Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του βασιλικού

κλαδεμα βασιλικου

Χρειάζεται κλάδεμα ο βασιλικός; Πώς κλαδεύουμε τον βασιλικό σε γλάστρα;

Οι ποικιλίες βασιλικού χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Από τη μία υπάρχουν οι κλασικές ετήσιες ποικιλίες που ζουν μέχρι το φθινόπωρο και από την άλλη οι πολυετείς βασιλικοί που διατηρούνται τον χειμώνα.

Σε κάθε ελληνικό σπίτι, θα συναντήσουμε ένα βασιλικό σε γλάστρα ή σε παρτέρι, καθώς αποτελεί το πιο αγαπημένο και δημοφιλές αρωματικό φυτό στις μεσογειακές χώρες.

Για να διατηρήσουμε τον βασιλικό υγιή και ζωηρό, χρειάζεται την κατάλληλη φροντίδα, όπως να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα, να βάζουμε τακτικά λίπασμα και να τον προστατεύουμε από ασθένειες.

Στη βασική φροντίδα του βασιλικού περιλαμβάνεται και το κλάδεμα, αν και αρκετοί θεωρούν ότι ο βασιλικός δεν χρειάζεται να τον κλαδέψουμε.

Σε κάθε ποικιλία, ανάλογα τις ανάγκες κάθε φυτού ξεχωριστά, το κλάδεμα του βασιλικού τονώνει την ανάπτυξη του και βοηθάει να διατηρήσουμε ένα όμορφο σχήμα.

Ας δούμε λοιπόν πώς κλαδεύουμε τον βασιλικό σε γλάστρα και στον κήπο, καθώς επίσης ποια είναι κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα. Συμβουλές για να απολαμβάνουμε βασιλικούς γεμάτους ζωντάνια με πλούσιο άρωμα.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα του βασιλικού;

Ο βασιλικός μπορεί να κλαδευτεί σχεδόν όλη την περίοδο του χρόνου, δηλαδή από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Το κλάδεμα του βασιλικού δεν γίνεται τον χειμώνα.

Οι ετήσιες ποικιλίες βασιλικού κλαδεύονται ελαφρά, συνήθως τους μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Για τις πολυετείς ποικιλίες βασιλικού που διατηρούνται τον χειμώνα είναι πολύ σημαντικό το κλάδεμα που γίνεται στις αρχές της άνοιξης για το καθάρισμα και την ανανέωση του φυτού.

κλαδεμα βασιλικου
Κλαδεύουμε τον πολυετή βασιλικό στις αρχές της άνοιξης

2. Τι εργαλεία χρησιμοποιούμε για το κλάδεμα του βασιλικού;

Για το κλάδεμα του βασιλικού χρειαζόμαστε ένα κλαδευτήρι, κατάλληλο για αρωματικά φυτά, σχετικά ελαφρύ για να κόψουμε νεαρούς βλαστούς, χλωρά κλαδιά και να αφαιρέσουμε τα άνθη.

Ιδανικό εργαλείο για το κλάδεμα σε ετήσιες ποικιλίες βασιλικού είναι κι ένα ειδικό ψαλίδι κηπουρικής. Τα συγκεκριμένα ψαλίδια είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και πρακτικά, καθώς διαθέτουν εργονομικό σχεδιασμό για το κόψιμο μαλακών βλαστών.

3. Πώς κλαδεύουμε τις ετήσιες ποικιλίες βασιλικού;

Οι ετήσιες ποικιλίες, όπως ο σγουρός και ο πλατύφυλλος βασιλικός που συνήθως έχουμε σε γλάστρα, ζουν μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, καθώς δεν αντέχουν στην παγωνιά του χειμώνα.

Για να διατηρήσουμε περισσότερο καιρό τις συγκεκριμένες ποικιλίες κάνουμε ελαφρύ κλάδεμα, από τις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, το οποίο περιλαμβάνει: α) κορφολόγημα βλαστών, β) αφαίρεση μαύρων φύλλων και ξερών βλαστών, καθώς επίσης γ) απομάκρυνση των ανθέων του βασιλικού.

α) Κορφολόγημα των βλαστών του βασιλικού: Για να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του φυτού, κόβουμε τακτικά λίγα φύλλα από τις κορφές του φυτού τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας. Με αυτό τον τρόπο, τονώνουμε και την ανάπτυξη του βασιλικού και τον βοηθάμε να δώσει νέα βλάστηση.

β) Αφαιρούμε ταλαιπωρημένα φύλλα και βλαστούς: Για να προστατέψουμε τους βασιλικούς από ασθένειες και να διαμορφώσουμε μία όμορφη εικόνα του φυτού, κόβουμε τα μαυρισμένα και άρρωστα φύλλα, καθώς επίσης τους ξεραμένους βλαστούς. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνουμε καλύτερο αερισμό του φυτού για να διατηρήσουμε τον βασιλικό μας υγιή.

γ) Κόβουμε τα άνθη: Μία ιδιαίτερα σημαντική φροντίδα είναι να αφαιρούμε τα άνθη του βασιλικού μόλις σχηματισθούν το καλοκαίρι, για να αποφύγουμε την εξασθένησή του και να τον διατηρήσουμε ζωηρό μέχρι την περίοδο του φθινοπώρου.

4. Πώς γίνεται το κλάδεμα στις πολυετείς ποικιλίες βασιλικού;

Οι πολυετείς ποικιλίες βασιλικού, όπως ο δεντροβασιλικός και ο αγιορείτικος βασιλικός, ζουν συνήθως 3-4 χρόνια, καθώς είναι ανθεκτικοί και διατηρούνται την περίοδο του χειμώνα.

Λόγω της μεγάλης ανάπτυξης και της πυκνής βλάστησης, οι πολυετείς βασιλικοί έχουν στήριξη με πλαστικούς πασσάλους, καλάμια μπαμπού, ειδικά σύρμα δεσίματος και κλαδεύονται με διαφορετικό τρόπο.

  • Το κλάδεμα στις πολυετείς ποικιλίες βασιλικού ξεκινά στις αρχές της άνοιξης, μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και είναι αρκετά πιο έντονο για να φρεσκάρουμε και να ανανεώσουμε τα φυτά.
  • Κλαδεύουμε σχετικά χαμηλά τους πολυετείς βασιλικούς για να περιορίσουμε το ύψος τους, μειώνοντας κατά 1/3 ή 1/4 το μήκος των βλαστών διατηρώντας τη συμπαγή μορφή των φυτών.
  • Παράλληλα αφαιρούμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς από το εσωτερικό του φυλλώματος για φύγουν τα ξερά μέρη και να βελτιώσουμε τον αερισμό του φυτού.
  • Και στις πολυετείς ποικιλίες, κορφολογούμε τους βλαστούς για να τονώσουμε την ανάπτυξη του φυτού και αφαιρούμε τα άνθη του βασιλικού την περίοδο του καλοκαιριού για να ενισχύσουμε τη ζωηρότητα της βλάστησης του την περίοδο του φθινοπώρου.
10 μυστικά για φροντίδα βασιλικού (+video)
12 μυστικά για φροντίδα βασιλικού (+video)

5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα του βασιλικού

Μετά το κλάδεμα του βασιλικού, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλα και τους βλαστούς με βιολογικό σκεύασμα χαλκού για απολύμανση από ασθένειες και μαυρίσματα στα φύλλα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Ελευθ
    25/08/2024

    Καλησπέρα πήρα τον Ιούνιο ένα βασιλικό σε σχήμα μπάλας. Ενώ έχει μεγαλώσει παρατήρησα ότι από μέσα έχουν αρχίσει να πέφτουν τα φύλλα του και να παίρνουν κλίση τα κλαδιά προς τα κάτω. Σκεφτομουν εαν θελει κλαδεμα ή το ποτίσω παραπάνω

    • Εξασφάλισε μία ημισκιερή θέση για τον βασιλικό και πότιζε μόλις στεγνώνει το χώμα. Ένα ελαφρύ κλάδεμα θα τονώσει την ανάπτυξη του.

  2. Βασιλης
    21/02/2023

    Παρακαλω, κανουμε κλαδεμα βασιλικου το χειμωνα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *