Τα 15 πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια

Τα 10 πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια

Ποια λουλούδια ανθίζουν μέσα στον χειμώνα; Επιλέγουμε τα ομορφότερα χειμωνιάτικα λουλούδια για να προσθέσουμε χρώμα και αισιοδοξία στην καθημερινότητά μας.

Κάθε εποχή έχει τη δική της ομορφιά και είναι μεγάλη χαρά όταν μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο.

Αν και τα περισσότερα καλλωπιστικά φυτά, εμφανίζουν την ανθοφορία τους από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ο χειμώνας έχει τα δικά του υπέροχα λουλούδια για να θαυμάσουμε και να φυτέψουμε στον κήπο ή το μπαλκόνι μας.

Τα χειμωνιάτικα λουλούδια περιλαμβάνουν φυτά που αντέχουν στο κρύο δίνοντας χρώμα και ζωντάνια στον κήπο μας, σε μια εποχή που πολλά δέντρα έχουν ρίξει τα φύλλα τους.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για να τα διατηρήσουμε γεμάτα ζωντάνια και με πλούσια ανθοφορία.

Διαφήμιση

Τα ομορφότερα λουλούδια του χειμώνα

Μπορεί ο χειμώνας να θεωρείται η εποχή που η φύση κοιμάται, ωστόσο υπάρχουν αρκετά ετήσια ανθόφυτα, βολβώδη λουλούδια, καλλωπιστικοί θάμνοι και καρποφόρα δέντρα που ανθίζουν στον κήπο και σε γλάστρες.

1. Πανσέδες

Ξεκινάμε τη λίστα των λουλουδιών του χειμώνα, με τους πανσέδες, τα αγαπημένα ετήσια λουλούδια με την χαμηλή ανάπτυξη και την πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη του Ιούνη. Κι όσο για χρώματα, διαθέτουν μεγάλη ποικιλία. Κίτρινοι, πορτοκαλί, μπορντό, μωβ, λευκοί, μπλε καθώς και πολύχρωμοι συνδυασμοί. Εντυπωσιακές ποικιλίες πανσέ είναι αυτές που διαθέτουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του λουλουδιού. ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι ποικιλίες με μικρά άνθη, κατάλληλες για εδαφοκάλυψη.

Φροντίδα πανσέ
Πανσέδες: 9 μυστικά για τη φροντίδα τους

2. Πρίμουλα

Ξεχωριστή θέση στα λουλούδια του χειμώνα, έχει η πρίμουλα, καθώς όπως δηλώνει και το όνομα της, θεωρείται το πρώτο λουλούδι που ανθίζει τον χειμώνα. Πολυετές ποώδες φυτό που δίνει τα υπέροχα άνθη του μέσα στο καταχείμωνο, από τέλη Δεκεμβρίου ως στα τέλη της άνοιξης. Τα λουλούδια της διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων για να επιλέξουμε. Άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, ενώ θα συναντήσουμε και εντυπωσιακές δίχρωμες ποικιλίες.

Πρίμουλα, πρώτο λουλούδι του χειμώνα
Πρίμουλα, πρώτο λουλούδι του χειμώνα

3. Κυκλάμινο

Χωρίς κυκλάμινα δεν μπορούμε να σκεφτούμε τους κήπους και τα μπαλκόνια του χειμώνα. Πολυετές λουλούδι που ξεκινά την ανθοφορία του μέσα στο φθινόπωρο, το κυκλάμινο συνεχίζει να μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία μες στο χειμώνα και ολοκληρώνεται την άνοιξη. Μπορούμε να επιλέξουμε κυκλάμινα από διάφορα χρώματα. Ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό χρώμα, ή κυκλάμινα με δίχρωμα άνθη και να τα διατηρήσουμε ακόμα και μέσα στο σπίτι, ως φυτό εσωτερικού χώρου, σε φωτεινό και αεριζόμενο χώρο.

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο
Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

4. Φρέζια

Στα λουλούδια του χειμώνα ασφαλώς και θα συμπεριλάβουμε και βολβώδη φυτά όπως τις αγαπημένες φρέζιες που ξεκινούν την εντυπωσιακή και αρωματική ανθοφορία τους στα τέλη του χειμώνα. Κι όσο για τα χρώματα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία να επιλέξουμε από κόκκινο, μωβ και ροζ μέχρι κίτρινο, φούξια και λευκό. Μπορούμε να φυτέψουμε τις φρέζιες σε γλάστρες στο μπαλκόνι, σε παρτέρια του κήπου μας ενώ τα κομμένα λουλούδια αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τα ανθοδοχεία καθώς αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Φρέζιες φροντίδα
Φρέζια, συμβουλές για φύτευση και φρόντιδα

5. Υπομονή

Χαρακτηριστικό λουλούδι και η υπομονή ή κάκτος των Χριστουγέννων, ένα από τα πιο δημοφιλή παχύφυτα για την πλούσια ανθοφορία που εμφανίζεται μέσα στα Χριστούγεννα. Ο κάκτος των Χριστουγέννων διαθέτει χαρακτηριστικούς λείους, πεπλατυσμένους βλαστούς και πανέμορφα ροζ, κόκκινα, φούξια ή λευκά λουλούδια που εντυπωσιάζουν. Ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν φυτά για κρεμαστές γλάστρες ή καλάθια καθώς οι βλαστοί και τα λουλούδια του πέφτουν προς τα κάτω.

Φυτό υπομονή, ο κάκτος των Χριστουγέννων
Φυτό υπομονή, ο κάκτος των Χριστουγέννων
Διαφήμιση

6. Αλεξανδρινό

Συνεχίζουμε τα χειμωνιάτικα λουλούδια με άλλο ένα γιορτινό φυτό, το αλεξανδρινό, με τα πανέμορφα κόκκινα βελούδινα φύλλα και τα χαρακτηριστικά λουλούδια που συναντάμε παντού την περίοδο των Χριστουγέννων. Βέβαια, μπορούμε να διατηρήσουμε το αλεξανδρινό ως καλλωπιστικό φυτό εξωτερικού χώρου. Με την κατάλληλη φροντίδα, το αλεξανδρινό που φυτεύουμε στον κήπο αναπτύσσεται και γίνεται ένα όμορφο δέντρο που φτάνει σε ύψος τριών μέτρων.

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων
Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων

7. Χρυσάνθεμο

Άλλο ένα αγαπημένο λουλούδι που θα το συναντήσουμε ανθισμένο μέσα στο χειμώνα είναι το χρυσάνθεμο που έχει βέβαια ξεκινήσει την ανθοφορία του από το φθινόπωρο. Μπορούμε να επιλέξουμε διάφορες ποικιλίες χρυσάνθεμου, σε πολλά χρώματα για να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στην αυλή και στο μπαλκόνι. Προτιμούμε χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων με μεγάλα άνθη για μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες και αντίστοιχα ποικιλίες ψηλών χρυσάνθεμων, με πολλά μικρά άνθη που φυτεύονται καλύτερα στον κήπο.

7 μυστικά για τη φροντίδα του χρυσάνθεμου
7 μυστικά για τη φροντίδα του χρυσάνθεμου

8. Αμαρυλλίδα

Άλλος ένας βολβός φθινοπωρινής φύτευσης που μας χαρίζει στα τέλη του χειμώνα εντυπωσιακά άνθη είναι και η αμαρυλλίδα. Τα λουλούδια της αμαρυλλίδας προβάλλουν επάνω σε μακριούς δυνατούς μίσχους και τα συναντάμε σε πολλά διαφορετικά χρώματα για να τα ταιριάξουμε με το χειμωνιάτικο σκηνικό. Λευκό, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, καθώς διχρωμίες. Μπορούμε, επίσης, να τοποθετήσουμε την αμαρυλλίδα σε ειδικά γυάλινα βάζα με νερό, σε φωτεινό μέρος μέσα στο σπίτι για να ανθίσει.

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

9. Ίριδα

Ασφαλώς η λίστα με τα λουλούδια που ανθίζουν το χειμώνα δεν μπορεί να αγνοήσει και την ίριδα, το πολυετές ποώδες φυτό που μας χαρίζει πολύ όμορφη ανθοφορία στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Τα λουλούδια της ίριδας διαθέτουν τεράστια ποικιλία χρωμάτων, μπλε, λευκά, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μαύρα ενώ θα συναντήσουμε και δίχρωμες ποικιλίες με εξαιρετικούς συνδυασμούς χρωμάτων. Ιδανική επιλογή η ίριδα για να τη φυτέψουμε σε βραχόκηπους, σε παρτέρια ακόμη και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό

10. Κίτρινο γιασεμί

Αν σας λέγανε ότι υπάρχουν γιασεμιά που ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα τι θα λέγατε; Μιλάμε για το κίτρινο γιασεμί που εμφανίζει τα κίτρινα λουλούδια του από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο,. Διαθέτει χαρακτηριστική κρεμοκλαδή βλάστηση, αναπτύσσεται περισσότερο πλευρικά και φτάνει τα 3 μέτρα σε πλάτος και τα δύο μέτρα σε ύψος, ιδανικό για φράκτες και τοίχους. Στις νότιες περιοχές της χώρας, τα άνθη του εμφανίζονται μέσα στο χειμώνα πριν ακόμη βγουν τα καινούρια φύλλα του προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα
Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα
Διαφήμιση

11. Νάρκισσος

Τα βολβώδη φυτά έχουν την τιμητική τους στην λίστα με τα χειμωνιάτικά λουλούδια και ο νάρκισσος είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο και ανθίζει από τα τέλη του χειμώναμέχρι το τέλος της άνοιξης. Ο νάρκισσος μας χαρίζει όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κίτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους. Ιδανικό φυτό για φυτεύσεις σε βραχόκηπους και σε παρτέρια του κήπου μας.

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

12. Χειμωνανθός

Ξεχωριστή θέση στα χειμωνιάτικα λουλούδια, έχει ο χειμωνανθός, ο φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος που μας χαρίζει τα αρωματικά λουλούδια του από τέλη Δεκέμβρη μέχρι αρχές Μάρτη, πριν ακόμα βγουν τα φύλλα του. Τα λουλούδια του χειμωνανθού, διαμέτρου 2-3 εκατοστών, κιτρινωπού χρώματος, θυμίζουν αστέρι και φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους. Έχει σχετικά αργή ανάπτυξη με χαρακτηριστικά λογχοειδή φύλλα, ανοιχτού πράσινου χρώματος και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3-4 μέτρα.

Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα
Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα

13. Αμυγδαλιά

Επειδή και τα καρποφόρα δέντρα έχουν τη δική τους καλλωπιστική αξία, η ομάδα των χειμωνιάτικων λουλουδιών επιβάλλεται να περιέχει και την αμυγδαλιά. Η αμυγδαλιά εμφανίζει στη μέση του χειμώνα εμφανίζει λευκά-ροζέ λουλούδια μοναδικής ομορφιάς πάνω στα κλαδιά της, πριν ακόμη ξεπροβάλλουν τα φύλλα της. Μια ανθισμένη αμυγδαλιά μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του χειμωνιάτικου κήπου μας. Και επιπλέον, μπορούμε να κόψουμε και τα ανθισμένα κλαδιά της, για να στολίσουμε τα βάζα στο χειμωνιάτικο σαλόνι μας.

6 μυστικά για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς
6 μυστικά για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς

14. Ζουμπούλι

Ας πάμε τώρα και στα ζουμπούλια που μας χαρίζουν το έντονο μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών του στα τέλη του χειμώνα μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Το ζουμπούλια είναι από τα ομορφότερα βολβώδη λουλούδια φθινοπωρινής φύτευσης που ανθίζει συνήθως 2-2,5 μήνες μετά τη φύτευση του βολβού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με μεγάλη γκάμα χρωμάτων από ροζέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο μέχρι και λευκό. Και βέβαια, το διατσέντο, μια πολύ αρωματική ποικιλία υάκινθου με λευκά λουλούδια.

Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα

15. Καμέλια

Και για το τέλος της λίστας των πιο όμορφων λουλουδιών που ανθίζουν το χειμώνα, θα αναφερθούμε στην αγαπημένη μας καμέλια. Πολυετής καλλωπιστικό θάμνος, η καμέλια εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό φύλλωμά της και τα πανέμορφα μονά ή διπλά λουλούδια της σε λευκό, ροζέ και κόκκινο χρώμα. Οι περισσότερες ποικιλίες της προέρχονται από την ιαπωνική καμέλια, φθάνουν σε ύψος 2-3 μέτρα και ανθίζουν από τα μέσα του χειμώνα, στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου.

καμελια φροντιδα
6 μυστικά για τη φροντίδα της καμέλιας
Διαφήμιση

Τι φροντίδα θέλουν τα χειμωνιάτικα λουλούδια;

Τα λουλούδια του χειμώνα πέρα από ξεχωριστή ομορφιά έχουν και σημαντικές ευκολίες όσον αφορά τη φροντίδα τους.

Συγκεκριμένα, χρειάζονται λιγότερο πότισμα σε σχέση με φυτά που ανθίζουν τις υπόλοιπες εποχές, κάτι που σχετίζεται και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Ειδικά σε περιόδους βροχών, τα χειμωνιάτικα φυτά μας ποτίζονται με φυσικό τρόπο και χωρίς να χρειάζονται δική μας παρέμβαση.

Επίσης, την περίοδο του χειμώνα, διακόπτουμε και τη λίπανση των φυτών και των δέντρων, καθώς μπαίνουν είτε σε κατάσταση ληθάργου όπως τα φυλλοβόλα δέντρα, είτε λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αδυνατούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά μέσω του ριζικού συστήματος.

Μπορούμε να προσθέτουμε εκχύλισμα φυκιών ή μίγμα ιχνοστοιχείων που βοηθά στην τόνωση των φυτών και παράλληλα βοηθά να προστατευτούν από το κρύο και τους βοριάδες.

φυκια λιπασμα για φυτα
Φύκια, ένα φυσικό λίπασμα για τα φυτά

Κι ένα μυστικό για τα χειμωνιάτικα λουλούδια

Την περίοδο του χειμώνα, καλό είναι να διακόπτουμε το αυτόματο πότισμα που έχουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας για να ποτίζουμε πιο σωστά τα χειμωνιάτικα λουλούδια, αν δεν έχουμε προμηθευτεί προγραμματιστή με αισθητήρα βροχής.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

 1. Σουλα
  12/11/2023

  Καλημέρα σας Θέλω να φυτέψω Καμέλια μέσα στο γκαζόν κάνει; ευχαριστώ!!

  • Αν και δεν είναι το πιο ιδανικό σημείο το γκαζόν για να φυτέψεις, θα μπορούσες να επιλέξεις ένα ημισκιερό σημείο στον χλοοτάπητα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

 2. Χαραλπιδης Θεόδωρος
  10/10/2019

  Έχω ένα χαμηλό δενδράκι πού έβγαλε τώρα άσπρα μπουκετακια πού αρωματίζουν τον χώρο με μυρωδιά που θυμίζει κερί καί δεν γνωρίζω την ονομασία του αν κάτι σάς λέει αυτό δεν ξέρω αν θα μπορούσα να σας στείλω φωτογραφία . Ευχαριστώ πολύ

 3. Καραχαλιδης Γιώργος
  27/08/2019

  Πως να συντήρησω τα γερανια το χειμώνα. Ζω στην Γερμανία και έχω περίπου 80 τεμάχια. Τι να τα κάνω.

  • Καλημέρα Γιώργο. Τα γεράνια είναι σχετικά ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες αν και ίσως χρειαστεί να τα σκεπάσεις με ειδικό ανιπαγετικό ύφασμα τις πολύ κρύες του χειμώνα ή να τα βάλεις σε εσωτερικό μέρος προφυλαγμένο από τον παγετό. Δες περισσότερες συμβουλές για την φροντίδα του γερανιού στο σχετικο΄άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *