εικόνα

Αντιμετώπιση της βαμβακάδας στην ελιά

Αντιμετωπίστε την βαμβακάδα της ελιάς

Αντιμετώπιση της βαμβακάδας στην ελιά

Η βαμβακάδα, γνωστή και ως βαμβακίαση ή ψύλλα της ελιάς, είναι ένα έντομο που προσβάλλει τις ελιές, τόσο τις επιτραπέζιες ποικιλίες όσο και τις ελαιοποιήσιμες. Η βαμβακάδα της ελιάς είναι πολύ διαδεδομένη στις χώρες της Μεσογείου, ειδικά στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Συνήθως, πραγματοποιεί μία γενιά την άνοιξη, κατά την περίοδο της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων, όπου μπορούμε να διακρίνουμε προσβολές από βαμβακάδα σε πολλούς ελαιώνες.

 

Τι ζημιά κάνει η βαμβακάδα στην ελιά;

 

Η βαμβακάδα της ελιάς προσβάλλει τη νεαρή βλάστηση σχηματίζοντας χαρακτηριστικά λευκά βαμβακώδη εκκρίματα που καλύπτουν τις ανθοταξίες και τα φύλλα. Στους περισσότερους ελαιώνες οι προσβολές από τη βαμβακάδα είναι περιοδικές και σποραδικές. Αν και το χαρακτηριστικό λευκό έκκριμα που προσβάλει τη νεαρή βλάστηση εμποδίζει τη γονιμοποίηση και την ανάπτυξη της καρποφορίας, συνήθως, δεν ζημιώνεται ιδιαίτερα η παραγωγή. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο του καλοκαιριού περιορίζουν την ανάπτυξη της βαμβακάδας.

 


Πώς καταπολεμάται οικολογικά η βαμβακάδα της ελιάς;

 

Όταν υπάρχουν σημαντικές προσβολές από βαμβακάδα, συστήνουμε να γίνεται ψεκασμός των δέντρων της ελιάς με θερινό πολτό. Ο θερινός πολτός έχει σαν βάση το παραφινέλαιο και συγκαταλέγεται στα οικολογικά σκευάσματα φυτοπροστασίας για την ελιά. Καλό είναι ο ψεκασμός με θερινό πολτό να γίνεται σε ποτισμένα ελαιόδεντρα κατά το σούρουπο, πάντα με θερμοκροκρασίες μικρότερες από τους 28°C. Συνήθως, ο ψεκασμός με θερινό πολτό για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας συνδιάζεται με την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη της ελιάς, όπου χρησιμοποιούμε οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας.

 

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας της ελιάς

 

Η καταπολέμηση της βαμβακάδας της ελιάς, καλό είναι να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις όπου η ανθοφορία είναι μικρή και υπάρχει προσβολή ταξιανθιών πάνω από το 30% της συνολικής ανθοφορίας. Διαφορετικά, η ζημιά δεν είναι τόσο σημαντική από οικονομικής άποψης, ώστε να απαιτείται η εφαρμογή ψεκασμών για την καταπολέμηση της.

 

Περισσότερα άρθρα για την ελιά

 

Δες περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την ελιά, στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Συμβουλές για την καλλιέργεια της ελιάς
Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Αντιμετώπιση της βαμβακάδας της ελιάς
Πώς γίνεται η λίπανση της ελιάς
Βόριο στη λίπανση της ελιάς
Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς
Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Πώς γίνεται κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Συμβουλές για φύτεμα ελιάς
Συμβουλές για το πότισμα της ελιάς
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΟΝΔΡΟΥΔΑΚΗΣ 29 Απριλίου 2018

H ασθένεια της βαμβακαδας εχει προχωρησει σε αρκετ:α μεγάλο βαθμό .Ερώτημα : Υπέρχει κινδυνος να καθηστερήσω την
επέμβαση (ράντισμα0 για 10 – 15 μέρες:

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Μαΐου 2018

  Γεια σου Λάμπρο. Σίγουρα η καθυστέρηση θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας της βαμβακάδας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σπηλιος Αναγνωστόπουλος 22 Απριλίου 2018

Την αναλογία με το νερό την ξέρετε ή θα μου την πουν στο κατάστημα. Χρειάζεται και συγκολιτικό υγρό; Και κάτι τελευταίο , μπορώ να το συνδιάσω με τον βάκιλο Θουριγγίας; Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Απριλίου 2018

  H αναλογία θερινού πολτού είναι 10ml/λίτρο νερό. Προσκολλητικό υγρό δεν είναι απαραίτητο. Ο θερινός πολτός μπορεί να συνδυαστεί με βάκιλο Θουριγγίας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ηλίας 21 Μαρτίου 2018

Καλησπέρα σας!
Δηλαδή απλά ζητάω πσραφιλελαιο σε ένα μίνι μάρκετ. Θα πρέπει να το αραιωσω με νερό ή έτσι όπως είναι;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Ηλία! Ο θερινός πολτός, ως εγκεκριμένο οικολογικό σκεύασμα, πωλείται σε γεωπονικά καταστήματα για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων όπως η βαμβακάδα της ελιάς. Ο θερινός πολτός έχει σαν βάση το παραφινέλαιο αλλά έχει μια συγκεκριμένη σύνθεση για να είναι συμβατός με τα φυτά και την φυσιολογία τους. Δεν είναι το ίδιο με το απλό παραφινέλαιο που πωλείται σε μίνι μαρκετ ή σουπερ-μάρκετ που δεν προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση στα φυτά σας.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.