Σκουλαρίκι, ένα φυτό με εντυπωσιακά πολύχρωμα λουλούδια

Σκουλαρίκι, ένα φυτό με εντυπωσιακά πολύχρωμα λουλούδια

Η σκουλαρικιά, γνωστή και με την ονομασία φούξια, είναι ένα πανέμορφο καλλωπιστικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια που μοιάζουν με κρεμαστά σκουλαρίκια.

Για όσους αναζητούν ένα πραγματικά ξεχωριστό φυτό για το μπαλκόνι και τη βεράντα με πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, το σκουλαρίκι είναι η κατάλληλη επιλογή για να φυτέψουμε σε γλάστρα.

Με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική, το σκουλαρίκι είναι ένας υπέροχος πολυετής φυλλοβόλος θάμνος που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις από τις αυλές των γιαγιάδων μας.

Χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση και ύψος που κυμαίνεται από μισό ως και 2 μέτρα, ανάλογα την ποικιλία.

Τα λουλούδια της σκουλαρικιάς εμφανίζουν μοναδικούς χρωματικούς συνδυασμούς φούξια ή κόκκινου στο εξωτερικό μέρος του άνθους (σέπαλα) με λευκό, μωβ ή ρόδινο στο εσωτερικό μέρος του άνθους, στα πέταλα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το σκουλαρίκι είναι σχετικά ευαίσθητο φυτό που χρειάζεται προφύλαξη για να ευδοκιμήσει, γι’ αυτό δεν το συναντάμε συχνά σε κήπο, αλλά κυρίως σε γλάστρα.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται το σκουλαρίκι για να αναπτυχθεί και να χαρούμε τα υπέροχα λουλούδια της.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται το σκουλαρίκι και μας χαρίζει τα λουλούδια του;

Το σκουλαρίκι είναι αρκετά απαιτητικό φυτό και φυτεύεται σε αρκετά γόνιμο έδαφος που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το περιττό νερό.

Για τη φύτευση της σκουλαρικιάς σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας φυτόχωμα εμπλουτισμένο με λίπασμα για να εξασφαλίσουμε στο φυτό μας καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση της σκουλαρικιάς είναι στις αρχές της άνοιξης, ωστόσο μπορούμε να τη φυτέψουμε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, φροντίζοντας η μεταφύτευση του φυτού να γίνει κατά το σούρουπο.

Eπιλέγουμε ημισκερές θέσεις για να τοποθετήσουμε το σκουλαρίκι, καθώς ο δυνατός καλοκαιρινός ήλιος εξασθενεί το φυτό, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη ανθοφορία.

Καθώς το σκουλαρίκι είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες, επιλέγουμε προφυλαγμένα σημεία και βεράντα ή μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.

2. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα και λίπασμα το σκουλαρίκι;

Το σκουλαρίκι θέλει συχνό πότισμα και αρκετή εδαφική υγρασία για να αναπτύξει υγιές καταπράσινο φύλλωμα και πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία. Ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα τα φυτά σκουλαρικιάς την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2 μέρες τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Κατά το πότισμα χρειάζεται προσοχή, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των λουλουδιών και μειωμένη ανθοφορία.

Σχετικά με τη λίπανση, το σκουλαρίκι χρειάζεται προσθήκη θρεπτικών στοιχείων για όλη την περίοδο της ανθοφορίας του. Προσθέτουμε λοιπόν πλήρες κοκκώδες λίπασμα μία φορά τον μήνα ή υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 εβδομάδες από την αρχή της άνοιξης ώς τα τέλη του φθινοπώρου.

3. Πότε και με ποιο τρόπο γίνεται το κλάδεμα της σκουλαρικιάς;

Το σκουλαρίκι χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να ανανεωθεί και να μας χαρίσει πολλά και υπέροχα λουλούδια. Το κλάδεμα της σκουλαρικιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα λούλούδια της εμφανίζονται κάθε άνοιξη στην καινούρια βλάστηση του φυτού. Κατάλληλη εποχή για να κλάδέψουμε το σκουλαρίκι είναι στις αρχές της άνοιξης, μόλις περάσει η παγωνιά του χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι απαραίτητο να κάνουμε σχετικά αυστηρό κλάδεμα και να κόβουμε τους βλαστούς σε απόσταση περίπου 10-15 εκατοστών από το έδαφος. Με αυτό τον τρόπο, αναπτύσσονται αρκετοί καινούριοι βλαστοί σκουλαρικιάς που θα μας δώσουν πλούσια ανθοφορία.

4. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το σκουλαρίκι;

Η σκουλαρικιά μπορεί να προσβληθεί από αρκετά έντομα, όπως το έντομο του αλευρώδη, του θρίπα, της ευδεμίδας καθώς και από τον τετράνυχο. Για να τα αντιμετωπίσουμε, ψεκάζουμε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού και βάκιλου Θουριγγίας που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε συνθήκες κακού αερισμού που επικρατεί υψηλή υγρασία, μπορεί να αναπτυχθεί η μυκητολογική ασθένεια της σκωρίασης με πορτοκαλί-κόκκινα στίγματα πάνω στο φύλλωμα της σκουλαρικιάς ή να εμφανιστεί γκρίζα μούχλα που οφείλεται στην μυκητολογική ασθένεια του βοτρύτη. Για να προστατεύσουμε τις σκουλαρικιές μας από τις συγκεκριμένες ασθένειες ψεκάζουμε προληπτικά με βιολογικό σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε αυτοσχέδιο σκεύασμα με σπιτικά υλικά διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά του γλυκού παραφινέλαιο σε 2 λίτρα νερό και κάνουμε πολύ καλή διαβροχή στο φύλλωμα του φυτού κάθε 2 εβδομάδες.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

5. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού της σκουλαρικιάς;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά σκουλαρικιάς αρκετά εύκολα και οικονομικά για να τα φυτέψουμε στις γλάστρες μας ή να τα χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα.

Αν φυτέψουμε σπόρο σκουλαρικιού στις αρχές της άνοιξης, το φυτό μας θα καθυστερήσει αρκετά να αναπτυχθεί και να μπει σε ανθοφορία.

Προτιμούμε λοιπόν να πολλαπλασιάσουμε το σκουλαρίκι με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.

Κατάλληλη εποχή για να πολλαπλασιάσουμε το σκουλαρίκι είναι στις αρχές της άνοιξης πριν ξεκινήσει η εμφάνιση λουλουδιών, μπορούμε ωστόσο να δημιουργήσουμε νέα φυτά μέχρι και τις αρχές φθινοπώρου, επιλέγοντας βλαστούς που δεν εμφανίζουν ανθοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών και τα φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου που έχουμε γεμίσει με τύρφη και άμμο σε αναλογία 2:1.

Είναι σημαντικό να προσθέτουμε ορμόνη ριζοβολίας στην τομή της βάσης του μοσχεύματος για να εξασφαλισουμε μεγαλύτερη επιτυχία.

Διατηρούμε τα γλαστράκια σε δροσερό περιβάλλον και ποτίζουμε σταθερά τα μοσχεύματα σκουλαρικιάς κάθε 2 μέρες. Μετά από 5-6 εβδομάδες, τα νέα φυτά θα έχουν ριζώσει και μπορεί να γίνει η μεταφύτευση τους σε μεγαλύτερη γλάστρα.

6. Κι ένα μυστικό για το φυτό σκουλαρίκι

Οι ψηλές ποικιλίες σκουλαρικιού με κατάλληλο κλάδεμα των χαμηλών πλευρικών βλαστών και σχηματισμό κεντρικού κορμού μπορούν να διαμορφωθούν σε υπέροχα μικρά δεντράκια σε σχήμα μπαλίτσα, χαρίζοντας μια ξεχωριστή πινελιά στη διακόσμηση της αυλής ή του μπαλκονιού μας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (16)

 1. Dafni Georgiou
  16/04/2024

  Το σκουλαρίκι μας έχει βγάλει κάποιους καρπούς Μ τρώγονται;

 2. Ιωάννα
  26/04/2023

  Αγόρασα μία σκουλαρικιά από φυτώριο είχε πάρα πολλά μπουμπούκια ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν φύλλα και μπουμπούκια. την ποτίζω κάθε φορά που το χώμα είναι στεγνό και δεν την βλέπει ο ήλιος. τι μπορεί να φταίει;

 3. Μαγδαλινή
  21/06/2021

  Φίλοι του κήπου για σας,
  Έχω πάρει για πρώτη φορά σκουλαρικιά. Τρία μικρά φυτά με αρκετούς ανθούς τα μεταφύτευσα όλα μαζί σε μια μεγάλη γλάστρα. Έχω την εντύπωση ότι η μεταφύτευση πέτυχε. Φοβάμαι μόνο ότι τα φυτά έχουν πολλά άνθοι που τα δυσκολεύουν στην ανάπτυξη. Πως μπορώ να αφαιρέσω κάποιους ανθούς για να το δυναμώσω; Θα βοηθούσε μια κορφολόγιση; Επίσης δεν γνωρίζω πως να αφαιρέσω τα λουλούδια που αρχίζουν να ξεραίνονται.
  Ευχαριστώ προκαταβολικά

  • Καλησπέρα Μαγδαληνή. Ναι, μπορείς να κορφολογήσεις τα φυτά και να κόψεις τα άνθη με ψαλίδι από τη βάση τους για να τονώσεις τα φυτά της σκουλαρικιάς.

 4. Λαζος
  15/06/2021

  Καλησπερα σας. Θα ηθελα να ρωτησω για ποιο λογο τα φυλλα του σκουλαρικιου ξεραινονται στις ακρες και σιγα-σιγα τυλιγονται προς τα μεσα χωρις να υπαρχει εμφανης προσβολη απο καποιο παραγοντα. Ευχαριστω προκαταβολικα.

  • Καλησπέρα Λάζο. Η ξήρανση στις άκρες του σκουλαρικιού μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή υπερβολική λίπανση με λίπασμα αζώτου.

 5. Λάζος
  17/04/2021

  Καλημέρα.
  Θέλω να ρωτήσω σχετικά με τη φούξια που έχω ότι παρόλο που αυτή την στιγμή έχει ανοιχτά γύρω στα 13 άνθη, τα υπόλοιπα μπουμπούκια δεν μπορούν να μεγαλώσουν και μαραίνονται. Να σημειώσω ότι βρίσκεται σε μέρος που ο ήλιος την βλέπει μόνο το πρωί και για μικρό χρονικό διάστημα.
  Ευχαριστώ προκαταβολικά.

 6. Κλέιντι
  08/04/2021

  Καλησπέρα κύριε Κώστα !!!
  Όσα χρόνια έχω πάρει σκουλαρικιες πάντα ξερενονται δεν υπάρχουν βίντεο στο ελλινικο YouTube το οποίο να μιλάει αναλυτικά για αφτο το υπέροχο φυτό πως μπορο να το κρατήσω ζωντανό, μπορείτε να κάνετε βίντεο για αυτό το υπέροχο φυτό στο YouTube παρακαλώ .

  • Καλησπέρα Κλέιντι. Ακολούθησε τις συμβουλές μας για το σκουλαρίκι όπως αναφέρουμε αναλυτικά στο άρθρο μας. Σε ευχαριστούμε για την πρόταση για βίντεο στο youtube.

 7. Σπυρος
  02/10/2020

  Καλησπέρα όσες σκουλαρίκια και αν έχω πάρει αφού τις μεταταφυτεψω ,τις βάλω σε σκιά μετά από τρεις μήνες χαλάνε, περίπου τον Ιούλιο με τις ζεστές, τα κλωνάρια ξεραίνονται ένα ενα,τι φταίει, μήπως το κλιμα;Ευχαριστώ

  • Καλημέρα Σπύρο. Επέλεξε ημισκιερές θέσεις για την μεταφύτευση του σκουλαρικιού μέσα στην άνοιξη και απέφυγε το υπερβολικό πότισμα. Επανέλαβε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα στη γλάστρα του σκουλαρικιού. Μετά την μεταφύτευση, μπορείς να βάζεις υγρό λίπασμα φυκιών για καλύτερη ριζοβολία.

 8. Αποστολία
  16/05/2020

  Καλησπέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω για την σκουλαρικια που έχω πάρει εδώ και 5 μέρες. Την έβαλα σε άλλη γλάστρα και μου έχει μαραθεί. Μπορώ να κάνω κάτι; Τι έκανα λάθος; Ευχαριστώ πολύ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *