εικόνα

5 μυστικά για φύτευση ελιάς

5 μυστικά για φύτευση ελιάς

5 μυστικά για φύτευση ελιάς

Η ελιά ευδοκιμεί σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Η επιτυχία της εγκατάστασης μιας φυτείας ελαιόδεντρων εξαρτάται από: τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, την επιλογή των κατάλληλων νεαρών δέντρων ελιάς, τις αποστάσεις φύτευσης και την εφαρμογή της κατάλληλης καλλιεργητικής τεχνικής.

 

Πώς επιλέγουμε δέντρα ελιάς για να φυτέψουμε;

 

Επιλέγουμε νεαρά δένδρα ελιάς που προκύπτουν από εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας ελιάς πάνω σε σπορόφυτα άγριας ή ήμερης ελιάς, καθώς είναι πιο ανθεκτικά σε συνθήκες παγωνιάς, ξηρασίας και ανέμων σε σχέση με δενδρύλλια ελιάς που παράγονται από μοσχεύματα. Σχετικά με την ηλικία, προτιμούμε διετή δενδρύλλια ελιάς, καλά ανεπτυγμένα, με πλευρικά κλαδιά σε όλο το μήκος του κεντρικού κορμού. Αυτά τα δενδρύλλια πλεονεκτούν σε σχέση με τα μονοετή, καθώς παρουσιάζουν καλύτερη ανάπτυξη και εισέρχονται νωρίτερα σε καρποφορία. Είναι σημαντικό να προμηθευόμαστε τα φυτά ελιάς από πιστοποιημένα φυτώρια που μας εξασφαλίζουν αυθεντικότητα της ποικιλίας και υγεία των δενδρυλλίων.

 

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για να φυτέψουμε ελιές;

 

Αν και η ελιά είναι ανθεκτική και δίνει καρπό σε φτωχά και ξερά εδάφη, ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Πριν τη φύτευση της ελιάς, θα πρέπει να γίνει ισοπέδωση του χωραφιού και μετά βαθύ όργωμα για να καταστραφούν τα ζιζάνια, να γίνει πιο αφράτο το έδαφος και να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα των δένδρων που θα φυτευτούν. Στη συνέχεια, γίνεται νέο επιφανειακό όργωμα και ενσωματώνεται κοπριά, σε ποσότητα 2 τόνων ανά στρέμμα, για να εμπλουτιστεί το έδαφος σε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

 

Ποια εποχή φυτεύουμε τις ελιές και ποιες οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης;

 

Η καλύτερη εποχή φύτευσης των νεαρών ελαιόδεντρων στις νότιες περιοχές τη χώρας είναι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο παγετό είναι οι αρχές της άνοιξης. Οι αποστάσεις φύτευσης της ελιάς, εξαρτώνται από τη γονιμότητα του εδάφους, το είδος της καλλιεργούμενη ποικιλίας και το υποκείμενο που χρησιμοποιήθηκε. Γενικότερα, οι πυκνές φυτεύσεις ελιάς, αυξάνουν την παραγωγή τα πρώτα χρόνια μετά την εγκατάσταση, αλλά μακροπρόθεσμα λόγω κακού αερισμού και μειωμένης ηλιοφάνειας, εμφανίζουν προβλήματα. Ενδεικτικά, για την ποικιλία ελιάς, κορωνέικη, προτεινόμενες αποστάσεις φύτευσης είναι 7×7 μέτρα, που σημαίνει περίπου 20 ελαιόδεντρα ανά στρέμμα.

 

Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση των νεαρών δέντρων ελιάς;

 

Για την φύτευση των δενδρυλλίων ελιάς, αρχικά επισημαίνουμε τις θέσεις φύτευσης και στη συνέχεια ανοίγουμε μεγάλους λάκκους διαστάσεων 50×50 εκατοστών. Κατά τη φύτευση των δενδρυλλίων, φυτεύουμε στο ίδιο βάθος που ήταν στο φυτώριο και φροντίζουμε το αφράτο επιφανειακό χώμα να πέσει στη βάση του ριζικού συστήματος, κάτω από τη μπάλα χώματος του ελαιόδεντρου. Προσθέτουμε χώμα μέχρι να γεμίσουν οι λάκκοι, πιέζοντας ελαφρά το χώμα για να μην κάνουμε ζημιά στο ριζικό σύστημα. Μαζί με τη φύτευση των ελαιόδεντρων γίνεται και η τοποθέτηση των πασάλων στήριξης. Μετά τη φύτευση, θα κάνουμε καλό πότισμα στα νεαρά δενδρύλλια ελιάς.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την φύτευση της ελιάς

 

Πριν τη φύτευση της ελιάς, θα πρέπει να γίνει ανάλυση του εδάφους, για να προσδιοριστούν οι ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και να καθοριστεί η απαιτούμενη βασική λίπανση. Επίσης, θα πρέπει να γίνει ανάλυση και της καταλληλότητας του νερού άρδευσης των ελαιόδεντρων.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια της ελιάς, στα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για λίπανση ελιάς, κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς, καθώς και για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, της καρκίνωσης της ελιάς και της βαμβακάδας της ελιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Στεφανος 23 Αυγούστου 2019

διαβασα ποιο πανω τις αποστασεις για τα κορωναιικα αλλα δεν αναφερατε τις αποστασεις για αλλες ,για τις μεγαρειτικες για παραδιγμα,ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
κωστας χαραπης 24 Ιουνίου 2018

εχω 120 ελιες μεγαρων μοσχευμα που ειναι ευαλωτο στις παγωνιες οπως λετε!!!ειναι 8 χρονων περσι που εκανε τις παγωνιες εδω στη βορεια ελλαδα τα μονα δεντρα που δεν παγωσαν ηταν τα δικα μου δεν επαθαν απολυτως τιποτα και δεν ξερω που να το αποδωσω αυτο,αλλες ελιες χαμηλοτερα απο εμενα εχουν καταστραφει εντελως!!!!

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 26 Ιουνίου 2018

    Καλημέρα Κώστα. Χαίρομαι που τα ελαιόδεντρα σου άντεξαν πιθανότατα λόγω του μικροκλίματος της περιοχής και πιθανών ανέμων που θα είχε στο χωράφι σου και βοήθησε να είναι πιο μειωμένη η επίδραση της παγωνιάς και να μην διατηρηθεί το χιόνι για πολύ πάνω στα ελαιόδεντρα ώστε να τους κάνει σημαντική ζημιά.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.