εικόνα

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Κάθε χρόνο λαχταράμε να γευτούμε τους νόστιμους καρπούς της βερικοκιάς και πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να φάμε ούτε ένα βερίκοκο. Αυτό συμβαίνει συνήθως, γιατί εμφανίζονται κάποια χαρακτηριστικά σκουλήκια στα βερίκοκα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, τα οποία καταστρέφουν τους καρπούς. Το «σκουλήκιασμα» των βερίκοκων, προκαλείται κυρίως από το έντομο της ανάρσια, ένα μικρό σκούρο-γκρι πεταλουδάκι που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια της βερικοκιάς τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές που έχουν ένα δέντρο βερικοκιάς στον κήπο τους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σκουλήκια στους καρπούς της βερικοκιάς μπορεί να προκληθούν δευτερευόντως και από το έντομο της καρπόκαψας που δημιουργεί αντίστοιχα προβλήματα. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στο έντομο της ανάρσια, θα αναλύσουμε τις ζημιές που προκαλεί στα βερίκοκα και θα μάθουμε πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο για να απολαμβάνουμε υπέροχα βερίκοκα από τον κήπο μας κάθε καλοκαίρι.

 


Τι ζημιά κάνει η ανάρσια στα βερίκοκα;

 

Η ανάρσια εμφανίζεται κάθε χρόνο και προκαλεί σημαντική ζημιά στην καλλιέργεια της βερικοκιάς. Η κάμπια (σκουλήκι) του εντόμου έχει σοκολατένιο ή καστανέρυθρο χρώματος με ευδιάκριτους δακτύλιους και την περίοδο της άνοιξης, προσβάλλει αρχικά τους τρυφερούς νεαρούς βλαστούς της βερικοκιάς. Η ανάρσια δημιουργεί στοές κατά μήκος των βλαστών, με αποτέλεσμα το κορυφαίο τμήμα των βλαστών να μαραίνεται και να πέφτει. Παράλληλα, στα τέλη της άνοιξης, η κάμπια του εντόμου προσβάλλει και τους πράσινους ανώριμους καρπούς κάνοντας ζημιά στο εξωτερικό του καρπού, κυρίως κοντά στον ποδίσκο του καρπού. Η προσβολή της ανάρσια συνεχίζεται την περίοδο του καλοκαιριού εντός των προσβεβλημένων βλαστών και εντός των ώριμων καρπών. Η κάμπια (σκουλήκι) της ανάρσια σε αυτή τη φάση εισέρχεται στο εσωτερικό του καρπού, κατατρώει τη σάρκα των βερίκοκων και τα καθιστά ακατάλληλα για φάγωμα, καταστρέφοντας την παραγωγή.

 

Πώς γίνεται η οικολογική καταπολέμηση της ανάρσια;

 

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα σκουλίκια της ανάρσια που εμφανίζονται στα βερίκοκα, θα χρειαστεί να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψεκασμών, σε τρεις φάσεις, αρχικά την περίοδο του χειμώνα, στη συνέχεια την περίοδο της άνοιξης και σε τρίτη φάση την περίοδο του καλοκαιριού.

 


– Στάδιο 1: Χειμωνιάτικοι ψεκασμοί


 

Οι χειμερινοί ψεκασμοί αποσκοπούν στον περιορισμό των πληθυσμών του εντόμου της ανάρσια που παραμένουν την περίοδο του χειμώνα πάνω στο δέντρο της βερικοκιάς. Για την αντιμετώπιση της ανάρσια σε προληπτικό επίπεδο, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα θειασβεστίου και θερινού πολτού, προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολών από την ανάρσια την περίοδο της άνοιξης.

 


– Στάδιο 2: Ανοιξιάτικοι ψεκασμοί


 

Την περίοδο της άνοιξης πραγματοποιούμε ψεκασμούς στις βερικοκιές, ανά τακτά διαστήματα, με οικολογικά σκευάσματα βάκιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Η εφαρμογή των ψεκασμών καλό είναι να γίνεται κάθε 2 εβδομάδες όταν παρατηρούνται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου που προσβάλλουν την κορυφάια βλάστηση της βερικοκιάς.

 


Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα


 

– Στάδιο 3: Καλοκαιρινοί ψεκασμοί


 

Την περίοδο του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να γίνονται 1-2 τελευταίοι ψεκασμοί των δέντρων της βερικοκιάς με φυσική πυρεθρίνη ή με βάκιλο Θουριγγίας, κατά τη διάρκεια του ευαίσθητου σταδίου που ωριμάζουν οι καρποί, ανάλογα την ποικιλία βερικοκιάς που καλλιεργούμε. Με αυτούς τους τελευταίους ψεκασμούς, προστατεύουμε τα βερίκοκα από την είσοδο της κάμπιας στο εσωτερικό των καρπών για να μπορέσουμε να τα καταναλώσουμε.

 


Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών
Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών


 

Κι ένα μυστικό για την ανάρσια

 

Η ανάρσια εκτός από την καλλιέργεια της βερικοκιάς προσβάλλει επίσης την καλλιέργεια της ροδακινιάς, την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και, δευτερευόντως, άλλα καρποφόρα δέντρα, όπως την καλλιέργεια της μηλιάς, την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, την καλλιέργεια της κερασιάς και την καλλιέργεια της αχλαδιάς.

 

Περισσότερες συμβουλές για τα καρποφόρα δέντρα και την προστασία τους

 
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Βάκιλος Θουριγγίας, 5 μυστικά για τη χρήση του στα φυτά
Βερικοκιά, 6 μυστικά για την καλλιέργεια της βερικοκιάς
Κλάδεμα βερικοκιάς, ποια εποχή και πώς γίνεται
Ροδακινιά, 7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς
Αντιμετώπιση της φυτόφθορα, το ρετσίνι που εμφανίζεται στα δέντρα
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη στα εσπεριδοειδή
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της καρπόκαψας στην μηλιά
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς
Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (22)

σχολιαστής
marios 27 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα κ. Κώστα μου έδωσαν πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα για ψεκασμο πριν και μετά από το άνθος για τα σκουλήκια στα βερίκοκα αλλά τίποτα. Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Απάντηση
σχολιαστής
gianis 11 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα, κάθε χρόνο έκανε πολλά ,φέτος μετρημένα 10 ,.τα δέντρα (2) είναι 12 χρόνων

Απάντηση
σχολιαστής
Ειρηνη Ηλιακοπούλου 10 Ιουνίου 2020

Γειά σας. Κάποια ελαφρώς ωριμα βερύκοκα που έκοψα, έχουν ήδη άσπρα σκουληκάκια τα οποία βρίσκονται κοντά στον πυρήνα από μέσα από σημάδι πάνω στον φλοιό. Υποθέτω ότι το σημάδι το έκανε το έντομο . Αρκετοί καρποί έχουν τέτοια σημάδια. Όχι όμως όλοι. Είναι πλέον αργά να προχωρήσω σε ψεκασμό ή μπορεί να σώσω μερικά;
Σας ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 13 Μαΐου 2020

Επειδή κι εγώ έχω πρόβλημα με εμφάνιση σκουληκιών στους καρπούς της βερικοκιάς μου και θέλω να χρησιμοποιήσω οικολογικά σκευάσματα, ήθελα να ρωτήσω αν τον βάκιλο θουριγγίας και την φυσική πυρεθρίνη που προτείνετε τα χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα ή χωριστά. Δηλαδή μπορούμε να διαλύσουμε σε νερό και τα δύο σκευάσματα και να ψεκάσουμε ή π.χ. την μία εβδομάδα χρησιμοποιούμε το ένα και την άλλη εβδομάδα το άλλο. Επίσης, θα ήθελα να μάθω ποιες είναι οι αναλογίες των συγκεκριμένων σκευασμάτων που πρέπει να βάλουμε ανά λίτρο νερού.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Δημήτρη. Καλύτερα, να ψεκάσεις ανά εβδομάδα, ξεχωριστά βάκιλο Θουριγγίας και φυσική πυρεθρίνη. Για τις αναλογίες, θα πρέπει να συμβουλευτείς τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ 18 Μαΐου 2020

   Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση και την σημαντική βοήθεια που μας δίνετε κύριε Λιονουδακη. Ήθελα να ρωτήσω ακόμα πότε πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοι με τα οικολογικά σκευασματα που προτείνετε. Είδα που απαντάτε σε μια κοπέλα κατά το δέσιμο του καρπού και μετά κάθε 2-3 βδομάδες. Εμένα που έχουν δέσει ήδη οι καρποί θα έχω αποτέλεσμα αν ψεκασω τωρα? Πρέπει να ψεκαζω και φύλλα και καρπούς? Συνεχίζω το ψεκασμα κι όταν αρχίσουν να οριμαζουν οι καρποί κι αν ναι μπορώ να κόψω καρπούς ακόμα και μετά το ψεκασμα με τα οικολογικά σκευασματα η πρέπει να περιμένω κάποιες μέρες?

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Μαΐου 2020

    Καλησπέρα Δημήτρη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οικολογικά σκευάσματα και μετά το δέσιμο του καρπού, μέχρι την ωρίμανση, ψεκάζοντας φύλλωμα και καρπούς, ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση τις προδιαγραφές του κάθε σκευάσματος.

    Απάντηση
σχολιαστής
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 2 Μαΐου 2020

καλησπέρα σας. για την καταπολέμηση της αναρσιας και της μύγας της Μεσογείου, στα καρποφόρα μου δηλαδή βερικοκιές αχλαδιές ροδακινιές βανίλιες, εάν θα χρησιμοποιήσω neem oil αντί για βάκιλο της θουριγγίας και πυρεθρίνη θα αντιμετωπιστούν;

Απάντηση
σχολιαστής
Σόνια 18 Απριλίου 2020

Αρχικά θα ήθελα να σας πω πως θαυμάζω την δουλειά που κάνετε και ότι προσωπικά μαθαίνω πολλά από την σελίδα σας για τον κήπο μου. Στο θέμα μου… Στον κήπο μου λοιπόν έχω 2 βερυκοκιες ή χρυσομηλιες όπως τις λένε στην Κύπρο ( μένω Κύπρο) τα δέντρα αυτά ενώ βγάζουν καρπό αυτός σκουλικιαζει… Κάθε χρόνο… έφερα έναν κύριο τις τελευταίες φορές τα ραντισε αλλά πάλι… Φέτος είναι γεμάτα.
Θα ήθελα να μου πείτε τι να κάνω και ποτε?

Απάντηση
σχολιαστής
Παπαβασιλείου Γιανης 24 Μαΐου 2019

Θα ήθελα να ξέρω Εάν μπορώ να ρεντησω
τις αχλάδιες & ροδακινιες οτα εχουν ανθησει
ειδή? Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Ηλίας Ορφανίδης 24 Απριλίου 2019

Φύτεψα βερυκοκιες ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ και ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στην θεση κάποιοων άλλων δένδρων μου καταστράφηκαν. Δυστυχώς αντί να αναπτυχθούν τα φύλλα μαράθηκαν και δεν βλ΄΄επω να επιβιώνουν. Τι μπορεί να φταίει ;

Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 22 Μαΐου 2017

Σε όλες τις βερυκοκιές μου (εκτος απο μια πρώιμη), τις ροδακινιές μου, τις νεκταρινιές μου και τις αχλαδιές μου ο καρπός τους πέφτει λίγο πριν την ωρίμανση και είναι γεμάτος απο μικρά ασπρα σκουλίκια.
Είναι μεσογειακή μύγα ? ή κάτι άλλο?
Τί μπορώ να κάνω?
Το ίδιο ισχύει και για τις μηλιές και κυδωνιές αλλά έχουν ένα κυρίως σκουλίκι.
Σημείωση. Τά δέντρα βρίσκονται στην ΑΝΔΡΟ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Μαΐου 2017

  Πρόκειτα πράγματι για τη μύγα της Μεσογείου. Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές παγίδες από γεωπονικά καταστήματα για την αντιμετώπισή της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιωαννης Δεμερούτης 6 Απριλίου 2017

Τι μπορω να κανω ωστε τα κερασια μου στην Εύβοια να μην εχουν σκουλικι?
Πού μπορώ να βρω αυτα που θα μου προτείνετε?
Ευχαριστώ θερμά

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Απριλίου 2017

  Καλησπέρα σας! Το σκουλήκι στα κεράσια οφείλεται στο έντομο Rhagholetis. Θα σας απαντήσουμε αναλυτικά για την καταπολέμηση του την Κυριακή 9 Απριλίου, μέσα από τη στήλη «τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν». Σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που προτείνουμε, μπορείτε να τα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.