εικόνα

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

Γιατί ξεραίνεται κυπαρίσσι, λέιλαντ, τούγια, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

Τα κωνοφόρα δέντρα δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά στον κήπο! Πολύ συχνά τα χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό φυτικό φράχτη στο σπίτι μας, όμως ακόμα και σε γλάστρα είναι ικανά να μεταμορφώσουν την εικόνα του μπαλκονιού μας. Αναφερόμαστε στο κυπαρίσσι, την τούγια, το λέιλαντ, το πεύκο, το γκολντ κρεστ, και το έλατο. Τα εντυπωσιακά αυτά φυτά ευδοκιμούν κατά κύριο λόγο σε ψυχρό κλίμα, γι’ αυτό σε ζεστές περιοχές μπορούν να παρουσιάσουν αρκετά προβλήματα και να ξεραθούν. Ας δούμε, λοιπόν, τι φταίει για τις ξηράνσεις των κωνοφόρων δέντρων και πώς μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας και να τις αντιμετωπίσουμε προληπτικά με οικολογικό τρόπο.

 

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες για την ξήρανση των κωνοφόρων δέντρων;

 

– Βασική αιτία που ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα είναι η έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς χρειάζονται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Τα συμπτώματα της ξήρανσης από την έλλειψη νερού συνήθως εμφανίζονται στο φύλλωμα με μορφή καψίματος που ξεκινούν από την έξω μεριά του φυλλώματος και κατευθύνονται προς τα μέσα.
 
– Ένας δεύτερος λόγος που τα κωνοφόρα μπορούν να εμφανίσουν μικρές ή μεγαλύτερες ξηράνσεις είναι λόγω προσβολής από το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή, η ψώρα των φυτών) που αναπτύσσονται σε περιβάλλον υγρασίας, ζέστης και κακου αερισμού.
 
– H πιο σημαντική αιτία ξήρανσης των κωνοφόρων είναι ο μύκητας της φυτόφθορα που αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από το ριζικό σύστημα των δέντρων. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα ξήρανσης εμφανίζονται στα κωνοφόρα από το εσωτερικό του φυλλώματος κοντά στον κορμό, σταδιακά πηγαίνοντας προς τα έξω και κατά κύριο λόγο από το κάτω μέρος του φυλλώματος με κατεύθυνση προς την πάνω μεριά.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αιτίες ξήρανσης των κωνοφόρων δέντρων;

 

– Όσον αφορά την έλλειψη νερού, είναι σημαντικό να κάνουμε τακτικά ποτίσματα: κατά την περίοδο του καλοκαιριού τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα, και οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.
 
– Για την αντιμετώπιση του εντόμου της ψώρας (κοκκοειδή) στα κωνοφόρα και ιδιαίτερα σε λέιλαντ, τούγιες και γκολντ κρεστ, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου.
 
– Κι όσο για το μεγάλο κίνδυνο της φυτόφθορα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, μια φορά το μήνα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και κάνουμε ριζοπότισμα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού). Επιπλέον, το προληπτικό πότισμα στη ρίζα με οικολογικό σκεύασμα βακτηρίων του γένους Trichoderma, βοηθά στην αποφυγή της ασθένειας της φυτόφθορα ή έστω στην ηπιότερη εκδήλωση συμπτωμάτων ξήρανσης.
 
– Είναι σημαντικό να μην φυτεύουμε τα δέντρα μας πολύ πυκνά, καθώς λόγω υγροθερμικών συνθηκών και κακού αερισμού αναπτύσσεται ευκολότερα η ασθένεια της φυτόφθορα, όπως και η προσβολή από κοκκοειδή.

 

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της ξήρανσης των κωνοφόρων δέντρων

 

Για το πότισμα των κωνοφόρων, είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε σύστημα ποτίσματος με σταγόνες για να αποφεύγουμε τη διαβροχή του φυλλώατος. Ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, η διαβροχή του φυλλώματος με νερό σε συνδυασμό με τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο μπορεί να προκαλέσει ταχεία ανάπτυξη της ασθένειας της φυτόφθορα και την γρήγορη ξήρανση των δέντρων.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για τα συγκεκριμένα κωνοφόρα δέντρα καθώς και χρήσιμα άρθρα για άλλα καλλωπιστικά φυτά.

 
Τούγια, συμβουλές φροντίδας
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ανθεκτικό δέντρο για φράχτη
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά για παραθαλάσσια μέρη
Καλλωπιστικά φυτά για σκιερά μέρη
Γιούκα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα
Φυτά που ανθίζουν το χειμώνα
Λουλούδια με έντονο άρωμα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.