Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο

Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο

Όλοι εμείς που αγαπάμε την κηπουρική και τα φυτά, θα θέλαμε να έχουμε λουλούδια που να αντέχουν όλο τον χρόνο για να ομορφαίνουν τον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Μακάρι να μπορούσαμε να βρούμε φυτά που να ανθίζουν χειμώνα – καλοκαίρι, και να τα απολαμβάνουμε ανθισμένα όλες τις εποχές του χρόνου.

Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν λουλούδια που να ανθίζουν όλο τον χρόνο. Βέβαια, υπάρχουν αρκετά καλλωπιστικά φυτά με λουλούδια που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, αλλά την περίοδο του χειμώνα σταματά η εμφάνιση ανθοφορίας.

Για να δημιουργήσουμε λοιπόν ένα κήπο με χρώμα και ανθισμένα λουλούδια όλες τις εποχές του χρόνου, επιλέγουμε συνδυασμούς φυτών που ανθίζουν σε διαφορετικές εποχές.

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να συνδυάσουμε φυτά με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας, μαζί με λουλούδια που ανθίζουν μέσα στο χειμώνα.

Ας δούμε ιδέες και προτάσεις με φυτά για να συνδυάσουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας, καθώς και συμβουλές για να τα διατηρήσουμε περισσότερο καιρό ανθισμένα και να φτιάξουμε ένα κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο.

Διαφήμιση

Λουλούδια που ανθίζουν από την άνοιξη ως το φθινόπωρο

Μία εξαιρετική βάση για να έχουμε έναν κήπο με πλούσια ανθοφορία τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου είναι τα εξής ετήσια και πολυετή φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη ως το φθινόπωρο:

1. Πετούνιες

Σήμα κατατεθέν της άνοιξης, οι πετούνιες χαρακτηρίζονται από πλούσια ανθοφορία και εκπληκτικούς χρωματικούς συνδυασμούς που ξεκινά την άνοιξη και ολοκληρώνεται στα τέλη φθινόπωρου. με την πλούσια ανθοφορία . Διαθέτουν πλούσια βλάστηση, γρήγορη ανάπτυξη, χαμηλό ύψος 20-50 εκατοστά και εντυπωσιάζουν με τα άνθη τους, διαμέτρου 10-15 εκατοστών. Κατάλληλες για παρτέρια, για κρεμαστά καλάθια και για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη.

Φροντίδα πετούνιας
Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο και στο μπαλκόνι

2. Καλέντουλα

Η καλέντουλα, ένα λουλούδι που συναντάμε άγριο στη φύση και μπορούμε να φυτεύσουμε στον κήπο αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Ξαδερφάκι της μαργαρίτας, η καλέντουλα ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα λουλούδια της σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα που εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Τα άνθη της καλέντουλας τρώγονται σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα στην κουζίνα μας.

Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική

3. Άλυσσο

Κι ας πάμε στο άλυσσο, ένα αγαπημένο λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης με μικρά άνθη χρώματος λευκού, ρόδινου ή μωβ, αναδίδουν ένα άρωμα που θυμίζει άρωμα μελιού και προσελκύει πολλές μέλισσες και πεταλούδες. Με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, το άλυσσο είναι ιδανική επιλογή για ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους.

Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού
Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού

4. Λαντάνα

Μέσα στην άνοιξη ανθίζει και η λαντάνα, ο αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με τα μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Τα λουλούδια της συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες.

Λαντάνα φυτό
Λαντάνα, πολύχρωμoς κι ανθεκτικός θάμνος

5. Διμορφοθήκη

Άλλη μία εξαιρετική επιλογή για να φυτέψουμε είναι η διμορφοθήκη που σχηματίζει λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας σε πολλά χρώματα από άσπρο, κίτρινο, κόκκινο, ροζ, μωβ και πορτοκαλί. Ιδανική για εδαφοκάλυψη στον κήπο καθώς δημιουργούμε ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιών που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Υπάρχουν ποικιλίες διμορφοθήκης ορθόκλαδες που δίνουν συμπαγή φυτά κατάλληλα για φύτευση σε γλάστρα.

Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης
Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης
Διαφήμιση

6. Γκαζάνια

Άλλο ένα δημοφιλές φυτό με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας καθώς ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και πολύ αργά το φθινόπωρο είναι η γκαζάνια. Ιδανική επιλογή για ηλιοφανείς θέσεις , η γκαζάνια χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανάπτυξη, πυκνή βλάστηση και μεγάλα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες σε πολλά και εντυπωσιακά χρώματα: πορτοκαλί, κίτρινα, μπορντώ, λευκό και δίχρωμα σε πολλούς συνδυασμούς. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυτά για εδαφοκάλυψη.

Γκαζάνια, ένα φυτό με μεγάλα λουλούδια που θυμίζουν μαργαρίτες
Γκαζάνια, ένα φυτό με μεγάλα λουλούδια που θυμίζουν μαργαρίτες

7. Γεράνι

Ένα από τα πιο αγαπημένα λουλούδια που συναντάμε στις αυλές, στις βεράντες και στα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών είναι τα γεράνια. Αν και οι περισσότεροι το νομίζουν ελληνικό φυτό, το γεράνι έχει καταγωγή από τις περιοχές της Νότιας Αφρικής. Τα γεράνια ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και μας χαρίζουν λουλούδια που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα.

Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια

8. Διπλαδένια

Με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, μακρόστενα και λαμπερά πράσινα φύλλα της, η διπλαδένια είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που εντυπωσιάζει με τα άνθη της σε αποχρώσεις κόκκινου, φούξια, ροζ και λευκού που διαθέτουν όμως ένα πολύ ιδιαίτερο σχήμα τρομπέτας, όπου οι άκρες τους κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω. Έχει μακρά περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Ιδανικό φυτό και για φύτευση σε κρεμαστή γλάστρα.

Διπλαδένια φροντίδα
Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί

9. Γιασεμί

Και φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του γιασεμιού, πιθανότατα του πιο δημοφιλούς αναρριχώμενου φυτού στον ελληνικό χώρο. Η πλούσια ανθοφορία του γιασεμιού ξεκινά από τις αρχές της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Χρειάζεται ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να ανθοφορήσει, είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία αλλά ευαίσθητο στην παγωνιά και στους δυνατούς βοριάδες.

Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του
Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του

10. Φούλι

Συνεχίζουμε τον κατάλογο μας με το φούλι, άλλο ένα αναρριχώμενο φυτό που διαθέτει υπέροχο γλυκό άρωμα και ξεχωρίζει για τα μεγάλα λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Θα το συναντήσουμε σε αρκετά μπαλκόνια, σε τοίχους και σε φράκτες. Εκτός από το κλασικό φούλι, αρκετά διαδεδομένο είναι και τo διπλό φούλι ή γκραντούκα που διαθέτει πολύ εντυπωσιακό μεγάλο άνθος, αν και υπολείπεται σε ένταση αρώματος.

Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Διαφήμιση

11. Αγιόκλημα

Άλλη μία επιλογή αναρριχώμενου φυτού είναι το αγιόκλημα που διακρίνεται για την πλούσια αρωματική και πολύχρωμη ανθοφορία του, που ξεκινά τον Μάιο και διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Το αγιόκλημα είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης που φθάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρα και προτιμά τις μερικώς ηλιοφανείς θέσεις από τις ηλιόλουστες. Θεωρείται ανθεκτικό φυτό σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και παγετούς με μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη.

Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα
Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα

12. Βουκαμβίλια

Ας πάμε και στη βουκαμβίλια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά συναντάμε στα περισσότερα ελληνικά σπίτια της νότιας Ελλάδας. Με υπέροχα λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις, ανάλογα την ποικιλία, η βουκαμβίλια αποτελεί ένα φυτό σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού, με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας ιδανική επιλογή για φύτευση σε φράχτη, πέργολα και μπαλκόνι.

9 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας

13. Δεντρολίβανο

Μέσα στον κατάλογο φυτών που θα επιλέξουμε είναι και διάφορα αρωματικά φυτά όπως το δεντρολίβανο. Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο φτάνει σε ανάπτυξη από ένα ως δύο μέτρα. Εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με απαλό μπλε χρώμα την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε δεντρολίβανο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου
7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

14. Λεβάντα

Κλείνουμε τον κατάλογο μας με άλλο ένα δημοφιλές αρωματικό φυτό, τη λεβάντα που χαρακτηρίζεται από μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας και υψηλή ανθεκτικότητα σε συνθήκες έντονης παγωνιάς και χαμηλών θερμοκρασιών. Διαθέτει βλαστούς που ξεκινούν από τη βάση με γκριζοπράσινα μακρόστενα φύλλα και αρωματικά μικρά μωβ άνθη. Στη φύση, η λεβάντα αυτοφύεται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά, ακόμα και σε ασβεστώδη.

7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας

Λουλούδια που ανθίζουν μέσα στον χειμώνα

Για να καταφέρουμε λοιπόν να έχουμε ανθισμένα φυτά όλο τον χρόνο στον κήπο μας ή γλάστρες στο μπαλκόνι, φυτεύουμε αρκετά λουλούδια που μας δίνουν ανθοφορία και χρώμα μέσα στον χειμώνα.

1. Πανσέδες

Οι πανσέδες είναι πανέμορφα ετήσια λουλούδια με χαμηλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη του Ιούνη. Κι όσο για χρώματα, διαθέτουν μεγάλη ποικιλία. Κίτρινοι, πορτοκαλί, μπορντό, μωβ, λευκοί, μπλε καθώς και πολύχρωμοι συνδυασμοί. Εντυπωσιακές ποικιλίες είναι αυτές που διαθέτουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του λουλουδιού. ενώ ενδιαφέρον έχουν και αυτές με μικρά άνθη, κατάλληλες για εδαφοκάλυψη.

Φροντίδα πανσέ
Πανσέδες: 9 μυστικά για τη φροντίδα τους

2. Πρίμουλα

Ξεχωριστή θέση στα λουλούδια του χειμώνα, έχει η πρίμουλα, καθώς όπως δηλώνει και το όνομα της, θεωρείται το πρώτο λουλούδι που ανθίζει τον χειμώνα μέσα στο καταχείμωνο, από τέλη Δεκεμβρίου ως στα τέλη της άνοιξης. Τα υπέροχα λουλούδια της πρίμουλας διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων για να επιλέξουμε μα φυτέψουμε στον κήπο μας. Άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, ενώ θα συναντήσουμε και εντυπωσιακές δίχρωμες ποικιλίες.

Πρίμουλα, το πρώτο λουλούδι του χειμώνα
Πρίμουλα, το πρώτο λουλούδι του χειμώνα

3. Αμαρυλλίδα

Συνεχίζουμε τον κατάλογο των χειμωνιάτικων λουλουδιών που μπορούμε να επιλέξουμε να φυτέψουμε στον κήπο μας με την αμαρυλλίδα, ένα βολβό φθινοπωρινής φύτευσης που μας χαρίζει στα τέλη του χειμώνα εντυπωσιακά άνθη. Τα λουλούδια της αμαρυλλίδας προβάλλουν επάνω σε μακριούς δυνατούς μίσχους και τα συναντάμε σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Λευκό, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, καθώς σε διχρωμίες.

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

4. Ίριδα

Ασφαλώς η λίστα με τα λουλούδια που ανθίζουν το χειμώνα δεν μπορεί να αγνοήσει και την ίριδα, το πολυετές ποώδες φυτό που μας χαρίζει πολύ όμορφη ανθοφορία στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Τα λουλούδια της ίριδας διαθέτουν τεράστια ποικιλία χρωμάτων, μπλε, λευκά, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μαύρα ενώ θα συναντήσουμε και δίχρωμες ποικιλίες με εξαιρετικούς συνδυασμούς χρωμάτων.

Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό

5. Ζουμπούλι

Ας πάμε τώρα και στα ζουμπούλια που μας χαρίζουν το έντονο μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών του στα τέλη του χειμώνα μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Το ζουμπούλια είναι από τα ομορφότερα βολβώδη λουλούδια φθινοπωρινής φύτευσης που ανθίζει συνήθως 2-2,5 μήνες μετά τη φύτευση του βολβού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με μεγάλη γκάμα χρωμάτων από ροζέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο μέχρι και λευκό.

Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Διαφήμιση

6. Χρυσάνθεμο

Άλλο ένα αγαπημένο λουλούδι που θα το συναντήσουμε ανθισμένο μέσα στο χειμώνα είναι το χρυσάνθεμο με τα υπέροχα λουλούδια του σε σχήμα μαργαρίτας. Βέβαια, η πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία του με τα υπέροχα χρώματα έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο. Μπορούμε να επιλέξουμε διάφορες ποικιλίες χρυσάνθεμου, τις ψηλότερες για να φυτέψουμε στον κήπο και τις χαμηλότερης ανάπτυξης σε γλάστρα στην αυλή και στο μπαλκόνι.

7 μυστικά για τη φροντίδα του χρυσάνθεμου
7 μυστικά για τη φροντίδα του χρυσάνθεμου

7. Κυκλάμινο

Χειμωνιάτικο κήπο χωρίς κυκλάμινα δεν μπορούμε να σκεφτούμε σε καμία περίπτωση. Πολυετές λουλούδι που ξεκινά το σχηματισμό λουλουδιών του μέσα στο φθινόπωρο, το κυκλάμινο συνεχίζει να μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία μες στο χειμώνα και ολοκληρώνεται την άνοιξη. Μπορούμε να επιλέξουμε κυκλάμινα από διάφορα χρώματα. Ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό χρώμα, ή κυκλάμινα με δίχρωμα άνθη.

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο
Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

8. Χειμωνανθός

Ξεχωριστή θέση στα χειμωνιάτικα λουλούδια, έχει ο χειμωνανθός που μας χαρίζει τα αρωματικά λουλούδια του από τέλη Δεκέμβρη μέχρι αρχές Μάρτη, πριν ακόμα βγουν τα φύλλα του. Τα λουλούδια του χειμωνανθού διαμέτρου 2-3 εκατοστών, κιτρινωπού χρώματος, θυμίζουν αστέρι και φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους. Έχει σχετικά αργή ανάπτυξη με χαρακτηριστικά ανοιχτοπράσινα λογχοειδή φύλλα και φθάνει σε ύψος τα 3-4 μέτρα.

Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα
Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα

9. Κίτρινο γιασεμί

Ας πάμε και στο κίτρινο γιασεμί που ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα καθώς εμφανίζει τα κίτρινα λουλούδια του από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο,. Διαθέτει χαρακτηριστική κρεμοκλαδή βλάστηση, αναπτύσσεται περισσότερο πλευρικά και φτάνει τα 3 μέτρα σε πλάτος και τα δύο μέτρα σε ύψος, ιδανικό για φράκτες και τοίχους. Στις νότιες περιοχές της χώρας, τα άνθη του εμφανίζονται μέσα στο χειμώνα πριν ακόμη βγουν τα καινούρια φύλλα του.

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα
Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα

10. Καμέλια

Μέσα στη λίστα των λουλουδιών που ανθίζουν το χειμώνα, θα συμπεριλάβουμε και την καμέλια. Πολυετής καλλωπιστικό θάμνος, η καμέλια εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό φύλλωμά της και τα πανέμορφα μονά ή διπλά λουλούδια της σε λευκό, ροζέ και κόκκινο χρώμα. Οι περισσότερες ποικιλίες της προέρχονται από την ιαπωνική καμέλια, φθάνουν σε ύψος 2-3 μέτρα και ανθίζουν από τα μέσα του χειμώνα, στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου.

καμελια φροντιδα
6 μυστικά για τη φροντίδα της καμέλιας

11. Αμυγδαλιά

Επειδή και τα καρποφόρα δέντρα έχουν τη δική τους καλλωπιστική αξία, η ομάδα των χειμωνιάτικων λουλουδιών επιβάλλεται να περιέχει και την αμυγδαλιά. Η αμυγδαλιά εμφανίζει στη μέση του χειμώνα εμφανίζει λευκά-ροζέ λουλούδια μοναδικής ομορφιάς πάνω στα κλαδιά της, πριν ακόμη ξεπροβάλλουν τα φύλλα της. Μια ανθισμένη αμυγδαλιά μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του χειμωνιάτικου κήπου μας.

6 μυστικά για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς
6 μυστικά για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς
Διαφήμιση

Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά για να είναι ανθισμενα περισσότερο καιρό;

H ανθοφορία των φυτών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, πέρα από το είδος και την ποικιλία του φυτού. Η κατάλληλη φροντίδα των φυτών που περιλαμβάνει το πότισμα, τη λίπανση και το κλάδεμα των φυτών είναι βασικός παράγοντας για να εξασφαλίσουμε πλούσια και μεγάλης διάρκεια ανθοφορία.

 • Πότισμα: Το σωστό πότισμα μπορεί να αυξήσει την περίοδο ανθοφορίας των φυτών και να συντελέσει θετικά στον σχηματισμό μεγάλων και όμορφων λουλουδιών. Χρειάζεται προσοχή ωστόσο, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθέων ή υποβάθμιση της ποιότητας των λουλουδιών και μείωση της διάρκειας ανθοφορίας.
 • Λίπανση: Χρησιμοποιούμε για τα φυτά μας πλήρες υγρό λίπασμα ανθοφορίας πλούσιο σε ιχνοστοιχεία που βοηθά τη διάρκεια και την ποιότητα της ανθοφορίας. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η υπερβολική λίπανση των ανθοφόρων φυτών με λίπασμα αζώτου μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών και ποιοτική υποβάθμισή τους.
 • Κλάδεμα: Το σωστό κλάδεμα των φυτών την κατάλληλη εποχή, συντελεί σημαντικά ώστε να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία. Eπίσης είναι σημαντικό να κόβουμε έγκαιρα και να απομακρύνουμε τα υπερώριμα λουλούδια που ξεραίνονται πάνω στα φυτά για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερης διάρκειας ανθοφορία.

Κι ένα μυστικό για να έχουμε ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο

Μπορούμε να έχουμε ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο μέσα στο σπίτι και στο γραφείο επιλέγοντας τον κατάλληλο συνδυασμό από φυτά εσωτερικού χώρου με μεγάλης διάρκειας ανθοφορία όπως η καλαγχόη, το ανθούριο, το σπαθίφυλλο και η ορχιδέα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)

 1. Areti
  11/02/2024

  Καλησπέρα και από εμένα. Διάβασα το άρθρο για να έχουμε ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο. Θα μπορούσα να κάνω μιξ “ανοιξιάτικων” κ “χειμερινών” σ ένα παρτέρι ή γλάστρα? Ή θα εμποδίσω την ανθοφορία εκατέρωθεν? Σε ευχαριστώ!!

 2. RENA
  12/05/2020

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΟΡΑ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΒΑΞ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΗΛΙΝΗ ΓΛΑΣΤΡΑ. ΤΟ ΕΧΩ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΜΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΕΝΤΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΤΟΙΧΟ . ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΦΩΤΕΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ. ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΠΟΤΙΣΜΑ;;;

  • Καλησπέρα Ρένα. Το βαξ ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις και είναι ανθεκτικό πολύ και στο κρύο και στη ζέστη. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και δεν θέλει πολύ συχνά πότισμα.

 3. Γιώτα
  29/10/2019

  Η μανολια μου έριξε όλα τα φύλλα της και δεν μπορώ να καταλάβω αν χάλασε ή όχι.Καθε πότε ποτίζουμε;

 4. Γιωτα
  27/01/2019

  Έχω πάρει πολλές φορές βολβο Πανιώνια και μόλις αρχίζει να βγάζει φυλλαράκια ξερενεται δεν προλαβαίνω καν να μεγαλώσει τι δεν κάνω σωστα

  • Καλησπέρ Γιώτα.
   Η παιώνια θέλει ηλιόλουστο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει είτε την φυτέψεις σε γλάστρα είτε στον κήπο. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται καλή αποστράγγιση αλλιώς κάποια στιγμή θα σαπίσουν τα ριζώματα της. Επίσης, χρειάζεται σχετικά μεγάλη γλάστρα για να φυτευτεί ενώ αν φυτυτεί στο έδαφος χρειάζεται μεγάλο λάκο φύτευσης και αφράτο υπόστρωμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *