Πλουμπάγκο, συμβουλές φροντίδας για το μπλε γιασεμί

Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί

Πλουμπάγκο, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα γαλάζια λουλούδια.

Γνωστό και ως μπλε γιασεμί ή κινέζικο γιασεμί, το πλουμπάγκο είναι ένα πολυετές φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος δύο μέτρων και αντίστοιχο πλάτος.

Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, το πλουμπάγκο είναι ένα ανθεκτικό φυτό που αντέχει στον ήλιο και τη ζέστη.

Επιπλέον, το πλουμπάγκο ανήκει στα φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και μας δίνει πλούσια ανθοφορία σε απαλό μπλε χρώμα μέχρι τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για ένα ημιαειθαλές φυτό που σημαίνει ότι σε πιο θερμές περιοχές διατηρεί τα φύλλα του και τον χειμώνα, ενώ σε πιο ψυχρό κλίμα τα φύλλα του πέφτουν.

Τα τελευταία χρόνια συναντάμε νέες ποικιλίες πλουμπάγκο με λουλούδια στα χρώματα του ροζ, του κόκκινου, του έντονου μπλε, καθώς και του λευκού.

Ιδανικό φυτό για φύτευση σε παρτέρια, σε χαμηλό φράχτη, σε πέργκολα, και σε γωνιακές θέσεις στον κήπο, το πλουμπάγκο έχει την ικανότητα να αναρριχάται με μακριά κλαδιά τα οποία δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα όταν βρίσκουν την κατάλληλη στήριξη.

Εκτός λοιπόν από το κλασικό ντόπιο γιασεμί με τα λευκά αρωματικά λουλούδια, το γιασεμί με τα κίτρινα λουλούδια που ανθίζει μέσα στο χειμώνα, το φούλι που είναι γνωστό ως αράβικο γιασεμί, τη διπλαδένια που ονομάζεται και βραζιλιάνικο γιασεμί, το μπλε γιασεμί αποτελεί μία ακόμα ελκυστική επιλογή για τον κήπο και την αυλή μας.

Ας δούμε αναλυτικά τις πιο χρήσιμες συμβουλές φροντίδας για τη φροντίδα του πλουμπάγκο, ώστε να απολαμβάνουμε την πλούσια ανθοφορία του στον κήπο, την αυλή, το μπαλκόνι και τη βεράντα μας.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες θέλει το μπλε γιασεμί για να μας δώσει πλούσια ανθοφορία;

Το πλουμπάγκο ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις και όσο περισσότερο ήλιο δέχεται καθημερινά, τόσο περισσότερο ανθοφορεί.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πλουμπάγκο είναι ευαίσθητο στους δυνατούς ανέμους και στην παγωνιά, γι’ αυτό καλό είναι να του εξασφαλίσουμε μια προφυλαγμένη θέση στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

Αν και το πλουμπάγκο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα του εδάφους, θα πρέπει να υπάρχει καλή αποστράγγιση για να μην αναπτύσσεται υπερβολική υγρασία στο χώμα.

Όταν φυτεύουμε πλουμπάγκο στο έδαφος, η προσθήκη κομπόστ στον λάκκο φύτευσης βοηθάει πολύ την ανάπτυξη του.

2. Πώς φυτεύουμε το μπλε γιασεμί σε γλάστρα;

Μπορούμε να φυτέψουμε το πλουμπάγκο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα, ή σε ξύλινο πλαίσιο πάνω στον τοίχο μας.

Φυτεύουμε το πλουμπάγκο σε σημεία με δυτική ή ανατολική έκθεση, προφυλαγμένα από δυνατούς ανέμους.

Για τη φύτευση του πλουμπάγκο, επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους 30 εκατοστών για να μεγαλώσει γρήγορα και να κάνει πολλά λουλούδια.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει κομπόστ και περλίτη για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

3. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα το μπλε γιασεμί;

Το πλουμπάγκο θέλει συχνό πότισμα και άφθονο νερό για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει.

Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε δύο φορές την εβδομάδα. ενώ τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, το πλουμπάγκο αν δεν ποτίζεται καθημερινά, θα παρατηρήσουμε το φύλλα του να ταλαιπωρούνται και να μαραίνονται.

Μέσα στον χειμώνα, μειώνονται οι απαιτήσεις του σε πότισμα και αρκεί να το ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα.

4. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στο πλουμπάγκο;

Το πλουμπάγκο έχει μέτριες ανάγκες σε λίπασμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Για φυτά πλουμπάγκο που έχουμε στον κήπο μας, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα, μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.

Για φυτά πλουμπάγκο που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2-3 εβδομάδες. Επιπλέον, η προσθήκη λιπάσματος σιδήρου μια φορά το μήνα θα βοηθήσει για να αποφύγουμε το κιτρίνισμα στα φύλλα του.

5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το μπλε γιασεμί;

Αν και το πλουμπάγκο είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό μπορεί να εμφανίσει προσβολές από διάφορα έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες), ο αλευρώδης, η βαμβακάδα (κοκκοειδή), καθώς και από τον τετράνυχο.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων στο μπλε γιασεμί, χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Eναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

6. Χρειάζεται κλάδεμα το μπλε γιασεμί;

Κλαδεύουμε το πλουμπάγκο στα τέλη του χειμώνα, εφαρμόζοντας ελαφρύτερο ή αυστηρότερο κλάδεμα ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να διαμορφώσουμε.

Το μπλε γιασεμί χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να έχει ζωηρή βλάστηση και πολλά λουλούδια.

Συμπληρωματικά, στα τέλη του καλοκαιριού μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ αραίωμα στο μπλε γιασεμί, αφαιρώντας ξεραμένα φύλλα και άνθη, καθώς και να κόψουμε την άκρη ζωηρών βλαστών ώστε να διατηρήσουμε πιο συμπαγές το σχήμα του.

7. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασμός στο μπλε γιασεμί;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά πλουμπάγκο από σπόρο, ωστόσο καθυστερούν να αναπτυχθούν και να δώσουν ανθοφορία.

Ο πολλαπλασιασμός του μπλε γιασεμιού γίνεται στις αρχές της άνοιξης και οι δύο πιο εύκολοι τρόποι για τον πολλαπλασιασμό του είναι α) με διαίρεση ριζωμάτων και β) με μοσχεύματα.

α) Πολλαπλασιασμός πλουμπάγκο με μοσχεύματα: Επιλέγουμε υγιείς βλαστούς χωρίς λουλούδια μέσα στην άνοιξη, κόβουμε τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών και αφαιρούμε τα φύλλα από τη βάση των μοσχευμάτων ως τα 2/3 του ύψους τους. Αφού βάλουμε στην βάση του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας, τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν. Μετά από 6-8 εβδομάδες, τα καινούρια μας φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

β) Πολλαπλασιασμός πλουμπάγκο με διαίρεση ριζωμάτων: Σε φυτά μπλε γιασεμιού που είναι φυτεμένα σε γλάστρες που έχουν γεμίσει με ρίζες, μπορούμε να χωρίσουμε τη μπάλα χώματος με τις ρίζες στα δύο και να τα φυτέψουμε σε καινούριες γλάστρες πολλαπλασιάζοντας έτσι το φυτό μας. Ο διαχωρισμός των φυτών πλουμπάγκο γίνεται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης αφού πρώτα έχουμε κλαδέψει αρκετά το αρχικό μας φυτό.

8. Κι ένα μυστικό για το πλουμπάγκο

Αν και ονομάζεται μπλε γιασεμί, το πλουμπάγκο δεν έχει αρωματικά λουλούδια όπως το κοινό γιασεμί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρά τις ομοιότητες, το φυτό του πλουμπάγκο δεν είναι πραγματικό γιασεμί, καθώς ανήκει σε διαφορετική οικογένεια φυτών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (15)