Αρμπαρόριζα σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

Αρμπαρόριζα σε γλάστρα

Η αρμπαρόριζα είναι ένα αρωματικό φυτό, ξαδερφάκι του γερανιού που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα. Αν και έχει σημαντική καλλωπιστική χρήση, η αρμπαρόριζα διαθέτει φύλλα που αναδίδουν ένα δυνατό άρωμα όταν το τρίψουμε.

Μπορούμε να την φυτέψουμε στο μπαλκόνι και να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα της για να αρωματίσουμε γλυκά του κουταλιού και σπιτικές μαρμελάδες.

1. Τι συνθήκες θέλει η αρμπαρόριζα σε γλάστρα;

Επιλέγουμε μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για την αρμπαρόριζα, στο μπαλκόνι ή την αυλή μας, σχετικά προφυλαγμένη από την παγωνιά και τους βοριάδες. Θα χρειαστούμε στρογγυλή γλάστρα, σχετικά βαθιά, για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό της σύστημα.

Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης για να γεμίσουμε τη γλάστρα, καθώς η αρμπαρόριζα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Αρκεί να προσθέσουμε μια στρώση χαλικιού ή βότσαλου στη βάση της γλάστρας για να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση.

Διαφήμιση

2. Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα χρειάζεται η αρμπαρόριζα σε γλάστρα;

Η αρμπαρόριζα έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα. Πραγματοποιούμε πότισμα μια φορά την βδομάδα κατά την ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή περίοδο και δυο φορές τη βδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Σχετικά με τη λίπανση της αρμπαρόριζας, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα μια φορά στις αρχές της άνοιξης και μια φορά στις αρχές του φθινοπώρου. Όσον αφορά το κλάδεμα, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, κλαδεύουμε ελαφρύτερα ή αυστηρότερα ανάλογα την ανανέωση που θέλουμε να δώσουμε και πόσο συμπαγές είναι το σχήμα της.

3. Κι ένα μυστικό για την αρμπαρόριζα σε γλάστρα

Η αρμπαρόριζα έχει καλή εντομοαπωθητική δράση και μπορεί να φυτευτεί σε ζαρντινιέρα με άλλα εντομοαπωθητικά φυτά όπως η λεβάντα και το δεντρολίβανο για να διώξουμε κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα.

Αρμπαρόριζα, ένα αρωματικό φύτο με όμορφα λουλούδια
Αρμπαρόριζα, ένα αρωματικό φύτο με όμορφα λουλούδια
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (14)