εικόνα

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

Όλοι λατρεύουμε τα κωνοφόρα δέντρα για τη μοναδική αίσθηση φυσικού τοπίου που χαρίζουν στον κήπο μας με το εντυπωσιακό ύψος και το καταπράσινο φύλλωμά τους. Από πεύκα, έλατα και κυπαρίσσια, μέχρι τα πιο «σύγχρονα» όπως το κυπαρίσσι λέιλαντ, το γκολντ κρεστ και η τούγια, τα κωνοφόρα δέντρα χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε φράχτες ως ανεμοθραύστες, για δημιουργία σκιας, καθώς και για να αναδείξουμε συγκεκριμένα σημεία σε κήπους, πάρκα και πλατείες. Τα κωνοφόρα δέντρα ευδοκιμούν κατά κύριο λόγο σε ψυχρά κλίματα και αναπτύσσονται καλύτερα σε κρύες περιοχές. Στη χώρα μας, και ειδικότερα όταν είναι φυτεμένα σε ζεστές περιοχές, τα κωνοφόρα δέντρα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα προσαρμογής και συχνά μπορούν να παρουσιάσουν διάφορες ξηράνσεις κίτρινου και καφέ χρώματος στο φύλλωμα. Ας δούμε αναλυτικά τις βασικές αιτίες που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα και με ποιους οικολογικούς τρόπους μπορούμε να τα προστατέψουμε πριν καταστραφούν.

 

Ποιες είναι οι αιτίες που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα;

 

Οι βασικές αιτίες που παρουσιάζονται ξηράνσεις στα κωνοφόρα οφείλονται σε:
 
– Έλλειψη Νερού
 
Μία πρώτη βασική αιτία που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα είναι η έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς χρειάζονται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να έχουν πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Τα συμπτώματα της ξήρανσης των κωνοφόρων από την έλλειψη νερού συνήθως εμφανίζονται στο φύλλωμα με μορφή καψίματος που ξεκινούν από την έξω μεριά του φυλλώματος και κατευθύνονται προς τα μέσα.
 
– Προσβολή από ψώρα και βαμβακάδα
 
Μία δεύτερη αιτία που τα κωνοφόρα μπορούν να εμφανίσουν μικρές ή μεγαλύτερες ξηράνσεις είναι λόγω προσβολής από το έντομο της ψώρας των φυτών και της βαμβακάδας των φυτών που αναπτύσσονται σε περιβάλλον υγρασίας, ζέστης και κακού αερισμού. Η προσβολή από βαμβακάδα είναι αρκετά συνηθισμένη την περίοδο του φθινοπώρου, λόγω των συνθηκών που ευνούν την ανάπτυξη του εντόμου.
 
– Προσβολή από τον μύκητα φυτόφθορα
 
H πιο σημαντική και διαδεδομένη αιτία ξήρανσης των κωνοφόρων σε ξηροθερμικό περιβάλλον είναι ο μύκητας της φυτόφθορα που αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από το ριζικό σύστημα των δέντρων. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα ξήρανσης εμφανίζονται στα κωνοφόρα από το εσωτερικό του φυλλώματος κοντά στον κορμό, σταδιακά πηγαίνοντας προς τα έξω και κατά κύριο λόγο από το κάτω μέρος του φυλλώματος με κατεύθυνση προς την πάνω μεριά.

 


Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο)
5 μυστικά για τη φροντίδα του Γκολντ Κρεστ, το υπέροχο λεμονοκυπάρισσο


 

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση των ξηράνσεων στα κωνοφόρα δέντρα;

 

Αφού εντοπίσουμε την αιτία που προκαλεί ξηράνσεις στα κωνοφόρα δέντρα του κήπου μας, ανάλογα την περίπτωση, λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα:
 
– Αντιμετώπιση της έλλειψης νερού
 
Τα κωνοφόρα δέντρα χρειάζονται τακτικό πότισμα. Ποτίζουμε τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, και οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος με σύστημα σταγόνων βοηθάει ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερη την εξοικονόμηση νερού.
 
– Αντιμετώπιση της ψώρας και της βαμβακάδας
 
Για την αντιμετώπιση του εντόμου της ψώρας (κοκκοειδή) και της βαμβακάδας που εμφανίζονται στα κωνοφόρα και ιδιαίτερα σε λέιλαντ, τούγιες και γκολντ κρεστ, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου. O ψεκασμός των κωνοφόρων δέντρων πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά, 2 εβδομάδες μετά τον πρώτο ψεκασμό. Ψεκάζουμε πάντα κατά το σούρουπο και σε θερμoκρασία χαμηλότερη των 30°C.
 
 
– Αντιμετώπιση του μύκητα φυτόφθορα
 
Κι όσο για το μεγάλο κίνδυνο της φυτόφθορα, μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, χρησιμοποιούμε διάλυμα χαλκού για τον ψεκασμό του φυλλώματος των κωνοφόρων δέντρων και κάνουμε πότισμα στη ρίζα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού). Το προληπτικό πότισμα στη ρίζα με οικολογικό σκεύασμα βακτηρίων του γένους Trichoderma, βοηθά στην αποφυγή της ασθένειας της φυτόφθορα ή έστω στην ηπιότερη εκδήλωση συμπτωμάτων ξήρανσης. Σε προληπτικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις στα κωνοφόρα δέντρα, καθώς λόγω υγροθερμικών συνθηκών και κακού αερισμού αναπτύσσεται ευκολότερα η ασθένεια της φυτόφθορα.

 


Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά


 

Κι ένα μυστικό για τις ξηράνσεις στα κωνοφόρα δέντρα

 

Αποφεύγουμε την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού τη διαβροχή του φυλλώματος των κωνοφόρων με νερό, καθώς σε συνδυασμό με τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο μπορεί να προκαλέσει ταχεία ανάπτυξη της ασθένειας της φυτόφθορα και την γρήγορη ξήρανση των δέντρων.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Φυτά για φράχτη
Φυτά που αντέχουν στο κρύο για κήπο και μπαλκόνι
Φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές
Τούγια, συμβουλές φροντίδας
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ανθεκτικό δέντρο για φράχτη
Γκολντ κρεστ, εντυπωσιακό φυτό για φράχτη
Αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη στα εσπεριδοειδή
Προστασία των φυτών μας με φυσικά υλικά
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε;
Τα πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (30)

σχολιαστής
Ναυσικά 24 Νοεμβρίου 2020

Καλημέρα! Έχω τέσσερις τούγιες σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι μου. Νοτιοανατολική πλευρά. Η μία από αυτές πριν ένα μήνα άρχισε να χάνει τα φύλλα της ραγδαία, χωρίς να καφετίσουν.
Τώρα βλέπω ότι αρχίζουν να καφετίζουν πιο πολύ χαμηλά, και το φαινόμενο άρχισε να παρουσιάζεται και στις άλλες δύο.
Τι με συμβουλεύετε να κάνω, μια και έχουν αρχίσει τα κρύα; Βρίσκομαι στα Τρίκαλα, όπου οι θερμοκρασίες το χειμώνα είναι πολύ χαμηλές!

Απάντηση
σχολιαστής
ΧΡΗΣΤΟΣ 17 Νοεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας! Εχω 2 ερωτησεις αν εχετε δυνατοτητα να με βοηθησετε θα σας ειμαι ευγνώμων…
1) Εχω μια κουκουναρια αρκετα μεγαλη και ψηλή ( ανω των 50 ετων ) και παρατηρησα οτι εχει ξερανει αρκετα μεγαλα κλωναρια της απο την μερια του Βορρα. Δεν δειχνει να εχει κατι το δεντρο εμφανησιακα καθως απο την αλλη πλευρα τα κλωναρια της ειναι ακομα πράσινα. Μπορω να κανω κατι να βοηθήσω το δεντράκι μου?
2) Διπλα απο την παραπανω κουκουναρια εχω πευκα. Επειδη εχουν ψηλωσει αρκετα σε βαθμο που αρχιζουν να παιρνουν κλιση προς το σπιτι μου μπορω να τους κοψω καποια κομματια απο τις κορυφές τους που ετσι και αλλιως ειναι ηδη σχεδον πανω στο σπιτι και θα δημιουργήσουν προβλημα συντομα? Θα ξεραθεί ολο το δέντρο αν του κόψω τις κορυφές αυτές? (Επισης τα δεντρα αυτά ειναι ανω των 50 ετών).

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Νοεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Χρήστο.
  α) Αρχικά αν φτάνεις στα τέλη του χειμώνα, μπορείς να κλαδέψεις τα ξερά κλαδιά της κουκουναριάς και να ψεκάσεις με σκεύασμα χαλκό Επίσης, καλό είναι να κάνεις ένα πότισμα της ρίζας με σκεύασμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες ρίζας.
  β) Μπορείς να τα κλαδέψεις και τα ξερά κλαδιά των πεύκων στα τέλη του χειμώνα και να ψεκάσεις στη συνέχεια με σκεύασμα χαλκού για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΧΡΗΣΤΟΣ 19 Νοεμβρίου 2020

   Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες κύριε Κώστα!!
   Είχα σκοπό να κόψω τώρα τα ξερά αλλά και τις κορυφές και περίμενα την απάντηση σας. Οπότε περιμένω τώρα μερικούς μήνες και δε τα πειράζω να περάσει ο χειμώνας.
   Όσο για την γαλαζόπετρα υποθέτω μπορώ να το κάνω και τώρα λογικά.. ? Θα το κάνω και στα πεύκα και στα λειλαντ. Έχει να γίνει κάτι παρόμοιο σίγουρα πάνω από 5 χρόνια και βλέπω μερικά με περίεργα ξέραμενα κλαδάκια όπως αναφέρετε και στο άρθρο.
   Ευχαριστώ και πάλι!!

   Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας 7 Νοεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας , έχω ένα κυπαρισσοειδές δέντρο (τούγια ) στην αυλή μου εδώ και δέκα χρόνια. Το ύψος του ξεπερνά τα 2,5 μέτρα και όλοι έχουν να λένε (πανέμορφο) .
Έχει τρεις κορμούς και ξεκίνησε ο ένας να ξηρένεται το φύλλωμα και οι άλλοι δύο παίρνουν σιγα- σιγά μέσα μέσα να βλέπεις να καφετίζει το φύλλωμα. Υπάρχει περίπτωση να το σώσω ή το έχασα ;;;
Αυτό που το φύλλωμα καφετίζει μπορεί να συνέλθει ή να το κόψω από την ρίζα ;;;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Νοεμβρίου 2020

  Καλημέρα Κώστα.
  Το φύλλωμα του κυπαρισσοειδούς (τούγια) που έχει καφετίσει δεν επανέρχεται. Μπορείς όμως να το ψεκάσεις και να το ποτίσεις με σκεύασμα χαλκού για να μην επεκταθεί το καφέτιασμα. Αν στον ένα κορμό έχει επεκταθεί πολύ το καφέτιασμα, μπορείς να τον κόψεις από χαμηλά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μόδεστος 21 Οκτωβρίου 2020

Κώστα καλησπέρα,
Έχω 2 κυπαρίσσια (Cupressus sempervirens) τα οποία έχουν έντονη καρποφορία εδώ και κάποιους μήνες. Ταυτόχρονα έχουν κρεμάσει κλαδιά λόγω βάρους και έχει αραιώσει αρκετά το φύλλωμα τους. Το χρώμα στα εναπομείναντα φύλλα είναι φυσιολογικό σκούρο πράσινο.
Είναι φυσιολογικό φαινόμενο ή πρέπει να κάνω κάτι;
Ευχαριστώ. Χαιρετώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Οκτωβρίου 2020

  Καλησπέρα Μόδεστε. Η έντονη καρποφορία των κυπαρισσιών μπορεί να στρέσαρε τα φυτά και να προκαλέσει πτώση φύλλων. Θα σου πρότεινα να αφαιρέσεις μερικούς καρπούς και να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ 10 Οκτωβρίου 2020

Καλημερα στην ομάδα σας,οπως πάντα συμβαινει με αυτα τα δενδρα οι μυκητες φυτοφθορας τα καταβαλουν καθε χρονο λιγοτερο ή περισσοτερο,θα ηθελα την συμβουλη σας τι ακριβως να κανω που να μην ειναι πολυ δαπανηρο αλλα να μπορεσω να τα θεραπευσω-προστατευσω τωρα που ειναι καταλληλη εποχη,ευχαριστω πολυ και καλο Σαββατοκύριακο.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Οκτωβρίου 2020

  Καλησπέρα Γεώργιε.
  Η πιο οικονομική και οικολογική λύση για την προστασία των κωνοφόρων δέντρων όπως αναφέρουμε και στο άρθρο μας είναι να χρησιμοποιείς θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα) που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνος 16 Σεπτεμβρίου 2020

Γειά σας! Πρώτα απ’ όλα να σας δώσω συγχαρητήρια αφού είστε ή αιτία που εκδηλώθηκε η αγάπη μου για τα φυτά όταν έπεσα τυχαία στην σελίδα σάς !
Το πρόβλημα μου είναι πως εχω απο την άνοιξη ενα λεμονοκυπαρισσο το οποίο όταν τό αγόρασα ήταν γύρο στο μισό μετρό. Τώρα έχει ήδη μεγαλώσει τουλάχιστον 10 εκατοστά . Βρίσκεται σε ηλιόλουστο σημείο στο μπαλκονι . Σε λίγο καιρό θά του αλλάξω γλάστρα. Όμως έχω παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες μία ελαφρά ξήρανση μερικων χιλιοστών από μέσα προς τα έξω στην κορυφή του . Είναι φυσιολογικό; Τι μπορεί να φταίει και τι να κάνω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Κωνσταντίνε και σε ευχαριστούμε πολύ για τα τιμητικά λόγια. Θα ήταν καλό για το λεμονοκυπάρισσο να κάνεις ένα ψεκασμό με διάλυμα χαλκού στο φύλλωμα και να κάνεις πότισμα στη ρίζα για προστασία από την μυκητολογική ασθένεια της φυτόφθορα που προσβάλλει τα κωνοφόρα δέντρα όπως το λεμονοκυπάρισσο. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα του λεμονοκυπάρισσου (γκολντ-κρεστ)

  Απάντηση
σχολιαστής
Ρίτα 30 Αυγούστου 2020

Έχουμε μπροστά στο σπίτι μια τουγια ύψους 4 μέτρων αλλά ένας υποτιθέμενος κηπουρός έκοψε όλη την κορυφή γύρω στο 1 μέτρο τώρα έμεινε από πάνω κενό λέτε να χαλάσει και πώς νομίζετε ότι μπορεί να σουλουπωθει? Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
ΔΕΣΠΟΙΝΑ 19 Αυγούστου 2020

Έχω σε γλάστρα ένα κωνοφόρο δεντράκι και έχουν αρχίσει να ξεραίνονται τα φύλλα του στις ακρες. Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Δέσποινα. Αν το δεντράκι σου ξεραίνει τα φύλλα στις άκρες, ψέκασε με διάλυμα χαλκού για τν αντιμετώπιση της ασθένειας της φυτόφθορα. Επίσης, έλεγξε μήπως έχει και προσβολή από το έντομο της βαμβακάδας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ψεκάσεις το φύλλωμα με διάλυμα θερινού πολτού.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΘΕΟΔΩΡΟΣ 2 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα σας… Τον τελευταίο δεκαπενθημερο παρατήρησα ότι το δεντράκι μου που είναι περίπου 60 εκατοστά… Δεν τραβάει το νερό όταν το ποτιζω και έχει αρχίσει να αποχρωματιζονται τα φύλλα του… Υπάρχει κάποια λύση για την περίπτωση αυτή? Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Θεόδωρε. Πιθανότατα, αν το δεντράκι είναι φυτεμένο σε γλάστρα, να χρειάζεται μεταφύτευση. Πρόσθεσε και διάλυμα θειικού χαλκού στη ρίζα του φυτού για απολύμανση από ασθένειες με το πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χρύσα 24 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα, έχω πάρει 2 λεμονοκυπάρισσα μικρά κ τα εχω σε γλάστρα στη μια βδομαδα περίπου αρχισαν να κιτρινίζουν κ να ξεραινονται, απο πάνω προς τα κατω ειδικα το ενα ειναι σχεδον ολο το πάνω μέρος ξερό και κίτρινο, φταιει το οτι δεν τα πότισα 2 μέρες ενω ειναι στον ηλιο η οτι μετα εριχνα πολυ νερο; μπορω να τα σωσω καπως;

Απάντηση
σχολιαστής
Χριστιάνα 21 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε για τις συμβουλές που μας δίνεται και τις ωραίες ιδέες για τον κηπο μας συγχαρητήρια… Θα ήθελα την βοήθεια σας έχω ένα κυπαρίσσι και εχει στο κορμο του μύκητα ασπρο χρώμα και ξεραινεται τι πρεπει να κάνω για να το σώσω

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 29 Μαΐου 2020

Καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω τι είναι ο θερινός πολτός και οι σαπωνες αλάτων καλίου, και που τα βρίσκουμε?

Απάντηση
σχολιαστής
Θανάσης 10 Μαΐου 2020

Είμαι από την Κομοτηνή και θα ήθελα να σας ρωτήσω για δύο θέματα που με προβληματίζουν και σας παρακαλώ, αν είναι δυνατό να πάρω την απάντησή σας.
1) Έχω μία γραμμή περίπου 40μ. από λέϊλαντ, στην αυλή του σπιτιού μου, όπως φαίνεται ένα κομμάτι στην φωτογραφία, και με τα κουρέματα, και το χρόνο, μου ξέφυγε το ύψος (4.00 μέτρα) και το πάχος (2,00 μέτρα). Επειδή θέλω να κατεβάσω το ύψος και το πάχος στο 1,00μ. και επειδή αν κόψω την επάνω οριζόντια επιφάνεια κατά 1.00μ. και τις δύο κατακόρυφες επιφάνειες κατά 0,50μ., θα μείνουν μόνο τα κλαδιά, χωρίς πράσινο, θα ήθελα να ξέρω αν βγάλουν τα δέντρα πράσινα φύλλα, ή θα ξεραθούν; Οι κατακόρυφες επιφάνειες, δεν έχουν τώρα, περισσότερο πάχος, από 15cm πράσινο.

2) Έχω μια λεμονιά που φύτεψα στο έδαφος πριν από 3 χρόνια και αυτή την περίοδο τα μισά σχεδόν φύλλα της, δεν είναι πράσινα αλλά σχεδόν κίτρινα. Της έβαλα σίδηρο και το λίπασμα «Amino 16» Οργανικό μίγμα 16 L-αμινοξέων. Τι πρέπει να κάνω;

Σας ευχαριστώ Θανάσης.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.