Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι

Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι

Το μαστιχάκι, γνωστό και ως βαμβακούλα, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι και είναι ένα πολύ διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό που συναντάμε πολύ συχνά στις αυλές και στα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών.

Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, το μαστιχάκι χαρακτηρίζεται από γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα, λεπτούς βλαστούς και κρεμοκλαδή πλάγια ανάπτυξη.

Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί ιδανική επιλογή για κρεμαστές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς και για εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια.

Το μαστιχάκι παρουσιάζει πλούσια και διαρκή ανθοφορία σε πολλά χρώματα (ροζ, κόκκινο, πορτοκαλι, λευκό, μωβ) από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται το μαστιχάκι για να αναπτυχθεί;

Το μαστιχάκι προτιμά ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί καλά και να ανθοφορήσει.

Παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους.

Επειδή είναι αρκετά ευαίσθητο στο κρύο, καλό είναι να προστατεύουμε το μαστιχάκι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε δυνατούς παγετούς γιατί μπορεί να παρουσιάσει εγκαύματα στο φύλλωμα ή να ξεραθεί τελείως.

Για να φυτέψουμε μαστιχάκι σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γόνιμο φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και με καλή αποστράγγιση.

2. Τι απαιτήσεις σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει το μαστιχάκι;

Το μαστιχάκι έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και γιαυτό μπορεί να μείνει λίγες μέρες χωρίς πότισμα χωρίς να επηρεαστεί ιδιαίτερα η ανάπτυξη και ο σχηματισμός λουλουδιών.

Βέβαια, την περίοδο του καλοκαιριού θέλει συχνό πότισμα κάθε 2-3 μέρες αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.

Σχετικά με τη λίπανση, το μαστιχάκι έχει απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και γιαυτό προσθέτουμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε μήνα, από τις αρχές άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.

Την περίοδο του καλοκαιριού, αφαιρούμε τα υπερώριμα και ξερά άνθη ώστε να βοηθήσουμε να συνεχίσει την έντονη του ανθοφορία.

3. Πώς κλαδεύουμε και πώς πολλαπλασιάζουμε το μαστιχάκι;

Κλαδεύουμε το μαστιχάκι κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, απομακρύνοντας εσωτερικούς αδύναμους βλαστούς καθώς και κιτρινισμένα και ξεραμένα φύλλα. Παράλληλα, κόβουμε ελαφρά τους υπόλοιπους βλαστούς για να τονώσουμε την βλάστηση τους και την επερχόμενη ανθοφορία τους.

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά από μαστιχάκι με τον πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο, κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών, από τις κορυφές βλαστών που δεν φέρουν λουλούδια και τα φυτεύουμε σε γλάστρακια φυτωρίου χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης.

Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας δεν είναι απαραίτητη για την επιτυχία του πολλαπλασιασμού. Καταλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό του μαστιχακιού είναι η περίοδος της άνοιξης και του καλοκαιριού.

4. Κι ένα μυστικό για το μαστιχάκι

Το μαστιχάκι είναι αρκετά πιο ανθεκτικό ως προς την προσβολή από ασθένειες και έντομα από τα γεράνια και τα πελαργόνια, τα είδη δηλαδή που ανήκουν στην οικογένεια των γερανιών. Από τις ποικιλίες του μαστιχακιού, οι πιο ανθεκτικές και παραγωγικές είναι αυτές που φέρουν άνθη ρόδινου χρώματος.

γερανι φροντιδα
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (9)

 1. Νίκη Χερουβειμ
  03/05/2023

  Καλημέρα σας! Έχω κι εγώ αρκετές γλάστρες με μαστιχάκι και τις καμάρωνα. Είχαν φουντώσει και ήταν γεμάτες άνθη! Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούσα κανα δυο κίτρινες πασχαλίτσες και δεν τις πείραζα. Εχθές όμως παρατήρησα κάποια φύλλα και μπουμπούκια να έχουν γίνει μεζεδάκια….αναρωτιέμαι αν είναι από τις πασχαλίτσες ή από κάτι άλλο που προσέλκυσαν και τις πασχαλίτσες. Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τα φυτά; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  • Πιθανότατα, δεν είναι πασχαλίτσες αλλά κάποια στενόμακρα έντομα που τρώνε πράγματι φύλλα και άνθη. Φρόντισε να τα ψεκάσεις με βιολογικό σκεύασμα φυσικού πύρεθρου.

 2. Γαβριήλ
  07/07/2022

  Καλημέρα σας. Έχω 4 μαστιχάκια σε ζαρντινιέρα. Τώρα το καλοκαίρι τα ποτίζω κάθε 2 μέρες όταν στεγνώνει το χώμα. Παρολ’ αυτά σχέδον όλα τα φύλλα εμφανίζουν ξηράνσεις είτε στις άκρες είτε στο μέσο σαν κηλίδες και εν τέλει ξεραίνονται εντελώς. Σε κάποια από αυτά οι ξηράνσεις μοιάζουν με αυτές που προκαλεί ο θρίπας αλλά ενώ έχω ψεκάσει με θερινό πολτό δεν έχω δει βελτίωση ενώ και με την παρατήρηση του φυλλώματος δεν διαπίστωσα κάτι. Επίσης έριξα φάρμακο στο χώμα μη τυχόν και υπήρχαν άσπρα σκουλήκια. Ακόμη ενώ το λίπαινα όπως συμβουλεύετε, το διέκοψα με το σκεπτικό μήπως η υπερβολική λίπανση το προκαλούσε όλο αυτό. Πάλι όμως, ενώ δεν έχουν λιπανθεί εδώ κι ένα μήνα περίπου, δεν έχω δει βελτίωση αλλά το αντίθετο. Τέλος σε ένα πέμπτο μαστιχάκι που έχω επίσης σε γλάστρα έχω παρατηρήσει μαύρες κηλίδες σε κάποιους από τους κύριους βλαστούς, σαν αυτούς της μούχλας. Σε αυτούς τους βλαστούς το φύλλωμα φαίνεται να ατονεί. Το φαινόμενο εμφανίστηκε έπειτα από έντονα καιρικά φαινόμενα με πολλή βροχή και δυνατό άνεμο που έσπασε κιόλας ένα βλαστό. Το φυτό ποτίζεται κάθε 2 μέρες όταν στεγνώνει το χώμα. Τι να κάνω σε αυτή την περίπτωση, να τους κόψω; Παρακαλώ, βοηθήστε με!!!

  • Καλημέρα Γαβριήλ. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με χαλκό τα μαστιχάκια και να προσθέσεις υγρό λίπασμα σιδήρου.

 3. Έφη
  08/04/2021

  Ευχαριστώ πάρα πολύ! Όσες φορές σας έχω χρειαστεί μου απαντήσατε άμεσα και με βοηθήσατε αρκετά!

 4. Έφη
  08/04/2021

  Καλησπέρα και πάλι! Τα μπουμπούκια από το Μαστιχάκι μου κιτρινίζουν και μαραίνονται. Τα ποτίζω όταν στεγνώνει το χώμα τους. Μήπως είναι κάποια ασθένεια;

  • Καλησπέρα Έφη. Ψέκασε με σκεύασμα χαλκού τα μπουμπούκια από το μαστιχάκι και πρόσθεσε και υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 5. Έφη
  26/03/2021

  Καλησπέρα σας! Ευτυχώς που έχουμε κι εσάς με τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω επισκευτεί την ιστοσελίδα σας πολλές φορές και πραγματικά έχω μάθει αρκετά πράγματα. Παρ όλα αυτά όλο και κάτι βγάζει κάποιο φυτό και φτου και από την αρχή πάλι τρέχω εδώ για να μάθω τι συμβαίνει.. Το Μαστιχάκι μου έχει κάτι μικρές άσπρες κουκίδες στο κάτω και στο επάνω μέρος του φυλλώματος και μερικά φύλλα κιτρινισαν λίγο. Τι μπορώ να κάνω;

  • Καλησπέρα Έφη και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Οι άσπρες κουκίδες στο κάτω μέρος και στο πάνω μέρος του φυλλώματος καθώς και τα κιτρινίσματα μπορεί να είναι λόγω παγωνιάς. Κλάδεψε τα αυτή την περίοδο για να αναβλαστήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *