Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

Όλοι λατρεύουμε τα κωνοφόρα δέντρα για τη μοναδική αίσθηση φυσικού τοπίου που χαρίζουν στον κήπο μας με το εντυπωσιακό ύψος και το καταπράσινο φύλλωμά τους.

Από πεύκα, έλατα και κυπαρίσσια, μέχρι τα πιο “σύγχρονα” όπως το κυπαρίσσι λέιλαντ, το γκολντ κρεστ και η τούγια, τα κωνοφόρα δέντρα χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε φράχτες ως ανεμοθραύστες, για δημιουργία σκιας, καθώς και για να αναδείξουμε συγκεκριμένα σημεία σε κήπους, πάρκα και πλατείες.

Τα κωνοφόρα δέντρα ευδοκιμούν κατά κύριο λόγο σε ψυχρά κλίματα και αναπτύσσονται καλύτερα σε κρύες περιοχές. Στη χώρα μας, και ειδικότερα όταν είναι φυτεμένα σε ζεστές περιοχές, τα κωνοφόρα δέντρα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα προσαρμογής και συχνά μπορούν να παρουσιάσουν διάφορες ξηράνσεις κίτρινου και καφέ χρώματος στο φύλλωμα.

Ας δούμε αναλυτικά τις βασικές αιτίες που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα και με ποιους οικολογικούς τρόπους μπορούμε να τα προστατέψουμε πριν καταστραφούν.

Διαφήμιση

Ποιες είναι οι αιτίες που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα;

Οι βασικές αιτίες που παρουσιάζονται ξηράνσεις στα κωνοφόρα οφείλονται σε:

1. Έλλειψη Νερού

Μία πρώτη βασική αιτία που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα είναι η έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς χρειάζονται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να έχουν πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Τα συμπτώματα της ξήρανσης των κωνοφόρων από την έλλειψη νερού συνήθως εμφανίζονται στο φύλλωμα με μορφή καψίματος που ξεκινούν από την έξω μεριά του φυλλώματος και κατευθύνονται προς τα μέσα.

2. Προσβολή από ψώρα και βαμβακάδα

Μία δεύτερη αιτία που τα κωνοφόρα μπορούν να εμφανίσουν μικρές ή μεγαλύτερες ξηράνσεις είναι λόγω προσβολής από το έντομο της ψώρας των φυτών και της βαμβακάδας των φυτών που αναπτύσσονται σε περιβάλλον υγρασίας, ζέστης και κακού αερισμού. Η προσβολή από βαμβακάδα είναι αρκετά συνηθισμένη την περίοδο του φθινοπώρου, λόγω των συνθηκών που ευνούν την ανάπτυξη του εντόμου.

3. Προσβολή από τον μύκητα φυτόφθορα

H πιο σημαντική και διαδεδομένη αιτία ξήρανσης των κωνοφόρων σε ξηροθερμικό περιβάλλον είναι ο μύκητας της φυτόφθορα που αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από το ριζικό σύστημα των δέντρων. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα ξήρανσης εμφανίζονται στα κωνοφόρα από το εσωτερικό του φυλλώματος κοντά στον κορμό, σταδιακά πηγαίνοντας προς τα έξω και κατά κύριο λόγο από το κάτω μέρος του φυλλώματος με κατεύθυνση προς την πάνω μεριά.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση των ξηράνσεων στα κωνοφόρα δέντρα;

Αφού εντοπίσουμε την αιτία που προκαλεί ξηράνσεις στα κωνοφόρα δέντρα του κήπου μας, ανάλογα την περίπτωση, λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα:

1. Αντιμετώπιση της έλλειψης νερού

Τα κωνοφόρα δέντρα χρειάζονται τακτικό πότισμα. Ποτίζουμε τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, και οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος με σύστημα σταγόνων βοηθάει ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερη την εξοικονόμηση νερού.

2. Αντιμετώπιση της ψώρας και της βαμβακάδας

Για την αντιμετώπιση του εντόμου της ψώρας (κοκκοειδή) και της βαμβακάδας που εμφανίζονται στα κωνοφόρα και ιδιαίτερα σε λέιλαντ, τούγιες και γκολντ κρεστ, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου. O ψεκασμός των κωνοφόρων δέντρων πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά, 2 εβδομάδες μετά τον πρώτο ψεκασμό. Ψεκάζουμε πάντα κατά το σούρουπο και σε θερμoκρασία χαμηλότερη των 30°C.

3. Αντιμετώπιση του μύκητα φυτόφθορα

Κι όσο για το μεγάλο κίνδυνο της φυτόφθορα, μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, χρησιμοποιούμε διάλυμα χαλκού για τον ψεκασμό του φυλλώματος των κωνοφόρων δέντρων και κάνουμε πότισμα στη ρίζα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού). Το προληπτικό πότισμα στη ρίζα με οικολογικό σκεύασμα βακτηρίων του γένους Trichoderma, βοηθά στην αποφυγή της ασθένειας της φυτόφθορα ή έστω στην ηπιότερη εκδήλωση συμπτωμάτων ξήρανσης. Σε προληπτικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις στα κωνοφόρα δέντρα, καθώς λόγω υγροθερμικών συνθηκών και κακού αερισμού αναπτύσσεται ευκολότερα η ασθένεια της φυτόφθορα.

Κι ένα μυστικό για τις ξηράνσεις στα κωνοφόρα δέντρα

Αποφεύγουμε την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού τη διαβροχή του φυλλώματος των κωνοφόρων με νερό, καθώς σε συνδυασμό με τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο μπορεί να προκαλέσει ταχεία ανάπτυξη της ασθένειας της φυτόφθορα και την γρήγορη ξήρανση των δέντρων.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (73)

  1. Σπύρος Παλούμπης
    04/09/2024

    Έχει ξεραθεί ένα Leyland στον κήπο, αυτό θα πέσει; ή πρέπει να το κόψω με πριόνι;

  2. Γιαχου Νοτα
    14/07/2024

    Καλημέρα σας έχω στον κήπο του σπιτιού μου λειλαντ το ένα δίπλα στο άλλο σε σύνορο με γείτονα και για σκιά …. Ένα από αυτά ξεράθηκε … πως θα μπορούσα να το αποκαταστήσω ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων !

  3. Γιαννάκης
    12/06/2024

    Από Κύπρο είμαι. Είναι περίοδος πολύ ψηλών θερμοκρασιών για πρώτη φορά. Έχω Έλατα σε 640μ και προσπαθώ την ώρα που έχει 40 c να βρεξω με κρύο νερό τα φύλλα για να αποφύγω να ξηρανθουν. Αυτό απαγορεύεται αλλά είναι τόση έντονη η ζέστη που ούτως ή άλλως θα καούν φύλλα. Τι να κάνω για να τα προστατεύσω. Αύριο πάμε για σαρανταρια.

    • Κάνε καθημερινό πότισμα στα έλατα, πρωί-βράδυ και βρέχε το φύλλωμα κατά το σούρουπο μόλις φύγει ο ήλιος.

  4. Χρήστος
    20/04/2024

    Καλησπέρα Κώστα θα ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις.
    Μεταφύτευσα φέτος 30 κυπαρίσσια αριζονας στην αυλή για ανεμοφράχτη. Ο προβληματισμός μου είναι ότι το σύστημα ποτίσματος στην αυλή είναι με αυτόματο μπεκ pop-up και θα ποτίζονται με αυτό. Θα τα επηρεάσει αρνητικά και πρέπει να αλλάξω τη διάταξη του αυτόματου ποτίσματος ή δεν θα έχουν πρόβλημα;
    Και η δεύτερη ερώτηση. Μπορώ να φυτεύσω μανόλια σουλάτζιανα σε σημειο με βορειοανατολικό προσανατολισμό που το πιάνει ο ήλιος μόνο το πρωί για 3-4 ώρες; Ευχαριστώ

    • Καλύτερα να ποτίζεις τα κυπαρίσσια με σύστημα ποτίσματος με σταγόνες. Η μανόλια θα μπορέσει να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερή θέση.

  5. Παναγιωτης
    15/12/2023

    Έχω στο φράχτη μου λειλαντ θέλω να τα κόψω από επάνω γιατί έχουν ψηλώνει πολύ.Στα χαμηλά τού δέντρου δεν έχει κλαδιά θα επανέρθει?

  6. Γιώργος
    17/10/2023

    Καλησπέρα.Εχώ φυτέψει μια τούγια σε μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι.Όλα τα φυλλά έχουν κιτρινίσει.Το πότισμα το καλοκαίρι ήταν 2 φορές την εβδομάδα και τώρα μια.Τι μπορώ να κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

    • Διατήρησε σε δροσερό μέρος στο μπαλκόνι την τούγια. κάνε πότισμα με σκεύασμα χαλκού στο ρίζα και μετά από μία βδομάδα πρόσθεσε λίπασμα σιδήρου.

  7. ΓΕΩΡΓΙΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
    16/10/2023

    Καλημερα σας εχω ενα κυπαρισσι περιπου στα 12 μετρα τον αυγουστο πριν λειψω για 18 μερες περιπου ηταν καταπρασινο εκανα το λαθος και τα βραδια το καταβρεχα μολις γυρισα το ειδα να ξεραμενο το εχω ψεκασει μια φορα και εχω ριξει στην ριζα του 2 φορες ενα διαλυμα που μου εδωσαν σε ενα φυτοριο αυτη την εποχη δεν το πολυ ποτιζω μια φορα την εβδομαδα και λιγο μπορω να κανω κατι γιατι βλεπω οτι εντεινεται απο μεσα το ξεραμα του.Σας ευχαριστω.

    • Πιθανότατα, σας έδωσαν ένα μυκητοκτόνο για την προστασία από φυτόφθορα που ξεραίνει τα κυπαρίσσια. Μπορείτε συμπληρωματικά να κάνετε και ένα πότισμα στη ρίζα με θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα).

  8. ΣΤΕΡΓΙΟΣ
    21/09/2023

    Καλημέρα σας! Φύτεψα πριν από ενάμιση μήνα σε μεγάλη πλαστική γλάστρα (μαύρη φυτωρίου-μεγάλης διαμέτρου) ένα ελγούντι ύψους ενός μέτρου. Πριν από μία εβδομάδα είδα ξαφνικά το ένα στέλεχος να έχει ξεραθεί, ενώ παρατηρώ ότι επεκτείνεται και στα διπλανά στελέχη του φυτού. Απευθύνθηκα σε γεωπόνο πηγαίνοντάς του και το ξεραμένο στέλεχος και μου είπε ότι προφανώς από το υπερβολικό πότισμα και μου έδωσε ένα διασυστημικό μηκυτοκτόνο!!!! Βλέπω ότι συνεχίζει να ξεραίνετε!! Τι μπορώ να κάνω;; Ή τι κάνω λάθος;;

    • Πιθανότατα, η προσβολή έχει προχωρήσει αρκετά και ίσως να μην θεραπεύεται. Δοκίμασε να ψεκάσεις και με χαλκό.

      • Στέργιος
        24/09/2023

        Σας ευχαριστώ θερμά!

  9. Μπαμπης
    25/07/2023

    καλησπερα,τουγιες εμεραλντ απο υγιη καταπρασινα φυτα μεσα σε λιγες ημερες αμαραντα φυτα.Τουγιες 1.20-1.40 απο Σεπτεμβριο μεταφυτευμενες τελη Μαιου σε 70αρες πηλινες γλαστρες με τρυπες χοντρο χαλικι μειγμα χωματος καστανοχωμα τυρφη ζεολιθο ατταπουλγιτη, με ποτισμα απο 5εως 10 μερες, με ενα βραδυνο ψεκασμα με μυκητοκτόνο και ενα συμληρωμα φυκιων στο ποτισμα μεσα στον Ιουνιο.45μερες μαγευτικη εικονα τωρα δραμα απογνωση και να μη καταλαβαινεις το λαθος για να μη το ξανακανεις.Υποσημειωση 14 με 19 εντονος ηλιος,μηπως αυτος μας κανει τη ζημια?Ευχαριστω.

    • Πιθανότατα χρειαζόταν πιο συχνό πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού λόγω του έντονου ήλιου και των αυξημένων θερμοκρασιών.

  10. Αθηνά Μασκινη
    22/07/2023

    Καλησπέρα.Μου δώσανε ένα έλατο μικρό.Το μεταφυτεψσ .Μέχρι τον Ιούνιο μου έβγαλε στις άκρες καταπράσινα φύλλα.Τωρα με τη ζέστη φαίνεται σαν να έχει ξεραθεί ενώ το ποτίζω ανελειπως.Σωζεται να κάνω κάτι;

  11. Βασίλης
    08/03/2023

    Καλησπέρα, έχω ένα κλασικό κυπαρίσση 20 μέτρα και τουλάχιστον 100 ετών το οποίο φαίνεται να ξεραίνεται από την κορυφή προς τα κάτω. Ανά εξάμηνο του βάζω ένα σκεύασμα στις ρίζες του (είναι πολύ ψηλό για να το ψεκάσω) αλλά εκεί που λες ότι σώθηκε πάλι ξεκινάει και ξεραίνεται. Τι μπορώ να κάνω;

    • Συνέχισε να βάζεις σκευάσματα στη ρίζα του φυτού για την ασθένεια της φυτόφθορα, την περίοδο της άνοιξης και την περίοδο του φθινοπώρου.

  12. Βαγγελης
    27/02/2023

    Έχω ενα σπίτι που περιμετρικά έχει ενα φράχτη με λεΐλαντ ενώ απέξω φαίνονται πράσινα από μέσα είναι όλο ξερά και μόλις τα κλαδεύω φαίνονται τα ξερά είναι έτσι εδω και χρόνια τι πρέπει να τους κάνω?

    • Τα κλαδιά του λέιλαντ που έχουν ξεραθεί δεν ξαναγίνονται πράσινα. Αφαίρεσε με το κλάδεμα τα ξερά κλαδιά των φυτών αν και αυτό μπορεί να χαλάσει το σχήμα τους.

  13. Θανοσ Σ.
    26/07/2021

    Kαλησπέρα, έχω στην βεράντα μου αρκετές τούγιες σε γλάστρες αρκετών χρόνων και παρατήρησα αυτές τις μέρες μια ξήρανση στα κλαδιά τους. Αυτή δεν ξεκινάει από μέσα αλλά στο πάνω μέρος του πράσινου τμήματος των κλαδιών χωρίς όμως να ξεκινάει από την άκρη του φετινού νέου βλαστού. Νομίζω αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο αλλά φέτος παρατηρώ ότι είναι πιο έντονο. Πιστεύετε ότι είναι φυτόφθορα ή υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση (πχ κάποια άλλη μυκητολογική ασθένεια) . Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για τις συμβουλές και την καθοδήγηση που μας δίνετε.

    • Καλησπέρα Θάνο. Μπορεί να είναι προσβολή από φυτόφθορα αν και πιθανότατα μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη νερού και ποτίσματος.

  14. ΣΟΦΙΑ
    16/07/2021

    Καλημέρα .το έλατο μου ξεραίνεται από μέσα . μέσα σε 2 βδομάδες περίπου εξαπλώθηκε αρκετά μπορώ να το ψεκασω τώρα με τη ζέστη??

    • Καλησπέρα Σοφία. Μπορείς να ψεκάσεις το έλατο σου αλλά φρόντισε να το κάνεις κατά το σούρουπο που δεν έχει τόσο πολύ ζέστη.

  15. Μαίρη
    25/06/2021

    Καλησπέρα,

    Εχω ενα γκολντεν κρεστ σε γλαστρα μεγάλη εδώ και 1 χρονο και παρατήρησα το τελευταίο μηνα οτι ένα του κλαδί εχει ξεραθεί ενω οι ακρουλες του κλαδιου ειναι ακομα πρασινες.. Παρατήρησα οτι κι αλλο κλαδακι παει να εμφανίσει το ιδιο φαινόμενο.

    Τι να κάνω…??

    • Καλησπέρα Μαίρη. Ψέκασε το φύλλωμα και πότισε και στη ρίζα με διάλυμα χαλκού για να το αντιμετωπίσεις όπως συμβουλεύουμε στο άρθρο μας.

      • Mary
        25/06/2021

        Ποσες φορες πρέπει να κάνω το ψεκασμό και το ποτισμα με το διαλυμα χαλκού ??

  16. Βασιλική
    23/06/2021

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τον χρησιμότατο ιστοχώρο σας!

    Έχω στο μπαλκόνι εδώ και ένα χρόνο ένα κυπαρισσάκι σε γλάστρα, γλαυκό πρέπει να είναι (ξέχασα να ρωτήσω στη λαϊκή όταν το αγόραζα), το οποίο ήταν μια χαρά και μάλιστα άρχιζε να βγάζει και κυπαρισσόμηλα. Αλλά εδώ και λίγο καιρό άρχισαν να ξεραίνονται τα κλαδάκια του κι από ό,τι διαβάζω πρέπει να φταίει μύκητας, γιατί ξεραίνονται από κάτω προς τα πάνω και από τον κορμό προς τα έξω. Το θέμα είναι ότι έχω αναπνευστικά προβλήματα και δεν μπορώ να διακινδυνεύσω επαφή με φυτοφάρμακα, οπότε δεν νομίζω ότι μπορώ να το σώσω, δυστυχώς, παρόλο που το αγαπάω και λυπάμαι. Υπάρχει μήπως κάποιος βιολογικός τρόπος με οικιακό παρασκεύασμα; Αν όχι και τελικά πεθάνει το φυτό, θα έχει μολυνθεί και το χώμα, πρέπει να τα απομακρύνω όλα μαζί με τη γλάστρα;

    Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Βασιλική. Δυστυχώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με σπιτικό παρασκεύασμα. Θα πρέπει να απομακρύνεις μετά το χώμα, τη γλάστρα μπορείς να τη διατηρήσεις.

      • Βασιλική
        24/06/2021

        Ευχαριστώ πολύ. Καλό καλοκαίρι εύχομαι και καλή συνέχεια στο έργο σας!

  17. Απόστολος
    05/06/2021

    Καλησπέρα. Φύτεψα στον κήπο δύο κυπαρίσσια τοτέμ (όχι σε διπλανά σημεία – απέχουν περίπου 10μ μεταξύ τους) πριν 1 μήνα . Μέσα σε 1-2 εβδομάδες άρχισαν και τα δύο να εμφανίζουν σημάδια ξήρανσης. Το ένα πλέον είναι ολόξερο, ενώ το άλλο ίσως έχει κάποιες ελπίδες. Μου φαίνεται δύσκολο (χωρίς να είμαι ειδικός) τόσο γρήγορα να τα προσέβαλε και να τα ξέρανε κάποια ασθένεια. Άρα υποψιάζομαι ότι ίσως έχει να κάνει με το πότισμα. Τα ποτίζω περίπου 2 φορές την εβδομάδα (με λάστιχο). Επειδή λέω να ξαναδοκιμάσω να φυτέψω στα ίδια σημεία, αναρωτιέμαι τί είναι πιο πιθανό να έφταιξε: το πολύ νερό, ή το λίγο νερό? Ή τελικά μπορεί να είναι και ασθένεια? Σημειώνω ότι το δεντράκι που είναι ακόμα ζωντανό βλέπω ότι έχει πιο πολλά ξερά φύλλα χαμηλά, ενώ τα πάνω φύλλα φαίνονται πιο υγιή ακόμα.

    • Καλησπέρα Απόστολε. Φρόντισε να κάνεις ένα καλό πότισμα μόλις ανοίξεις το λάκκο φύτευσης και στη συνέχεια να ρίξεις στην βάση του λάκκου φύτευσης μία στρώση χαλικιών για να έχει καλύτερη στράγγιση το νερό. Συνέχισε να ποτίζεις δύο-τρεις φορές την εβδομάδα τα δέντρα σου.

  18. Απόστολος
    16/03/2021

    Καλησπέρα σας. Έχω φυτέψει στον κήπο μία αροκάρια (γύρω στο 1,20μ ύψος) από την περασμένη άνοιξη. Γενικά πήγαινε καλά, αλλά τελευταία έχει αρχίσει να κιτρινίζει στις άκρες των φύλλων της και να ατονεί γενικώς το πράσινο του φυλλώματος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε όλο το ύψος του δέντρου, και δεν είναι πιο έντονα προς τον κορμό αλλά προς τις άκρες των κλαδιών/φύλλων. Το έδαφος είναι αρκετά βαρύ και ίσως κρατάει πολλή υγρασία. Φταίει άραγε αυτό? Τί μπορώ να κάνω?

  19. Δέσποινα
    09/12/2020

    Γεια σας !Αγόρασα ενα ελατο κεφαλονιας 1,60 σε γλαστρα ,την ημέρα που τα εφεραν στο φυτωριο.Το στολισα για τα Χριστουγγενα και το εχω μεσα στο σπιτι διπλα στο παραθυρο.Όταν το βγαλω στο μπαλκονι,θα χρειαστει να κανω μετεμφυτευση σε μεγαλυτερη γλάστρα;Να κανω τη μετεμφυτευση μεσα στο χειμωνα η να περιμενω την ανοιξη;Μενω Θεσσαλονίκη,το μπαλκονι που θελω να το βαλω ειναι βορεινο αλλα φωτεινο.Σε τι γλαστρα να το βαλω;Πλαστικη ή πηλινη;Θα ηθελα πολυ να το καταφερω να το κρατησω ζωντανο και θα ηθελα τις συμβουλες σας.Σας ευχαριστω εκ των προτερων για οσα μας μαθαινεται στα μυστικα του κήπου.

  20. Ναυσικά
    24/11/2020

    Καλημέρα! Έχω τέσσερις τούγιες σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι μου. Νοτιοανατολική πλευρά. Η μία από αυτές πριν ένα μήνα άρχισε να χάνει τα φύλλα της ραγδαία, χωρίς να καφετίσουν.
    Τώρα βλέπω ότι αρχίζουν να καφετίζουν πιο πολύ χαμηλά, και το φαινόμενο άρχισε να παρουσιάζεται και στις άλλες δύο.
    Τι με συμβουλεύετε να κάνω, μια και έχουν αρχίσει τα κρύα; Βρίσκομαι στα Τρίκαλα, όπου οι θερμοκρασίες το χειμώνα είναι πολύ χαμηλές!

    • Καλησπέρα Ναυσικά. Η πτώση των φύλλων δεν οφείλεται στην πτώση της θερμοκρασίας αλλά πιθανότατα σε κακή αποστράγγιση στη γλάστρα και υπερβολικό πότισμα ή και υπερβολική λίπανση.

  21. ΧΡΗΣΤΟΣ
    17/11/2020

    Καλησπέρα σας! Εχω 2 ερωτησεις αν εχετε δυνατοτητα να με βοηθησετε θα σας ειμαι ευγνώμων…
    1) Εχω μια κουκουναρια αρκετα μεγαλη και ψηλή ( ανω των 50 ετων ) και παρατηρησα οτι εχει ξερανει αρκετα μεγαλα κλωναρια της απο την μερια του Βορρα. Δεν δειχνει να εχει κατι το δεντρο εμφανησιακα καθως απο την αλλη πλευρα τα κλωναρια της ειναι ακομα πράσινα. Μπορω να κανω κατι να βοηθήσω το δεντράκι μου?
    2) Διπλα απο την παραπανω κουκουναρια εχω πευκα. Επειδη εχουν ψηλωσει αρκετα σε βαθμο που αρχιζουν να παιρνουν κλιση προς το σπιτι μου μπορω να τους κοψω καποια κομματια απο τις κορυφές τους που ετσι και αλλιως ειναι ηδη σχεδον πανω στο σπιτι και θα δημιουργήσουν προβλημα συντομα? Θα ξεραθεί ολο το δέντρο αν του κόψω τις κορυφές αυτές? (Επισης τα δεντρα αυτά ειναι ανω των 50 ετών).

    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!!

    • Καλησπέρα Χρήστο.
      α) Αρχικά αν φτάνεις στα τέλη του χειμώνα, μπορείς να κλαδέψεις τα ξερά κλαδιά της κουκουναριάς και να ψεκάσεις με σκεύασμα χαλκό Επίσης, καλό είναι να κάνεις ένα πότισμα της ρίζας με σκεύασμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες ρίζας.
      β) Μπορείς να τα κλαδέψεις και τα ξερά κλαδιά των πεύκων στα τέλη του χειμώνα και να ψεκάσεις στη συνέχεια με σκεύασμα χαλκού για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες.

      • ΧΡΗΣΤΟΣ
        19/11/2020

        Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες κύριε Κώστα!!
        Είχα σκοπό να κόψω τώρα τα ξερά αλλά και τις κορυφές και περίμενα την απάντηση σας. Οπότε περιμένω τώρα μερικούς μήνες και δε τα πειράζω να περάσει ο χειμώνας.
        Όσο για την γαλαζόπετρα υποθέτω μπορώ να το κάνω και τώρα λογικά.. ? Θα το κάνω και στα πεύκα και στα λειλαντ. Έχει να γίνει κάτι παρόμοιο σίγουρα πάνω από 5 χρόνια και βλέπω μερικά με περίεργα ξέραμενα κλαδάκια όπως αναφέρετε και στο άρθρο.
        Ευχαριστώ και πάλι!!

  22. Κώστας
    07/11/2020

    Καλησπέρα σας , έχω ένα κυπαρισσοειδές δέντρο (τούγια ) στην αυλή μου εδώ και δέκα χρόνια. Το ύψος του ξεπερνά τα 2,5 μέτρα και όλοι έχουν να λένε (πανέμορφο) .
    Έχει τρεις κορμούς και ξεκίνησε ο ένας να ξηρένεται το φύλλωμα και οι άλλοι δύο παίρνουν σιγα- σιγά μέσα μέσα να βλέπεις να καφετίζει το φύλλωμα. Υπάρχει περίπτωση να το σώσω ή το έχασα ;;;
    Αυτό που το φύλλωμα καφετίζει μπορεί να συνέλθει ή να το κόψω από την ρίζα ;;;;

    • Καλημέρα Κώστα.
      Το φύλλωμα του κυπαρισσοειδούς (τούγια) που έχει καφετίσει δεν επανέρχεται. Μπορείς όμως να το ψεκάσεις και να το ποτίσεις με σκεύασμα χαλκού για να μην επεκταθεί το καφέτιασμα. Αν στον ένα κορμό έχει επεκταθεί πολύ το καφέτιασμα, μπορείς να τον κόψεις από χαμηλά.

  23. Μόδεστος
    21/10/2020

    Κώστα καλησπέρα,
    Έχω 2 κυπαρίσσια (Cupressus sempervirens) τα οποία έχουν έντονη καρποφορία εδώ και κάποιους μήνες. Ταυτόχρονα έχουν κρεμάσει κλαδιά λόγω βάρους και έχει αραιώσει αρκετά το φύλλωμα τους. Το χρώμα στα εναπομείναντα φύλλα είναι φυσιολογικό σκούρο πράσινο.
    Είναι φυσιολογικό φαινόμενο ή πρέπει να κάνω κάτι;
    Ευχαριστώ. Χαιρετώ.

    • Καλησπέρα Μόδεστε. Η έντονη καρποφορία των κυπαρισσιών μπορεί να στρέσαρε τα φυτά και να προκαλέσει πτώση φύλλων. Θα σου πρότεινα να αφαιρέσεις μερικούς καρπούς και να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού.

  24. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    10/10/2020

    Καλημερα στην ομάδα σας,οπως πάντα συμβαινει με αυτα τα δενδρα οι μυκητες φυτοφθορας τα καταβαλουν καθε χρονο λιγοτερο ή περισσοτερο,θα ηθελα την συμβουλη σας τι ακριβως να κανω που να μην ειναι πολυ δαπανηρο αλλα να μπορεσω να τα θεραπευσω-προστατευσω τωρα που ειναι καταλληλη εποχη,ευχαριστω πολυ και καλο Σαββατοκύριακο.

    • Καλησπέρα Γεώργιε.
      Η πιο οικονομική και οικολογική λύση για την προστασία των κωνοφόρων δέντρων όπως αναφέρουμε και στο άρθρο μας είναι να χρησιμοποιείς θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα) που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  25. Κωνσταντίνος
    16/09/2020

    Γειά σας! Πρώτα απ’ όλα να σας δώσω συγχαρητήρια αφού είστε ή αιτία που εκδηλώθηκε η αγάπη μου για τα φυτά όταν έπεσα τυχαία στην σελίδα σάς !
    Το πρόβλημα μου είναι πως εχω απο την άνοιξη ενα λεμονοκυπαρισσο το οποίο όταν τό αγόρασα ήταν γύρο στο μισό μετρό. Τώρα έχει ήδη μεγαλώσει τουλάχιστον 10 εκατοστά . Βρίσκεται σε ηλιόλουστο σημείο στο μπαλκονι . Σε λίγο καιρό θά του αλλάξω γλάστρα. Όμως έχω παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες μία ελαφρά ξήρανση μερικων χιλιοστών από μέσα προς τα έξω στην κορυφή του . Είναι φυσιολογικό; Τι μπορεί να φταίει και τι να κάνω;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Καλημέρα Κωνσταντίνε και σε ευχαριστούμε πολύ για τα τιμητικά λόγια. Θα ήταν καλό για το λεμονοκυπάρισσο να κάνεις ένα ψεκασμό με διάλυμα χαλκού στο φύλλωμα και να κάνεις πότισμα στη ρίζα για προστασία από την μυκητολογική ασθένεια της φυτόφθορα που προσβάλλει τα κωνοφόρα δέντρα όπως το λεμονοκυπάρισσο. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα του λεμονοκυπάρισσου (γκολντ-κρεστ)

  26. Ρίτα
    30/08/2020

    Έχουμε μπροστά στο σπίτι μια τουγια ύψους 4 μέτρων αλλά ένας υποτιθέμενος κηπουρός έκοψε όλη την κορυφή γύρω στο 1 μέτρο τώρα έμεινε από πάνω κενό λέτε να χαλάσει και πώς νομίζετε ότι μπορεί να σουλουπωθει? Ευχαριστώ

  27. ΔΕΣΠΟΙΝΑ
    19/08/2020

    Έχω σε γλάστρα ένα κωνοφόρο δεντράκι και έχουν αρχίσει να ξεραίνονται τα φύλλα του στις ακρες. Τι μπορώ να κάνω;

    • Καλησπέρα Δέσποινα. Αν το δεντράκι σου ξεραίνει τα φύλλα στις άκρες, ψέκασε με διάλυμα χαλκού για τν αντιμετώπιση της ασθένειας της φυτόφθορα. Επίσης, έλεγξε μήπως έχει και προσβολή από το έντομο της βαμβακάδας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ψεκάσεις το φύλλωμα με διάλυμα θερινού πολτού.

  28. ΘΕΟΔΩΡΟΣ
    02/08/2020

    Καλησπέρα σας… Τον τελευταίο δεκαπενθημερο παρατήρησα ότι το δεντράκι μου που είναι περίπου 60 εκατοστά… Δεν τραβάει το νερό όταν το ποτιζω και έχει αρχίσει να αποχρωματιζονται τα φύλλα του… Υπάρχει κάποια λύση για την περίπτωση αυτή? Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

    • Καλησπέρα Θεόδωρε. Πιθανότατα, αν το δεντράκι είναι φυτεμένο σε γλάστρα, να χρειάζεται μεταφύτευση. Πρόσθεσε και διάλυμα θειικού χαλκού στη ρίζα του φυτού για απολύμανση από ασθένειες με το πότισμα.

  29. Χρύσα
    24/06/2020

    Καλησπέρα, έχω πάρει 2 λεμονοκυπάρισσα μικρά κ τα εχω σε γλάστρα στη μια βδομαδα περίπου αρχισαν να κιτρινίζουν κ να ξεραινονται, απο πάνω προς τα κατω ειδικα το ενα ειναι σχεδον ολο το πάνω μέρος ξερό και κίτρινο, φταιει το οτι δεν τα πότισα 2 μέρες ενω ειναι στον ηλιο η οτι μετα εριχνα πολυ νερο; μπορω να τα σωσω καπως;

  30. Χριστιάνα
    21/06/2020

    Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε για τις συμβουλές που μας δίνεται και τις ωραίες ιδέες για τον κηπο μας συγχαρητήρια… Θα ήθελα την βοήθεια σας έχω ένα κυπαρίσσι και εχει στο κορμο του μύκητα ασπρο χρώμα και ξεραινεται τι πρεπει να κάνω για να το σώσω

    • Καλησπέρα Χριστιάννα. Πιθανότατα το κυπαρίσσι σου δεν έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια αλλά από το έντομο της βαμβακάδας (κοκκοειδή). Για να αντιμετωπίσεις τη βαμβάκαδα στον κήπο, ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  31. Γιάννης
    29/05/2020

    Καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω τι είναι ο θερινός πολτός και οι σαπωνες αλάτων καλίου, και που τα βρίσκουμε?

    • Καλημέρα Γιάννη. Ο θερινός πολτός είναι οικολογικά σκευάσματα για την προστασία των φυτών από έντομα που θα τα βρες σε γεωπονικά καταστήματα.

  32. Θανάσης
    10/05/2020

    Είμαι από την Κομοτηνή και θα ήθελα να σας ρωτήσω για δύο θέματα που με προβληματίζουν και σας παρακαλώ, αν είναι δυνατό να πάρω την απάντησή σας.
    1) Έχω μία γραμμή περίπου 40μ. από λέϊλαντ, στην αυλή του σπιτιού μου, όπως φαίνεται ένα κομμάτι στην φωτογραφία, και με τα κουρέματα, και το χρόνο, μου ξέφυγε το ύψος (4.00 μέτρα) και το πάχος (2,00 μέτρα). Επειδή θέλω να κατεβάσω το ύψος και το πάχος στο 1,00μ. και επειδή αν κόψω την επάνω οριζόντια επιφάνεια κατά 1.00μ. και τις δύο κατακόρυφες επιφάνειες κατά 0,50μ., θα μείνουν μόνο τα κλαδιά, χωρίς πράσινο, θα ήθελα να ξέρω αν βγάλουν τα δέντρα πράσινα φύλλα, ή θα ξεραθούν; Οι κατακόρυφες επιφάνειες, δεν έχουν τώρα, περισσότερο πάχος, από 15cm πράσινο.

    2) Έχω μια λεμονιά που φύτεψα στο έδαφος πριν από 3 χρόνια και αυτή την περίοδο τα μισά σχεδόν φύλλα της, δεν είναι πράσινα αλλά σχεδόν κίτρινα. Της έβαλα σίδηρο και το λίπασμα «Amino 16» Οργανικό μίγμα 16 L-αμινοξέων. Τι πρέπει να κάνω;

    Σας ευχαριστώ Θανάσης.

    • Καλησπέρα Θανάση.
      1) Μπορείς να κλαδέψεις από χαμηλά το λέιλαντ για να αναβλαστήσει και να σου κάνει πιο πυκνό φύλλωμα. Είναι σημαντικό να ψεκάσεις με χαλκό μετά το κλάδεμα και να βάλεις πάστα κλαδέματος στις μεγάλες τομές των βλαστών.
      2) Πρόσθεσε συμπληρωματικά στη λεμονιά σου και πλήρες βιολογικό λίπασμα λίπασμα αζώτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *