7 μυστικά για φύτευση ελιάς

φυτεμα ελιας

Η ελιά μπορεί να φυτευτεί και να καλλιεργηθεί σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.

Η επιτυχία της εγκατάστασης ενός ελαιώνα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες και πρωταρχικά από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην καλλιεργούμενη περιοχή.

Επίσης, η επιλογή των κατάλληλων νεαρών δέντρων ελιάς από τα φυτώρια είναι πολύ σημαντική παράμετρος για να έχουμε επιτυχία στη φύτευση του χωραφιού.

Εξαιρετική σημασία έχει η επιλογή των αποστάσεων φύτευσης των ελαιόδεντρων, η πυκνότητα φύτευσης δηλαδή, ανάλογα πόσο αραιή ή πυκνή είναι.

Πριν φυτέψουμε τα ελαιόδεντρα στο χωράφι είναι απαραίτητο να βελτιώσουμε το έδαφος, να το κάνουμε πιο αφράτο και να το ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες για να φυτέψουμε σωστά τα νεαρά δέντρα ελιάς ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να μας χαρίσουν μελλοντικά πλούσια παραγωγή ελιών και ελαιόλαδου.

Διαφήμιση

1. Επιλέγουμε τα κατάλληλα δέντρα ελιάς από τα φυτώρια

Η επιλογή των κατάλληλων νεαρών δέντρων για τη δημιουργία ενός καλού και αποδοτικού ελαιώνα είναι πολύ σημαντική υπόθεση.

Αναζητούμε νεαρά δένδρα ελιάς που προκύπτουν από εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας ελιάς πάνω σε σπορόφυτα άγριας ή ήμερης ελιάς.

Τα εμβολιασμένα δέντρα ελιάς είναι πιο ανθεκτικά σε συνθήκες παγωνιάς, ξηρασίας και ανέμων σε σχέση με δενδρύλλια ελιάς που παράγονται από μοσχεύματα.

Σχετικά με την ηλικία, προτιμούμε διετή δενδρύλλια ελιάς, καλά ανεπτυγμένα, με πλευρικά κλαδιά σε όλο το μήκος του κεντρικού κορμού.

Τα συγκεκριμένα δενδρύλλια ελιάς πλεονεκτούν σε σχέση με τα μονοετή, καθώς παρουσιάζουν καλύτερη ανάπτυξη και εισέρχονται νωρίτερα σε καρποφορία.

2. Κάνουμε ανάλυση εδάφους πριν φυτέψουμε ελιές στο χωράφι

Η ελιά δίνει καρποφορία σε φτωχά και ξερά εδάφη αλλά μας χαρίζει πλούσια παραγωγή σε γόνιμα χώματα που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση.

Πριν τη φύτευση της ελιάς, θα πρέπει να γίνει ανάλυση του εδάφους, για να προσδιοριστούν οι ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και να καθοριστεί η απαιτούμενη βασική λίπανση.

Πώς γίνεται η ανάλυση εδάφους και σε τι χρησιμεύει
Πώς γίνεται η ανάλυση εδάφους και σε τι χρησιμεύει

3. Βελτιώνουμε το εδάφος πριν τη φύτευση ελιάς

Οργώνουμε το χωράφι πριν φυτέψουμε τις ελιές για να γίνει πιο αφράτο το έδαφος και να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα των δένδρων που θα φυτευτούν.

Στη συνέχεια κάνουμε νέο επιφανειακό όργωμα και ενσωματώνουμε κοπριά, σε ποσότητα 2 τόνων ανά στρέμμα, για να εμπλουτιστεί το έδαφος σε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

κοπρια βιολογικο λιπασμα
Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

4. Φυτεύουμε τις ελιές την σωστή εποχή του χρόνου

Η καλύτερη εποχή φύτευσης για τις ελιές στις νότιες περιοχές τη χώρας είναι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο παγετό, προτιμούμε να φυτέψουμε τις ελιές στις οι αρχές της άνοιξης για να μπορέσουν να αναπτυχθούν τα νεαρά δενδρύλια ελιάς.

ποτε φυτευουμε ελιες
Πότε φυτεύουμε ελιές;

5. Κάνουμε φύτευση ελιών σε κατάλληλες αποστάσεις

Οι αποστάσεις φύτευσης της ελιάς, εξαρτώνται από τη γονιμότητα του εδάφους, το είδος της καλλιεργούμενη ποικιλίας και το υποκείμενο που χρησιμοποιήθηκε.

Γενικότερα, οι πυκνές φυτεύσεις ελιάς, αυξάνουν την παραγωγή τα πρώτα χρόνια μετά την εγκατάσταση, αλλά μακροπρόθεσμα λόγω κακού αερισμού και μειωμένης ηλιοφάνειας, εμφανίζουν προβλήματα.

6. Ανοίγουμε μεγάλους λάκκους για την φύτευση των νεαρών ελαιόδεντρων

Για την φύτευση των δενδρυλλίων ελιάς, αρχικά επισημαίνουμε τις θέσεις φύτευσης και στη συνέχεια ανοίγουμε μεγάλους λάκκους διαστάσεων 50×50 εκατοστών.

Κατά τη φύτευση των δενδρυλλίων, φυτεύουμε στο ίδιο βάθος που ήταν στο φυτώριο και φροντίζουμε το αφράτο επιφανειακό χώμα να πέσει στη βάση του ριζικού συστήματος, κάτω από τη μπάλα χώματος του ελαιόδεντρου.

Προσθέτουμε χώμα μέχρι να γεμίσουν οι λάκκοι, πιέζοντας ελαφρά το χώμα για να μην κάνουμε ζημιά στο ριζικό σύστημα.

7. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φύτευση των ελαιόδεντρων

Προμηθευόμαστε τα φυτά ελιάς από πιστοποιημένα φυτώρια που μας εξασφαλίζουν αυθεντικότητα της ποικιλίας και υγεία των νεαρών δενδρυλλίων ελιάς.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (16)

  1. Δημήτρης κουλοχέρης
    10/10/2023

    Η απόσταση για ελιές ποικιλίας κορωνεικη λόγω ότι είναι μικροκαμωμένες πρέπει να είναι φυτεμένα σε ποιο μικρη απόσταση από της Μεγαριτικες γιατι γίνονται ποιο μεγάλα δένδρα

  2. θανασης
    03/09/2023

    Καλησπερα κυριε Κώστα ενδιαφέρομαι για τις αποστάσεις οσον αφορά την κωρονέικη με μηχανοσυλλογη.

    • Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι αποστάσεις φύτευσης. Πάντως, στο εξωτερικό, στην Ιταλία, έχουν αναφερθεί πολύ πυκνές εντατικές φυτεύσεις σε μορφή φράκτη για πλήρη μηχανική συγκομιδή σε αποστάσεις 1,5-2 μέτρα μεταξύ των δενδρυλλίων ελιάς και 3-4 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

  3. Αθανασιος τατσης
    16/11/2020

    Καλησπερα κυριε λιονουδακη θα ηθελα να σας ρωτησω καθε ποτε ριχνουμε λιπασμα πχ. ( βοριο,μαγνησιο,φωσφορο , καλιο )η ελιες ειναι τρισημιση ετων

    • Καλησπέρα Αθανάσιε. Μπορείς να βάλεις ένα πλήρες λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο για να αναπτυχθούν τα μικρά ελαιόδεντρα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.

  4. Παντελής
    05/09/2020

    Καλησπέρα Κώστα φύτεψα και εγώ ελιές στην δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στον δήμο Ξηρομέρου.. βέβαια το κάνω ποιο πολύ για να εκμεταλευτω τα χωράφια από τον πατέρα μου που είναι χέρσα χρόνια όπως καταλαβαίνεις είμαι ερασιτέχνης και τις φύτεψα μόνος χωρίς αναλύσεις εδάφους και τα λοιπά..λοιπόν κατόπιν διαπίστωσα ότι το χωράφι είναι όξινο ph 5-6 σε διάφορα σημεία και μάλλον έχει έλλειψη ασβεστίου καθώς έχει πολύ φτέρη μέσα μπορώ να κάνω κάτι τώρα με λίπανση συγκεκριμένη; ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Καλησπέρα Παντελή. Πιθανότατα, θα χρειαστεί προσθήκη γεωργικού ασβεστίου στο χωράφι σου για να διορθώσεις το pH. Θα ήταν καλό να συμβουλευτείς κάποιο γεωπόνο της περιοχής σου για την καινούρια καλλιέργεια ελιάς.

  5. Λεωνίδας
    29/06/2020

    Γεια σας πριν δύο χρόνια φυτεψα δεντριλια ελιάς κάποιες χαρουπιές και 2 συκιές στο ήδη υπάρχον κτήμα με ελαιόδεντρα .Η ποικιλία που φυτεψα είναι Αμφίσσης κεντρομενες σε αγριελιές.Εδω και δύο χρόνια κάθε καλοκαίρι τις ποτιζω κάθε εβδομάδα από 5 λίτρα νερό περίπου στο κάθε δέντρο .Βρίσκομαι στην Άμφισσα Φωκίδας στα ποσά χρόνια θα μπορεσω να σταματήσω το πότισμα; Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Λεωνίδα. Θα πρέπει να ποτίζεις τις ελιές οπωσδήποτε άλλα 2 χρόνια και καλό είναι να αυξήσεις και την ποσότητα του νερού σε 20 λίτρα ανά δέντρο.

  6. Σπυρος
    16/05/2020

    Τα αγριοχορτα επειρεαζουν την καρποδεση της ελιας; απειδη αδυνατω καθε χρονο να το καθαριζω(δεν εχω τα καταληλα εργαλεια) . Εχω 200 νεαρα δεντρα μεγαριτικη ποικιλια και δεδομενου οτι δεσμευουν ενα ποσοστο γυρης λογω του ογκου τους και του υψους που φτανουν 80 εκατοστα. Ποια συνθεση χαλκου προτεινετε;

  7. Στεφανος
    23/08/2019

    διαβασα ποιο πανω τις αποστασεις για τα κορωναιικα αλλα δεν αναφερατε τις αποστασεις για αλλες ,για τις μεγαρειτικες για παραδιγμα,ευχαριστω

  8. κωστας χαραπης
    24/06/2018

    εχω 120 ελιες μεγαρων μοσχευμα που ειναι ευαλωτο στις παγωνιες οπως λετε!!!ειναι 8 χρονων περσι που εκανε τις παγωνιες εδω στη βορεια ελλαδα τα μονα δεντρα που δεν παγωσαν ηταν τα δικα μου δεν επαθαν απολυτως τιποτα και δεν ξερω που να το αποδωσω αυτο,αλλες ελιες χαμηλοτερα απο εμενα εχουν καταστραφει εντελως!!!!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      26/06/2018

      Καλημέρα Κώστα. Χαίρομαι που τα ελαιόδεντρα σου άντεξαν πιθανότατα λόγω του μικροκλίματος της περιοχής και πιθανών ανέμων που θα είχε στο χωράφι σου και βοήθησε να είναι πιο μειωμένη η επίδραση της παγωνιάς και να μην διατηρηθεί το χιόνι για πολύ πάνω στα ελαιόδεντρα ώστε να τους κάνει σημαντική ζημιά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ