Αντιμετώπιση για την καρπόκαψα της μηλιάς

Αντιμετωπίστε την καρπόκαψα της μηλιάς

Η καρπόκαψα της μηλιάς είναι ένα γκριζο-καφέ πεταλουδάκι, μήκους ενός εκατοστού, που αποτελεί σοβαρό εχθρό της μηλιάς αλλά και άλλων καρποφόρων δέντρων όπως της αχλαδιάς, της καρυδιάς, της βερικοκιάς και της κυδωνιάς.

Η καρπόκαψα της μηλιάς προκαλεί σημαντικές ζημιές στους οπωρώνες και είναι απαραίτητο να την αντιμετωπίσουμε οικολογικά σε προληπτικό επίπεδο αν θέλουμε να έχουμε μια ικανοποιητική παραγωγή, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

1. Τι ζημιά προκαλεί η καρπόκαψα της μηλιάς;

 Η καρπόκαψα της μηλιάς παραμένει το χειμώνα με την μορφή αναπτυγμένης κάμπιας σε σχισμές του φλοιού των κλάδων ή του κορμού των δέντρων. Κατά τον Απρίλη, οι κάμπιες γίνονται πεταλουδάκια και αφήνουν τα αυγά τους στα φύλλα, στους μικρούς νεαρούς βλαστούς ή στους μικρούς καρπούς της μηλιάς.

Η κάμπια (σκουλήκι) μόλις ξεμυτίσει από το αυγό προχωρά και μπαίνει στον νεαρό καρπό, κατευθύνεται προς το κέντρο του, όπου τρώει τους τρυφερούς σπόρους και τη σάρκα του μήλου. Οι προσβεβλημένοι καρποί σκουληκιάζουν και πέφτουν πρόωρα ή υποβαθμίζονται ποιοτικά και είναι ακατάλληλοι για φάγωμα ή για εμπορία.

Διαφήμιση

2. Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά την καρπόκαψα της μηλιάς;

Για τη βιολογική και οικολογική καταπολέμηση της καρπόκαψας της μηλιάς, αρχικά, χρησιμοποιούμε φερομονικές παγίδες για την παρατήρηση των πτήσεων του εντόμου κατά την περίοδο του Απριλίου.

Όταν δούμε πάνω από 5 πεταλουδάκια του εντόμου της καρπόκαψας στην παγίδα, γύρω στον Μάϊο, πραγματοποιούμε 2-3 ψεκασμούς με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας ανά 15 μέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο βάκιλος Θουριγγίας εγκεκριμένο σκεύασμα για χρήση στη βιολογική γεωργία.

3. Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας της μηλιάς

Επειδή συνήθως η καρπόκαψα της μηλιάς εναποθέτει τα αυγά της στα ψηλά κλαδιά, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να γίνει επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού στις ψηλές κορυφές των δένδρων για να έχουμε ικανοποιητική καταπολέμηση.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)

 1. Φωτης
  13/06/2022

  Καλημερα Κωστα,
  παρατηρησα στην μηλια μου οτι τα μηλα (οχι ολα)ειχαν μαυρες τριπουλες.Μαλλον καρποκαψα.Αν βαλω τωρα βακυλλο θουριγγιας σωνω τιποτα?Τα ηδη προσβεβλημενα μηλα θα αναπτυχθουν?ευχαριστω.

  • Καλησπέρα Φώτη.
   Καλύτερα να δοκιμάσεις να ψεκάσεις με σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης για πιο άμεση αντιμετώπιση. Ναι, τα προσβεβλημένα μήλα μπορεί να αναπτυχθούν αλλά μπορεί να μην τρώγονται.

 2. ΕΙΡΗΝΗ
  26/10/2021

  Καλησπερα σας τα φυλλα της Μηλιας αντι να ειμαι πρασσινα ειναι απο πανω κιτρινα τι να

  • Καλησπέρα Ειρήνη. Το κιτρίνισμα των φύλλων της μηλιάς στα τέλη του φθινοπώρου είναι φυσιολογικό φαινόμενο καθώς σταδιακά θα πέσουν στις αρχές του χειμώνα. Σε διαφορετική περίπτωση, το κιτρίνισμα μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή έλλειψης λίπανσης.

  • Πετρος
   02/04/2023

   Τώρα πέσαν οι ανθοι της μηλιά Άννα, τι ψεκαψω
   Πέτρος από Κύπρο
   Ευχαριστώ

 3. Χρυσα
  06/07/2020

  Παρακαλώ, πως μπορώ να επισυνάψω φωτογραφίες ώστε να με βοηθήσετε στην αναγνώριση του προβλήματος; ευχαριστώ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ