εικόνα

Αντιμετωπίστε την κάμπια των πεύκων

Αντιμετωπίστε την κάμπια των πεύκων

Αντιμετωπίστε την κάμπια των πεύκων

Η κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη είναι ένα νυκτόβιο πεταλουδάκι που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς του πεύκου. Η κάμπια (προνύμφη) των πεύκων σχηματίζει χαρακτηριστικό μετάξινο κουκούλι στα κλαδιά του πεύκου, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και εκατό κάμπιες. Όσο οι κάμπιες παραμένουν επάνω στο δέντρο, βγαίνουν από τη φωλιά το βράδυ σε πομπή, ενωμένες μεταξύ τους με μια μεταξωτή κλωστή, σε αναζήτηση πευκοβελόνων για να τραφούν.

 

Τι προβλήματα προκαλεί η κάμπια του πεύκου;

 

Η κάμπια του πεύκου, καθώς τρέφεται από τις πευκοβελόνες, μπορεί να προκαλέσει απώλεια της βλαστικής ανάπτυξης των πεύκων μέχρι και 30% ενώ σε νεαρά δενδρύλλια πεύκων μπορεί να φτάσει μέχρι την ξήρανση τους. Όμως οι κάμπιες των πεύκων προκαλούν και αλλεργικές αντιδράσεις σε ανθρώπους και ζώα (ειδικά σε σκύλους) που θα τις πλησιάσουν. Οι κάμπιες μόλις απειληθούν διασπείρουν στον αέρα, τοξίνες από τα τριχίδια που διαθέτουν και ερεθίζουν το δέρμα, τα μάτια, καθώς και το αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας εκζέματα, εξανθήματα, αναπνευστικές διαταραχές και προβλήματα στην όραση.

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η κάμπια του πεύκου;
 
Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική βιολογική μέθοδος καταπολέμησης της κάμπιας των πεύκων. Όμως, η επέμβαση με τον βάκιλο Θουριγγίας θα πρέπει να γίνει κατά το στάδιο της εκκόλαψη αυγών του εντόμου, δηλαδή κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Μόνο τότε θα έχουμε αποτελεσματικότητα της επέμβασης, καθώς θα αντιμετωπίσουμε τις νέες κάμπιες που μόλις εκκολάπτονται. Αν καθυστερήσουμε χρονικά την επέμβαση, δεν θα έχουμε επιτυχία μιας και ο βάκιλος δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις μεγαλόσωμες κάμπιες των πεύκων.

 

Κι ένα μυστικό για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων
 
Ο ψεκασμός για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων πρέπει να καλύψει όλη τη φυλλική επιφάνεια των δένδρων και να γίνει αργά το σούρουπο. Kαθώς οι νεαρές κάμπιες θα βγουν το βράδυ για να τραφούν, θα καταπιούν άμεσα την τοξίνη του βακίλου και μέσα σε λίγες μέρες θα πεθάνουν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.