εικόνα

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα

Καταπολέμηση σκουληκιού στα βερίκοκα

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα

Κάθε χρόνο λαχταράμε να γευτούμε τους νόστιμους καρπούς της βερικοκιάς και πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να φάμε ούτε ένα βερίκοκο, καθώς μας προλαβαίνουν τα σκουλήκια. Το «σκουλήκιασμα» αυτό, τα σκουλήκια στα βερίκοκα δηλαδή, προκαλούνται από την ανάρσια, τον πιο σημαντικό εντομολογικό εχθρό, που προσβάλλει τη βερικοκιά, τη ροδακινιά και την αμυγδαλιά και, δευτερευόντως, άλλα καρποφόρα δέντρα, όπως η μηλιά και η αχλαδιά.

 


Πώς εκδηλώνεται η προσβολή της ανάρσια στα βερίκοκα;

 

Τη περίοδο της άνοιξης, η προσβολή της βερικοκιάς από την ανάρσια ξεκινά, αρχικά, στους τρυφερούς νεαρούς βλαστούς, όπου η κάμπια (σκουλήκι) του εντόμου, σοκολατένιου ή καστανέρυθρου χρώματος με ευδιάκριτους δακτύλιους, δημιουργεί στοές κατά μήκος των βλαστών. Σαν αποτέλεσμα, το κορυφαίο τμήμα των βλαστών μαραίνεται και πέφτει. Η προσβολή της θα συνεχιστεί την περίοδο του καλοκαιριού εντός των προσβεβλημένων βλαστών αλλά και εντός των καρπών. Η κάμπια (σκουλήκι) κατατρώει το εσωτερική σάρκα ων βερίκοκων και τα καθιστά ακατάλληλα για φάγωμα.

 

Πώς καταπολεμάται οικολογικά η ανάρσια στα βερίκοκα;

 

Η οικολογική καταπολέμηση του σκουληκιού στα βερίκοκα επιτυγχάνεται σε δύο στάδια. Αρχικά, σε προληπτικό επίπεδο, γίνεται εφαρμογή χειμερινών ψεκασμών με οικολογικά σκευάσματα θειασβεστίου και θερινού πολτού για τον έλεγχο των διαχειμάζουσων μορφών του εντόμου της ανάρσια. Σε δεύτερο στάδιο, μετά από παρατήρηση των πληθυσμών του εντόμου, την περίοδο της άνοιξης, πραγματοποιούμε ψεκασμούς, ανά τακτά διαστήματα, με οικολογικά σκευάσματα του βάκιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια της βερικοκιάς και το κλάδεμα της βερικοκιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (16)

σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 13 Μαΐου 2020

Επειδή κι εγώ έχω πρόβλημα με εμφάνιση σκουληκιών στους καρπούς της βερικοκιάς μου και θέλω να χρησιμοποιήσω οικολογικά σκευάσματα, ήθελα να ρωτήσω αν τον βάκιλο θουριγγίας και την φυσική πυρεθρίνη που προτείνετε τα χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα ή χωριστά. Δηλαδή μπορούμε να διαλύσουμε σε νερό και τα δύο σκευάσματα και να ψεκάσουμε ή π.χ. την μία εβδομάδα χρησιμοποιούμε το ένα και την άλλη εβδομάδα το άλλο. Επίσης, θα ήθελα να μάθω ποιες είναι οι αναλογίες των συγκεκριμένων σκευασμάτων που πρέπει να βάλουμε ανά λίτρο νερού.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Δημήτρη. Καλύτερα, να ψεκάσεις ανά εβδομάδα, ξεχωριστά βάκιλο Θουριγγίας και φυσική πυρεθρίνη. Για τις αναλογίες, θα πρέπει να συμβουλευτείς τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ 18 Μαΐου 2020

   Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση και την σημαντική βοήθεια που μας δίνετε κύριε Λιονουδακη. Ήθελα να ρωτήσω ακόμα πότε πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοι με τα οικολογικά σκευασματα που προτείνετε. Είδα που απαντάτε σε μια κοπέλα κατά το δέσιμο του καρπού και μετά κάθε 2-3 βδομάδες. Εμένα που έχουν δέσει ήδη οι καρποί θα έχω αποτέλεσμα αν ψεκασω τωρα? Πρέπει να ψεκαζω και φύλλα και καρπούς? Συνεχίζω το ψεκασμα κι όταν αρχίσουν να οριμαζουν οι καρποί κι αν ναι μπορώ να κόψω καρπούς ακόμα και μετά το ψεκασμα με τα οικολογικά σκευασματα η πρέπει να περιμένω κάποιες μέρες?

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Μαΐου 2020

    Καλησπέρα Δημήτρη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οικολογικά σκευάσματα και μετά το δέσιμο του καρπού, μέχρι την ωρίμανση, ψεκάζοντας φύλλωμα και καρπούς, ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση τις προδιαγραφές του κάθε σκευάσματος.

    Απάντηση
σχολιαστής
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 2 Μαΐου 2020

καλησπέρα σας. για την καταπολέμηση της αναρσιας και της μύγας της Μεσογείου, στα καρποφόρα μου δηλαδή βερικοκιές αχλαδιές ροδακινιές βανίλιες, εάν θα χρησιμοποιήσω neem oil αντί για βάκιλο της θουριγγίας και πυρεθρίνη θα αντιμετωπιστούν;

Απάντηση
σχολιαστής
Σόνια 18 Απριλίου 2020

Αρχικά θα ήθελα να σας πω πως θαυμάζω την δουλειά που κάνετε και ότι προσωπικά μαθαίνω πολλά από την σελίδα σας για τον κήπο μου. Στο θέμα μου… Στον κήπο μου λοιπόν έχω 2 βερυκοκιες ή χρυσομηλιες όπως τις λένε στην Κύπρο ( μένω Κύπρο) τα δέντρα αυτά ενώ βγάζουν καρπό αυτός σκουλικιαζει… Κάθε χρόνο… έφερα έναν κύριο τις τελευταίες φορές τα ραντισε αλλά πάλι… Φέτος είναι γεμάτα.
Θα ήθελα να μου πείτε τι να κάνω και ποτε?

Απάντηση
σχολιαστής
Παπαβασιλείου Γιανης 24 Μαΐου 2019

Θα ήθελα να ξέρω Εάν μπορώ να ρεντησω
τις αχλάδιες & ροδακινιες οτα εχουν ανθησει
ειδή? Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Ηλίας Ορφανίδης 24 Απριλίου 2019

Φύτεψα βερυκοκιες ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ και ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στην θεση κάποιοων άλλων δένδρων μου καταστράφηκαν. Δυστυχώς αντί να αναπτυχθούν τα φύλλα μαράθηκαν και δεν βλ΄΄επω να επιβιώνουν. Τι μπορεί να φταίει ;

Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 22 Μαΐου 2017

Σε όλες τις βερυκοκιές μου (εκτος απο μια πρώιμη), τις ροδακινιές μου, τις νεκταρινιές μου και τις αχλαδιές μου ο καρπός τους πέφτει λίγο πριν την ωρίμανση και είναι γεμάτος απο μικρά ασπρα σκουλίκια.
Είναι μεσογειακή μύγα ? ή κάτι άλλο?
Τί μπορώ να κάνω?
Το ίδιο ισχύει και για τις μηλιές και κυδωνιές αλλά έχουν ένα κυρίως σκουλίκι.
Σημείωση. Τά δέντρα βρίσκονται στην ΑΝΔΡΟ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Μαΐου 2017

  Πρόκειτα πράγματι για τη μύγα της Μεσογείου. Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές παγίδες από γεωπονικά καταστήματα για την αντιμετώπισή της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιωαννης Δεμερούτης 6 Απριλίου 2017

Τι μπορω να κανω ωστε τα κερασια μου στην Εύβοια να μην εχουν σκουλικι?
Πού μπορώ να βρω αυτα που θα μου προτείνετε?
Ευχαριστώ θερμά

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Απριλίου 2017

  Καλησπέρα σας! Το σκουλήκι στα κεράσια οφείλεται στο έντομο Rhagholetis. Θα σας απαντήσουμε αναλυτικά για την καταπολέμηση του την Κυριακή 9 Απριλίου, μέσα από τη στήλη «τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν». Σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που προτείνουμε, μπορείτε να τα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.