εικόνα

Συμβουλές για ετοιμασία σπορείου

mistika-kipou-dimiourgia-sporeiou

Συμβουλές για ετοιμασία σπορείου

Όσοι επιθυμούν να φυτέψουν πρώιμα στις ανοιξιάτικες φυτεύσεις, δηλαδή μέσα στο Μάρτη, θα πρέπει έγκαιρα αυτό το μήνα να ετοιμάσουν το σπορείο για να δημιουργήσουν τα σπορόφυτα των ανοιξιάτικων κηπευτικών. Η πρώιμη φύτευση βοηθά στο να έχουμε πρώιμη παραγωγή, λιγότερα ποτίσματα, και μικρότερη έκθεση στους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές για να δημουργήσετε το σπορείο των κηπευτικών σας.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΡΕΙΟ

 

• Προμηθευτείτε έτοιμες βάσεις φυτωρίων (από πλαστικό, φελιζόλ ή ακόμα καλύτερα από οικολογικό κοκοφοίνικα) από κάποιο γεωπονικό κατάστημα. Μπορείτε, βέβαια, να αυτοσχεδιάσετε και να επαναχρησιμοποιήσετε κύπελλα πλαστικά του νερού ή ρηχά καφάσια μαναβικής, νάιλον ή τσουβάλια για σκέπασμα. Τα πλαστικά κυπελλάκια που έχετε, τα τρυπάτε σε 3-4 σημεία στη βάση τους, για να φεύγει το νερό και να αερίζονται. Επίσης, αν χρησιμοποιήσετε καφάσι με χώμα, βάζετε νάιλον από την κάτω πλευρά και τρυπάτε για αποστράγγιση, χρησιμοποιώντας συνήθως ένα πυρωμένο καρφί.

 

• Προμηθευτείτε φυτόχωμα, ειδικό για σπορεία, από γεωπονικά καταστήματα ή δημιουργείστε το δικό σας. Μια ενδεικτική συνταγή είναι να αναμίξετε μίγμα ξανθιάς και μαύρης τύρφης με pH γύρω στο 6 σε αναλογία 70% στο μίγμα, κομπόστ ή σβησμένη κοπριά 20% και 10% περλίτη ή ψιλή ελαφρόπετρα.

 

• Προμηθευτείτε σπόρους ντόπιων ποικιλιών για να φυτέψετε εξασφαλίζοντας την αυτάρκεια σας ως καλλιεργητή και την καλή προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής σας.

 

• Γεμίστε προσεκτικά τα κυπελλάκια με χώμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος 3-4 δακτύλων.

 

• Ποτίστε το χώμα, τοποθετείστε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση, σκεπάστε τους και ξαναποτίστε ελαφριά με ένα ποτιστήρι που έχει εξασφαλίζει ψιλή διασπορά του νερού. Οι σπόροι εμπειρικά φυτεύονται σε βάθος 2 φορές το πλάτος τους. Ενδεικτικά, λοιπόν, τους σπόρους της ντομάτας ίσα-ίσα τους σκεπάζουμε, ενώ τους σπόρους του κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα.

 

• Εξασφαλίστε ζέστη (γύρω στους 20C°) και υγρασία για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι.

 

• Φροντίστε αφού φυτρώσουν οι σπόροι, τα μικρά σπορόφυτά να έχουν έκθεση σε ήλιο για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν ενώ το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφριά βρεγμένο.

 

• Μεταφέρετε τα σπορεία σε εσωτερικό ζεστό χώρο τα βράδια που έχει κρύο και ξαναβγάλτε τα στον ήλιο το πρωί. Εναλλακτικά, αν τα κρατήσετε έξω, σκεπάστε τα το βράδυ με νάυλον ή αντιανεμικό δίχτυ.

 

• Μην ξεχνάτε ότι κάποια φυτά φυτρώνουν πιο γρήγορα, για παράδειγμα η ντομάτα, ενώ κάποια άλλα καθυστερούν να φυτρώσουν, όπως η πιπεριά.

 

• Ετοιμαστείτε για τη μεταφύτευση στον κήπο σας περίπου ενάμισυ με δυο μήνες μετά την σπορά ανάλογα το φυτό και τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στο σπορείο.

 

Καλή επιτυχία!!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *