εικόνα

Αρμπαρόριζα, ένα αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό

Γνωρίστε την αρμπαρόριζα

Αρμπαρόριζα, ένα αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό

Η αρμπαρόριζα είναι ένα πολυετές, ποώδες, αειθαλές αρωματικό φυτό με έρπουσα άνάπτυξη που κατάγεται από τη Νότια Αφρική. Η αρμπαρόριζα ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι και διαθέτει φύλλα οδοντωτά που αναδίδουν ένα έντονο άρωμα όταν τα τρίβεις. Η εποχή άνθισης της αρμπαρόριζας είναι την περίοδο Απριλίου-Μαΐου και σχηματίζει λουλούδια σε διάφορες αποχρώσεις του ροζ-μωβ.

 

Τι συνθήκες θέλει η αρμπαρόριζα για να φυτευτεί;

 

Η αρμπαρόριζα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα όταν βρεθεί σε ηλιόλουστες ή και ημισκιαζόμενες θέσεις. Θέλει ελαφρύ αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση, καθώς οι ρίζες της δεν αντέχουν την υπερβολική υγρασία. Η αρμπαρόριζα δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε άγονα εδάφη, ωστόσο κατά τη φύτευση καλό είναι να προσθέτουμε κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά. Η αρμπαρόριζα είναι σχετικά ευαίσθητη στο ψύχος, γι’ αυτό άλλωστε την βλέπουμε κυρίως σε παράκτιες περιοχές όπου επικρατούν ήπιοι χειμώνες.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται η αρμπαρόριζα;

 

Η αρμπαρόριζα έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα και είναι ανθεκτική σε έλλειψη νερού. Ποτίζουμε την αρμπαρόριζα μια φορά την βδομάδα, την εποχή της άνοιξης και του φθινόπωρου και δύο φορές τη βδομάδα, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση, η αρμπαρόριζα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα στην αρμπαρόριζα, κατά τις αρχές της άνοιξης, για να τονώσει την ανάπτυξη και την ανθοφορία της.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η αρμπαρόριζα;

 

Κλαδεύουμε σχετικά ελαφρά την αρμπαρόριζα, στις αρχές της άνοιξης, διατηρώντας το σχήμα της σε συμπαγή μορφή, αφαιρώντας άρρωστα και ξερά κλαδάκια. Σε περιπτώσεις γηρασμένων ή παγετόπληκτων φυτών αρμπαρόριζας, κάνουμε πιο αυστηρό κλαδεμα για να ανανεώσουμε το φυτό. Ο πολλαπλασιασμός της αρμπαρόριζας γίνεται εύκολα με μοσχεύματα που παίρνουμε την εποχή της άνοιξης.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει η αρμπαρόριζα;

 

Η αρμπαρόριζα είναι συγχρόνως αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό. Συγκεκριμένα, η αρμπαρόριζα πολύ συχνά φυτεύεται σε κήπους και καλλιεργείται σε γλάστρες στα μπαλκόνια για καλλωπιστική χρήση. Παράλληλα, τα φύλλα της αρμπαρόριζας συλλέγονται και χρησιμοποιούνται για αρωματισμό σε γλυκά του κουταλιού, σε μαρμελάδες, σε παγωτά καθώς και σε λουκούμια. Η αρμπαρόριζα θεωρείται από τα πιο εντομοαπωθητικά φυτά μαζί με το βασιλικό, το φασκόμηλο, τη λεβάντα, και το δενδρολίβανο.

 

Κι ένα μυστικό για την αρμπαρόριζα

 

Mπορούμε να φτιάξουμε ένα φυσικό οικιακό εντομοαπωθητικό βάζοντας 100 γραμμάρια φύλλων αρμπαρόριζας σε ένα λίτρο οινόπνευματος. Αφού αφήσουμε το διάλυμα σε σκοτεινό μέρος, για δυο βδομάδες μέχρι να λιώσουν τα φύλλα της αρμπαρόριζας, το σουρώνουμε και ψεκάζουμε στο σπίτι κάθε βδομάδα με το διάλυμα αρμπαρόριζας για να απωθήσουμε διάφορα έντομα.

 

Διάβασε πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε αρμπαρόριζα σε γλάστρα, καθώς και συμβουλές για την φροντίδα περισσότερων αρωματικών φυτών όπως ρίγανη, μελισσόχορτο, δυόσμο, δίκταμο, μέντα, λουίζα και στέβια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.