εικόνα

Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου

Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου

Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου

H στρελίτσια ή στερλίτσια είναι αειθαλές καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά πορτοκαλί-μπλε άνθη που θυμίζουν ράμφος παραδείσιου πουλιού. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η στερλίτσια χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος τα δύο μέτρα. Διαθέτει μεγάλα, στενόμακρα καταπράσινα φύλλα, ωοειδούς σχήματος, με πολύ μακρύ μίσχο.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η στρελίτσια;
 
Η στρελίτσια προτιμά εδάφη γόνιμα, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις για να δώσει την πλούσια ανθοφορία της. Η στρελίτσια φυτεύεται συχνά σε βραχόκηπους, αλλά και σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι σχετικά ανθεκτική στην αλατότητα. Πάντως, είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους βοριάδες και γι’ αυτό καλό είναι να της εξασφαλίζουμε προφυλαγμένη θέση.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα, λίπανση και κλάδεμα απαιτεί η στρελίτσια;
 
H στερλίτσια έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα και χρειάζεται να την ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, και δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Είναι φυτό μέτρια απαιτητικό σε λίπανση και θα χρειαστεί προσθήκη λιπάσματος κάθε δυο μήνες την άνοιξη και το καλοκαίρι και μια φορά στις αρχές του το φθινόπωρου. Είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε τα ξεραμένα άνθη και φύλλα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη νέων λουλουδιών της στερλίτσιας, ενώ θα χρειαστεί διαίρεση των ριζωμάτων της όταν έχουν πυκνώσει πολύ στη γλάστρα.

 

Κι ένα μυστικό για την στερλίτσια
 
Τα άνθη της στρελίτσιας εμφανίζονται την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και ένα μήνα κομμένα στο βάζο.

 

Μάθε τα μυστικά για τη διατήρηση λουλουδιών σε βάζο, καθώς επίσης πληροφορίες και συμβουλές για άλλα καλλωπιστικά ανθοφόρα φυτά όπως o καλλιστήμονας, η πικροδάφνη, η γαρδένια και η ορτανσία.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
Βιγλάκη Ελευθερία Μάρτιος 15, 2018

Γεια σας !! Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη στερλίτσια: πώς μπορώ να την πολλαπλασιάσω;; μου είπαν από φυτώριο ότι δεν είναι εύκολο γιατί η ρίζα της είναι ενιαία και μπορεί να σπάσει κατά τον τεμαχισμό, ισχύει;;Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για τη σελίδα και τις συμβουλές σας !!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.