εικόνα

Αντιμετώπιση της βαμβακάδας στην ελιά

Αντιμετωπίστε την βαμβακάδα της ελιάς

Αντιμετώπιση της βαμβακάδας στην ελιά

Η βαμβακάδα (γνωστή και ως βαμβακίαση ή ψύλλα της ελιάς) είναι ένα έντομο που προσβάλλει τις ελιές και είναι πολύ διαδεδομένο στις χώρες της Μεσογείου, ειδικά στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Την άνοιξη, την περίοδο ανθοφορίας των ελαιόδεντρων, μπορούμε να διακρίνουμε προσβολές από βαμβακάδα σε πολλούς ελαιώνες.

 

Τι ζημιά κάνει η βαμβακάδα της ελιάς;
 
Η βαμβακάδα της ελιάς προσβάλλει τη νεαρή βλάστηση σχηματίζοντας χαρακτηριστικά λευκά βαμβακώδη εκκρίματα που καλύπτουν τις ανθοταξίες και τα φύλλα. Στους περισσότερους ελαιώνες οι προσβολές από τη βαμβακάδα είναι περιοδικές και σποραδικές. Αν και το χαρακτηριστικό λευκό έκκριμα που προσβάλει τη νεαρή βλάστηση εμποδίζει τη γονιμοποίηση και την ανάπτυξη της καρποφορίας, συνήθως, δεν ζημιώνεται ιδιαίτερα η παραγωγή. Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο του καλοκαιριού περιορίζουν την ανάπτυξη της βαμβακάδας.

 

Πώς καταπολεμάται οικολογικά η βαμβακάδα της ελιάς;
 
Όταν υπάρχουν σημαντικές προσβολές από βαμβακάδα, συστήνουμε να γίνεται ψεκασμός στα ελαιόδεντρα με θερινό πολτό. Ο θερινός πολτός έχει σαν βάση το παραφινέλαιο και συγκαταλέγεται στα οικολογικά σκευάσματα φυτοπροστασίας για την ελιά. Καλό είναι ο ψεκασμός με θερινό πολτό να γίνεται σε ποτισμένα ελαιόδεντρα κατά το σούρουπο, πάντα με θερμοκροκρασίες κάτω από 28°C. Συνήθως, ο ψεκασμός με θερινό πολτό για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας συνδιάζεται με την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη της ελιάς όπου χρησιμοποιούμε οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας.

 

Κι ένα μυστικό για την βαμβακάδα της ελιάς
 
Η καταπολέμηση της βαμβακάδας της ελιάς, καλό είναι να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις όπου η ανθοφορία είναι μικρή και υπάρχει προσβολή ταξιανθιών πάνω από το 30% της συνολικής ανθοφορίας.

 

Δες πληροφορίες για την αντιμετώπιση περισσότερων προσβολών της ελιάς, όπως η καρκίνωση της ελιάς, οι λειχήνες καθώς και ο δάκος της ελιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΟΝΔΡΟΥΔΑΚΗΣ Απρίλιος 29, 2018

H ασθένεια της βαμβακαδας εχει προχωρησει σε αρκετ:α μεγάλο βαθμό .Ερώτημα : Υπέρχει κινδυνος να καθηστερήσω την
επέμβαση (ράντισμα0 για 10 – 15 μέρες:

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 6, 2018

  Γεια σου Λάμπρο. Σίγουρα η καθυστέρηση θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας της βαμβακάδας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σπηλιος Αναγνωστόπουλος Απρίλιος 22, 2018

Την αναλογία με το νερό την ξέρετε ή θα μου την πουν στο κατάστημα. Χρειάζεται και συγκολιτικό υγρό; Και κάτι τελευταίο , μπορώ να το συνδιάσω με τον βάκιλο Θουριγγίας; Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 29, 2018

  H αναλογία θερινού πολτού είναι 10ml/λίτρο νερό. Προσκολλητικό υγρό δεν είναι απαραίτητο. Ο θερινός πολτός μπορεί να συνδυαστεί με βάκιλο Θουριγγίας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ηλίας Μάρτιος 21, 2018

Καλησπέρα σας!
Δηλαδή απλά ζητάω πσραφιλελαιο σε ένα μίνι μάρκετ. Θα πρέπει να το αραιωσω με νερό ή έτσι όπως είναι;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 24, 2018

  Γεια σου Ηλία! Ο θερινός πολτός, ως εγκεκριμένο οικολογικό σκεύασμα, πωλείται σε γεωπονικά καταστήματα για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων όπως η βαμβακάδα της ελιάς. Ο θερινός πολτός έχει σαν βάση το παραφινέλαιο αλλά έχει μια συγκεκριμένη σύνθεση για να είναι συμβατός με τα φυτά και την φυσιολογία τους. Δεν είναι το ίδιο με το απλό παραφινέλαιο που πωλείται σε μίνι μαρκετ ή σουπερ-μάρκετ που δεν προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση στα φυτά σας.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.