Κοράλι, ένα φυτό “από τα παλιά”

Κοράλι, ένα φυτό από τα παλιά

Το κοράλι είναι ημιαειθαλές, ποώδες φυτό με καταγωγή από το Μεξικό, ιδανικό για κήπους και πάρκα καθώς προσελκύει πεταλούδες. Χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, φέρει πράσινα φύλλα που δεν διατηρούνται το χειμώνα και ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο με χαρακτηριστικά κόκκινα ή λευκά κρεμάμενα σωληνοειδή άνθη.

Το κοράλι είναι ένα φυτό που σε πολλούς φέρνει μια νοσταλγία, καθώς το έχουμε συναντήσει σε βεράντες, αυλές, μπαλκόνια των παππούδων και των γιαγιάδων μας.

1. Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες φύτευσης για το κοράλι;

Το κοράλι ευδοκιμεί σε πλούσια και στραγγερά εδάφη και απαιτεί ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Σε πολύ ζεστές περιοχές, το κοράλι καλό είναι να προστατεύεται από τον δυνατό ήλιο, ενώ απαιτεί προστασία και από τους δυνατούς παγετούς.

Το κοράλι φυτεύεται συνήθως σε γλάστρα, σε κρεμαστά καλάθια, αλλά μπορεί να φυτευτεί και στον κήπο σε ζεστές περιοχές με καλά αποτελέσματα. Για τη μεταφύτευση του κοραλιού σε μεγαλύτερη γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Διαφήμιση

2. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται το κοράλι;

Το κοράλι θέλει τακτικό πότισμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάθε 2-3 μέρες για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του. Σχετικά με τη λίπανση του κοραλιού, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, και θα απαιτηθεί προσθήκη πλήρους λιπάσματος, κάθε 2 μήνες, για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το κοράλι;

Το κοράλι χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα στο τέλος του χειμώνα, όπου απομακρύνουμε ξερούς βλαστούς. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται τόσο με μοσχεύματα όσο και με διαχωρισμό της ρίζας.

4. Κι ένα μυστικό για το κοράλι

Το κοράλι, στο εξωτερικό, αναφέρεται και ως φυτό «πυροτέχνημα» λόγω της συστάδας των κόκκινων σωληνοειδών λουλουδιών στις άκρες των βλαστών, που θυμίζουν πυροτεχνήματα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Χαράλαμπος
    07/05/2021

    Καλησπέρα Κ. Λιονουδάκη. ¨Εχω ένα κοράλι στο μπαλκόνι,το έχω μεταφυτέψει στην αρχή της άνοιξης και γενικά έχει πολλή καλή ανάπτυξη. Τελευταία παρατηρώ κάποιοι από τους βλαστούς μαζί με τα μπουμπούκια ξεραίνονται. Είναι σε μεσημβρινό μπαλκόνι. Φταίει η ηλιοφάνεια ή κατι άλλο νομίζετε; Ευχαριστώ πολύ.

    • Καλημέρα Χαράλαμπε. Αφαίρεσε τους ξερούς βλαστούς από το κοράλι και ψέκασε με διάλυμα χαλκού. Δοκίμασε μία πιο ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *