δημιουργεί τρύπες στους καρπούς. Τέλος, η αντιμετώπιση του τετράνυχου που ξεραίνει το φύλλωμα της ντοματιάς, μπορεί να γίνει με ειδικά οικολογικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή με την συνταγή προστασίας με φυσικά υλικά με βάση το σκόρδο.

 


7 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας
7 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας


 

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα

 
Αν η ντοματιά μας έχει σχηματίσει πολύ μεγάλο αριθμό καρπών, καλό είναι να τους αραιώσουμε, για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο μέγεθος στις ντομάτες μας, καθώς επίσης καλύτερη και ταχύτερη ωρίμανση.

 

Μάθε περισσότερα για την καλλιέργεια ντομάτας και δημιούργησε έναν μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου, ακολουθώντας τις συμβουλές μας για καλλιέργεια περισσότερων λαχανικών όπως πιπεριά σε γλάστρα, ντοματίνι σε γλάστρα, αγγούρι σε γλάστρα, μελιτζάνα σε γλάστρα, μαρούλι σε γλάστρα και κρεμμύδι σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (18)

σχολιαστής
ΣΩΤΗΡΙΑ 20 Νοεμβρίου 2020

Καλησπέρα, σας ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές και τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα σας. Έχω μια γλάστρα στη βεράντα με ντοματούλες. Πως φροντίζουμε το φυτό τους Χειμερινούς μήνες; Υπάρχει κάποιο λίνκ με ένα σχετικό άρθρο; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Στεφανία 16 Οκτωβρίου 2020

Καλημέρα! Συγχαρητήρια για την σελίδα σας! Θά ήθελα να ρωτήσω κάτι! Έχω ντομάτες σέ γλάστρες στην Αθήνα! Έχουν πολλά λουλούδια και πολλές μικρές ντομάτες! Πρέπει νά τά σκεπάζω και την ημέρα για να ωριμάσουν και να κοκκινίσουν; Ρωτάω γιατί δεν έχει πολύ ζέστη και είναι ακόμα πράσινες. Να κάνω ένα θερμοκήπιο με νάιλον;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Οκτωβρίου 2020

  Καλησπέρα Στεφανία. Θα μπορούσες για λίγες εβδομάδες ακόμα να μην τις σκεπάζεις την ημέρα για να έχουν περισσότερη ηλιοφάνεια και αρχές Νοεμβρίου να τις σκεπάσεις φτιάχνοντας ένα θερμοκήπιο με νάιλον.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ζωή 23 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα σας,
Έχω φυτέψει από τον Μάιο ντομάτες, κολοκυθιές και καυτερές πιπεριές και τις τελευταίες μέρες το ένα μετά το άλλο ξεραίνονται. Τα πότιζα κανονικά, δεν τους έλειπε νερό, ούτε ήταν υπερβολικό το πότισμα. Τα φυτά που ξεράθηκαν τα κλάδεψα αλλά παρατήρησα ότι δεν απορροφούν το νερό που τους βάζω πλεόν με αποτέλεσμα να έχω να τα ποτίσω πολλές μέρες. Φοβάμαι ότι θα το πάθουν και τα άλλα φυτά. Μπορεί να το προκαλέσει αυτό ο τετράνυχος;
Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας!

Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη 6 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την υπεροχη δουλεια σας!
Εχω καποιες ντοματιες σε γλαστρες …παρατηρω τρυπες στα φυλλα τους οπως κ ανοιχτοχρωμες. καφε κυλιδες στο ιδιο φυτο …
ενω σε άλλο φυτο οπως ψηλωνει ολα τα χαμηλα κλαδια ξεραινονται κ πεφτουν κ διατηρει μονο την κορυφη του αν και ποτίζω οπως λετε κ εσεις στο άρθρο ..θ μπορουσατε να μ πειτε τι φταιει κ τι μπορω ν κανω; Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Νικος 19 Ιουνίου 2020

Τα φύλλα στη βάση της ντοματιας κίτρινισαν τι μπορεί να φταίει
Ποτίζω κάθε 2 μέρες
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
δαμιανος 18 Μαΐου 2020

γεια σας. οι θερμοκρασιεσ στην περιοχη μου εχουν ανεβει πανω απο τους 38 βαθμουσ κελσιου. αυτην την περιοδο με τισ υψηλεσ θερμοκρασιεσ πρεπει να ποτιζω καθε 2 μερες ή καθε 3-4 μερες; ευχαριστω πολυ.

Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 27 Απριλίου 2020

Καλησπερα εχω φυτευψει ντοματες σε γλαστρα γιατι μενω μεσα στην πολη δεν κηπο και εχουν αρχισει να βγαζουν ανθη απλα πριν ανοιξει το ανθος γυρω εχει ενα καφε χρωμα σαν να εχει ξεραθει τι μπορει να ειναι και τι μπορω να κανω

Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία 25 Απριλίου 2020

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές που μας δίνετε.
Μένω στην Γερμανία κ’ φέτος έβαλα ένα μικτό θερμοκήπιο στο μπαλκόνι μου, είμαι αρχάρια, έχω φυτέψει σε γλάστρες αγγούρια και ντομάτες.
Σήμερα το πρωί όταν άνοιξα το θερμοκήπιο αντίκρισα ότι κάποια φύλλα έχουν εξασθενήσει.
Δεν ξέρω τι μπορεί να έκανα λάθος, έχω βάλει ενα θεμόμετρο μέσα στο θερμοκήπιο, η θερμοκρασία κυμαίνεται απο 10 βαθ. κελσίου έως 35 βαθμούς, κ’ υγρασία από 95% το πρωί μέχρι κ’ 50% κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Γενικά δεν ξέρω πότε να αερίσω το θερμοκήπιο, κάποια άρθρα λένε όταν πιάνει θερμοκρασία από 30 βαθμούς κ’ πάνω.
Επίσης χθές που πότισα, πανω από τα αγγούρια έχω ενα ράφι κ’ έχω βάλει κάποιες μικρές ντοματες σε μικρά γλαστράκια, όταν τις πότισα το νερό έπεσε κάτω στα αγγούρια, δεν ξέρω εάν αυτό επηρέασε.
Θα σας ήμουν πολύ ευγνώμων εάν μου γραψετε την συμβουλή σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Γρηγόρης 31 Μαΐου 2018

Εχω φυτέψει ντοματίνια σε γλάστρα, τα οποία αναπτύσσονται πολυ καλα, και με πολλούς καρπούς. Σημερα έκοψα το πρώτο το οποίο είχε κοκκινίσει. Δοκιμάζοντας το, έμεινα ικανοποιημένος γευστικά, αλλα θεώρησα οτι ηταν χοντρόφλουδο, και οχι τραγανό. Ειναι θεμα ποικιλίας, η φταίει κατι αλλο; Συγχαρητήρια που χάρη σε εσάς, ο κήπος δεν έχει πλέον μυστικά για εμάς.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Ιουνίου 2018

  Γρηγόρη, ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Η χοντρή φλούδα οφείλεται κυρίως στην ποικιλία. Η προσθήκη καλίου, στη λίπανση, ίσως φέρει μια μικρή βελτίωση.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.