Αντιμετώπιση της βαμβακάδας στην ελιά

Την περίοδο της άνοιξης, στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης της ελιάς, οι ελιές μπορεί να εμφανίσουν άσπρες ίνες που μοιάζουν με βαμβάκι και προκαλούνται από το έντομο της ψύλλας της ελιάς. Η βαμβακάδα, γνωστή και ως βαμβακίαση, είναι ένα χαρακτηριστικό έντομο που προσβάλλει τις ελιές, τόσο τις επιτραπέζιες όσο και τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, και είναι πολύ διαδεδομένη στις χώρες της Μεσογείου και στη χώρα μας, όπου κάθε χρόνο ανησυχεί τους ελαιοκαλλιεργητές. Η βαμβακάδα της ελιάς εμφανίζεται συνήθως κατά την περίοδο της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων, πάνω στα άνθη, με μικρότερες ή μεγαλύτερες προσβολές που σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικό άσπρο νηματώδες περίβλημα. Ας δούμε αναλυτικά τι ζημιές προκαλεί το έντομο της βαμβακάδας στην ανάπτυξη και την καρποφορία της ελιάς και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με βιολογικό τρόπο.

Διαφήμιση

Τι ζημιές κάνει η βαμβακάδα στην καλλιέργεια της ελιάς;

Η βαμβακάδα της ελιάς προσβάλλει τη νεαρή βλάστηση σχηματίζοντας χαρακτηριστικά λευκά βαμβακώδη εκκρίματα που καλύπτουν τις ανθοταξίες και τα φύλλα των ελαιόδεντρων. Το χαρακτηριστικό άσπρο έκκριμα της βαμβακάδας που προσβάλει τη νεαρή βλάστηση εμποδίζει τη γονιμοποίηση και την ανάπτυξη της καρποφορίας της ελιάς, συχνά ωστόσο δεν προκαλεί μεγάλη ζημιά στην παραγωγή. Σε περιπτώσεις έντονης και εκτεταμένης προσβολής, έχουμε πτώση ανθοταξιών της ελιάς που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή. Στους περισσότερους ελαιώνες οι προσβολές από τη βαμβακάδα είναι περιοδικές και σποραδικές και δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα τους καλλιεργητές. Αξίζει να σημειώσουμε πως ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης του εντόμου της βαμβακάδας είναι μεταξύ 20-25°C και σε σχετική υγρασία. Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο του καλοκαιριού περιορίζουν σημαντικά την ανάπτυξη της βαμβακάδας στους ελαιώνες, μειώνοντας τις προσβολές και τα προβλήματα στην καλλιέργεια της ελιάς.

Πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση της βαμβακάδας της ελιάς;

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, για τη βιολογική αντιμετώπιση της βαμβακάδας συστήνουμε να γίνεται ψεκασμός των δέντρων της ελιάς με θερινό πολτό. Ο θερινός πολτός έχει σαν βάση το παραφινέλαιο και συγκαταλέγεται στα οικολογικά σκευάσματα φυτοπροστασίας για την ελιά, είναι προϊόν εγκεκριμένο για χρήση σε βιολογική καλλιέργεια και μπορούμε να το βρούμε σε γεωπονικά καταστήματα. Το ράντιμα με θερινό πολτό, καλό να γίνεται σε ποτισμένα ελαιόδεντρα κατά το σούρουπο, πάντα σε θερμοκροκρασίες μικρότερες από τους 28°C. Για τους καλλιεργητές της ελιάς, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ψεκασμός με θερινό πολτό για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας συνδιάζεται και με την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη της ελιάς, όπου χρησιμοποιούμε οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας.

Θερινός πολτός
Τι είναι ο θερινός πολτός και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας στις ελιές

Η καταπολέμηση της βαμβακάδας της ελιάς, καλό είναι να γίνεται σε χρονιές που η ανθοφορία είναι μικρή και υπάρχει προσβολή ταξιανθιών πάνω από το 30% της συνολικής ανθοφορίας. Διαφορετικά, όταν έχουμε πλούσια ανθοφορία στις ελιές και η προσβολή από βαμβακάδα είναι μικρή, η ζημιά που θα προκύψει δεν είναι τόσο σημαντική από οικονομικής άποψης, ώστε να απαιτείται η εφαρμογή ψεκασμών για την καταπολέμηση της.

Καρπόδεση ελιάς: πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση
Καρπόδεση ελιάς: πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση (+video)
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)

 1. Στέλλα
  06/05/2020

  Έχω την ελιά μου στο μπαλκόνι σε γλάστρα πολλά χρόνια. Φέτος είχε εκτεταμένη ζημιά από βαμβακάδα. Την ψεκασα με πράσινο σαπούνι. Λόγω καραντίνας δεν είχα και άλλη επιλογή. Δεν μειώθηκε ιδιαίτερα. Πλέον έχουν πέσει τα περισσότερα φύλλα της όπως και τα άνθη. Τι επιπτώσεις θα έχει στην ελιά μου σαν δεντράκι; Θα ξαναβγάλει φύλλα; Τι πρέπει να κάνω;

  • Καλησπέρα Στέλλα. Ψέκασε την ελιά σου με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις καλύτερα την βαμβακάδα. Ίσως, θα ήταν καλό να μεταφυτεύσεις την ελιά σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 2. Γιωργος
  15/04/2020

  Έχω ένα χωράφι με ελιές και το πρόβλημα με την βαμβακαδα είναι ακριβώς όπως την φωτογραφία της σελίδας σας. Απο όλο το δένδρο ( για παραδ. 1 δένδρο και όχι σε όλο το χωράφι ) έχει δυο κλαδάκια με βαμβακαδα. Πρέπει να ανησυχώ η όχι?
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα Γιώργο.
   Για μικρές προσβολές της βαβακάδας όπως αυτή που αναφέρεις στο χωράφι σου δεν χρειάζεται άμεσα ψεκασμός για να περιορίσεις το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού.

 3. ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΟΝΔΡΟΥΔΑΚΗΣ
  29/04/2018

  H ασθένεια της βαμβακαδας εχει προχωρησει σε αρκετ:α μεγάλο βαθμό .Ερώτημα : Υπέρχει κινδυνος να καθηστερήσω την
  επέμβαση (ράντισμα0 για 10 – 15 μέρες:

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/05/2018

   Γεια σου Λάμπρο. Σίγουρα η καθυστέρηση θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας της βαμβακάδας.

 4. Σπηλιος Αναγνωστόπουλος
  22/04/2018

  Την αναλογία με το νερό την ξέρετε ή θα μου την πουν στο κατάστημα. Χρειάζεται και συγκολιτικό υγρό; Και κάτι τελευταίο , μπορώ να το συνδιάσω με τον βάκιλο Θουριγγίας; Ευχαριστώ.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   29/04/2018

   H αναλογία θερινού πολτού είναι 10ml/λίτρο νερό. Προσκολλητικό υγρό δεν είναι απαραίτητο. Ο θερινός πολτός μπορεί να συνδυαστεί με βάκιλο Θουριγγίας.

 5. Ηλίας
  21/03/2018

  Καλησπέρα σας!
  Δηλαδή απλά ζητάω πσραφιλελαιο σε ένα μίνι μάρκετ. Θα πρέπει να το αραιωσω με νερό ή έτσι όπως είναι;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   24/03/2018

   Γεια σου Ηλία! Ο θερινός πολτός, ως εγκεκριμένο οικολογικό σκεύασμα, πωλείται σε γεωπονικά καταστήματα για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων όπως η βαμβακάδα της ελιάς. Ο θερινός πολτός έχει σαν βάση το παραφινέλαιο αλλά έχει μια συγκεκριμένη σύνθεση για να είναι συμβατός με τα φυτά και την φυσιολογία τους. Δεν είναι το ίδιο με το απλό παραφινέλαιο που πωλείται σε μίνι μαρκετ ή σουπερ-μάρκετ που δεν προτείνουμε να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση στα φυτά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *