εικόνα

Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί

Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί

Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί

Το πλουμπάγκο είναι ένα φυλλοβόλο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που είναι γνωστό και ως μπλε γιασεμί. Έχει πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία με όμορφα γαλάζια λουλούδια που διαρκεί από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Το πλουμπάγκο φθάνει σε ύψος τα δυο μέτρα και μπορεί να φυτευτεί εύκολα τόσο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, όσο και απευθείας στον κήπο μας. Χρησιμοποιείται από τους κηποτέχνες σε παρτέρια, σε χαμηλούς φράκτες, σε πέργκολες και σε γωνιακές θέσεις στον κήπο, καθώς ξεχωρίζει για την παρατεταμένη γαλάζια ανθοφορία του.

 

Τι εδαφοκλιματές απαιτήσεις έχει το πλουμπάγκο;
 
Το πλουμπάγκο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτητήσεις ως προς την ποιότητα του εδάφους αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν το φυτέψετε στο έδαφος, η προσθήκη φυτοχώματος ή λίγου κομπόστ στο λάκκο φύτευσης θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη του. Το πλουμπάγκο ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς αγαπά το απευθείας ηλιακό φως. Όσες περισσότερες ώρες ήλιο δέχεται καθημερινά, τόσο περισσότερο θα ανθοφορήσει. Είναι ευαισθητο στους δυνατους ανέμους και στην παγωνιά, γι’ αυτό καλό είναι να του εξασφαλίσετε μια προφυλαγμένη θέση στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

 

Τι φροντίδα θέλει το πλουμπάγκο;
 
Το πλουμπάγκο θέλει συχνό πότισμα και άφθονο νερό. Ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, αν δεν ποτίζεται καθημερινά, το φυτό ταλαιπωρείται και το φύλλωμα του μαραίνεται. Το χειμώνα, που το πλουμπάγκο χάνει το φύλλωμα του, αρκεί πότισμα μια φορά τη βδομάδα. Σχετικά με τη λίπανση, θα χρειαστεί η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας κάθε δυό βδομάδες, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ η προσθήκη σιδήρου μια φορά το μήνα θα βοηθήσει στο πρασίνισμα του φυλλώματος. Κλαδέψτε το πλουμπάγκο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ελαφρότερα ή αυστηρότερα, ανάλογα το σχήμα που θέλετε να διαμορφώσετε στο φυτό. Στα τέλη του καλοκαιριού μπορείτε να κάνετε ένα ελαφρύ αραίωμα, αφαιρώντας ξεραμένα φύλλα και άνθη, καθώς και να κορφολογήσετε, ώστε να διατηρήσετε πιο συμπαγές το σχήμα του. Το πλουμπάγκο πολλαπλασιάζεται στις αρχές της άνοιξης με διαίρεση της ρίζα του, καθώς και με μοσχεύματα.

 

Κι ένα μυστικό για το πλουμπάγκο
 
To πλουμπάγκο έχει καταγωγή από τη Νότιο Αφρική, αλλά έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε περιοχές που διαθέτουν ανάλογο εύκρατο κλίμα, όπως στις μεσογειακές χώρες. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες πλουμπάγκο με λουλούδια στα χρώματα του ροζ, του έντονου μπλε, καθώς και του λευκού.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΟΥΖΓΟΥΡΟΓΛΟΥ Απρίλιος 22, 2018

Καλημερα σας,θα ηθελα να σας ρωτησω που μπορω να βρω εντονο μπλε γιασεμι οπως διαβασα πιο πανω.
Μενω στην Ξανθη οποτε ισως χρειαστει να παραγγειλω.
Ευχαριστω για την βοηθεια εκ των προτερων.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 29, 2018

    Γεια σου Δέσποινα! Θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο φυτώριο της περιοχής σου για το μπλε γιασεμί.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.