Ποια δέντρα φυτεύουμε τον χειμώνα

ποια δεντρα φυτευουμε τον χειμωνα

Ποια καρποφόρα δέντρα μπορούμε να φυτέψουμε μέσα στον χειμώνα;

Η επιλογή της κατάλληλης εποχής φύτευσης είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία δυνατού ριζικού συστήματος, ώστε να έχουμε υγιή δέντρα που θα μας δώσουν πλούσια βλάστηση και καρποφορία.

Πολλοί καλλιεργητές περιμένουν να περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και επιλέγουν τις αρχές της άνοιξης ως καταλληλότερη περίοδο για να φυτέψουν.

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετά δέντρα που φυτεύουμε τους χειμωνιάτικους μήνες και μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε τις βροχές για να ριζώσουν και να αναπτυχθούν.

Ας δούμε αναλυτικά ποια καρποφόρα δέντρα φυτεύουμε μέσα στον χειμώνα και ποιες ποικιλίες επιλέγουμε για να απολαμβάνουμε πλούσια συγκομιδή από φρέσκα φρούτα και νόστιμους ξηρούς καρπούς.

Διαφήμιση

Οπωροφόρα δέντρα που φυτεύονται τον χειμώνα

Μέσα στον χειμώνα, κατά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο μπορούμε να φυτέψουμε γυμνόριζα δενδρύλλια, δηλαδή νεαρά δέντρα που προμηθευόμαστε μόνο με τη ρίζα τους, χωρίς να περιβάλλεται από χώμα.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται πολλα είδη από φυλλοβόλα δέντρα, τα οποία βρίσκονται σε λήθαργο από τα μέσα Νοεμβρίου που έχουν ρίξει τα φύλλα τους ως τα τέλη Φεβρουαρίου που αρχίζουν να φουσκώνουν οι οφθαλμοί τους.

Γυμνόριζα φυτά: ποια είναι και πώς φυτεύονται
Γυμνόριζα φυτά: ποια είναι και πώς φυτεύονται

Εκτός από τα γυμνόριζα δενδρύλλια, σε περιοχές με ήπιες κλιματικές συνθήκες μπορούμε να φυτέψουμε και κάποια ανθεκτικά αειθαλή καρποφόρα δέντρα.

Ας δούμε αναλυτικά ποια δέντρα φυτεύονται τον χειμώνα στον κήπο και στο χωράφι, μαζί με πληροφορίες για τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες που φυτεύονται στην Ελλάδα.

1. Καλλιέργεια αχλαδιάς

Μπορούμε μέσα στον χειμώνα να φυτέψουμε γυμνόριζα δέντρα από πολλές ποικιλίες αχλαδιάς, είτε πρώιμες που ωριμάζουν μέσα στο καλοκαίρι, είτε οψιμότερες που ωριμάζουν μέσα στο φθινόπωρο.

Οι πιο γνωστές και διαδεδομένες ελληνικές ποικιλίες αχλαδιάς είναι η Κοντούλα και το Κρυστάλλι, ενώ σημαντικές ξένες ποικιλίες η Abate Fetel, η Passe Crassane, και η Williams.

αχλαδια καλλιεργεια
11 μυστικά για την καλλιέργεια αχλαδιάς

2. Καλλιέργεια βερικοκιάς

Υπάρχουν πολλές αξιόλογες ποικιλίες βερικοκιάς, ντόπιες ελληνικές και ξένες, που διαθέτουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά για να φυτέψουμε μέσα στον χειμώνα ως γυμνόριζα δενδρύλλια.

Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες βερικοκιάς που μπορούμε να επιλέξουμε είναι η ποικιλία βερικοκιάς Μπεμπέκου, η ποικιλία Διαμαντοπούλου, η ποικιλία Τίρυνθας, η ποικιλία Harcot και η ποικιλία Aurora.

βερικοκια καλλιεργεια
12 μυστικά για την καλλιέργεια της βερικοκιάς

3. Καλλιέργεια δαμασκηνιάς

Στα φυτώρια μπορούμε να βρούμε για να φυτέψουμε ως γυμνόριζα δενδρύλια αρκετές ευρωπαϊκές ποικιλίες δαμασκηνιάς που είναι ανθεκτικότερες στο ψύχος και ωριμάζουν αργότερα από τις ιαπωνικές.

Οι πιο γνωστές όψιμες ποικιλίες δαμασκηνιάς είναι η Ασβεστοχωρίου, η Σκοπέλου, η Αγιορείτικη, η Bluefre, η Stanley, η Valor, ενώ αξιόλογες πρώιμες ιαπωνικές ποικιλίες δαμασκηνιάς είναι η Black Beaut, Black Diamond, Fortune και η Santa Rosa.

Δαμάσκηνα σε καλλιέργεια δαμασκηνιάς
12 μυστικά για την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς

4. Καλλιέργεια καστανιάς

Ενδιαφέρουσες ποικιλίες καστανιάς για να φυτέψουμε μέσα στον χειμώνα ως γυμνόριζα δενδρύλλια είναι η Marigoule, η Maraval 74, η Bournette και η Vignols που μπαίνουν νωρίτερα σε καρποφορία κατά το 4ο έτος από την φύτευση.

Από τις ποικιλίες ευρωπαϊκής καστανιάς που καλλιεργούνται στον ελληνικό χώρο ενδιαφέρον έχει αρχικά η ποικιλία Βόλου, κατάλληλη για βραστά, καθώς και τα κρητικά κάστανα (μαρρόνια), κατάλληλα για ψητά.

Καλλιέργεια καστανιάς
12 μυστικά για την καλλιέργεια της καστανιάς

5. Καλλιέργεια καρυδιάς

Από τις καρυδιές που φυτεύουμε μέσα στον χειμώνα ως γυμνόριζα δενδρύλλια, η ποικιλία Franquette έχει αρκετό ενδιαφέρον που ωριμάζει στις αρχές Οκτώβρη και η ποικιλία Hartley που διαθέτει μεγάλο μέγεθος καρπού που ωριμάζει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πολύ διαδεδομένη ποικιλία καρυδιάς με υψηλό ποσοστό ψίχας του καρπού είναι και η ποικιλία Chandler, καθώς και η υπερπρώιμη ποικιλία Payne που έχει μεγάλο μέγεθος καρπού και ωριμάζει στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

10 μυστικά για την καλλιέργεια της καρυδιάς
10 μυστικά για την καλλιέργεια της καρυδιάς
Διαφήμιση

6. Καλλιέργεια κερασιάς

Εξαιρετικές ελληνικές ποικιλίες κερασιού για να φυτέψουμε μέσα στον χειμώνα είναι τα Τραγανά Έδεσσας, τα Τραγανά Κομοτηνής, τα Μπακιρτζέικα, το Πετροκέρασο, η μεγαλόκαρπη ποικιλία των Βοδενών, η τραγανή Βόλου και η Φράουλα Βόλου.

Ξένες προωθούμενες ποικιλίες που μπορούμε να φυτέψουμε με γυμνόριζα δενδρύλλια είναι οι ποικιλίες κερασιού Larian, Bigarreau Stark Hardy Giant, Bigarreau Van, Vogue, Lapin, Ferovia και Germersdorfer.

κερασια καλλιεργεια
9 μυστικά για την καλλιέργεια της κερασιάς

7. Καλλιέργεια κυδωνιάς

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κυδωνιάς για να φυτέψουμε με γυμνόριζα δενδρύλλια μέσα στον χειμώνα, όπως η κυδωνιά γίγας Βράνια, η κυδωνιά Σμύρνης και η κυδωνιά Αφράτη που διαθέτουν μεγάλο καρπό.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει η ποικιλία κυδωνιάς Orange που διαθέτει μεγάλο μέγεθος καρπού, χρυσοκίτρινο χρώμα, αφράτη σάρκα και η ποικιλία Champion με μεγάλο μέγεθος καρπού, κιτρινοπράσινου χρώματος, και καρπό σε σχήμα αχλαδιού.

κυδωνια καλλιεργεια
Κυδωνιά: τα μυστικά για την καλλιέργεια

8. Καλλιέργεια μηλιάς

Οι πιο γνωστές ποικιλίες μηλιάς που μπορούμε να φυτέψουμε τον χειμώνα στον κήπο μας είναι η Red η Delicious (Starking), η Golden Delicious γνωστή ως μπανανόμηλο, η Granny Smith γνωστή ως πράσινο μήλο, η Delicious Πιλαφά γνωστό ως Αρκαδίας ή Τρίπολης και η ποικιλία Fuji.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και οι ποικιλίες φιρικιού με μικρό και μέτριος μέτριου μεγέθους, πολύ ανθεκτικές, με παχύ πρασινοκίτρινο φλοιό, κόκκινο επίχρωμα με συνεκτική, γλυκιά και αρωματική σάρκα.

μηλια καλλιεργεια
11 μυστικά για την καλλιέργεια της μηλιάς

9. Καλλιέργεια μουριάς

Υπάρχουν αρκετά είδη μουριάς που μπορούμε να φυτέψουμε τους χειμωνιάτικους μήνες όπως η μαύρη κοινή μουριά που παράγει πολύ νόστιμους καρπούς με σκούρο κόκκινο χρώμα που ωριμάζουν Ιούλιο-Αύγουστο.

Επίσης, μπορούμε να φυτέψουμε και τη λευκή μουριά που διαθέτει μεγάλα, λεπτά, γυαλιστερά φύλλα με ανοικτό πράσινο χρώμα και καρπούς λευκού ή ρόδινου χρώματος.

Καλλιέργεια μουριάς
5 μυστικά για καλλιέργεια μουριάς
Διαφήμιση

10. Καλλιέργεια ροδακινιάς

Υπάρχουν αρκετές επιτραπέζιες ποικιλίες ροδακινιάς που μπορούμε να φυτέψουμε μέσα στον χειμώνα, όπως οι πρώιμες Early May Crest και Μay Crest, η μεσοπρώιμη Red Haven και η όψιμη Flaminia.

Μπορούμε να επιλέξουμε και τα νεκταρίνια ποικιλία ροδάκινου χωρίς χνούδι, τους γιαρμάδες με εξαιρετικό άρωμα, καθώς και λευκόσαρκες ποικιλίες όπως η πλατύκαρπη ποικιλία Ufo με την πρώιμη ωρίμανση.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς

11. Καλλιέργεια συκιάς

Στα φυτώρια θα βρούμε αρκετά γυμνόριζα δενδρύλλια από ντόπιες και ξένες ποικιλίες που διαχωρίζονται σε μονόφορες και δίφορες ανάλογα με τον ετήσιο αριθμό σοδειών και σε λευκές και έγχρωμες με το χρωματισμό του φλοιού .

Οι σημαντικότερες ελληνικές ποικιλίες συκιάς για να φυτέψουμε είναι η Καλαμών, η Κύμης, η Βασιλική Μαύρη, Μαύρα Μαρκοπούλου, το Πολίτικο, η Πρασινοσυκιά Λέσβου, η Φρακασάνα και η λευκή Βασιλική.

συκια καλλιεργεια
11 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς

12. Καλλιέργεια φουντουκιάς

Αξιόλογες ποικιλίες φουντουκιάς για να φυτέψουμε μέσα στον χειμώνα είναι η ποικιλία Έξτρα Γιαγλί με μέτριο μέγεθος καρπού, καστανοκόκκινο χρώμα και εκλεκτή γεύση, καθώς επίσης η ποικιλία Παλλάζ με μεγάλο μέγεθος καρπού και βαθύ καστανοκόκκινο χρώμα.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παραγωγική ποικιλία φουντουκιάς Negreta, η παραγωγική αμερικάνικη ποικιλία Ennis που ωριμάζει όψιμα τέλη Σεπτεμβρίου.

φουντουκια καλλιεργεια
11 μυστικά για την καλλιέργεια της φουντουκιάς

13. Καλλιέργεια ελιάς

Και για το τέλος, από τα ανθεκτικά αιεθαλή δέντρα που μπορούμε να φυτέψουμε μέσα στον χειμώνα ξεχωρίζει η ελιά, με τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες για παραγωγή ελαιολάδου αλλά και επιτραπέζιες για παραγωγή βρώσιμων ελιών.

Δημοφιλείς ελαιοποιήσιμες ποικιλίες για να φυτέψουμε είναι η κορωνέικη, η μαστοειδής (τσουνάτη), η αγουρομανακολιά, η λιανολιά Κερκύρας, η βαλανολιά, η μεγαρείτικη και η κουτσουρελιά.

Από τις επιτραπέζιες ποικιλίες, μπορούμε να επιλέξουμε την ποικιλία Καλαμών, την Αμφίσσης γνωστή και ως κονσερβολιά, την Χαλκιδικής, την γαϊδουρολιά και την καρυδολιά.

ελια καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς
Διαφήμιση

Πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα τον χειμώνα

Η διαδικασία φύτευσης των γυμνόριζων δενδρυλλίων που φυτεύουμε μέσα στον χειμώνα, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

  • Φυτεύουμε άμεσα τα γυμνόριζα φυτά μόλις τα προμηθευτούμε αποφεύγοντας οι ρίζες των φυτών να βρίσκονται σε έκθεση με το ηλιακό φως και τον αέρα.
  • Κόβουμε τις άκρες από τις ρίζες των γυμνόριζων δενδρυλλίων, έτσι ώστε να ενεργοποιήσουμε το ριζικό σύστημα του φυτού και έχουμε καλύτερη ριζοβολία.
  • Ανοίγουμε λάκκο φύτευσης με διαστάσεις 50 εκατοστών σε πλάτος και μήκος.
  • Γεμίζουμε τη βάση του λάκκου με αφράτο επιφανειακό χώμα και προσθέτουμε μικρή ποσότητα κομπόστ και κοπριά
  • Τοποθετούμε τα δενδρύλλια σε τέτοιο βάθος ώστε το σημείο εμβολιασμού του φυτού να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
κοπρια βιολογικο λιπασμα
Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

Κι ένα μυστικό για τη φύτευση καρποφόρων δέντρων τον χειμώνα

Αν δεν φυτέψουμε άμεσα τα γυμνόριζα δενδρύλλια που προμηθευτήκαμε, μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε βρεγμένη άμμο ή ροκανίδι ή να τα τυλίξουμε με ένα βρεγμένο πανί και να τα βάλουμε σε ένα κουβά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. Νάσος
    09/12/2023

    Αυτά… ανήκουν στην κατηγορία των φυλλοβόλων δέντρων, συνεπώς αντέχουν στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα!!!!!! Ότι είναι καλύτερο για τον τόπο σας, αξιοποιήστε το χώρο σας με τον καλύτερο τρόπο!!!!!! Ασχοληθείτε…!!!! Αξίζει…!!!! Τα δέντρα και τα φυτά…. ομορφαίνουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα μας χαρίζουν και τους καρπούς των!!!!!!!!! Τί… τί πιο ωραίο και δημιουργικό!!!!! Να είστε καλά!!!! Νάσος, συνταξιούχος ειδικός παιδαγωγός, Χαλκίδα!!!!( απλά… λατρεύω τον κήπο και τα φυτά, ασχολούμαι ώρες…, έχω και στοιχειώδεις γνώσεις)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *