εικόνα

Κοράλι, ένα φυτό «απ’τα παλιά»

Κοράλι, ένα φυτό από τα παλιά

Κοράλι, ένα φυτό «απ’τα παλιά»

Το κοράλι είναι δημοφιλές φυτό με καταγωγή από το Μεξικό που μας φέρνει μια νοσταλγία. Θα το συναντήσουμε στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων μας, σε βεράντες, αυλές, μπαλκόνια αλλά και σε εσωτερικούς χώρους. Ημιαειθαλές, ποώδες, φυτό χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και φέρει πράσινα φύλλα που δεν διατηρούνται το χειμώνα. Ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο με χαρακτηριστικά κόκκινα ή λευκά κρεμάμενα σωληνοειδή άνθη. Θεωρείται ιδανικό φυτό για κήπους και πάρκα καθώς προσελκύει τις πεταλούδες.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το κοράλι;
 
Ευδοκιμεί σε πλούσια και στραγγερά εδάφη και απαιτεί ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Σε πολύ ζεστές περιοχές, καλό είναι να προστατεύεται από τον δυνατό ήλιο, ενώ απαιτεί προστασία και από τους δυνατούς παγετούς. Φυτεύεται συνήθως σε γλάστρα, σε κρεμαστά καλάθια, αλλά μπορεί να φυτευτεί και στον κήπο σε ζεστές περιοχές με καλά αποτελέσματα.

 

Τι φροντίδα χρειάζεται το κοράλι;
 
Το κοράλι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα περιποίησης. Θέλει τακτικό πότισμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του. Επίσης, θα απαιτηθεί προσθήκη πλήρους λιπάσματος, κάθε δυο μήνες, για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Το κοράλι κλαδεύεται ελαφρά στο τέλος του χειμώνα, όπου απομακρύνουμε ξερούς βλαστούς. Πολλαπλασιάζεται τόσο με μοσχεύματα όσο και με διαχωρισμό της ρίζας.

 

Κι ένα μυστικό για το κοράλι
 
Το κοράλι, στο εξωτερικό, αναφέρεται και ως φυτό «πυροτέχνημα» λόγω της συστάδας των κόκκινων σωληνοειδών λουλουδιών στις άκερες των βλαστών, που θυμίζουν πυροτεχνήματα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.