Πασχαλίτσα, ένα ωφέλιμο έντομο στον κήπο μας

Πασχαλίτσα, ένα ωφέλιμο έντομο στον κήπο μας

Πασχαλίτσα, το αγαπημένο μικρό σκαθάρι με το έντονο κόκκινο χρώμα και τις μαύρες βούλες που όλοι θέλουμε στον κήπο μας. Η πασχαλίτσα δεν ξεπερνά σε μήκος το ένα εκατοστό και είναι ένα από τα σημαντικότερα ωφέλιμα έντομα για τα φυτά μας, καθώς προστατεύει τα κηπευτικά, τα λουλούδια, αλλά και τα δέντρα από τη μελίγκρα που αποτελεί το αγαπημένο της φαγητό.

Είναι γεγονός ότι αν είχαμε από μια πασχαλίτσα σε κάθε φυτό θα μπορούσε να καταβροχθίσει και να εξαφανίσει εκατοντάδες μελίγκρες προστατεύοντας τα φυτά μας με τον πιο φυσικό τρόπο. Δευτερευόντως, η μελίγκρα τρώει και άλλα έντομα όπως ο θρίπας, ο αλευρώδης και ο τετράνυχος.

Πώς προσελκύουμε πασχαλίτσες στον κήπο μας;

Μπορούμε να προσελκύσουμε πασχαλίτσες στον κήπο μας δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για αυτές, προκειμένου να εγκατασταθούν και να προστατεύσουν τα λαχανικά και τα λουλούδια μας. Πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα, είναι να αποφεύγουμε τη χρήση χημικών εντομοκτόνων, τα οποία δημιουργούν τοξικό περιβάλλον και εξοντώνουν τις πασχαλίτσες.

Στη συνέχεια, φροντίζουμε να έχουμε τα κατάλληλα φυτά που αγαπούν οι πασχαλίτσες. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πασχαλίτσες εκτός από έντομα, τρέφονται και με γύρη των φυτών. Γι’ αυτό φυτεύουμε στον κήπο μας λουλούδια που προσελκύουν τις πασχαλίτσες όπως μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, σχοινόπρασσο, κατιφέ, άλυσσο και καλέντουλα.

Συμπληρωματικά, καλό είναι να έχουμε στον κήπο μας ένα φυτό “παγίδα” που να έχει λίγη μελίγκρα για να αποτελέσει το πρώτο πεδίο τροφής για τις πασχαλίτσες, καθώς και λίγο νερό σε διάφορα σημεία.

Κι ένα μυστικό για την πασχαλίτσα

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πόσο καλή προστασία από τις αφίδες (μελίγκρα) είναι η πασχαλίτσα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι μία πατσαλίτσα μπορεί να καταβροχθίσει περίπου 40-50 μελίγκρες την ημέρα. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο κύκλος που διαρκεί η ζωή της πασχαλίτσας είναι 4-5 βδομάδες και ότι κάθε χρονιά έχουμε 4-5 γενιές πασχαλίτσας καταλαβαίνουμε πόσο ωφέλιμη και αποτελεσματική είναι για τα φυτά μας. Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, πως κάθε θηλυκή πασχαλίτσα παράγει περίπου 1000 αυγά κάθε χρονιά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (3)

 1. ΜΑΤΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ
  27/11/2020

  Καλησπέρα σας,θα ήθελα να πάρω λίγες πασχαλίτσες να βάλω στο μπαλκόνι μου,αλλά στα καταστήματα που βλέπω,τις έχουν σε μεγάλες ποσότητες για επαγγελματική χρήση.Εγώ θα ήθελα 4-5 ,μπορείτε να μου πείτε πως ,και αν είναι τώρα καλή εποχή ή να περιμένω την Άνοιξη?Σας ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Ματίνα. Δεν έχουμε και εμείς υπόψη μας, ερασιτεχνικές συσκευασίες με μικρό αριθμό πασχαλιτσών για μικρούς κήπους. Κατάλληλη εποχή εφαρμογής είναι την άνοιξη που να προλάβουν την ανάπτυξη της μελίγκρας που καταπολεμούν πολύ ικανοποιητικά.

   • ΜΑΤΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ
    30/11/2020

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *