10 αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό, χωρίς χώμα

Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό

Αρωματικά φυτά χωρίς χώμα γίνεται; Κι όμως γίνεται! Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό και πολύ πρακτικό.

Μπορούμε να καλλιέργήσουμε αρωματικά φυτά σε νερό χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, σε γυάλινα βάζα, σε ποτήρια, σε μεταλλικά δοχεία και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο πιο εντυπωσιακός κήπος αρωματικών φυτών μέσα στο σπίτι μας. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Και πώς το κάνουμε; Απλά, κόβουμε βλαστούς περίπου 20-25 εκατοστών από τα αγαπημένα μας αρωματικά φυτά και τα βάζουμε σε δοχεία με νερό.

Το νερό στο βάζο θα πρέπει να έχει ύψος 10 εκατοστά. Απομακρύνουμε τα φύλλα από τη βάση του βλαστού, προκειμένου να μην υπάρχουν φύλλα μέσα στο νερό που θα σαπίσουν.

Είναι τόσο απλό! Τα νέα φυτά θα ριζώσουν σταδιακά και θα αναπτυχθούν κανονικά, θα δώσουν νέα φύλλα, θα ανθίσουν και θα μας δώσουν παραγωγή για αρκετούς μήνες.

Κάποια άρωματικά φυτά με πιο τρυφερούς βλαστούς έχουν γρηγορότερη ανάπτυξη και κάποια άλλα με πιο ξυλώδη βλαστό πιο αργή ανάπτυξη. Δεν μας πειράζει καθόλου!

Διαφήμιση

Τι φροντίδα χρειάζονται τα αρωματικά φυτά στο νερό;

Τα αρωματικά φυτά χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα στο νερό. Αρκεί να τοποθετήσουμε τα βάζα σε μια φωτεινή θέση μέσα στην κουζίνα μας. Κάποια αρωματικά φυτά θέλουν περισσότερο ήλιο και κάποια προτιμούν ημισκιερά σημεία που τα χτυπά λίγες ώρες τη μέρα ο ήλιος.

Ορισμένα χρειάζονται συχνό κορφολόγημα για να αναπτύσσουν νέα βλάστηση και πρέπει να αφαιρούμε τα άνθη τους μόλις σχηματιστούν. Κι αν δούμε ότι οι ρίζες τους έχουν γεμίσει το βάζο ασφυκτικά, τα τοποθετούμε σε μεγαλύτερο βάζο, τσιμπώντας και κόβοντας μέρος του ριζικού συστήματος για να το ανανεώσουμε.

Η αλλαγή του νερού μέσα στο βάζο καλό είναι να γίνεται κάθε 2-3 μέρες για να έχουμε καλύτερη απορρόφηση και να αποφύγουμε σαπίσματα στις ρίζες.

Κι ένα μυστικό για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα: Kάθε 2 βδομάδες μπορούμε να προσθέτουμε λίγο υγρό βιολογικό λιπασμα σε πολύ αραιή δόση για να τα βοηθήσουμε να έχουν καλύτερη ανάπτυξη.

Ας κάνουμε λοιπόν το πείραμα κι ας δοκιμάσουμε! Εφόσον πετύχει, μπορούμε πολύ εύκολα να μαζέψουμε αρωματικά φυτά σε βαζάκια για καλλωπισμό, για να απολαμβάνουμε το άρωμά τους, αλλά και για να τα χρησιμοποιούμε φρέσκα ή αποξηραμένα σε συνταγές μαγειρικής και σε ροφήματα.

Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό

Ας δούμε λοιπόν ποια αρωματικά φυτά μπορούν να ριζώσουν και να μεγαλώσουν μόνο νερό.

1. Μέντα

Η μέντα, το ξαδερφάκι του δυόσμου, ριζώνει και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε βάζο, δίνοντας πλούσιο φύλλωμα. Αγαπημένο αρωματικό φυτό για να απολαύσουμε με το τσάι μας ή για να αρωματίσουμε το ποτό μας. Ευδοκιμεί καλύτερα σε ημισκιερή θέση μέσα στην κουζίνα.

Μέντα σε γλάστρα
Μέντα σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

2. Βασιλικός

Ο βασιλικός, το δημοφιλέστερο αρωματικό φυτά που χρησιμοποιούμε στην μεσογειακή κουζίνα, μπορεί να καλλιεργηθεί σε βάζο με νερό που βρίσκεται σε ημισκιερή θέση. Απαραίτητο συστατικό σε σαλάτες και σε σάλτσες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκος ή αποξηραμένος. Ο βασιλικός αναπτύσσεται πολύ καλύτερα όταν κορφολογούμε τους βλαστούς και αφαιρούμε τα άνθη του μόλις σχηματιστούν.

Καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα
Καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα

3. Ρίγανη

Ευτυχώς μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε ρίγανη σε βάζο με νερό, τοποθετώντας την απλά σε ημισκιερή θέση. Αλλιώς, πως θα αρωματίζαμε την χωριάτικη σαλάτα, την καλοκαιρινή περίοδο; Και όχι μόνο. Τόσες και τόσες συνταγές αναδεικνύονται με τα μικρά στρογγυλά φύλλα της ρίγανης, φρέσκα ή αποξηραμένα.

Ρίγανη σε γλάστρα
Ρίγανη σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

4. Φασκόμηλο

Αγαπημένο αρωματικό φυτό και το φασκόμηλο που μπορούμε τοποθετήσουμε στο παράθυρο της κουζίνας σε βάζο με νερό. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται τόσο για ρόφημα, όσο και για μαγειρική σε συνταγές δημιουργικής κουζίνας. Επιπλέον, το φασκόμηλο διώχνει έντομα και μυρμήγκια από τα τρόφιμα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε επίσης πως το φασκόμηλο παρουσιάζει αργή ανάπτυξη στο νερό, ως ξυλώδες αρωματικό φυτό όπως το δεντρολίβανο και η λεβάντα.

Καλλιέργεια και φροντίδα φασκόμηλου σε γλάστρα
Καλλιέργεια και φροντίδα φασκόμηλου σε γλάστρα
Διαφήμιση

5. Ματζουράνα

Κι η μαντζουράνα, ως ξαδερφάκι της ρίγανης, ανήκει στην ομάδα των αρωματικών φυτών που μεγαλώνουν σε βάζα ή ποτήρια με νερό. Η πικρή της γεύση είναι πολύ ιδιαίτερη και απαραίτητη σε μίγμα βοτάνων που φτιάχνουμε για ρόφημα τους κρύους μήνες του χειμώνα. Σχετικά γρήγορης ανάπυξης φυτό όταν βρεθεί σε ημισκιερό περιβάλλον.

Ματζουράνα, καλλιέργεια σε γλάστρα
Ματζουράνα, καλλιέργεια σε γλάστρα

6. Θυμάρι

Και το θυμάρι καλλιεργείται σε βάζο με νερό με επιτυχία. Χρειαζόμαστε μόνο ηλιόλουστη θέση για να έχει καλή ανάπτυξη και παραγωγή. Μόνο έτσι θα απολαύσουμε τα αρωματικά φύλλα του, τόσο απαραίτητα στην ελληνική κουζίνα. Μαζί με τη ρίγανη, το πιο απαραίτητο βότανα στα ψητά για να απογειώσουν τις γεύσεις τους.

θυμαρι σε γλαστρα
Καλλιέργεια θυμαριού σε γλάστρα

7. Δενδρολίβανο

Το δεντρολίβανο, επίσης, θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες σε νερό, και μπορούμε να το έχουμε σε βάζο πάνω στο πάγκο της κουζίνας μας. Όπως και ο βασιλικός, το δεντρολίβανο αναπτύσσεται καλύτερα όταν αφαιρούμε από την κορυφή του βλαστούς και άνθη. Βέβαια, το δεντρολίβανο, όπως και υπόλοιποι ξυλώδης θάμνοι αν και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί, αναπτύσσονται πιο αργά από άλλα αρωματικά φυτά.

δεντρολιβανο σε γλαστρα φροντιδα
Καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρα

8. Στέβια

Κι η στέβια το φυτό που έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας ως υποκατάστατο της ζάχαρης μπορεί να καλλιεργηθεί σε βάζο με νερό. Η στέβια έχει γρήγορη ανάπτυξη στο νερό, όμως πρέπει να την προστατεύσουμε το χειμώνα από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Για να πετύχουμε καλή παραγωγή και επιπλέον γλυκύτητα στα φύλλα, τις κρύες μέρες μπορούμε να την καλύψουμε με διάφανη μεμβράνη κάνοντας της μικρές τρύπες για αερισμό.

Καλλιέργεια στέβια
Καλλιέργεια στέβια
Διαφήμιση

9. Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο που συναρπάζει με το μοναδικό ιδιαίτερο άρωμα λεμονιού, μπορεί και αυτό να ριζώσει και να αναπτυχθεί σε δοχείο με νερό. Αρωματικό φυτό με ευεργετικές ιδιότητες αγχολυτικής και καταπραϋντικής δράση, το μελισσόχορτο αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για τα ροφήματα μας.

Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού
Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού

10. Λεβάντα

Η λεβάντα, αν και έχει σχετικά αργή ανάπτυξη, μπορεί και αυτή να καλλιεργηθεί σε βάζο με νερό, αρκεί να την τοποθετήσουμε σε ξηρό και ηλιόλουστο περιβάλλον. Μόνο έτσι μπορεί αναπτυχθεί καλά, χαρίζοντάς μας βλαστούς για να αρωματίσουμε ντουλάπες και να προστετεύσουμε τα ρούχα μας από το σκώρο.

λεβαντα σε γλαστρα φροντιδα
Συμβουλές για τη φροντίδα λεβάντας σε γλάστρα
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (24)

 1. αναστασια
  07/09/2020

  Το σχοινοπρασο αναππτυσσεται σε νερο μεσα στο σπιτι?
  Επισης εχω δοκιμασει επανειλημμενα να καλλιεργησω ανηθο σε γλαστρα στο μπαλκονι και ολο μου πεθαινει. Χρειαζεται καποιο τρυκ?

  • Καλησπέρα Αναστασία. Μπορείς να καλλιεργήσεις σχοινόπρασο σε νερό μέσα στο σπίτι. Για την καλλιέργεια άνηθου σε γλάστρα, δες το αναλυτικό άρθρο μας.

 2. Μαριάννα
  02/09/2020

  Καλησπέρα σας… Ψάχνοντας φροντίδα για αρωματικά φυτά μπήκα στο site σας και μου άρεσε πολύ η επικοινωνία που έχετε με τους χρήστες. ?Εγώ σήμερα φύτεψα δυόσμο σε μία γλάστρα κ σε άλλη θυμάρι και ρίγανη. Τις έχω σε μπαλκόνι με πρωινό ήλιο. Πρέπει μήπως να τα ρίξω κ λίπασμα;;Τώρα στην αρχή πόσο τα ποτίζω; Σας ευχαριστώ!!!

 3. Κατερινα Τζ
  27/08/2020

  Πολλά φυτα χαλανε στην κυριολεξια και βρισκω ότι υπαρχουν στις γλάστρες μαμουνες που τρωνε τις ρίζες.Προσφατα ειδα ενα φρεσκοφυτεμενο και ευρωστο βλητο να κανει υποκλιση χωρις να ειναι μαραμενο και ειχαν παει οι ιδιες μαμουνες και του κατετρωγαν επιθετικα το βλαστό.Τι να κάνω;Υπαρχει περιπτωση να έχει σχεση το κομποστ;

 4. Ελίνα
  26/09/2019

  Καλημέρα σας. Κατά λάθος έκοψα έναν μικρό φρέσκο βλαστό απ’τον δυόσμο που έχω στη γλάστρα μου. Το βρήκα σαν ευκαιρία να κάνω μόσχευμα (όπως έγινε κατά λάθος και στη μέντα μου μέσα στη γλάστρα, το έκοψα και το μεταφύτευσα την προηγούμενη εβδομάδα κι ήδη έχει «πετάξει» καινούργια μικρά φυλλαράκια). Είναι 3-4 πόντοι μόνο, οπότε τύλιξα το κάτω μέρος σε βαμβάκι, το έβαλα σ’ένα ρακοπότηρο, το γέμισα με νερό και το έβαλα δίπλα στον νεροχύτη μου, όπου θα το βλέπει ο ήλιος μόνο το πρωί, παρότι έχει φως όλη μέρα.
  Μήπως χρειάζεται να κάνω κάτι διαφορετικό ή η μέθοδος που χρησιμοποιούσαμε παλιά στο σχολείο λέτε να πιάσει;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 5. Αργυρώ
  15/05/2019

  Καλημέρα!

  Έχω βάλει δυόσμο σε νερό και βλέπω ότι τα φύλλα αρχίζουν να παίρνουν ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα προς κίτρινο. Το έχω μακριά από τον ήλιο και το δυνατό φως. Επίσης έβαλα πολύ λίγο υγρό λίπασμα στο νερό (1 σταγόνα σε 150ml).

  ‘Ομως είναι εντάξει….μεγαλώνει και βγάζει συνέχεια καινούργια φύλλα. Τί μπορεί να φταίει;

  • Καλημέρα Αργυρώ. Καλό είναι να κόψεις λίγο τις ρίζες του δυόσμου και να ανανεώσεις το νερό. Αφού το κάνεις ρίξε λίγο υγρό λίπασμα στη συνέχεια στο νερό.

   • Αργυρώ
    16/05/2019

    Μία εβδομάδα έχω τον δυόσμο, δεν έχει κάνει ακόμα ρίζες. Ίσως να ήταν έτσι όταν τον αγόρασα. Θα περιμένω να βγάλει ρίζες, να δω και το χρώμα των φύλλων αργότερα, και θα κάνω όπως είπατε.

    Ευχαριστώ!

    • Ωραία Αργυρώ! Καλή επιτυχία και ενημέρωσε μας τι γίνεται με το δυόσμο σου.

     • Αργυρώ
      14/06/2019

      Καλησπέρα! Ο δυόσμος δεν φαίνεται καλά…έβγαλε ρίζες, καινούργια κλαδάκια και φύλλα αλλά δεν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα. Μήπως η μέντα κάνει για νερό και όχι ο δυόσμος; Ίσως δοκιμάσω να τον φυτέψω σε γλαστράκι αν και 2 φορές στο παρελθόν δεν είχα καλά αποτελέσματα.

      Το φασκόμηλο και ο βασιλικός έχουν ρίζες και μεγαλώνουν ωραία, αλλά τα μεγαλύτερα φύλλα είναι κάπως μαζεμένα και γέρνουν προς τα κάτω. Γιατί λέτε είναι έτσι;

      • Καλησπέρα Αργυρώ. Βεβαιώσου ότι τα αρωματικά φυτά που έχεις σε νερό τα έχεις σε βάζο που είναι σε αρκετά φωτεινή θέση. Επίσης, φρόντιζε να αλλάζεις συχνά το νερό του βάζου.

 6. Στεβη
  06/04/2019

  Καληςπερα σας,
  Εχω βαλει σε μια μακροστενη γλαστρα δικταμο,λεβαντα και λιβανι( νομιζω ετσι λεγεται) μαζι και σε μια αλλη λεμονοθυμαρο, δενδρολιβανο και ριγανη επισης μαζι. Μηπως θα πρεπει να φυτεψω καποιο απο αυτα ξεχωριστα ?

 7. Σοφία
  04/04/2019

  Έβαλα μαϊντανό αγορασμένο από σουπερμάρκετ, περίμενα 2-3 βδομάδες να βγάλει ρίζες αλλά δεν έβγαζε και τον πέταξα. Τι έκανα λάθος;

  • Καλησπέρα Σοφία. Ο μαιντανός δεν είναι από τα φυτά που τόσο εύκολα μπορούν να αναπτυχθούν σε νερό. Πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι φρεσκοκομμένος αν θέλεις να ξαναδοκιμάσεις.

 8. Θάνος
  01/04/2019

  Ποια άλλα φυτά μπορούν να επιβιώσουν σε νερό; (υποθέτω δεν είναι πολλά)
  Ευχαριστώ

 9. Θάνος
  02/03/2019

  Να υποθέσω αν βάλουμε ένα σπόρο μέσα σε ένα δοχείο με νερό δεν θα αναπτυχθεί, σωστά;

  Μπορούμε να μεταφυτεύσουμε από γλάστρα σε δοχείο με νερό;

  • Καλημέρα Θάνο. Αν βάλεις σπόρο αρωματικών φυτών σε νερό σίγουρα θα σαπίσει και δεν θα αναπτυχθεί. Αν κλάδέψεις ελαφρά τις ρίζες του αρωματικού φυτού και το βάλεις σε νερό χωρίς να βρίσκονται τα φύλλα του μέσα στο νερό θα επιβιώσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *