Αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου

καμπια του πευκου

Σώστε τα πεύκα από τις κάμπιες! Η κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη είναι ένα νυκτόβιο πεταλουδάκι που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς του πεύκου. Η κάμπια του πεύκου μπορεί να προκαλέσει απώλεια της βλαστικής ανάπτυξης των πεύκων μέχρι και 30%, ενώ σε νεαρά δενδρύλλια πεύκων μπορεί να φτάσει μέχρι την ξήρανση τους.

Η κάμπια των πεύκων σχηματίζει χαρακτηριστικό μετάξινο κουκούλι στα κλαδιά του πεύκου, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και εκατό κάμπιες. Όσο οι κάμπιες παραμένουν επάνω στο δέντρο, βγαίνουν από τη φωλιά το βράδυ σε μια χαρακτηριστική πομπή, ενωμένες μεταξύ τους με μια μεταξωτή κλωστή, σε αναζήτηση πευκοβελόνων για να τραφούν.

Διαφήμιση

Πώς γίνεται η βιολογική αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου;

Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική βιολογική μέθοδος καταπολέμησης της κάμπιας των πεύκων. Η επέμβαση με τον βάκιλο Θουριγγίας θα πρέπει να γίνει κατά το στάδιο της εκκόλαψη αυγών του εντόμου, δηλαδή κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Μόνο τότε θα έχουμε αποτελεσματικότητα της επέμβασης, καθώς θα αντιμετωπίσουμε τις νέες κάμπιες που μόλις εκκολάπτονται. Αν καθυστερήσουμε χρονικά την επέμβαση, δεν θα έχουμε επιτυχία μιας και ο βάκιλος δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις μεγαλόσωμες κάμπιες.

Ο ψεκασμός για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων πρέπει να καλύψει όλη τη φυλλική επιφάνεια των δένδρων και να γίνει αργά το σούρουπο. Kαθώς οι νεαρές κάμπιες θα βγουν το βράδυ για να τραφούν, θα καταπιούν άμεσα την τοξίνη του βακίλου και μέσα σε λίγες μέρες θα πεθάνουν.

Κι ένα μυστικό για την κάμπια των πεύκων

Η κάμπια των πεύκων προκαλεί σοβαρές δερματικές αλλεργίες καθώς όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα ανθρώπου ή ζώου, απελευθερώνει στον αέρα μικρά τριχίδια με τοξίνες. Χαρακτηριστικά συμπτώματα λόγω της κάμπιας του πεύκου είναι η έντονη φαγούρα στο δέρμα και εξανθήματα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *