Γαριδάκι, τροπικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Γαριδάκι, τροπικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Aυτό το γαριδάκι μπορεί να μην τρώγεται, είναι όμως ένα από τα ομορφότερα φθινοπωρινά λουλούδια. Πολυετές φυτό που κατάγεται από τις τροπικές περιοχές του Μεξικού, με λεπτούς διακλαδιζόμενους βλαστούς και μικρά ωοειδή σκουροπράσινα φύλλα, φθάνει σε ύψος σχεδόν ενός μέτρου.

Το γαριδάκι ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά βράκτια φύλλα του, σε αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου και κεραμιδί που μοιάζουν με κρεμαστές γαρίδες και περιβάλλουν τα άσπρα γλωσσοειδή άνθη του. Χαρακτηρίζεται από πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

1. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το γαριδάκι;

Το γαριδάκι προτιμά τις ζεστές και ημισκιερές θέσεις, καθώς ευδοκιμεί σε τροπικές υγροθερμικές συνθήκες. Είναι σχετικά ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα και χρειάζεται αρκετό φως για να αναπτυχθεί. Προσέχουμε να μην το φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία, καθώς ο δυνατός μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού θα προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του.

Το γαριδάκι ευδοκιμεί σε γόνιμο χώμα στο έδαφος που να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. Aν φυτέψουμε το γαριδάκι σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα για καλύτερη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Διαφήμιση

2. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει το γαριδάκι;

Το γαριδάκι θέλει συχνό πότισμα κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, καθώς και συχνή λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε δυο βδομάδες. Την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, μειώνουμε αρκετά το πότισμα και διακόπτουμε την λίπανση.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το γαριδάκι;

Στα τέλη του χειμώνα, κάνουμε ένα αυστηρό κλάδεμα στο γαριδάκι για να διατηρήσει πιο συμπαγές σχήμα και να ενισχυθεί η νέα βλάστηση και η ανθοφορία του. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα πολύ εύκολα, καθώς και με διαίρεση της ρίζας του.

4. Κι ένα μυστικό για το γαριδάκι

Το γαριδάκι επιλέγεται στους κήπους για να δώσει ένα εξωτικό τροπικό χρώμα. Εκτός από φυτεύσεις σε παρτέρια στον κήπο και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες στις αυλές, χρησιμοποιείται και σαν κρεμαστό φυτό σε μπαλκόνια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (15)