εικόνα

Καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα (+video)

Καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα

Καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα (+video)

Σε κάθε αυλή, μπαλκόνι, ακόμη και στα παράθυρα των σπιτιών, θα συναντήσουμε το βασιλικό να καλλιεργείται σε γλάστρα για τα μυρωδάτα φύλλα του. Το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό της μεσογειακής κουζίνας, ο βασιλικός αποτελεί βασικό σαλάτες, σε σάλτσες. Ας δούμε τα πιο σημαντικά μυστικά για να τον καλλιεργήσουμε και να τον απολαύσουμε στις αυλές και στην κουζίνα μας.

 

Τι συνθήκες θέλει ο βασιλικός για να τον καλλιεργήσουμε σε γλάστρα;
 
Επιλέξτε μια σκιερή ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι ή στην αυλή σας για να ευδοκιμήσει ο βασιλικός στη γλάστρα. Αποφύγετε νότια έκθεση με πολύ ηλιοφάνεια για τον βασιλικό, γιατί θα εμφανιστούν εγκαύματα στα φύλλωμα του, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Την περίοδο του χειμώνα, θα χρειαστεί να προφυλάξετε τον βασιλικό από τους δυνατούς βοριάδες και την παγωνιά, χρησιμοποιώντας ειδικό πανί αντιανεμικής προστασίας.

 

Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα θα επιλέξουμε για να φυτέψουμε τον βασιλικό;
 
Για την καλλιέργεια του βασιλικού στο μπαλκόνι, θα χρειαστούμε στρογγυλή γλάστρα 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα που τον αγοράσαμε. Ειδικά για τον πολυετή (ή αγιορείτικο) βασιλικό που αναπτύσσεται γρήγορα, θα χρειαστούν αρκετές μεταφυτεύσεις. Σχετικά με το υπόστρωμα φύτευσης, προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά, για να φυτέψουμε το βασιλικό μας, αρκεί να είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά στοιχεία και να περιέχει περλίτη για να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

 

Τι πότισμα και τι κλάδεμα χρειάζεται ο βασιλικός σε γλάστρα;
 
Ο βασιλικός θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα στη γλάστρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάθε 1-2 μέρες. Θα πρέπει πρώτα να διαπιστώνουμε ότι το χώμα στη γλάστρα του βασιλικού στεγνώνει και μετά να ξαναποτίζουμε, καθώς το υπερβολικό πότισμα προκαλεί κιτρίνισμα στα φύλλα και μαυρίσματα στους βλαστούς. Σχετικά με τις ανάγκες του βασιλικού σε λίπανση, η ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος για αρωματικά φυτά, μια φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι πολύ ευεργετική.

 

Κι ένα μυστικό για τον βασιλικό στη γλάστρα
 
Θα πρέπει να κορφολογούμε συχνά τον βασιλικό στη γλάστρα για να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του, ενώ θα χρειαστεί και υποστύλωση με ξύλινα καλαμάκια μπαμπού, ειδικά ο αγιορείτικος βασιλικός που έχει μεγάλη ανάπτυξη. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρούμε άμεσα τα άνθη του βασιλικού, για να του εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

Μάθε περισσότερα για τη φροντίδα βασιλικού στο σχετικό άρθρο, καθώς και στο βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Ευτυχης Ιούλιος 13, 2018

Καλησπέρα και καλό καλοκαίρι. Έχω ενα βασιλικό τον οποίο μεταφυτεψα σε γλάστρα από το Πάσχα. Έχει ξεπεράσει σε ύψος το ένα μέτρο και πάντα ήταν ζωντανός χωρίς προβληματα ή εντομα. Σήμερα που τον παρατήρησα, έχει μεγάλη φυλλοπτωση και σε κάποια κλωνάρια του, τα φυλλα έχουν μαυρίσει. Ήλιος τον βλέπει από τις 10 το πρωί ως τη μια το μεσημέρι. Νερό τώρα με τη ζέστη του βάζω κάθε μέρα, περίπου 1 λίτρο σε δυο δόσεις. Επίσης του ραντιζω τα φυλλα με νερό νερό για να τον δροσισω. Όσον αφορά τη λίπανση, του εχω βάλει τρεις φορές στη ζωή του από μια κουταλιά κάθε φορά, 12 12 17 με τελευταία φορά πριν μια βδομάδα για να προλάβω τις ζέστες. Μπορω να του κανω κάτι για να τον σωσω? Τα ίδια συμπτώματα μου παρουσιάζει και ένας έρωτας.εχει μαραθεί χωρίς φυλλοπτωση ωστόσο. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 18, 2018

    Καλησπέρα Ευτύχη.
    Θα σου πρότεινα να έχεις τον βασιλικό αλλά και τον έρωτα σε φωτεινή θέση που δεν χτυπούν απευθείας οι έντονες ακτίνες του ήλιου ειδικά της πρωινές και μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού. Σε αυτή την περίπτωση, θα ποτίζεις κάθε 2 μέρες, μόλις στεγνώνει το χώμα. Το ράντισμα των φύλλων στο βασιλικό μην το κάνεις, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες γιατί προκαλεί ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και κιτρίνισμα και μαύρισμα στα φύλλα. Τέλος, το πότισμα με εκχύλισμα φυκιών, την περίοδο του καλοκαιριού, θα βοηθούσε στην τόνωση των φυτών.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.