Κηπουρική χωρίς σκάψιμο (no dig gardening)

κηπουρικη no dig gardening

Υπάρχει τρόπος να καλλιεργήσουμε στον κήπο χωρίς να χρειαστεί να σκάψουμε ή να σκαλίσουμε το έδαφος;

Η κηπουρική χωρίς σκάψιμο, το περίφημο no dig gardening όπως αποκαλείται στο εξωτερικό, είναι μία οικολογική μέθοδος καλλιέργειας που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλής στους ερασιτεχνικούς κήπους.

Κεντρική ιδέα είναι ότι αποφεύγοντας το σκάλισμα, το χώμα και οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί του εδάφους οδηγούνται σε μία οικολογική ισορροπία που ευνοεί την ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών.

Στο φυσικό περιβάλλον ενός δάσους, ο εμπλουτισμός του εδάφους με θρεπτικά συστατικά γίνεται μέσω της οργανικής ύλης που πέφτει στο χώμα και αποσυντίθεται μέσω των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο έδαφος.

Εμπνευσμένη από τις βιολογικές διεργασίες που γίνονται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση σε ένα φυσικό περιβάλλον, η κηπουρική χωρίς σκάψιμο αποτελεί μία εναλλακτική μορφή καλλιέργειας που μας επιτρέπει να φυτεύουμε σε αφράτο χώμα με εξαιρετικά αποτελέσματα, όντας ταυτόχρονα οικολογικά φιλική για τον χώρο που καλλιεργούμε.

Ας δούμε αναλυτικά, ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της κηπουρικής χωρίς σκάψιμο και πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα αγαπημένα μας λαχανικά και λουλούδια χωρίς να σκαλίζουμε το χώμα.

Διαφήμιση

Τι είναι η κηπουρική χωρίς σκάψιμο; (no dig gardening)

Η κηπουρική χωρίς σκάψιμο βασίζεται στη δημιουργία διαφόρων στρωμάτων με φυσικά οικολογικά υλικά που αποτελούν το έδαφος στο οποίο γίνεται η καλλιέργεια.

Στην πιο απλή της μορφή, κάνουμε κάλυψη της επιφάνειας του κήπου με ένα υλικό εδαφοκάλυψης (όπως για παράδειγμα χρησιμοποιημένες χαρτόκουτες) και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα φυσικό υπόστρωμα πλούσιο σε οργανική ουσία για να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε τα φυτά μας.

Ένας ενδεικτικός τρόπος κηπουρικής χωρίς σκάψιμο είναι η φύτευση σε υπερυψωμένα παρτέρια τα οποία αποτελούν μικρές κατασκευές που μας επιτρέπουν να καλλιεργούμε σε χώμα που τοποθετούμε ψηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους.

Υπερυψωμένα παρτέρια στον κήπο: Κατασκευή και πλεονεκτήματα (+video)
Υπερυψωμένα παρτέρια στον κήπο: Κατασκευή και πλεονεκτήματα (+video)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κηπουρικής χωρίς σκάψιμο;

Η κηπουρική χωρίς σκάψιμο (no dig gardening) είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους ερασιτέχνες κηπουρούς, καθώς προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα στην καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών φυτών.

Μας επιτρέπει να καλλιεργούμε βιολογικά, ενισχύοντας τις φυσικές διεργασίες του εδάφους, έχοντας έλεγχο στην ανάπτυξη των ανεπιθύμητων αγριόχορτων και κάνοντας τις καλλιεργητικές εργασίες με μεγαλύτερη άνεση.

  • Καλλιεργούμε βιολογικά σε αφράτο και γόνιμο χώμα: Η κηπουρική χωρίς σκάψιμο είναι μία εξαιρετική μέθοδος βιολογικής καλλιέργειας που χρησιμοποιεί κοπριά και κομπόστ για τη δημιουργία ένα οικολογικού και γόνιμου υποστρώματος φύτευσης. Σε αυτό το περιβάλλον, αναπτύσσονται πολύτιμοι μικροοργανισμοί και γαιοσκώληκες που βελτιώνουν το χώμα και τις φυσικές ιδιότητες τους εδάφους.
  • Αποφεύγουμε την ανάπτυξη ανεπιθύμητων αγριόχορτων: H τοποθέτηση των υλικών εδαφοκάλυψης πάνω στο χώμα, καθώς και η δημιουργία ενός νέου υποστρώματος για τη φύτευση, συντελεί στην ανάπτυξη λιγότερων ανεπιθύμητων χόρτων (ζιζανίων) που αποτελούν συχνό πρόβλημα όταν καλλιεργούμε στο έδαφος.
  • Απολαμβάνουμε πρώιμη και πλούσια συγκομιδή: Η επιλογή γόνιμου υποστρώματος φύτευσης προσφέρει στα φυτά μας ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή, χωρίς να εξαρτόμαστε από τα χαρακτηριστικά του εδάφους που βρίσκεται ο κήπος μας. Παράλληλα, λόγω του μικρού βάθους του υποστρώματος φύτευσης, το χώμα ζεσταίνεται πιο εύκολα, βοηθώντας στην πρωίμιση των καλλιεργειών.
  • Κάνουμε τις κηπουρικές εργασίες με λιγότερη κούραση: Το σκάψιμο είναι μία ιδιαίτερα επίπονη καλλιεργητική εργασία που συχνά αποθαρρύνει αρκετούς νέους κηπουρούς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν διαθέτουν μεγάλη ευχέρεια κινήσεων ή έχουν προβλήματα με αρθριτικά. Η κηπουρική χωρίς σκάψιμο προσφέρει μία αξιόλογη εναλλακτική λύση για να καλλιεργούμε με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία.

Ποια βήματα ακολουθούμε για καλλιέργεια χωρίς σκάψιμο;

Σύμφωνα με την μέθοδο της κηπουρικής χωρίς σκάψιμο (no dig gardening), για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε με επιτυχία, ακολουθούμε τα παρακάτω βασικά βήματα:

1. Αφαιρούμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα από τον κήπο

Αν ο κήπος μας διαθέτει ανεπιθύμητα χόρτα που έχουν πάρει αρκετό ύψος και έχουν δυνατούς βλαστούς, αφαιρούμε τα αγριόχορτα με το χέρι ή χρησιμοποιήσουμε ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα για να διευκολύνουμε τη διαδικασία.

Ζιζάνια αντιμετώπιση
10 φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζάνια) στον κήπο

2. Τοποθετούμε φυσικά υλικά εδαφοκάλυψης πάνω στο χώμα

Αν ο κήπος μας δεν έχει ανεπιθύμητα χόρτα ή έχει λίγα αγριόχορτα χαμηλού ύψους, προχωράμε κανονικά στη διαδικασία τοποθετώντας κάποιο υλικό εδαφοκάλυψης στην επιφάνεια του χώματος του κήπου. Για υλικό εδαφοκάλυψης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανοιγμένες χαρτόκουτες, ροκανίδια, κάποιο ύφασμα που αποσυντίθεται σταδιακά, ακόμα και γιούτινα σακιά. Καθώς τα αγριόχορτα δε βρίσκουν το απαιτούμενο φως, το φύτρωμα και η ανάπτυξη τους σταματάει να αποτελεί πρόβλημα.

Φυσικά και συνθετικά υλικά για εδαφοκάλυψη στον κήπο
Φυσικά υλικά για εδαφοκάλυψη στον κήπο

3. Προσθέτουμε κοπριά, κομπόστ και τύρφη

Δημιουργούμε ένα γόνιμο υπόστρωμα φύτευσης με οργανική ουσία για την φύτευση λαχανικών, αρωματικών φυτών ακόμα και καλλωπιστικών φυτών προσθέτοντας κοπριά, κομπόστ, και τύρφη πάνω στο στρωμένο υλικό εδαφοκάλυψης. Το πάχος της στρώσης φύτευσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 15-20 εκατοστά για να έχουν τα φυτά καλή ανάπτυξη και παραγωγή. Γύρω από τη στρώση των οργανικών υλικών, μπορούμε να βάλουμε περιμετρικά τούβλα ή ξύλινες τάβλες για να μην φεύγουν με τη βροχή και τον αέρα.

Τι είναι η οργανική ουσία του εδάφους
Τι είναι η οργανική ουσία του εδάφους

4. Φυτεύουμε σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης

Φυτεύουμε τα φυτά ή ρίχνουμε σπόρους σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης στο στρώμα οργανικών υλικών που φτιάξαμε ώστε να έχουν καλή ανάπτυξη ριζών, ηλιοφάνεια και αερισμό και να εξασφαλίσουμε φυτά με πλούσια βλάστηση, πολλά λουλούδια και καλή καρποφορία.

Αποστασεις φυτευσης λαχανικών
Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για καλλιέργεια λαχανικών

5. Τοποθετούμε σύστημα ποτίσματος με σταγόνες

Φροντίζουμε να εγκαταστήσουμε στον κήπο που δημιουργήσαμε με την κηπουρική χωρίς σκάψιμο ένα κατάλληλο σύστημα ποτίσματος με σταγόνες για να έχουμε αποτελεσματικό και σωστό πότισμα των φυτών πετυχαίνοντας παράλληλα και εξοικονόμηση νερού.

6. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε οργανική ουσία

Ανανεώνουμε το εδαφικό υπόστρωμα των οργανικών υλικών τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, προσθέτοντας απαιτούμενη ποσότητα νέας οργανικής ουσίας για τον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά συστατικά ώστε να διατηρήσουμε τη γονιμότητα του εδάφους και να εξασφαλίσουμε καλή παραγωγή.

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα
Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα

Κι ένα μυστικό για την κηπουρική χωρίς σκάψιμο

Η κηπουρική χωρίς σκάψιμο (no dig gardening) μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα οικονομικό τρόπο καλλιέργειας, ειδικά όταν αξιοποιούμε κομπόστ και κοπριά δικής μας παραγωγής, σε συνδυασμό με ανακυκλώσιμα υλικά χωρίς κόστος για την εδαφοκάλυψη.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *