Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά γαρδένιας
H γαρδένια είναι αναμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά που συναντάμε παραδοσιακά στις περισσότερες αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Τα γυαλιστερά της φύλλα και τα πανέμορφα λευκά λουλούδια της με το μεθυστικά γλυκό άρωμα δίνουν απέραντη χαρά και αισιοδοξία στην καθημερινότητα μας. Και όσο περισσότερες οι γαρδένιες τόσο μεγαλύτερη είναι και η χαρά! Όμως, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η γαρδένια είναι από τα πιο ευαίσθητα φυτά για να διατηρήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας. Πολλές φορές χαλάνε και αυτό φυσικά μας προκαλεί στεναχώρια.
Επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε διαθετειμένοι να αγοράζουμε συνεχώς καινούρια φυτά γαρδένιας καθώς στα φυτώρια έχουν σχετικά ακριβή τιμή, θα περιγράψουμε ένα εύκολο και οικονομικό τρόπο για να τις φτιάξουμε μόνοι μας. Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της γαρδένιας είναι με τη μέθοδο των μοσχευμάτων. Ας κάνουμε λοιπόν την δική μας προσπάθεια ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες μας, για να φυτέψουμε τις δικές μας γαρδένιες στις γλάστρες μας αλλά και για να χαρίσουμε στους αγαπημένους φίλους μας που ασχολούνται με την κηπουρική.
1. Πότε γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας και τι μοσχεύματα επιλέγουμε;
Κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό της γαρδένιας είναι η περίοδος Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Αρχικά, κόβουμε φυλλώδη μοσχεύματα με τρυφερό βλαστό μήκους 10-15 εκατοστών που τα παίρνουμε από υγιή φυτά γαρδένιας. Από τα μοσχεύμετα αφαιρούμε τα κάτω φύλλα, διατηρώντας δύο ζευγάρια φύλλων στο πάνω μέρος του μοσχεύματος.
Στη συνέχεια, ξύνουμε ελαφρά τη βάση του μοσχεύματος σε ύψος 1 εκατοστού, τη βυθίζουμε σε νερό και μετά σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας που έχουμε απλώσει πάνω σε ένα χαρτί. Η ορμόνη ριζοβολίας βοηθάει το μόσχευμά μας να δημιουργήσει πλούσιο ριζικό σύστημα και κατά συνέπεια έχει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του πολλαπλασιασμού.
Ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας με μοσχεύματα μπορεί να γίνει και την περίοδο του καλοκαιριού χρησιμοποιώντας ημιξυλώδη μοσχεύματα, θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ότι σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μικρότερο ποσοστό επιτυχίας.
2. Πώς φυτεύουμε τα μοσχεύματα της γαρδένιας σε γλάστρα;
Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της γαρδένιας σε μικρή γλάστρα βάθους περίπου 10 εκατοστών, με τρόπο ώστε περίπου το μισό μήκος του μοσχεύματος που περιλαμβάνει τα φύλλα να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Για τη φύτευση των μοσχευμάτων της γαρδένιας χρησμοποιούμε τύρφη ή φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά μαζί με άμμο σε αναλογία 1:1.
Είναι σημαντικο να διατηρούμε υγρό το χώμα της γλάστρας, ενώ είναι απαραίτητο η γλάστρα να βρίσκεται σε δροσερό υγρό περιβάλλον με θερμοκρασία 15-20°C. Για να δημιουργήσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες υγρασίας, μπορούμε να σκεπάσουμε το μόσχευμα με ένα πλαστικό μπουκάλι ή με μια νάυλον σακούλα με αρκετό κενό για να μην ακουμπάνε το μόσχευμα. Στη συνέχεια, κάνουμε μία τρύπα στην κορυφή του μπουκαλιού ή της σακούλας για καλύτερο αερισμό.
3. Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της γαρδένιας
Τα μοσχεύματα της γαρδένιας σε ευνοϊκές συνθήκες μέσα στην άνοιξη χρειάζονται περίπου 6 βδομάδες για να ριζώσουν. Αφού σιγουρευτούμε ότι έχουν βγάλει ρίζες και έχουν δυναμώσει αρκετά, μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες ή να επιλέξουμε κάποιο σκιερό σημείο του κήπου μας για να φυτέψουμε τα νέα φυτά γαρδένιας.
Όταν λέτε “ξύνουμε ελαφρά τη βάση του μοσχεύματος ……” τι εννοείται;
Πως ακριβώς είναι αυτό το ξύσιμο;
Πόσο ελαφριά πρέπει να είναι στο φυτό;
Φεύγει όλος ο φλοιός ή απλά είναι σαν να το περάσαμε από τρίφτη;
Μια φωτογραφία ίσως θα βοηθούσε
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Γεώργιε. Φεύγει όλος ο φλοιός από την βάση του μοσχεύματος για να μπορέσει να έρθει σε επαφή το εσωτερικό του βλαστού της γαρδένιας με την ορμόνη ριζοβολίας. Σύντομα, θα επισυνάψουμε φωτογραφία μέσα στο άρθρο.
Μαυρίζουν τα φύλλα της Ορτανσίας και πέφτουνε μέχρι που πεθαίνει όλο το φυτό
Έχασα ήδη δύο
Τι να κάνω ???
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Κώστα. Το μαύρισμα των φύλλων της ορτανσίας μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή υπερβολική λίπανση.
Καλησπέρα εγώ έχω δοκιμάσει και με πατάτα να φυτέψω τριανταφυλιες δεν έχει ευδοκιμήσει ενώ παλιά μου είχαν πη να την βάλω σε ασπιρίνη και έπιασε τώρα τυποτα μου αρέσουν έχω παρακολουθώ όλα τα βίντεο σας γιατί μου αρέσει να φυτεβω και να έχω λουλούδια βοηθήστε με με την τριαντάφυλλα τη να κάνω έχω κάνη 18φορες έχω βάλει δεν πιάνει ευχαριστώ στον
Δες αναλυτικά πως θα φτιάξεις καινούρια φυτά τριανταφυλλιάς μέσα στην άνοιξη ακολουθώντας προσεκτικά την μέθοδο πολλαπλασιασμού τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα.