Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

σκουληκι βερικοκια

Πώς προστατεύουμε τις βερικοκιές με οικολογικό τρόπο για να απολαμβάνουμε βερίκοκα χωρίς σκουλήκια;

Κάθε χρόνο λαχταράμε να γευτούμε τους νόστιμους καρπούς της βερικοκιάς και πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να φάμε ούτε ένα βερίκοκο. Αυτό συμβαίνει, γιατί εμφανίζονται κάποια σκουλήκια στα βερίκοκα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, τα οποία καταστρέφουν τους καρπούς.

Το “σκουλήκιασμα” των βερίκοκων, προκαλείται κυρίως από το έντομο της ανάρσια, ένα μικρό σκούρο-γκρι πεταλουδάκι που προσβάλλει το φύλλωμα και τους καρπούς.

Η ανάρσια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια της βερικοκιάς τόσο για τους επαγγελματίες καλλιεργητές, όσο και για τους ερασιτέχνες που έχουν μία βερικοκιά στο σπίτι τους.

Εκτός από την καλλιέργεια της βερικοκιάς προσβάλλει επίσης την καλλιέργεια της ροδακινιάς, την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και, δευτερευόντως, άλλα καρποφόρα δέντρα, όπως την καλλιέργεια της μηλιάς, την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, την καλλιέργεια της κερασιάς και την καλλιέργεια της αχλαδιάς.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά στο έντομο της ανάρσια, τι ζημιές προκαλεί στα βερίκοκα και με ποιους τρόπους γίνεται η βιολογική αντιμετώπιση ώστε να απολαμβάνουμε υπέροχα βερίκοκα από τον κήπο μας χωρίς σκουλήκια.

Διαφήμιση

Τι ζημιά κάνουν τα σκουλήκια της ανάρσια στα βερίκοκα;

Η ανάρσια εμφανίζεται κάθε χρόνο στην καλλιέργεια της βερικοκιάς. Η κάμπια, δηλαδή σκουλήκι του εντόμου της ανάρσια, έχει σοκολατένιο ή καστανέρυθρο χρώματος με ευδιάκριτους δακτύλιους.

Αρχικά, την περίοδο της άνοιξης, η ανάρσια προσβάλλει τους τρυφερούς νεαρούς βλαστούς της βερικοκιάς, δημιουργώντας στοές κατά μήκος των βλαστών, με αποτέλεσμα το κορυφαίο τμήμα των βλαστών να μαραίνεται και να πέφτει.

Στα τέλη της άνοιξης, η κάμπια του εντόμου προσβάλλει και τους πράσινους ανώριμους καρπούς κάνοντας ζημιά στο εξωτερικό του καρπού, κυρίως κοντά στον ποδίσκο του καρπού.

Η προσβολή της ανάρσια συνεχίζεται την περίοδο του καλοκαιριού εντός των προσβεβλημένων βλαστών, αλλά και στο εσωτερικό των ώριμων καρπών. Σε αυτό το στάδιο, γίνεται έντονα αντιληπτή κατατρώγοντας τη σάρκα των βερίκοκων, γεγονός που καθιστά ακατάλληλα τα βερίκοκα για φάγωμα, με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής.

Πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση της ανάρσια;

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο τα σκουλήκια της ανάρσια που εμφανίζονται στα βερίκοκα, θα χρειαστεί να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψεκασμών, σε τρεις φάσεις, αρχικά την περίοδο του χειμώνα, στη συνέχεια την περίοδο της άνοιξης και σε τρίτη φάση την περίοδο του καλοκαιριού.

1. Χειμωνιάτικοι ψεκασμοί για περιορισμό της ανάρσια

Οι χειμερινοί ψεκασμοί αποσκοπούν στον περιορισμό των πληθυσμών του εντόμου της ανάρσια που παραμένουν την περίοδο του χειμώνα πάνω στο δέντρο της βερικοκιάς.

Για την αντιμετώπιση της ανάρσια σε προληπτικό επίπεδο, ψεκάζουμε τις βερικοκιές με οικολογικά σκευάσματα όπως το θειασβέστίο και ο θερινός πολτός, προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολών από την ανάρσια την περίοδο της άνοιξης.

Θερινός πολτός
Τι είναι ο θερινός πολτός και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

2. Ανοιξιάτικοι ψεκασμοί για αντιμετώπιση της ανάρσια

Την περίοδο της άνοιξης, πραγματοποιούμε ψεκασμούς στις βερικοκιές, ανά τακτά διαστήματα, με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο βάκιλος Θουριγγίας και η φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Η εφαρμογή των ψεκασμών καλό είναι να γίνεται κάθε 2 εβδομάδες όταν παρατηρούνται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου που προσβάλλουν την κορυφαία βλάστηση της βερικοκιάς.

Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών
Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών

3. Καλοκαιρινοί ψεκασμοί για καταπολέμηση της ανάρσια

Την περίοδο του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να γίνονται 1-2 τελευταίοι ψεκασμοί των δέντρων της βερικοκιάς με φυσική πυρεθρίνη ή με βάκιλο Θουριγγίας, κατά τη διάρκεια του ευαίσθητου σταδίου που ωριμάζουν οι καρποί, ανάλογα την ποικιλία βερικοκιάς που καλλιεργούμε.

Με αυτούς τους τελευταίους ψεκασμούς, προστατεύουμε τα βερίκοκα από την είσοδο της κάμπιας στο εσωτερικό των καρπών για να μπορέσουμε να τα καταναλώσουμε.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

Κι ένα μυστικό για τα σκουλήκια στα βερίκοκα

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σκουλήκια στους καρπούς της βερικοκιάς μπορεί να προκληθεί και από το έντομο της καρπόκαψας που προσβάλλει δευτερευόντως τις βερικοκιές και δημιουργεί αντίστοιχα προβλήματα. Η οικολογική αντιμετώπιση που προτείνουμε για την ανάρσια καλύπτει και την αντιμετώπιση της καρπόκαψας.

βερικοκια καλλιεργεια
12 μυστικά για την καλλιέργεια της βερικοκιάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (24)

 1. marios
  27/09/2020

  Καλησπέρα κ. Κώστα μου έδωσαν πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα για ψεκασμο πριν και μετά από το άνθος για τα σκουλήκια στα βερίκοκα αλλά τίποτα. Τι άλλο μπορώ να κάνω;

  • Καλημέρα Μάριε. Μπορείς να ψεκάζεις με φυσικό πύρεθρο την βερικοκιά σε πιο συχνά διαστήματα κάθε 2 εβδομάδες μέχρι τη συγκομιδή.

 2. gianis
  11/06/2020

  Καλησπέρα, κάθε χρόνο έκανε πολλά ,φέτος μετρημένα 10 ,.τα δέντρα (2) είναι 12 χρόνων

  • Καλησπέρα Γιάννη. Καλό θα ήταν να κλαδέψεις την βερυκοκιά σου στα τέλη του επόμενου χειμώνα για να έχεις ικανοποιητική καρποφορία της επόμενη χρονιά.

 3. Ειρηνη Ηλιακοπούλου
  10/06/2020

  Γειά σας. Κάποια ελαφρώς ωριμα βερύκοκα που έκοψα, έχουν ήδη άσπρα σκουληκάκια τα οποία βρίσκονται κοντά στον πυρήνα από μέσα από σημάδι πάνω στον φλοιό. Υποθέτω ότι το σημάδι το έκανε το έντομο . Αρκετοί καρποί έχουν τέτοια σημάδια. Όχι όμως όλοι. Είναι πλέον αργά να προχωρήσω σε ψεκασμό ή μπορεί να σώσω μερικά;
  Σας ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Ειρήνη. Ψέκασε άμεσα με βάκιλο θουρηγγίας και φυσική πυρεθρίνη μήπως προλάβεις κάποια πιο ανώριμα βερύκοκκα.

 4. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  13/05/2020

  Επειδή κι εγώ έχω πρόβλημα με εμφάνιση σκουληκιών στους καρπούς της βερικοκιάς μου και θέλω να χρησιμοποιήσω οικολογικά σκευάσματα, ήθελα να ρωτήσω αν τον βάκιλο θουριγγίας και την φυσική πυρεθρίνη που προτείνετε τα χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα ή χωριστά. Δηλαδή μπορούμε να διαλύσουμε σε νερό και τα δύο σκευάσματα και να ψεκάσουμε ή π.χ. την μία εβδομάδα χρησιμοποιούμε το ένα και την άλλη εβδομάδα το άλλο. Επίσης, θα ήθελα να μάθω ποιες είναι οι αναλογίες των συγκεκριμένων σκευασμάτων που πρέπει να βάλουμε ανά λίτρο νερού.

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Καλύτερα, να ψεκάσεις ανά εβδομάδα, ξεχωριστά βάκιλο Θουριγγίας και φυσική πυρεθρίνη. Για τις αναλογίες, θα πρέπει να συμβουλευτείς τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος.

   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    18/05/2020

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση και την σημαντική βοήθεια που μας δίνετε κύριε Λιονουδακη. Ήθελα να ρωτήσω ακόμα πότε πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοι με τα οικολογικά σκευασματα που προτείνετε. Είδα που απαντάτε σε μια κοπέλα κατά το δέσιμο του καρπού και μετά κάθε 2-3 βδομάδες. Εμένα που έχουν δέσει ήδη οι καρποί θα έχω αποτέλεσμα αν ψεκασω τωρα? Πρέπει να ψεκαζω και φύλλα και καρπούς? Συνεχίζω το ψεκασμα κι όταν αρχίσουν να οριμαζουν οι καρποί κι αν ναι μπορώ να κόψω καρπούς ακόμα και μετά το ψεκασμα με τα οικολογικά σκευασματα η πρέπει να περιμένω κάποιες μέρες?

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οικολογικά σκευάσματα και μετά το δέσιμο του καρπού, μέχρι την ωρίμανση, ψεκάζοντας φύλλωμα και καρπούς, ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση τις προδιαγραφές του κάθε σκευάσματος.

 5. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
  02/05/2020

  καλησπέρα σας. για την καταπολέμηση της αναρσιας και της μύγας της Μεσογείου, στα καρποφόρα μου δηλαδή βερικοκιές αχλαδιές ροδακινιές βανίλιες, εάν θα χρησιμοποιήσω neem oil αντί για βάκιλο της θουριγγίας και πυρεθρίνη θα αντιμετωπιστούν;

 6. Σόνια
  18/04/2020

  Αρχικά θα ήθελα να σας πω πως θαυμάζω την δουλειά που κάνετε και ότι προσωπικά μαθαίνω πολλά από την σελίδα σας για τον κήπο μου. Στο θέμα μου… Στον κήπο μου λοιπόν έχω 2 βερυκοκιες ή χρυσομηλιες όπως τις λένε στην Κύπρο ( μένω Κύπρο) τα δέντρα αυτά ενώ βγάζουν καρπό αυτός σκουλικιαζει… Κάθε χρόνο… έφερα έναν κύριο τις τελευταίες φορές τα ραντισε αλλά πάλι… Φέτος είναι γεμάτα.
  Θα ήθελα να μου πείτε τι να κάνω και ποτε?

  • Καλημέρα Σόνια. Κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή του ψεκασμού είναι κατά το δέσιμο του καρπού και να επαναλαμβάνεις ανά 2-3 βδομάδες με τα οικολογικά σκευάσματα που προτείνουμε.

 7. Παπαβασιλείου Γιανης
  24/05/2019

  Θα ήθελα να ξέρω Εάν μπορώ να ρεντησω
  τις αχλάδιες & ροδακινιες οτα εχουν ανθησει
  ειδή? Ευχαριστώ!

 8. Ηλίας Ορφανίδης
  24/04/2019

  Φύτεψα βερυκοκιες ΜΠΕΜΠΕΚΟΥ και ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στην θεση κάποιοων άλλων δένδρων μου καταστράφηκαν. Δυστυχώς αντί να αναπτυχθούν τα φύλλα μαράθηκαν και δεν βλ΄΄επω να επιβιώνουν. Τι μπορεί να φταίει ;

  • Καλησπέρα Ηλία. Ίσως, από υπερβολική υγρασία και πότισμα, αναπτύχθηκε ο μύκητας της Φυτόφθορας που προσβάλλει νεαρά δενδρύλλια.

 9. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
  22/05/2017

  Σε όλες τις βερυκοκιές μου (εκτος απο μια πρώιμη), τις ροδακινιές μου, τις νεκταρινιές μου και τις αχλαδιές μου ο καρπός τους πέφτει λίγο πριν την ωρίμανση και είναι γεμάτος απο μικρά ασπρα σκουλίκια.
  Είναι μεσογειακή μύγα ? ή κάτι άλλο?
  Τί μπορώ να κάνω?
  Το ίδιο ισχύει και για τις μηλιές και κυδωνιές αλλά έχουν ένα κυρίως σκουλίκι.
  Σημείωση. Τά δέντρα βρίσκονται στην ΑΝΔΡΟ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   23/05/2017

   Πρόκειτα πράγματι για τη μύγα της Μεσογείου. Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές παγίδες από γεωπονικά καταστήματα για την αντιμετώπισή της.

 10. Ιωαννης Δεμερούτης
  06/04/2017

  Τι μπορω να κανω ωστε τα κερασια μου στην Εύβοια να μην εχουν σκουλικι?
  Πού μπορώ να βρω αυτα που θα μου προτείνετε?
  Ευχαριστώ θερμά

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/04/2017

   Καλησπέρα σας! Το σκουλήκι στα κεράσια οφείλεται στο έντομο Rhagholetis. Θα σας απαντήσουμε αναλυτικά για την καταπολέμηση του την Κυριακή 9 Απριλίου, μέσα από τη στήλη “τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν”. Σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που προτείνουμε, μπορείτε να τα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *