Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο

Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο

Όλοι εμείς που αγαπάμε τα φυτά και την κηπουρική, ονειρευόμαστε να έχουμε λουλούδια που να αντέχουν όλο τον χρόνο για να ομορφαίνουν τον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Μακάρι να μπορούσαμε να βρούμε φυτά που να ανθίζουν χειμώνα – καλοκαίρι και να απολαμβάνουμε τα λουλούδια τους. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν λουλούδια που να ανθίζουν όλο τον χρόνο.

Υπάρχουν αρκετά καλλωπιστικά φυτά με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, λουλουδια που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, όμως την περίοδο του χειμώνα συνήθως δεν ανθίζουν.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να επιλέξουμε τα κατάλληλα φυτά και να τα συνδιάσουμε ώστε να φτιάξουμε ένα κήπο που θα περιλαμβάνει ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο.

Ας δούμε ποια φυτά μπορούμε να επιλέξουμε και τι φροντίδα χρειάζονται για να τα διατηρήσουμε περισσότερο καιρό ανθισμένα.

Διαφήμιση

1. Ποια φυτά και λουλούδια ανθίζουν σχεδόν όλο το χρόνο;

Από τα ετήσια ανθόφυτα οι πετούνιες, η καλεντούλα και το άλυσσο διαθέτουν μεγάλη περίοδο ανθοφορίας καθώς και υπέροχη ποικιλία χρωμάτων στα λουλούδια τους.

Από τα πολυετή καλλωπιστικά ανθοφόρα φυτά η λαντάνα, το πολυγάλα, η τριανταφυλλιά, η διμορφοθήκη, η γκαζάνια και το γεράνι είναι ανθισμένα την μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου και αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για τον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Από τα αρωματικά φυτά, το δεντρολίβανο και η λεβάντα έχουν μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, ενώ από τα αναρριχώμενα καλλωπιστικά φυτά μπορούμε να επιλέξουμε τη διπλαδένια, το γιασεμί, το φούλι, το αγιόκλημα, η αναρριχώμενη τριανταφυλλιά και τη βουκαμβίλια.

Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια
Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια

2. Πώς φτιάχνουμε ένα κήπο που να έχει ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο;

Για να καταφέρουμε να έχουμε ανθισμένα φυτά όλο τον χρόνο στον κήπο μας ή γλάστρες στο μπαλκόνι, θα πρέπει να κάνουμε προσεκτική επιλογή φυτών. Επιλέγουμε κάποια από τα παραπάνω φυτά που προτείνουμε με την μεγάλη περίοδο ανθοφορίας από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και φροντίζουμε να τα συνδυάσουμε με λουλούδια που ανθίζουν του χειμώνα.

Υπάρχουν αρκετά και πολύ όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια για να επιλέξουμε, από ετήσια ανθόφυτα όπως οι πανσέδες και η πρίμουλα, βολβώδη φυτά όπως η αμαρυλλίδα, η ίριδα, ο νάρκισσος, η τουλίπα και το ζουμπούλι μέχρι πολυετή καλλωπιστικά φυτά όπως το χρυσάνθεμο, το κυκλάμινο, ο χειμωνανθός, το κίτρινο γιασεμί, καθώς και καρποφόρα δέντρα όπως η αμυγδαλιά.

Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια

3. Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά για να είναι περισσότερο καιρό ανθισμένα;

H ανθοφορία των φυτών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, πέρα από το είδος και την ποικιλία του φυτού. Σε ηλιοφανή μέρη, η ανθοφορία των περισσότερων καλλωπιστικών συνήθως ευνοείται ειδικά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Αντίθετα, ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος πολλές φορές καταστρέφει αρκετά λουλούδια.

Το σωστό πότισμα μπορεί να αυξήσει την περίοδο ανθοφορίας των φυτών και να συντελέσει θετικά στον σχηματισμό μεγάλων και όμορφων λουλουδιών. Χρειάζεται προσοχή ωστόσο, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθέων ή υποβάθμιση της ποιότητας των λουλουδιών και μείωση της διάρκειας ανθοφορίας.

Χρησιμοποιούμε λίπασμα ανθοφορίας πλούσιο σε ιχνοστοιχεία που βοηθά τη διάρκεια και την ποιότητα της ανθοφορίας και έχουμε κατά νου πως η υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών και ποιοτική υποβάθμισή τους.

Το κλάδεμα των φυτών την κατάλληλη εποχή, συντελεί σημαντικά ώστε να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, καθώς επίσης είναι σημαντικό να κόβουμε έγκαιρα και να απομακρύνουμε τα υπερώριμα λουλούδια που ξεραίνονται πάνω στα φυτά.

3. Κι ένα μυστικό για να έχουμε ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο

Αν θέλουμε να έχουμε ανθισμένα λουλούδια μέσα στο σπίτι και στο γραφείο επιλέγουμε τον κατάλληλο συνδυασμό φυτών εσωτερικού χώρου που να περιλαμβάνει την καλαγχόη με την πλούσια ανθοφορία σε ποικιλία χρωμάτων, το ανθούριο με τα κόκκινα άνθη, το σπαθίφυλλο με τα λευκά λουλούδια καθώς και την ορχιδέα με την τόσο ξεχωριστή ανθοφορία της.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Δείτε ακόμα:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)