εικόνα

Καλαγχόη στον κήπο και σε γλάστρα μέσα στο σπίτι

Καλαγχόη, φυτό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου

Καλαγχόη στον κήπο και σε γλάστρα μέσα στο σπίτι

Η καλαγχόη είναι από τα διασημότερα παχύφυτα και όχι άδικα. Αφενός, μας δίνει μεγάλη ευελιξία καθώς μπορεί να φυτευτεί στον κήπο, σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αλλά και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου. Επιπλέον, διατηρεί την καλλωπιστική της αξία όλο το χρόνο με τα πανέμορφα γυαλιστερά δερματώδη φύλλα της και τα πολλά μικρά λουλουδια σε διάφορα χρώματα όπως λευκό, κίτρινο, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, μωβ. Η πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία της καλαγχόης μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές μέσα στο χρόνο χωρίς να έχει σημαντικές απαιτήσεις σε φροντίδα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καλαγχόης με γνωστότερη την ποικιλία καλαντίκα που ξεχωρίζει για τα μεγάλα φύλλα και τα μεγαλύτερα διπλά άνθη της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η καλαγχόη χρησιμοποιείται πολύ συχνά για διακόσμηση σε εκδηλώσεις, σε τραπέζια δεξιώσεων γάμου και βαπτίσεων.

 

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλαγχόη;

 

Η καλαγχόη ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα και ημισκιερά μέρη. Χρειάζεται προσοχή στον έντονο καλοκαιρινό ήλιο, ο οποίος προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα της, μειώνει τη διάρκεια ανθοφορίας της και μπορεί να της καταστρέψει τα άνθη. Κατάλληλες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη της καλαγχόης είναι μεταξύ των 12-28°C. Για να την διατηρήσουμε σε εξωτερικό χώρο, φροντίζουμε να την προστατεύουμε από έντονα ψυχρά ρεύματα και από βοριάδες, τοποθετώντας της σε προφυλαγμένα σημεία, καθώς η καλαγχόη είναι ευαίσθητη στο πολύ κρύο. Σε εσωτερικό χώρο, προτιμάμε τα φωτεινό μέρη του σπιτιού, μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως τζάκι και καλοριφέρ. Για τη φύτευση της καλαγχόης σε γλάστρα επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα, ενώ στον κήπο χρειάζεται πλούσιο γόνιμο χώμα που να προσφέρει καλή αποστράγγιση.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλαγχόη;

 

Η καλαγχόη θέλει τακτικό πότισμα περίπου 1 φορά τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης, του χειμώνα και του φθινοπώρου ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα. Πριν ποτίσουμε ελέγχουμε ότι το χώμα της καλαγχόης έχει στεγνώσει. Αν αφήσουμε απότιστη την καλαγχόη, πολύ σύντομα θα μαραθεί το φύλλωμα της και θα καταστραφούν τα λουλούδια της. Αν η καλαγχόη μας βρίσκεται σε γλάστρα μέσα σε κασπό, φροντίζουμε μετά το πότισμα να απομακρύνουμε το νερό που παραμένει στη βάση. Για να εξασφαλίσουμε καλη ανάπτυξη και πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία της καλαγχόης, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά 1-2 φορές το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η καλαγχόη;

 

Η καλαγχόη δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των ξερών φύλλων και των υπερώριμων λουλουδιών για να ενισχύσουμε την νέα βλάστηση. Ο πολλαπλασιασμός της καλαγχόης γίνεται πολύ εύκολα με τη μέθοδο των μοσχευμάτων όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παχύφυτα. Κόβουμε βλαστούς μήκους 10 εκατοστών από την κορυφή του φυτού ή σκέτα φύλλα και τα φυτεύουμε σε γλάστρες χρησιμοποιώντας αφράτο φυτόχωμα. Τοποθετούμε σε περιβάλλον με αρκετή υγρασία και θερμοκρασία γύρω στους 20οC και σε λιγότερο από ένα μήνα, τα νέα φυτά καλαγχόης θα έχουν σχηματίσει ρίζα και θα έιναι έτοιμα για μεταφύτευση.

  

Κι ένα μυστικό για την καλαγχόη

 

H καλαγχόη έιναι ευαίσθητη σε έντομα όπως μελίγκρα, κοκκοειδή καθώς και στον τετράνυχο και γι’ αυτό καλό είναι να την ψεκάζουμε προληπτικά ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού ή με σάπωνες αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου και παχύφυτα

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει
 
Συμβουλές φροντίδας για τα παχύφυτα
Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού
Συμβουλές φροντίδας για την κρασούλα
6 μυστικά για φροντίδα ορχιδέας
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Zαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Mονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο
Συμβουλές φροντίδας για το ανθούριο
Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου
Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα
Συμβουλές φροντίδας για τη σεφλέρα
Nτιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
5 μυστικά για φροντίδα φίκου βενιαμίν
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Συμβουλές φροντίδας για τα φυτά εσωτερικού χώρου
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (17)

σχολιαστής
Κλέιντι Μαλάι 16 Νοεμβρίου 2020

Γειά σας κύριε Κώστα!!!
Έχω μια καλαχόη που όταν την αγόρασα ήταν όλο μπουμπούκια μεγάλα πράσινα φύλλα είναι δίπλα από το φώς και παρατηρώ ότι τα λουλούδια απανθήζουν τα τρυφερά μπουμπούκια και η νέοι βλαστοί μαρένονται.Την ποτίζω κάθε 1 εβδομάδα
και είναι σε κασπό , παρακαλώ απαντήστε

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Νοεμβρίου 2020

  Καλημέρα Κλέιντι. Θα πρέπει να φεύγει το νερό από την γλάστρα της καλαγχόης όταν ποτίζεις, θα πρέπει να διαθέτει τρύπα. Αν ποτίζεις και μένει το νερό στο κασπό τότε θα απανθίζουν αμέσως τα λουλούδια και θα μαραίνονται οι βλαστοί.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωστας 21 Οκτωβρίου 2020

Καλησπέρα κύριε Κώστα
Έχω μια καλαγχοη και απανθιζη
Ήθελα να ρωτήσω από που κόβουμε τα ξερα λουλούδια
Απο ψηλά η πιο χαμηλά
Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Βενετια 3 Οκτωβρίου 2020

Καλησπέρα. Μόλις φυτεψα μια καλαχοη. Το ένα κομμάτι έχει ρίζα το άλλο όχι. Είναι κομμάτι που έσπασε. Πρέπει να το αφήσω αποτιστο να προσαρμοστεί στο νέο χώμα η να το ποτίσω? Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Βάσω 10 Σεπτεμβρίου 2020

Γεια σας. Τα φύλλα της καλαγχόης μου πέφτουν, τα παλιότερα πρώτα τώρα όμως και τα πκαινούρια ενώ έχουν καλό πράσινο χρώμα. Τα λουλούδια της επίσης μαραινωνονται. Τι κάνω λάθος;; ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Ζέτα 7 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα μια συμβουλή αν μπορείτε. Έχω καλαγχοη φυτεμένη σε γλάστρα κ ενώ ήταν μια χαρά παρατήρησα ότι είναι γεμάτη άσπρα μικρά ζουζουνάκια κ έχει μαραθεί λιγάκι. Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Ζέτα. Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτoύ για να αντιμετωπίσεις τα έντομα που έχει πρσοσβληθεί η καλαγχόη σου. Φρόντιζε επίσης να την έχεις σε φωτεινό μέρος που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 29 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα. Έχω μια καλαγχοη και δεν έχει άνθηση φέτος. Τι μπορεί να φταίει?
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Κατερίνα. Η καλαγχόη μπορεί να μην έχει ανθίσει φέτος λόγω υπερβολιού ποτίσματος ή αν βρίσκεται σε μέρος που δεν έχει επαρκές φως. Πάντως, καλό είναι να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κατερίνα 31 Ιουλίου 2020

   Ευχαριστώ πολύ

   Απάντηση
σχολιαστής
Ναυσικα 21 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα έχω μια καλαγχοη που τα φύλλα της από κάτω Προς τα πάνω κιτρινίζουν ,να βάλω σίδηρο ? Γιατί ξεραίνονται ,κ έχω βάλει 2 πεντα σε μια ζαρντινιέρα η μια ξεράθηκε εντελώς κ η άλλη προς τα κει πάει ,να της φυτεύω χωριά μήπως σώσω την μια ?

Απάντηση
σχολιαστής
Φρόσω 1 Μαρτίου 2020

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ,
ΕΧΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΙΚΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΩΝ ΙΒΙΣΚΩΝ ΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΓΧΟΗΣ. ΤΙ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.