εικόνα

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα

Καταπολέμηση σκουληκιού στα βερίκοκα

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα

Κάθε χρόνο λαχταράμε να γευτούμε τους νόστιμους καρπούς της βερικοκιάς και πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να φάμε ούτε ένα βερίκοκο, καθώς μας προλαβαίνουν τα σκουλήκια. Το «σκουλήκιασμα» αυτό οφείλεται στην ανάρσια, τον πιο σημαντικό εντομολογικό εχθρό, που προσβάλλει τη βερικοκιά, την ροδακινιά και την αμυγδαλιά και, δευτερευόντως, άλλα καρποφόρα δέντρα, όπως η μηλιά και η αχλαδιά.

 

Πώς εκδηλώνεται η προσβολή της ανάρσια στα βερίκοκα;

 

Τη περίοδο της άνοιξης, η προσβολή της βερικοκιάς από την ανάρσια ξεκινά, αρχικά, στους τρυφερούς νεαρούς βλαστούς, όπου η κάμπια (σκουλήκι) του εντόμου, σοκολατένιου ή καστανέρυθρου χρώματος με ευδιάκριτους δακτύλιους, δημιουργεί στοές κατά μήκος των βλαστών. Σαν αποτέλεσμα, το κορυφαίο τμήμα των βλαστών μαραίνεται και πέφτει. Η προσβολή της θα συνεχιστεί την περίοδο του καλοκαιριού εντός των προσβεβλημένων βλαστών αλλά και εντός των καρπών. Η κάμπια (σκουλήκι) κατατρώει το εσωτερική σάρκα ων βερίκοκων και τα καθιστά ακατάλληλα για φάγωμα.

 

Πως καταπολεμάται οικολογικά η ανάρσια στα βερίκοκα;

 

Η οικολογική καταπολέμηση του σκουληκιού στα βερίκοκα επιτυγχάνεται σε δύο στάδια. Αρχικά, σε προληπτικό επίπεδο, γίνεται εφαρμογή χειμερινών ψεκασμών με οικολογικά σκευάσματα θειασβεστίου και θερινού πολτού για τον έλεγχο των διαχειμάζουσων μορφών του εντόμου της ανάρσια. Σε δεύτερο στάδιο, μετά από παρατήρηση των πληθυσμών του εντόμου, την περίοδο της άνοιξης, πραγματοποιούμε ψεκασμούς, ανά τακτά διαστήματα, με οικολογικά σκευάσματα του βάκιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια της βερικοκιάς και το κλάδεμα της βερικοκιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α>

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Παπαβασιλείου Γιανης 24 Μαΐου 2019

Θα ήθελα να ξέρω Εάν μπορώ να ρεντησω
τις αχλάδιες & ροδακινιες οτα εχουν ανθησει
ειδή? Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Ηλίας Ορφανίδης 24 Απριλίου 2019

Φύτεψα βερυκοκιες ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ και ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στην θεση κάποιοων άλλων δένδρων μου καταστράφηκαν. Δυστυχώς αντί να αναπτυχθούν τα φύλλα μαράθηκαν και δεν βλ΄΄επω να επιβιώνουν. Τι μπορεί να φταίει ;

Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 22 Μαΐου 2017

Σε όλες τις βερυκοκιές μου (εκτος απο μια πρώιμη), τις ροδακινιές μου, τις νεκταρινιές μου και τις αχλαδιές μου ο καρπός τους πέφτει λίγο πριν την ωρίμανση και είναι γεμάτος απο μικρά ασπρα σκουλίκια.
Είναι μεσογειακή μύγα ? ή κάτι άλλο?
Τί μπορώ να κάνω?
Το ίδιο ισχύει και για τις μηλιές και κυδωνιές αλλά έχουν ένα κυρίως σκουλίκι.
Σημείωση. Τά δέντρα βρίσκονται στην ΑΝΔΡΟ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Μαΐου 2017

  Πρόκειτα πράγματι για τη μύγα της Μεσογείου. Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές παγίδες από γεωπονικά καταστήματα για την αντιμετώπισή της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιωαννης Δεμερούτης 6 Απριλίου 2017

Τι μπορω να κανω ωστε τα κερασια μου στην Εύβοια να μην εχουν σκουλικι?
Πού μπορώ να βρω αυτα που θα μου προτείνετε?
Ευχαριστώ θερμά

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Απριλίου 2017

  Καλησπέρα σας! Το σκουλήκι στα κεράσια οφείλεται στο έντομο Rhagholetis. Θα σας απαντήσουμε αναλυτικά για την καταπολέμηση του την Κυριακή 9 Απριλίου, μέσα από τη στήλη «τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν». Σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που προτείνουμε, μπορείτε να τα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.