εικόνα

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

Όλοι λατρεύουμε τα κωνοφόρα δέντρα για τη μοναδική αίσθηση φυσικού τοπίου που χαρίζουν στον κήπο μας με το εντυπωσιακό ύψος και το καταπράσινο φύλλωμά τους. Από πεύκα, έλατα και κυπαρίσσια, μέχρι τα πιο «σύγχρονα» όπως το κυπαρίσσι λέιλαντ, το γκολντ κρεστ και η τούγια, τα κωνοφόρα δέντρα χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε φράχτες ως ανεμοθραύστες, για δημιουργία σκιας, καθώς και για να αναδείξουμε συγκεκριμένα σημεία σε κήπους, πάρκα και πλατείες. Τα κωνοφόρα δέντρα ευδοκιμούν κατά κύριο λόγο σε ψυχρά κλίματα και αναπτύσσονται καλύτερα σε κρύες περιοχές. Στη χώρα μας, και ειδικότερα όταν είναι φυτεμένα σε ζεστές περιοχές, τα κωνοφόρα δέντρα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα προσαρμογής και συχνά μπορούν να παρουσιάσουν διάφορες ξηράνσεις κίτρινου και καφέ χρώματος στο φύλλωμα. Ας δούμε αναλυτικά τις βασικές αιτίες που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα και με ποιους οικολογικούς τρόπους μπορούμε να τα προστατέψουμε πριν καταστραφούν.

 

Ποιες είναι οι αιτίες που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα;

 

Οι βασικές αιτίες που παρουσιάζονται ξηράνσεις στα κωνοφόρα οφείλονται σε:
 
– Έλλειψη Νερού
 
Μία πρώτη βασική αιτία που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα είναι η έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς χρειάζονται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να έχουν πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Τα συμπτώματα της ξήρανσης των κωνοφόρων από την έλλειψη νερού συνήθως εμφανίζονται στο φύλλωμα με μορφή καψίματος που ξεκινούν από την έξω μεριά του φυλλώματος και κατευθύνονται προς τα μέσα.
 
– Προσβολή από ψώρα και βαμβακάδα
 
Μία δεύτερη αιτία που τα κωνοφόρα μπορούν να εμφανίσουν μικρές ή μεγαλύτερες ξηράνσεις είναι λόγω προσβολής από το έντομο της ψώρας των φυτών και της βαμβακάδας των φυτών που αναπτύσσονται σε περιβάλλον υγρασίας, ζέστης και κακού αερισμού. Η προσβολή από βαμβακάδα είναι αρκετά συνηθισμένη την περίοδο του φθινοπώρου, λόγω των συνθηκών που ευνούν την ανάπτυξη του εντόμου.
 
– Προσβολή από τον μύκητα φυτόφθορα
 
H πιο σημαντική και διαδεδομένη αιτία ξήρανσης των κωνοφόρων σε ξηροθερμικό περιβάλλον είναι ο μύκητας της φυτόφθορα που αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από το ριζικό σύστημα των δέντρων. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα ξήρανσης εμφανίζονται στα κωνοφόρα από το εσωτερικό του φυλλώματος κοντά στον κορμό, σταδιακά πηγαίνοντας προς τα έξω και κατά κύριο λόγο από το κάτω μέρος του φυλλώματος με κατεύθυνση προς την πάνω μεριά.

 


Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο)
5 μυστικά για τη φροντίδα του Γκολντ Κρεστ, το υπέροχο λεμονοκυπάρισσο


 

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση των ξηράνσεων στα κωνοφόρα δέντρα;

 

Αφού εντοπίσουμε την αιτία που προκαλεί ξηράνσεις στα κωνοφόρα δέντρα του κήπου μας, ανάλογα την περίπτωση, λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα:
 
– Αντιμετώπιση της έλλειψης νερού
 
Τα κωνοφόρα δέντρα χρειάζονται τακτικό πότισμα. Ποτίζουμε τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, και οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος με σύστημα σταγόνων βοηθάει ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερη την εξοικονόμηση νερού.
 
– Αντιμετώπιση της ψώρας και της βαμβακάδας
 
Για την αντιμετώπιση του εντόμου της ψώρας (κοκκοειδή) και της βαμβακάδας που εμφανίζονται στα κωνοφόρα και ιδιαίτερα σε λέιλαντ, τούγιες και γκολντ κρεστ, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου. O ψεκασμός των κωνοφόρων δέντρων πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά, 2 εβδομάδες μετά τον πρώτο ψεκασμό. Ψεκάζουμε πάντα κατά το σούρουπο και σε θερμoκρασία χαμηλότερη των 30°C.
 
 
– Αντιμετώπιση του μύκητα φυτόφθορα
 
Κι όσο για το μεγάλο κίνδυνο της φυτόφθορα, μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, χρησιμοποιούμε διάλυμα χαλκού για τον ψεκασμό του φυλλώματος των κωνοφόρων δέντρων και κάνουμε πότισμα στη ρίζα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού). Το προληπτικό πότισμα στη ρίζα με οικολογικό σκεύασμα βακτηρίων του γένους Trichoderma, βοηθά στην αποφυγή της ασθένειας της φυτόφθορα ή έστω στην ηπιότερη εκδήλωση συμπτωμάτων ξήρανσης. Σε προληπτικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις στα κωνοφόρα δέντρα, καθώς λόγω υγροθερμικών συνθηκών και κακού αερισμού αναπτύσσεται ευκολότερα η ασθένεια της φυτόφθορα.

 


Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά


 

Κι ένα μυστικό για τις ξηράνσεις στα κωνοφόρα δέντρα

 

Αποφεύγουμε την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού τη διαβροχή του φυλλώματος των κωνοφόρων με νερό, καθώς σε συνδυασμό με τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο μπορεί να προκαλέσει ταχεία ανάπτυξη της ασθένειας της φυτόφθορα και την γρήγορη ξήρανση των δέντρων.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Φυτά για φράχτη
Φυτά που αντέχουν στο κρύο για κήπο και μπαλκόνι
Φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές
Τούγια, συμβουλές φροντίδας
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ανθεκτικό δέντρο για φράχτη
Γκολντ κρεστ, εντυπωσιακό φυτό για φράχτη
Αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη στα εσπεριδοειδή
Προστασία των φυτών μας με φυσικά υλικά
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε;
Τα πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (18)

σχολιαστής
Κωνσταντίνος 16 Σεπτεμβρίου 2020

Γειά σας! Πρώτα απ’ όλα να σας δώσω συγχαρητήρια αφού είστε ή αιτία που εκδηλώθηκε η αγάπη μου για τα φυτά όταν έπεσα τυχαία στην σελίδα σάς !
Το πρόβλημα μου είναι πως εχω απο την άνοιξη ενα λεμονοκυπαρισσο το οποίο όταν τό αγόρασα ήταν γύρο στο μισό μετρό. Τώρα έχει ήδη μεγαλώσει τουλάχιστον 10 εκατοστά . Βρίσκεται σε ηλιόλουστο σημείο στο μπαλκονι . Σε λίγο καιρό θά του αλλάξω γλάστρα. Όμως έχω παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες μία ελαφρά ξήρανση μερικων χιλιοστών από μέσα προς τα έξω στην κορυφή του . Είναι φυσιολογικό; Τι μπορεί να φταίει και τι να κάνω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Κωνσταντίνε και σε ευχαριστούμε πολύ για τα τιμητικά λόγια. Θα ήταν καλό για το λεμονοκυπάρισσο να κάνεις ένα ψεκασμό με διάλυμα χαλκού στο φύλλωμα και να κάνεις πότισμα στη ρίζα για προστασία από την μυκητολογική ασθένεια της φυτόφθορα που προσβάλλει τα κωνοφόρα δέντρα όπως το λεμονοκυπάρισσο. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα του λεμονοκυπάρισσου (γκολντ-κρεστ)

  Απάντηση
σχολιαστής
Ρίτα 30 Αυγούστου 2020

Έχουμε μπροστά στο σπίτι μια τουγια ύψους 4 μέτρων αλλά ένας υποτιθέμενος κηπουρός έκοψε όλη την κορυφή γύρω στο 1 μέτρο τώρα έμεινε από πάνω κενό λέτε να χαλάσει και πώς νομίζετε ότι μπορεί να σουλουπωθει? Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
ΔΕΣΠΟΙΝΑ 19 Αυγούστου 2020

Έχω σε γλάστρα ένα κωνοφόρο δεντράκι και έχουν αρχίσει να ξεραίνονται τα φύλλα του στις ακρες. Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Δέσποινα. Αν το δεντράκι σου ξεραίνει τα φύλλα στις άκρες, ψέκασε με διάλυμα χαλκού για τν αντιμετώπιση της ασθένειας της φυτόφθορα. Επίσης, έλεγξε μήπως έχει και προσβολή από το έντομο της βαμβακάδας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ψεκάσεις το φύλλωμα με διάλυμα θερινού πολτού.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΘΕΟΔΩΡΟΣ 2 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα σας… Τον τελευταίο δεκαπενθημερο παρατήρησα ότι το δεντράκι μου που είναι περίπου 60 εκατοστά… Δεν τραβάει το νερό όταν το ποτιζω και έχει αρχίσει να αποχρωματιζονται τα φύλλα του… Υπάρχει κάποια λύση για την περίπτωση αυτή? Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Θεόδωρε. Πιθανότατα, αν το δεντράκι είναι φυτεμένο σε γλάστρα, να χρειάζεται μεταφύτευση. Πρόσθεσε και διάλυμα θειικού χαλκού στη ρίζα του φυτού για απολύμανση από ασθένειες με το πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χρύσα 24 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα, έχω πάρει 2 λεμονοκυπάρισσα μικρά κ τα εχω σε γλάστρα στη μια βδομαδα περίπου αρχισαν να κιτρινίζουν κ να ξεραινονται, απο πάνω προς τα κατω ειδικα το ενα ειναι σχεδον ολο το πάνω μέρος ξερό και κίτρινο, φταιει το οτι δεν τα πότισα 2 μέρες ενω ειναι στον ηλιο η οτι μετα εριχνα πολυ νερο; μπορω να τα σωσω καπως;

Απάντηση
σχολιαστής
Χριστιάνα 21 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε για τις συμβουλές που μας δίνεται και τις ωραίες ιδέες για τον κηπο μας συγχαρητήρια… Θα ήθελα την βοήθεια σας έχω ένα κυπαρίσσι και εχει στο κορμο του μύκητα ασπρο χρώμα και ξεραινεται τι πρεπει να κάνω για να το σώσω

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 29 Μαΐου 2020

Καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω τι είναι ο θερινός πολτός και οι σαπωνες αλάτων καλίου, και που τα βρίσκουμε?

Απάντηση
σχολιαστής
Θανάσης 10 Μαΐου 2020

Είμαι από την Κομοτηνή και θα ήθελα να σας ρωτήσω για δύο θέματα που με προβληματίζουν και σας παρακαλώ, αν είναι δυνατό να πάρω την απάντησή σας.
1) Έχω μία γραμμή περίπου 40μ. από λέϊλαντ, στην αυλή του σπιτιού μου, όπως φαίνεται ένα κομμάτι στην φωτογραφία, και με τα κουρέματα, και το χρόνο, μου ξέφυγε το ύψος (4.00 μέτρα) και το πάχος (2,00 μέτρα). Επειδή θέλω να κατεβάσω το ύψος και το πάχος στο 1,00μ. και επειδή αν κόψω την επάνω οριζόντια επιφάνεια κατά 1.00μ. και τις δύο κατακόρυφες επιφάνειες κατά 0,50μ., θα μείνουν μόνο τα κλαδιά, χωρίς πράσινο, θα ήθελα να ξέρω αν βγάλουν τα δέντρα πράσινα φύλλα, ή θα ξεραθούν; Οι κατακόρυφες επιφάνειες, δεν έχουν τώρα, περισσότερο πάχος, από 15cm πράσινο.

2) Έχω μια λεμονιά που φύτεψα στο έδαφος πριν από 3 χρόνια και αυτή την περίοδο τα μισά σχεδόν φύλλα της, δεν είναι πράσινα αλλά σχεδόν κίτρινα. Της έβαλα σίδηρο και το λίπασμα «Amino 16» Οργανικό μίγμα 16 L-αμινοξέων. Τι πρέπει να κάνω;

Σας ευχαριστώ Θανάσης.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.