Γαριδάκι, τροπικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Aυτό το γαριδάκι μπορεί να μην τρώγεται, είναι όμως ένα από τα ομορφότερα φθινοπωρινά λουλούδια. Πολυετές φυτό που κατάγεται από τις τροπικές περιοχές του Μεξικού, με λεπτούς διακλαδιζόμενους βλαστούς και μικρά ωοειδή σκουροπράσινα φύλλα, φθάνει σε ύψος σχεδόν ενός μέτρου.
Το γαριδάκι ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά βράκτια φύλλα του, σε αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου και κεραμιδί που μοιάζουν με κρεμαστές γαρίδες και περιβάλλουν τα άσπρα γλωσσοειδή άνθη του. Χαρακτηρίζεται από πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο.
1. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το γαριδάκι;
Το γαριδάκι προτιμά τις ζεστές και ημισκιερές θέσεις, καθώς ευδοκιμεί σε τροπικές υγροθερμικές συνθήκες. Είναι σχετικά ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα και χρειάζεται αρκετό φως για να αναπτυχθεί. Προσέχουμε να μην το φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία, καθώς ο δυνατός μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού θα προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του.
Το γαριδάκι ευδοκιμεί σε γόνιμο χώμα στο έδαφος που να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. Aν φυτέψουμε το γαριδάκι σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα για καλύτερη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.
2. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει το γαριδάκι;
Το γαριδάκι θέλει συχνό πότισμα κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, καθώς και συχνή λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε δυο βδομάδες. Την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, μειώνουμε αρκετά το πότισμα και διακόπτουμε την λίπανση.
3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το γαριδάκι;
Στα τέλη του χειμώνα, κάνουμε ένα αυστηρό κλάδεμα στο γαριδάκι για να διατηρήσει πιο συμπαγές σχήμα και να ενισχυθεί η νέα βλάστηση και η ανθοφορία του. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα πολύ εύκολα, καθώς και με διαίρεση της ρίζας του.
4. Κι ένα μυστικό για το γαριδάκι
Το γαριδάκι επιλέγεται στους κήπους για να δώσει ένα εξωτικό τροπικό χρώμα. Εκτός από φυτεύσεις σε παρτέρια στον κήπο και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες στις αυλές, χρησιμοποιείται και σαν κρεμαστό φυτό σε μπαλκόνια.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Καλημέρα που μπορώ να βρω γαριδακι σε κίτρινο χρώμα; Μένω Θεσσαλονίκη.
Καλημέρα Δήμο. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε φυτώρια της περιοχής σου για να προμηθευτείς γαριδάκι σε κίτρινο χρώμα.
Το αγαπημένο μοου γαριδάκι σε κίτρινο χρώμα είναι στον δεύτερο χρόνο του, έχει ανθίσει, αλλά τα φύλλα του έχουν κατσαρώσει και μοιάζουν καχεκτικά. Τί πρέπει να κάνω?
Καλησπέρα Ευαγγελία. Το γαριδάκι σου πιθανότατα έχει προσβληθεί από μελίγκρα ή από τετράνυχο και έχουν κατσαρώσει τα φύλλα του. Ψέκασε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού ή με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις.
Καλησπέρα σας,
εχω ένα γαριδάκι σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου το οποίο αγαπώ πολύ μιας και μου το έχει κάνει δώρο ο μπαμπάς μου. Δεν ξέρω όμως τελευταία τι έχει πάθει, τα φύλλα του έχουν κατσαρώσει και στο άγγιγμα μοιάζουν ξεραμένα. Όσο για τα άνθη είναι μικρά και δεν φαίνονται υγιεί. Τι μπορώ να κάνω; Σημειώνω ότι το ποτίζω αρκετά συχνά (κάθε 3-4 μέρες) και το χώμα συνεχώς δείχνει ότι “διψάει” απορροφώντας αμέσως όλο το νερό. Φοβάμαι μην το παραποτίσω αν ρίχνω πιο συχνά…
Καλησπέρα Τέρψη. Πιθανότατα, το γαριδάκι σου ταλαιπωρήθηκε λόγω παγωνιάς. Θα σου πρότεινα να το κλάδέψεις αυτή την εποχή για να αναβλαστήσει, να δώσει καινούριο φύλλωμα και τα υπέροχα άνθη του.
Τέλεια, αυτό θα κάνω. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας!
Ευχαριστουμε πολυ για τις πολυτιμες συμβουλες σας. Να ειστε παντα καλα. Εχω 2 γλαστρες γαριδακι,γεματες λουλουδια. Τξς τελευταιες μερες βρισκω τα ανθη τους γεματα, κοσμοσυρροη λεμε, απο μυρμηγκια. Ψεκασα με το σαπουνι – οιν/μα, φυγαν ολα καθαρισε ο τοπος, αλλα την αλλη μερα το πρωι παλι τα ιδια! Γιατι προτιμουν τις συγκεκριμενες γλαστρες και δεν πανε αλλου? Τι προτεινετε? Ευχαριστω πολυ!
Καλημέρα Ζανέτ κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
Πιθανότατα τα συγκεμριμένα φυτά, τα γαριδάκια, έχουν προσβληθεί από μελίγκρα (αφίδες) και δημιουργούν κολλώδεις ουσίες που αποτελούν ελκυστική τροφή για τα μυρμήγκια που επισκέπτονται τα φυτά. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με οικολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου ή φυσικής πυρεθρίνης τα φυτά σου και να επαναλάβεις σε μια βδομάδα. Επίσης, συμπληρωματικά ρίξε πιπέρι καγιέν στο χώμα της γλάστρας. Δες περισσότερες λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση της μελίγκρας καθώς και για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
Αγαπητε κυριε Λιονουδακη, δεν φανταζομουν την αμεσοτητα της απαντησεως σας. Μηπως αγαπατε πολυ τη δουλεια σας? Συγχαρητηρια! Διαβασα πολυ προσεκτικα τις οδηγιες σας και τις εβαλα σε εφαρμογη με γενικοτερα μετρα κατα των μυρμηγκιων που πλησιαζουν τελευταια την ολανθιστη βεραντα μας.
Επιτρεψτε μου να σας κανω και μια γενικοτερου ενδιαφεροντος ερωτηση: οταν φερνουμε στο σπιτι ενα φυτο κατα το καλοκαιρι Ιουλ-Αυγ, που οι ριζες του ασφυκτιουν μεσα στη γλαστρα και με δυσκολια συγκρατειται το νερο, μπορουμε να το κανουμε κατ ευθειαν μεταφυτευση η πρεπει να περιμενουμε το φθινοπωρο και την ανοιξη? Και το θαυμασιο εκχυλισμα Φυκιων, το ριχνουμε μετα το ποτισμα αμεσως?
Ευχομαι να μας απαντατε απο καποια παραλια! Ευχαριστω.
Ζανέτ καλησπέρα και πάλι κι ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια.
Σχετικά με το πολύ εύστοχο ερώτημα σου, σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο η μεταφύτευση των φυτών να γίνεται αρχές φθινοπώρου ή μέσα στην άνοιξη όπως αναφέρουμε επανειλημμένα. Αν όμως οι ρίζες του φυτού ασφυκτιούν σε τόσο βαθμό ώστε να υπάρχει κίνδυνος να μαραθεί ή να ξεραθεί το φυτό, τότε κάνουμε άμεσα τη μεταφύτευση του. Όμως, σε συτή την περίπτωση, θα πρέπει να διατηρούμε τα φυτά για αρκετό καιρό σε δροσερό σκιερό περιβάλλον, μέχρι τέλος Αυγούστου, να περάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες που θα δυσκολέψουν την επιβίωση του φυτού μετά τη μεταφύτευση. Δες αναλυτικά τις κατάλληλες συμβουλές για μεταφύτευση φυτών΄σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Συγχαρητηρια για τις πολυτιμες πληροφοριες που μας χαριζετε. Ξαφνικα βγηκαν στα φυλα κ τα ανθη του γαριδακιου μου μαυρα στιγματα. Τι φταιει;
Πιθανότατα, το γαριδάκι σας έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια που παρουσιάζει μαύρα στίγματα στα φύλλα και στα άνθη. Βεβαιωθείτε ότι το φυτά σας είναι σε μέρος καλά αεριζόμενο και ψεκάστε με σκεύασμα υγρού χαλκού, βραδινές ώρες, ώστε να μη γίνουν εγκαύματα. Τον υγρό χαλκό, θα τον προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα.
Συγχαρτηρια για τη σελιδα σαςκαι για τις χρησιμες συμβουλες και πληροφοριες που μας δινετε! Εχω ενα φυτο πουλι του παραδεισου πολλα χρονια ,το ειχα σε μεγαλη γλαστρα ομως καποια στιγμη μεγαλωσε πολυ και το μετεφερα στη γη στον ιδιο χωρο ,ομως παροτι εχει κανει πλουσιο και ωραιο φυλλωμα δεν βγαζει λουλουδια. Το εχω στη γη δυο χρονια τωρα δεν εχει βγαλει κανενα λουλουδι ενω στην γλαστρα εβγαζε πολλα ,τι συμβαινει? Ευχαριστω
Σας ευχαριστούμε πολύ για τα θερμά σας λόγια. Η στερλίτσια ή αλλιώς το πουλί του παραδείσου θέλει ηλιοφάνεια και ζεστές μέρες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Φροντίστε, επίσης, να μην το παραποτίζετε γιατί η περίσσεια νερού δεν βοηθά στην ανθοφορία της στερλίτσια. Συμπληρωματικά προσθέσετε και ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας κάθε δεκαπέντε μέρες.