εικόνα

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας

H γαρδένια είναι αναμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά που συναντάμε σε αυλές και μπαλκόνια. Τα γυαλιστερά της φύλλα και τα πανέμορφα λευκά λουλούδια της με το μεθυστικά γλυκό άρωμα δίνουν χαρά και αισιοδοξία στη ζωή μας. Και όσο περισσότερες οι γαρδένιες τόσο μεγαλύτερη η χαρά! Μπορούμε, λοιπόν, εύκολα και οικονομικά να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά γαρδένιας με τη μέθοδο των μοσχευμάτων, για να διακοσμήσουμε την αυλή μας καθώς και για να μοιραστούμε τη χαρά με φίλους μας. Ας δούμε βήμα-βήμα πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με επιτυχία τον πολλαπλασιασμό της γαρδένιας.

 

Πότε γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας και τι μοσχεύματα επιλέγουμε;

 

Κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό της γαρδένιας είναι η περίοδος Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Αρχικά, κόβουμε φυλλώδη μοσχεύματα με τρυφερό βλαστό μήκους 10-15 εκατοστών που τα παίρνουμε από υγιή φυτά γαρδένιας. Από τα μοσχεύμετα αφαιρούμε τα κάτω φύλλα, διατηρώντας δύο ζευγάρια φύλλων στο πάνω μέρος του μοσχεύματος. Στη συνέχεια, ξύνουμε ελαφρά τη βάση του μοσχεύματος σε ύψος 1 εκατοστού, τη βυθίζουμε σε νερό και μετά σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας που έχουμε απλώσει πάνω σε ένα χαρτί. Η ορμόνη ριζοβολίας βοηθάει το μόσχευμά μας να δημιουργήσει πλούσιο ριζικό σύστημα και κατά συνέπεια έχει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του πολλαπλασιασμού. Ο πολλαπλασιασμός της γαρδένιας με μοσχεύματα μπορεί να γίνει και την περίοδο του καλοκαιριού χρησιμοποιώντας ημιξυλώδη μοσχεύματα, θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ότι σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μικρότερο ποσοστό επιτυχίας.

 


10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας
10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας


 

Πώς φυτεύουμε τα μοσχεύματα της γαρδένιας σε γλάστρα;

 

Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της γαρδένιας σε μικρή γλάστρα βάθους περίπου 10 εκατοστών, με τρόπο ώστε περίπου το μισό μήκος του μοσχεύματος που περιλαμβάνει τα φύλλα να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Για τη φύτευση των μοσχευμάτων της γαρδένιας χρησμοποιούμε τύρφη ή φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά μαζί με άμμο σε αναλογία 1:1. Είναι σημαντικο να διατηρούμε υγρό το χώμα της γλάστρας, ενώ είναι απαραίτητο η γλάστρα να βρίσκεται σε δροσερό υγρό περιβάλλον με θερμοκρασία 15-20°C. Για να δημιουργήσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες υγρασίας, μπορούμε να σκεπάσουμε το μόσχευμα με ένα πλαστικό μπουκάλι ή με μια νάυλον σακούλα με αρκετό κενό για να μην ακουμπάνε το μόσχευμα. Στη συνέχεια, κάνουμε μία τρύπα στην κορυφή του μπουκαλιού ή της σακούλας για καλύτερο αερισμό.

 

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της γαρδένιας

 

Τα μοσχεύματα της γαρδένιας σε ευνοϊκές συνθήκες μέσα στην άνοιξη χρειάζονται περίπου 6 βδομάδες για να ριζώσουν. Αφού σιγουρευτούμε ότι έχουν βγάλει ρίζες και έχουν δυναμώσει αρκετά, μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες ή να επιλέξουμε κάποιο σκιερό σημείο του κήπου μας για να φυτέψουμε τα νέα φυτά γαρδένιας.

 


 

Περισσότερα άρθρα για καλλωπιστικά φυτά

 

Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για την γαρδένια και για άλλα καλλωπιστικά φυτά στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει

 
10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας
7 μυστικά για μεταφύτευση γαρδένιας
10 μυστικά για φροντίδα τριανταφυλλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς
Πώς γίνεται η φύτευση της τριανταφυλλιάς
Λίπανση τριανταφυλλιάς
Είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς
5 μυστικά για φροντίδα ιβίσκου
Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Φυτά ανθεκτικά στο κρύο
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Πώς φτιάχνουμε έναν κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.