εικόνα

Εννέα μυστικά για νόστιμες τομάτες

Δέκα μυστικά για νόστιμες τομάτες

Εννέα μυστικά για νόστιμες τομάτες

H τομάτα είναι η πιο δημοφιλής καλλιέργεια στους ανοιξιάτικους λαχανόκηπους, είτε πρόκειται για φύτευση στο χωράφι, είτε στο μπαλκόνι. Σίγουρα, για τους πρωτάρηδες στο λαχανόκηπο, θα χρειαστεί λίγος καιρός και προσπάθεια για να καταφέρουν να παράγουν λαχταριστούς καρπούς. Ακολουθήστε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές μας για να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

• Διατηρείστε τον δικό σας σπόρο τομάτας
 
Ο καλλιεργητής θα πρέπει να καλλιεργεί τις ποικιλίες τομάτας από δικό του σπόρο ώστε να γνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε τομάτας. Η αυτάρκεια και η γνώση του πολλαπλασιαστικό υλικού είναι βασική προϋπόθεση στην οικολογική γεωργία. Σταδιακά, μπορούμε να δοκιμάζουμε και νέες ποικιλίες που θα μας δίνουν άλλοι αξιόπιστοι καλλιεργητές.

 

• Επιλέξτε ποικιλίες με νόστιμους καρπούς
 
Ο καλλιεργητής πρέπει να επιλέγει ποικιλίες που διαθέτουν καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, δίνουν νόστιμους καρπούς με άρωμα, γλυκιά γεύση, πλούσια σάρκα. Αποφύγετε γενικότερα τα υβρίδια, και ειδικά τις τομάτες μακράς διάρκειας, που είναι σχεδιασμένες να είναι ανθεκτικές για την μεταφορά σε μακρινές αγορές του εξωτερικού και υπολείπονται σε γευστικά χαρακτηριστικά.

 

• Καλλιεργείστε ποικιλίες που ταιριάζουν στον τόπο σας
 
Επιλέξτε ποικιλίες που είναι ντόπιες της περιοχής σας, ή άλλες που έχουν δοκιμαστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου σας, ως προς τις θερμοκρασίες, την υγρασία, την έντονη ηλιοφάνεια. Πάντοτε, να αξιολογείτε αν μπορούν να δώσουν καλή ανάπτυξη, ανθοφορία, καρπόδεση και ποιοτική παραγωγή. Αναζητείστε σπόρο από ντόπιους καλλιεργητές της περιοχής σας, ειδικά από τους παλαιότερους που συνήθως διατηρούν τράπεζα σπόρων.

 

• Προετοιμάστε έγκαιρα τα φυτώρια σας
 
Φτιάξτε ειδικό σπορείο-θερμοκήπιο για τα σπορόφυτά σας, χρησιμοποιώντας κατάλληλο φυτόχωμα σποράς. Προσφέρετε στα μικρά φυτώρια σταδιακά αρκετή ηλιοφάνεια για να έχουν καλή ανάπτυξη λόγω φωτοσύνθεσης. Προσέξτε να μην τα παραποτίζετε, ώστε να μην δημιουργήσουν τα σπορόφυτα λεπτούς και αδύναμους βλαστούς, καθώς και για να μην έχουμε σαπίσματα στην ρίζα.

 

• Εμπλουτίστε τις θέσεις φύτευσης με θρεπτικά στοιχεία
 
Ενσωματώστε κατά την φύτευση αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκους φύτευσης ή μέσα στις γλάστρες, είτε σε μορφή κομπόστ, είτε σε μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς. Προσθέτετε κάθε 3-4 βδομάδες και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και ασβέστιο που βοηθά στην παραγωγή ζουμερών και γλυκών καρπών.

 

• Φυτέψτε στις σωστές αποστάσεις τα φυτά
 
Φυτέψτε τα φυτά της τομάτας στις κατάλληλες αποστάσεις, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις. Η αραιή φύτευση ανά ένα μέτρο μεταξύ των φυτών και 1,5-2 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης εξασφαλίζει τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών της τομάτας. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη λιγότερων μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών, καθώς και την βελτίωση της παραγωγής.

 

• Ποτίζετε με σταγόνες ανά σταθερά διαστήματα
 
Η άρδευση με σταγόνες είναι η, πλέον, κατάλληλη για τις τομάτες μας, είτε στο χωράφι είτε στη γλάστρα. Φροντίζετε να μην ποτίζετε υπερβολικά τα φυτά σας, ειδικά στα αρχικά στάδια γιατί θα δημιουργήσουν αδύνατο επιφανειακό ριζικό σύστημα. Επίσης, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, τα φυτά χρειάζονται μικρές ποσότητες νερού και όχι υπερβολικές. Κατά την καρποφορία, χρειάζεται πότισμα ανά συχνά διαστήματα, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
 
• Αραίωνετε βλαστούς, φύλλωμα και καρπούς
 
Αραίωνετε κατά διαστήματα βλαστους που εμπλέκονται στο εσωτερικό των φυτών, καθώς και τα κάτω φύλλα. Επίσης, αραιώνετε τους καρπούς, όταν είναι σε μεγάλη ποσότητα, για να βοηθήσετε την παραγωγή μεγαλύτερων και πιο ζουμερών καρπών τομάτας, καθώς και την βελτίωση της διαδικασίας ωρίμανσης τους.
 
• Αντιμετωπίστε προληπτικά ασθένειες και έντομα
 
Χρησιμοποιείστε θειάφι, θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών και του τετράνυχου. Επίσης, δημιουργείστε κατάλληλα οικολογικά σκευάσματα από διάφορα φυτικά υλικά και εφαρμόστε τα, κάθε βδομάδα, για την προληπτική αντιμετωπιση των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών.

 

Καλή επιτυχία.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Κεφαλάς Κώστας Μάιος 30, 2017

Καλησπέρα σας
Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι ντοματιες χρειάζονται απευθείας έκθεση στον ήλιο και πόσες περίπου ώρες.
Είναι μήπως καλύτερα να τις εχω στο μπαλκόνι κατω απο τέντα σε πολύ φωτεινό σημείο;
Ευχαριστώ.

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 30, 2017

  Oι ντοματιές σας προφανώς είναι φυτεμένες σε γλάστρα. Σίγουρα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και καρποφορίας, είναι καλό να έχουν τη μέγιστη δυνατή ηλιοφάνεια. Την περίοδο των θερμών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου, θα ήταν πολύ καλό να καλυφθούν με δίχτυ σκίασης 40%, ώστε να αποφευχθούν τα εγκαύματα από τον ήλιο στα φύλλα και στους καρπούς, και για να έχουν ένα καλύτερο δροσισμό. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, ας τις μεταφέρετε στο μπαλκόνι εκείνη την περίοδο.

  Σχολιάστε
σχολιαστής
Παντελῆς Ιούλιος 9, 2017

Γειά σας, ζῶ εἰς τά Χανιά, μήπως μπορεῖτε νά μοῦ ὑποδείξετε, ποῦ μπορῶ νά βρῶ σπόρους, ΜΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΈΝΟΥΣ; Σᾶς εὐχαριστῶ πολύ, ἐκ τῶν προτέρων.

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 9, 2017

  Οι σπόροι που πωλούνται σε γεωπονικά καταστήματα, ποικιλίες ή υβρίδια, δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι καθώς απαγορεύεται από τη Εθνική Νομοθεσία. Αν σας ενδιαφέρουν παραδοσιακοί σπόροι μπορείτε να απευθυνθείτε στην εθελοντική ομάδα των Σποριτών στα Χανιά ή στην ομάδα του Πελίτι

  Σχολιάστε
   σχολιαστής
   Ελενη Ιούλιος 11, 2017

   Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω πως ενισχύουμε την γεύση της ντομάτας μας , οι δικές μου δεν είναι γλυκές.

   Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 15, 2017

    Για να ωριμάσουν και να γλυκάνουν οι ντομάτες, χρειάζεται ηλιοφάνεια και προσθήκη βιολογικού λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

    Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.