Πλουμπάγκο, συμβουλές φροντίδας για το μπλε γιασεμί

Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί

Πλουμπάγκο, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα γαλάζια λουλούδια.

Γνωστό και ως μπλε γιασεμί ή κινέζικο γιασεμί, το πλουμπάγκο είναι ένα πολυετές φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος δύο μέτρων και αντίστοιχο πλάτος.

Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, το πλουμπάγκο είναι ένα ανθεκτικό φυτό που αντέχει στον ήλιο και τη ζέστη.

Επιπλέον, το πλουμπάγκο ανήκει στα φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και μας δίνει πλούσια ανθοφορία σε απαλό μπλε χρώμα μέχρι τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για ένα ημιαειθαλές φυτό που σημαίνει ότι σε πιο θερμές περιοχές διατηρεί τα φύλλα του και τον χειμώνα, ενώ σε πιο ψυχρό κλίμα τα φύλλα του πέφτουν.

Τα τελευταία χρόνια συναντάμε νέες ποικιλίες πλουμπάγκο με λουλούδια στα χρώματα του ροζ, του κόκκινου, του έντονου μπλε, καθώς και του λευκού.

Ιδανικό φυτό για φύτευση σε παρτέρια, σε χαμηλό φράχτη, σε πέργκολα, και σε γωνιακές θέσεις στον κήπο, το πλουμπάγκο έχει την ικανότητα να αναρριχάται με μακριά κλαδιά τα οποία δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα όταν βρίσκουν την κατάλληλη στήριξη.

Εκτός λοιπόν από το κλασικό ντόπιο γιασεμί με τα λευκά αρωματικά λουλούδια, το γιασεμί με τα κίτρινα λουλούδια που ανθίζει μέσα στο χειμώνα, το φούλι που είναι γνωστό ως αράβικο γιασεμί, τη διπλαδένια που ονομάζεται και βραζιλιάνικο γιασεμί, το μπλε γιασεμί αποτελεί μία ακόμα ελκυστική επιλογή για τον κήπο και την αυλή μας.

Ας δούμε αναλυτικά τις πιο χρήσιμες συμβουλές φροντίδας για τη φροντίδα του πλουμπάγκο, ώστε να απολαμβάνουμε την πλούσια ανθοφορία του στον κήπο, την αυλή, το μπαλκόνι και τη βεράντα μας.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες θέλει το μπλε γιασεμί για να μας δώσει πλούσια ανθοφορία;

Το πλουμπάγκο ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις και όσο περισσότερο ήλιο δέχεται καθημερινά, τόσο περισσότερο ανθοφορεί.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πλουμπάγκο είναι ευαίσθητο στους δυνατούς ανέμους και στην παγωνιά, γι’ αυτό καλό είναι να του εξασφαλίσουμε μια προφυλαγμένη θέση στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

Αν και το πλουμπάγκο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα του εδάφους, θα πρέπει να υπάρχει καλή αποστράγγιση για να μην αναπτύσσεται υπερβολική υγρασία στο χώμα.

Όταν φυτεύουμε πλουμπάγκο στο έδαφος, η προσθήκη κομπόστ στον λάκκο φύτευσης βοηθάει πολύ την ανάπτυξη του.

2. Πώς φυτεύουμε το μπλε γιασεμί σε γλάστρα;

Μπορούμε να φυτέψουμε το πλουμπάγκο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα, ή σε ξύλινο πλαίσιο πάνω στον τοίχο μας.

Φυτεύουμε το πλουμπάγκο σε σημεία με δυτική ή ανατολική έκθεση, προφυλαγμένα από δυνατούς ανέμους.

Για τη φύτευση του πλουμπάγκο, επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους 30 εκατοστών για να μεγαλώσει γρήγορα και να κάνει πολλά λουλούδια.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει κομπόστ και περλίτη για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

3. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα το μπλε γιασεμί;

Το πλουμπάγκο θέλει συχνό πότισμα και άφθονο νερό για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει.

Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε δύο φορές την εβδομάδα. ενώ τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, το πλουμπάγκο αν δεν ποτίζεται καθημερινά, θα παρατηρήσουμε το φύλλα του να ταλαιπωρούνται και να μαραίνονται.

Μέσα στον χειμώνα, μειώνονται οι απαιτήσεις του σε πότισμα και αρκεί να το ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα.

4. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στο πλουμπάγκο;

Το πλουμπάγκο έχει μέτριες ανάγκες σε λίπασμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Για φυτά πλουμπάγκο που έχουμε στον κήπο μας, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα, μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.

Για φυτά πλουμπάγκο που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2-3 εβδομάδες. Επιπλέον, η προσθήκη λιπάσματος σιδήρου μια φορά το μήνα θα βοηθήσει για να αποφύγουμε το κιτρίνισμα στα φύλλα του.

5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το μπλε γιασεμί;

Αν και το πλουμπάγκο είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό μπορεί να εμφανίσει προσβολές από διάφορα έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες), ο αλευρώδης, η βαμβακάδα (κοκκοειδή), καθώς και από τον τετράνυχο.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων στο μπλε γιασεμί, χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Eναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Διαφήμιση

6. Χρειάζεται κλάδεμα το μπλε γιασεμί;

Κλαδεύουμε το πλουμπάγκο στα τέλη του χειμώνα, εφαρμόζοντας ελαφρύτερο ή αυστηρότερο κλάδεμα ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να διαμορφώσουμε.

Το μπλε γιασεμί χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να έχει ζωηρή βλάστηση και πολλά λουλούδια.

Συμπληρωματικά, στα τέλη του καλοκαιριού μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ αραίωμα στο μπλε γιασεμί, αφαιρώντας ξεραμένα φύλλα και άνθη, καθώς και να κόψουμε την άκρη ζωηρών βλαστών ώστε να διατηρήσουμε πιο συμπαγές το σχήμα του.

7. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασμός στο μπλε γιασεμί;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά πλουμπάγκο από σπόρο, ωστόσο καθυστερούν να αναπτυχθούν και να δώσουν ανθοφορία.

Ο πολλαπλασιασμός του μπλε γιασεμιού γίνεται στις αρχές της άνοιξης και οι δύο πιο εύκολοι τρόποι είναι: α) ο πολλαπλασιασμός με διαίρεση ριζωμάτων και β) ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.

α) Πολλαπλασιασμός πλουμπάγκο με μοσχεύματα: Επιλέγουμε υγιείς βλαστούς χωρίς λουλούδια μέσα στην άνοιξη, κόβουμε τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών και αφαιρούμε τα φύλλα από τη βάση των μοσχευμάτων ως τα 2/3 του ύψους τους. Αφού βάλουμε στην βάση του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας, τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν. Μετά από 6-8 εβδομάδες, τα καινούρια μας φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

β) Πολλαπλασιασμός πλουμπάγκο με διαίρεση ριζωμάτων: Σε φυτά μπλε γιασεμιού που είναι φυτεμένα σε γλάστρες που έχουν γεμίσει με ρίζες, μπορούμε να χωρίσουμε τη μπάλα χώματος με τις ρίζες στα δύο και να τα φυτέψουμε σε καινούριες γλάστρες πολλαπλασιάζοντας έτσι το φυτό μας. Ο διαχωρισμός των φυτών πλουμπάγκο γίνεται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης αφού πρώτα έχουμε κλαδέψει αρκετά το αρχικό μας φυτό.

8. Κι ένα μυστικό για το πλουμπάγκο

Αν και ονομάζεται μπλε γιασεμί, το πλουμπάγκο δεν έχει αρωματικά λουλούδια όπως το κοινό γιασεμί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρά τις ομοιότητες, το φυτό του πλουμπάγκο δεν είναι πραγματικό γιασεμί, καθώς ανήκει σε διαφορετική οικογένεια φυτών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (22)

 1. ΣΑΒΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  06/11/2023

  Οι δημοσιεύσεις σας είναι εξαιρετικές. Πάντα συμβουλεύομαι εσάς για όλα τα θέματα που αφορούν τον κήπο και τα καρποφόρα.
  Έχω όμως ένα πρόβλημα.Το πλουμπάγκο έχει επεκταθεί στον κήπο πολύ με πάρα πολλές παραφυάδες. Πώς θα μπορούσα να το περιορίσω. Το κλάδεμα φαίνεται ότι δεν φτάνει.

 2. Τάσος
  08/09/2023

  Το μπλε γιασεμί μας ενώ κανονικά ανθίζει και βγάζει νέα πράσινα φύλλα, μετά αρχίζουν τα φύλλα του και ξεραίνονται
  Τι μπορεί να φταίει ;
  Ευχαριστούμε πολύ για όλες τις πληροφορίες !!!

  • Μπορεί να οφείλεται σε προσβολή από έντομο. Ψέκασε με σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικού πύρεθρου.

   • Τάσος
    07/11/2023

    Καλησπέρα σας
    Θα ήταν μία λύση ένα αυστηρό κλάδεμα αυτή την εποχή
    Ευχαριστούμε !

    • Τάσος
     11/11/2023

     Καλησπέρα σας
     Θα ήταν μία λύση ένα αυστηρό κλάδεμα αυτή την εποχή ;;;
     Ευχαριστούμε !

 3. Χριστ
  14/09/2021

  Καλησπερα σας,

  Το Πλουμπαγκο μου πασχει απο ωιδιο, αλλα περιμενω να ερθει ο χειμωνας και να πεσουν τα φυλλα για να το καθαρισω/κλαδεψω/ψεκασω. (το ιδιο το φυτο ανθιζει και ειναι πολυ πρασινο, δε φαινεται να το επηρεαζει ιδιαιτερα το ωιδιο).
  Το θεμα ειναι, οτι μολις πριν δυο εβδομαδες, φυτρωσε ενα καινουργιο μικρο πλουμπαγκο εντος της γλαστρας, και θελω να το μεταφυτεψω, ωστε να το δωρισω σε φιλη την ανοιξη. Στο μεταξυ, τι μπορω να κανω για να σιγουρευτω οτι το μικρο δε θα εχει ωιδιο; Κι αν εχει ηδη κολλησει, πως μπορω να το φροντισω μεχρι την ανοιξη ωστε να ειναι σχετικα υγιες και να καταπολεμηθει το ωιδιο; Δε θελω να το δωσω και να ειναι αρρωστο, ειδικα με ωιδιο. Σωζεται μιας και ειναι μικρο ακομη;

  Σας ευχαριστω παρα πολυ για το χρονο σας!

  • Καλησπέρα Χριστίνα. Αναγκαστικά, θα πρέπει να ψεκάσεις το καινούριο φυτό με σκεύασμα υδατοδιαλυτού θειαφιού για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα του ωιδίου.

 4. Χρήστος
  23/09/2020

  Ποια εποχή μπορώ να το φυτέψω; Επιπλέον το μπορεί να φυτεύει με μοσχεύματα ; Και εαν ναι πως ; Πρέπει να το βάλω σε ένα ποτήρι να βγάλει ρίζες και μετά να ποτιστεί ή κατευθείαν.
  Ευχαριστώ πολύ, το site σας είναι υπέροχο

 5. CleLa
  16/09/2020

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχετε κάνει τόσο στο blog αυτό όσο και στο κανάλι σας στο YouTube. Θα ήθελα κι εγώ να σας ρωτήσω κάτι. Αγόρασα ένα μπλε γιασεμί αρχές Ιουνίου. Το μπαλκόνι μου το βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες τη μέρα και πράγματι το μπλε γιασεμί είχε απίστευτη ανθοφορία και ζωντανό πράσινο χρώμα στο φύλλωμά του. Το πότιζα κάθε μέρα (τσεκαρα με το δάχτυλο μου το χώμα) και ζητάτε κάθε απόγευμα νερό. Έχει όμως 10 μέρες τώρα που η ανθοφορία έχει μειωθεί πολύ και αυτό που με έχει ανησυχήσει είναι ότι μεγάλο μέρος από το φύλλωμά του κιτρινίζει και μετά ξερενεται…Δεν άλλαξα κάτι στη φροντίδα του ούτε το ξέχασα ποτέ αποτιστο. Επίσης, βάζω το δάχτυλο μου στο χώμα και αντί να ζητάει νερό όπως το καλοκαίρι έχει υγρασία μέσα. Θεωρείτε ότι κάτι έπαθε ή είναι λογικό να είναι σε αυτή την κατάσταση λόγω φθινόπωρου; Μπορώ να κάνω κάτι να το επαναφέρω;

  • Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πιθανότατα το μπλε γιασεμί κιτρίνισε λόγω υπερβολικής υγρασίας ή λόγω προσβολής από κάποιο έντομο που ξεραίνει τα φύλλα. Μείωσε το πότισμα και ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού ή φυσικής πυρεθρίνης που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

   • CleLa
    22/09/2020

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές σας! Αγόρασα διάλυμα θερινού πολτού. Το έχω ψεκάσει ήδη μια φορά και μείωσα και το πότισμα. Θα πρέπει να το ψεκάζω ανά τακτά χρονικά διαστήματα (πχ κάθε βδομάδα) ή αυτή η μία φορά του αρκεί; Σας ευχαριστώ και πάλι πολύ!

 6. ΕΙΡΗΝΗ Π.
  20/03/2019

  Το φυτεψα περσι αρχες καλοκαιριου σε μεγαλη γλαστρα και συνεχεια φουντωνε και εβγαζε αυτο το ομορφο σιελ-μωβ χρωμα μεχρι που το χειμωνα κ μεχρι κ τωρα εριξε ολα τα λουλουδακια του…πρεπει να το αντικαταστησω με αλλο? ισως μαραθηκε?

  • Καλημέρα, Ειρήνη. Δεν πρέπει να έχει ξεραθεί το πλουμπάγκο σου. Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα, βάλε και λίγο λίπασμα και το μπλε γιασεμί σου θα ζωντανέψει ξανά.

 7. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΟΥΖΓΟΥΡΟΓΛΟΥ
  22/04/2018

  Καλημερα σας,θα ηθελα να σας ρωτησω που μπορω να βρω εντονο μπλε γιασεμι οπως διαβασα πιο πανω.
  Μενω στην Ξανθη οποτε ισως χρειαστει να παραγγειλω.
  Ευχαριστω για την βοηθεια εκ των προτερων.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   29/04/2018

   Γεια σου Δέσποινα! Θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο φυτώριο της περιοχής σου για το μπλε γιασεμί.

  • Αναστασία
   02/08/2018

   @ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΟΥΖΓΟΥΡΟΓΛΟΥ Δέσποινα, το συγκεκριμένο υπάρχει παντού στην Χαλκιδική και αναπαράγεται παρα πολύ εύκολα και δεν παγώνει κιολας.. το εχουμε παρα πολλά χρόνια.

  • Αλέξιος
   03/09/2022

   Σε ημιορεινή περιοχή με σίγουρη πιθανότητα χιονοπτώσεων είναι απαγορευτικό το πλουμπάγκο;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ