Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί

Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί

Το πλουμπάγκο, γνωστό και ως μπλε γιασεμί ή κινέζικο γιασεμί, είναι εντυπωσιακό φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό με καταγωγή από τη Νότια Αφρική. Το πλουμπάγκο διαθέτει πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία με όμορφα γαλάζια λουλούδια που διαρκεί από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Έχει γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα δύο μέτρα και φυτεύεται εύκολα τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Το πλουμπάγκο επιλέγεται από τους κηποτέχνες για φύτευση σε παρτέρια, σε χαμηλούς φράχτες, σε πέργκολες και σε γωνιακές θέσεις στον κήπο, όπου ξεχωρίζει με τα μπλε άνθη και την παρατεταμένη ανθοφορία του.

Τι συνθήκες θέλει το μπλε γιασεμί για να αναπτυχθεί;

Το πλουμπάγκο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα του εδάφους, αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Αν φυτέψουμε το πλουμπάγκο στο έδαφος, η προσθήκη φυτοχώματος ή λίγου κομπόστ στο λάκκο φύτευσης θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη του. Αν φυτέψουμε το πλουμπάγκο σε γλάστρα θα χρειαστούμε φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά.

Το πλουμπάγκο ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις και όσο περισσότερο ήλιο δέχεται καθημερινά, τόσο περισσότερο ανθοφορεί. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πλουμπάγκο είναι ευαισθητο στους δυνατούς ανέμους και στην παγωνιά, γι’ αυτό καλό είναι να του εξασφαλίσουμε μια προφυλαγμένη θέση στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

Διαφήμιση

2. Πως φυτεύουμε το πλουμπάγκο σε γλάστρα;

Μπορούμε να φυτέψουμε το πλουμπάγκο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα, ή σε ξύλινο πλαίσιο πάνω στον τοίχο μας. Θα προτιμήσουμε σημεία με δυτική, η ανατολική έκθεση προφυλαγμένα από δυνατούς ανέμους.

Για τη φύτευση του ρυγχόσπερμου, θα επιλέξουμε γλάστρες διαμέτρου 30 εκατοστά σε διάμετρο και ύψος για να έχει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει κομπόστ και περλίτη για να έχει καλό αερισμό και να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

3. Κάθε πότε ποτίζουμε το πλουμπάγκο

Το πλουμπάγκο θέλει συχνό πότισμα και άφθονο νερό για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει. Ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, το πλουμπάγκο αν δεν ποτίζεται καθημερινά, ταλαιπωρείται και το φύλλωμα του μαραίνεται. Τον χειμώνα, που το πλουμπάγκο χάνει το φύλλωμα του, αρκεί να το ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα.

4. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στο πλουμπάγκο;

Σχετικά με τη λίπανση του πλουμπάγκο, θα χρειαστεί η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας κάθε δυό βδομάδες, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ η προσθήκη σιδήρου μια φορά το μήνα θα βοηθήσει στο πρασίνισμα του φυλλώματος.

5. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το πλουμπάγκο;

6. Πότε και πως κλαδεύουμε το πλουμπάγκο

Κλαδεύουμε το πλουμπάγκο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εφαρμόζοντας ελαφρύτερο ή αυστηρότερο κλάδεμα ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να το διαμορφώσουμε.

Στα τέλη του καλοκαιριού μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ αραίωμα, αφαιρώντας ξεραμένα φύλλα και άνθη, καθώς και να κορφολογήσουμε, ώστε να διατηρήσουμε πιο συμπαγές το σχήμα του.

7. Με ποιους τρόπους πολλαπλασιάζεται το πλουμπάγκο;

Ο πολλαπλασιασμός του πλουμπάγκο γίνεται στις αρχές της άνοιξης με διαίρεση της ρίζας του, καθώς και με μοσχεύματα.

Επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα δυνατούς, υγιείς βλαστούς, μέσα στην άνοιξη που δεν έχουν άνθος και κόβουμε μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών και αφαιρούμε τα φύλλα από τη βάση των μοσχευμάτων ως τα 2/3 του ύψους τους.

Αφού βάλουμε την βάση του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας, τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου με φυτόχωμα εξωτερικού χώρου και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Μετά από 6-8 εβδομάδες, τα καινούρια μας φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

8. Κι ένα μυστικό για το πλουμπάγκο

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες πλουμπάγκο με λουλούδια στα χρώματα του ροζ, του έντονου μπλε, καθώς και του λευκού.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (15)