εικόνα

Γιατί ασπρίζει το χώμα στις γλάστρες;

Γιατί ασπρίζει το χώμα στις γλάστρες;

Γιατί ασπρίζει το χώμα στις γλάστρες;

Όλοι αναγνωρίζουμε το υγιές χώμα με το καθαρό σκούρο καφέ χρώμα και την αφράτη υφή. Με τον καιρό και καθώς φροντίζουμε τα φυτά που έχουμε σε γλάστρα, μπορεί να εμφανιστούν κάποια ασπρίσματα στην επιφάνεια του χώματος. Μήπως υπάρχει κάποια ασθένεια; Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η μούχλα, ειδικά αν οι γλάστρες βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο που δεν έχει καλό αερισμό. Μήπως έχει αρρωστήσει το φυτό και το άσπρισμα είναι μία ένδειξη; Τι συμβαίνει όταν το χώμα στη γλάστρα αρχίζει να ασπρίζει και να καλύπτεται από ένα λευκό στρώμα;

 

Tο άσπρισμα του χώματος στις γλάστρες των φυτών, κατά κύριο λόγο εμφανίζεται σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την εμφάνιση λευκής μούχλας στο χώμα που οφείλεται στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών μέσα στη γλάστρα. Η δεύτερη αιτία που δημιουργεί ασπρίλα στο χώμα της γλάστρας είναι η υπερβολική συσσώρευση αλάτων από λιπάσματα ή από το νερό ποτίσματος. Ας δούμε αναλυτικά ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ασπρίσματος στο χώμα, τι πρέπει να κάνουμε για να το αποφύγουμε και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό.

 
Που οφείλεται το άσπρισμα του χώματος στις γλάστρες;


 

– Άσπρισμα στο χώμα λόγω αλάτων και ασβεστίου

 

Αν στο χώμα της γλάστρας εμφανίζεται μία λευκή ευθραυστή κρούστα, αυτή συνήθως οφείλεται στην υπερβολική συσσώρευση αλάτων και ασβεστίου. Τα άλατα προέρχονται από το νερό με το οποίο ποτίζουμε, ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου το νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα αλάτων. Επιπλέον, τα άλατα εμφανίζονται από τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στο χώμα της γλάστρας και τα οποία προσθέτουμε όταν χρησιμοποιούμε λίπασμα. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο, όταν δεν έχουμε καλή αποστράγγιση στο χώμα της γλάστρας, ώστε να απομακρύνονται τα άλατα με το νερό ποτίσματος. Το άσπρισμα στο χώμα λόγω συσσώρευσης αλάτων, εμφανίζεται συχνότερα όταν ποτίζουμε τα φυτά από κάτω βάζοντας νερό στο πιατάκι ή βυθίζοντας τις γλάστρες σε λεκάνη με νερό, καθώς το νερό ανέρχεται προς τα πάνω φέρνοντας στην επιφάνεια άλατα και ασβέστιο που έχουν συσσωρευτεί στο χώμα.

 
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα άλατα στη γλάστρα;
 
– Αφαιρούμε την επιφανειακή στρώση χώματος 2-3 εκατοστών και το αντικαθιστούμε με νέο φυτόχωμα.
– Ποτίζουμε τα φυτά με καλής ποιότητας νερού που δεν περιέχει υψηλή συγκέντρωση αλάτων.
– Αν τα φυτά στο μπαλκόνι μας είναι σκεπασμένα όταν βρέχει, καλύτερα να βγάζουμε τις γλάστρες προς τα έξω να ποτίζονται με το βρόχινο νερό που βοηθά στην έκπλυση των αλάτων.
– Αποφυγή υπερβολικής χρήσης χημικών λιπασμάτων που μπορεί να προκαλέσουν σταδιακά συσσώρευση αλάτων στην επιφάνεια του χώματος.

 


Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα


 

– Άσπρισμα στο χώμα λόγω εμφάνισης μούχλας

 

Μία μικρή ποσότητα μούχλας μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις γλάστρες και δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί. Αν όμως το ασπρίλα αρχίζει να καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώματος, τότε καταλαβαίνουμε ότι το φυτό μας χρειάζεται βοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ανάπτυξη διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών, όπως η σκληροτίνια, που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στο φυτό. Η ανάπτυξη της μυκητολογικής ασθένειας ευνοείται σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού στο χώμα, καθώς και όταν δεν έχουμε καλή αποστράγγιση στη γλάστρα με αποτέλεσμα να συγκρατείται παραπάνω νερό απ’ όσο χρειάζεται το φυτό. Μπορεί να εμφανιστούν και μικρά μανιτάρια στη γλάστρα μας, κάτι που συναντάται περισσότερο σε χώματα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό σε οργανική ουσία από κοπριά ή κομπόστ.

 
Πώς αντιμετωπίζουμε την εμφάνιση μούχλας στη γλάστρα
 
– Βγάζουμε το φυτό από τη γλάστρα και απομακρύνουμε το παλιό χώμα.
– Τινάζουμε το χώμα από τις ρίζες του φυτού και κόβουμε τις περιφερειακές ρίζες, αφαιρώντας μέρος του χώματος.
– Πλένουμε τη γλάστρα με ζεστό νερό για να απομακρυνθούν πιθανά υπολείμματα της προσβολής από την ασθένεια.
– Φυτεύουμε ξανά, χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας φυτόχωμα που περιέχει περλίτη για να εξασφαλίσουμε καλύτερη συνθήκες αερισμού και αποστράγγισης.

– Εξασφαλίζουμε καλύτερες συνθήκες αερισμού για το φυτό και ακολουθούμε τις συμβουλές για σωστό πότισμα και υγιή φυτά.

 


10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά
10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά


 

Kι ένα μυστικό για το άσπρισμα στο χώμα της γλάστρας

 

Για την προληπτική αντιμετώπιση του ασπρίσματος στο χώμα, είτε προκαλείται από εμφάνιση μούχλας είτε από συσσώρευση αλάτων, είναι σημαντικό να τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στη βάση κάθε γλάστρας πριν προσθέσουμε φυτόχωμα. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε στην καλύτερη απομάκρυνση του νερού και αποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία στο χώμα.

 

Περισσότερες συμβουλές για την κηπουρική

 
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε
Γιατί δε μεγαλώνουν τα φυτά;
Ποιο είναι το σωστό πότισμα για τα φυτά
Υπολείμματα καφέ στα φυτά και χρήσεις στον κήπο
Τσόφλι αυγού στα φυτά και χρήσεις στον κήπο
Λαχανικά σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου
Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου
Μεταφύτευση φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
Μάνος 26 Οκτωβρίου 2020

Γεια σας Σας έχω παρακαλέσει επανειλημμένα να κάνετε να μάθω για τα bonsai – ficus ginseng. Τη πρώτη φορά που σας το είπα μου απαντήσατε σε μήνυμα ότι θα ανεβάσατε ένα τέτοιο άρθρο το Σεπτέμβριο. Τη δεύτερη φορά που σας το είπα μου είπε ότι θα ανεβάσετε ένα τέτοιο άρθρο τον Οκτώβριο και τώρα είναι τρίτη φορά που σας το λέω. Αν μπορείτε να ανεβάσετε ένα τέτοιο άρθρο θα ήμουνα ευγνώμων. Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Οκτωβρίου 2020

  Καλησπέρα Μάνο. Έχουμε ετοιμάσει το άρθρο για την φροντίδα των bonsai και περιλαμβάνει συμβουλές για την φροντίδα των bonsai – ficus ginseng και θα το δημοσιεύσουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Μάνος 31 Οκτωβρίου 2020

   Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ με σώζεται κ εμένα κ το φυτό μου!

   Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.