Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Κάθε χρόνο λαχταράμε να γευτούμε τους νόστιμους καρπούς της βερικοκιάς και πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να φάμε ούτε ένα βερίκοκο. Αυτό συμβαίνει συνήθως, γιατί εμφανίζονται κάποια χαρακτηριστικά σκουλήκια στα βερίκοκα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, τα οποία καταστρέφουν τους καρπούς. Το “σκουλήκιασμα” των βερίκοκων, προκαλείται κυρίως από το έντομο της ανάρσια, ένα μικρό σκούρο-γκρι πεταλουδάκι που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια της βερικοκιάς τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές που έχουν ένα δέντρο βερικοκιάς στον κήπο τους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σκουλήκια στους καρπούς της βερικοκιάς μπορεί να προκληθούν δευτερευόντως και από το έντομο της καρπόκαψας που δημιουργεί αντίστοιχα προβλήματα. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στο έντομο της ανάρσια, θα αναλύσουμε τις ζημιές που προκαλεί στα βερίκοκα και θα μάθουμε πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο για να απολαμβάνουμε υπέροχα βερίκοκα από τον κήπο μας κάθε καλοκαίρι.

Advertisement

Τι ζημιά κάνει η ανάρσια στα βερίκοκα;

Η ανάρσια εμφανίζεται κάθε χρόνο και προκαλεί σημαντική ζημιά στην καλλιέργεια της βερικοκιάς. Η κάμπια (σκουλήκι) του εντόμου έχει σοκολατένιο ή καστανέρυθρο χρώματος με ευδιάκριτους δακτύλιους και την περίοδο της άνοιξης, προσβάλλει αρχικά τους τρυφερούς νεαρούς βλαστούς της βερικοκιάς. Η ανάρσια δημιουργεί στοές κατά μήκος των βλαστών, με αποτέλεσμα το κορυφαίο τμήμα των βλαστών να μαραίνεται και να πέφτει. Παράλληλα, στα τέλη της άνοιξης, η κάμπια του εντόμου προσβάλλει και τους πράσινους ανώριμους καρπούς κάνοντας ζημιά στο εξωτερικό του καρπού, κυρίως κοντά στον ποδίσκο του καρπού. Η προσβολή της ανάρσια συνεχίζεται την περίοδο του καλοκαιριού εντός των προσβεβλημένων βλαστών και εντός των ώριμων καρπών. Η κάμπια (σκουλήκι) της ανάρσια σε αυτή τη φάση εισέρχεται στο εσωτερικό του καρπού, κατατρώει τη σάρκα των βερίκοκων και τα καθιστά ακατάλληλα για φάγωμα, καταστρέφοντας την παραγωγή.

Πώς γίνεται η οικολογική καταπολέμηση της ανάρσια;

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα σκουλίκια της ανάρσια που εμφανίζονται στα βερίκοκα, θα χρειαστεί να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψεκασμών, σε τρεις φάσεις, αρχικά την περίοδο του χειμώνα, στη συνέχεια την περίοδο της άνοιξης και σε τρίτη φάση την περίοδο του καλοκαιριού.

Στάδιο 1: Χειμωνιάτικοι ψεκασμοί

Οι χειμερινοί ψεκασμοί αποσκοπούν στον περιορισμό των πληθυσμών του εντόμου της ανάρσια που παραμένουν την περίοδο του χειμώνα πάνω στο δέντρο της βερικοκιάς. Για την αντιμετώπιση της ανάρσια σε προληπτικό επίπεδο, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα θειασβεστίου και θερινού πολτού, προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολών από την ανάρσια την περίοδο της άνοιξης.

Στάδιο 2: Ανοιξιάτικοι ψεκασμοί

Την περίοδο της άνοιξης πραγματοποιούμε ψεκασμούς στις βερικοκιές, ανά τακτά διαστήματα, με οικολογικά σκευάσματα βάκιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Η εφαρμογή των ψεκασμών καλό είναι να γίνεται κάθε 2 εβδομάδες όταν παρατηρούνται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου που προσβάλλουν την κορυφάια βλάστηση της βερικοκιάς.

Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα

Στάδιο 3: Καλοκαιρινοί ψεκασμοί

Την περίοδο του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να γίνονται 1-2 τελευταίοι ψεκασμοί των δέντρων της βερικοκιάς με φυσική πυρεθρίνη ή με βάκιλο Θουριγγίας, κατά τη διάρκεια του ευαίσθητου σταδίου που ωριμάζουν οι καρποί, ανάλογα την ποικιλία βερικοκιάς που καλλιεργούμε. Με αυτούς τους τελευταίους ψεκασμούς, προστατεύουμε τα βερίκοκα από την είσοδο της κάμπιας στο εσωτερικό των καρπών για να μπορέσουμε να τα καταναλώσουμε.

Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών
Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών

Κι ένα μυστικό για την ανάρσια

Η ανάρσια εκτός από την καλλιέργεια της βερικοκιάς προσβάλλει επίσης την καλλιέργεια της ροδακινιάς, την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και, δευτερευόντως, άλλα καρποφόρα δέντρα, όπως την καλλιέργεια της μηλιάς, την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, την καλλιέργεια της κερασιάς και την καλλιέργεια της αχλαδιάς.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Advertisement

Σχόλια (22)