εικόνα

Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο

Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο

Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο

Όλοι εμείς που αγαπάμε τα φυτά και την κηπουρική, ονειρευόμαστε να έχουμε λουλούδια που να αντέχουν όλο τον χρόνο για να ομορφαίνουν τον κήπο και το μπαλκόνι μας. Μακάρι να μπορούσαμε να βρούμε φυτά που να ανθίζουν χειμώνα – καλοκαίρι και να απολαμβάνουμε τα λουλούδια τους. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν λουλούδια που να ανθίζουν όλο τον χρόνο. Υπάρχουν αρκετά καλλωπιστικά φυτά με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, λουλουδια που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, όμως την περίοδο του χειμώνα συνήθως δεν ανθίζουν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να επιλέξουμε τα κατάλληλα φυτά και να τα συνδιάσουμε ώστε να φτιάξουμε ένα κήπο που θα περιλαμβάνει ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο. Ας δούμε ποια φυτά μπορούμε να επιλέξουμε και τι φροντίδα χρειάζονται για να τα διατηρήσουμε περισσότερο καιρό ανθισμένα.

 


Ποια φυτά και λουλούδια ανθίζουν σχεδόν όλο το χρόνο;

 

Από τα ετήσια ανθόφυτα οι πετούνιες, η καλεντούλα και το άλυσσο διαθέτουν μεγάλη περίοδο ανθοφορίας καθώς και υπέροχη ποικιλία χρωμάτων στα λουλούδια τους. Από τα πολυετή καλλωπιστικά ανθοφόρα φυτά η λαντάνα, το πολυγάλα, η τριανταφυλλιά, η διμορφοθήκη, η γκαζάνια και το γεράνι είναι ανθισμένα την μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου και αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για τον κήπο και το μπαλκόνι μας. Από τα αρωματικά φυτά, το δεντρολίβανο και η λεβάντα έχουν μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, ενώ από τα αναρριχόμενα καλλωπιστικά φυτά μπορούμε να επιλέξουμε τη διπλαδένια, το γιασεμί, το φούλι, το αγιόκλημα, η αναρριχόμενη τριανταφυλλιά και τη βουκαμβίλια.

 


Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια
Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια


 

Πώς φτιάχνουμε ένα κήπο που να έχει ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο;

 

Για να καταφέρουμε να έχουμε ανθισμένα φυτά όλο τον χρόνο στον κήπο μας ή γλάστρες στο μπαλκόνι, θα πρέπει να κάνουμε προσεκτική επιλογή φυτών. Επιλέγουμε κάποια από τα παραπάνω φυτά που προτείνουμε με την μεγάλη περίοδο ανθοφορίας από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και φροντίζουμε να τα συνδυάσουμε με λουλούδια που ανθίζουν του χειμώνα. Υπάρχουν αρκετά και πολύ όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια για να επιλέξουμε, από ετήσια ανθόφυτα όπως οι πανσέδες και η πρίμουλα, βολβώδη φυτά όπως η αμαρυλλίδα, η ίριδα, ο νάρκισσος, η τουλίπα και το ζουμπούλι μέχρι πολυετή καλλωπιστικά φυτά όπως το χρυσάνθεμο, το κυκλάμινο, ο χειμωνανθός, το κίτρινο γιασεμί, καθώς και καρποφόρα δέντρα όπως η αμυγδαλιά.

 


Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια


 

Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά για να είναι περισσότερο καιρό ανθισμένα;

 

H ανθοφορία των φυτών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, πέρα από το είδος και την ποικιλία του φυτού. Σε ηλιοφανή μέρη, η ανθοφορία των περισσότερων καλλωπιστικών συνήθως ευνοείται ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Αντίθετα, ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος πολλές φορές καταστρέφει αρκετά λουλούδια. Το σωστό πότισμα μπορεί να αυξήσει την περίοδο ανθοφορίας των φυτών και να συντελέσει θετικά στον σχηματισμό μεγάλων και όμορφων λουλουδιών. Χρειάζεται προσοχή ωστόσο, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθέων ή υποβάθμιση της ποιότητας των λουλουδιών και μείωση της διάρκειας ανθοφορίας. Επιπλέον, η σωστή λίπανση χρησιμοποιώντας λίπασμα ανθοφορίας πλούσιο σε ιχνοστοιχεία βοηθά την διάρκεια και την ποιότητα της ανθοφορίας, όμως η υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών και ποιοτική υποβάθμισή τους. Τέλος, το σωστό κλάδεμα των φυτών την κατάλληλη εποχή, συντελεί σημαντικά ώστε να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, καθώς επίσης είναι σημαντικό να κόβουμε έγκαιρα και να απομακρύνουμε τα υπερώριμα λουλούδια που ξεραίνονται πάνω στα φυτά.

 

Κι ένα μυστικό για να έχουμε ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο

 

Αν θέλουμε να έχουμε ανθισμένα λουλούδια μέσα στο σπίτι και στο γραφείο επιλέγουμε τον κατάλληλο συνδυασμό φυτών εσωτερικού χώρου που να περιλαμβάνει την καλαγχόη με την πλούσια ανθοφορία σε ποικιλία χρωμάτων, το ανθούριο με τα κόκκινα άνθη, το σπαθίφυλλο με τα λευκά λουλούδια καθώς και την ορχιδέα με την τόσο ξεχωριστή ανθοφορία της.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Λουλούδια που ανθίζουν συνεχόμενα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
Τα πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια
Τα ομορφότερα λουλούδια του φθινοπώρου
Τα πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης
Φυτά που αντέχουν στο κρύο
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
Φυτά ανθεκτικά στη φωτιά
Φυτά κατάλληλα για φράκτη
Φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
RENA 12 Μαΐου 2020

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΟΡΑ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΒΑΞ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΗΛΙΝΗ ΓΛΑΣΤΡΑ. ΤΟ ΕΧΩ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΜΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΕΝΤΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΤΟΙΧΟ . ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΦΩΤΕΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ. ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΠΟΤΙΣΜΑ;;;

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώτα 29 Οκτωβρίου 2019

Η μανολια μου έριξε όλα τα φύλλα της και δεν μπορώ να καταλάβω αν χάλασε ή όχι.Καθε πότε ποτίζουμε;

Απάντηση
σχολιαστής
Γιωτα 27 Ιανουαρίου 2019

Έχω πάρει πολλές φορές βολβο Πανιώνια και μόλις αρχίζει να βγάζει φυλλαράκια ξερενεται δεν προλαβαίνω καν να μεγαλώσει τι δεν κάνω σωστα

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Ιανουαρίου 2019

    Καλησπέρ Γιώτα.
    Η παιώνια θέλει ηλιόλουστο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει είτε την φυτέψεις σε γλάστρα είτε στον κήπο. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται καλή αποστράγγιση αλλιώς κάποια στιγμή θα σαπίσουν τα ριζώματα της. Επίσης, χρειάζεται σχετικά μεγάλη γλάστρα για να φυτευτεί ενώ αν φυτυτεί στο έδαφος χρειάζεται μεγάλο λάκο φύτευσης και αφράτο υπόστρωμα.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.