εικόνα

Βερονίκη, ένας καλλωπιστικός θάμνος με ροζ λουλούδια

Βερονίκη, ένας καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια

Βερονίκη, ένας καλλωπιστικός θάμνος με ροζ λουλούδια

Η βερονίκη (ή βερόνικα) είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός αειθαλής θάμνος με πλούσιο φύλλωμα και την ανθοφορία που διαρκεί σχεδόν όλο τον χρόνο. Με καταγωγή από τη Νεα Ζηλανδία, η βερονίκη είναι ένας μέτριου ύψους θάμνος που φτάνει μέχρι 1-1,5 μέτρο και διαθέτει μικρά δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα χρώματος πράσινου ή κιτρινοπράσινου ανάλογα με το είδος. Τα χαρακτηριστικά λουλούδια της εμφανίζονται σε μορφή πυραμίδας με χρώμα μωβ ή ροζ με έντονη ανθοφορία που γίνεται πλουσιότερη από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Η βερόνικα μπορεί να φυτευτεί σε βραχόκηπους για να δώσει ενα διαφορετικο χρώμα και λίγο παραπάνω ύψος ενώ είναι ιδανική επιλογή και για χαμηλούς φράχτες. Η βερονίκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι. Υπαρχουν πολλές ποικιλίες βερόνικας για να επιλέξουμε, με δημοφιλέστερες τις νάνες που διαθέτουν συμπαγές φύλλωμα και φτάνουν σε ύψος τα 50-60 εκατοστά ενώ υπάρχουν και ποικιλίες νάνες πανασέ με τα χαρακτηριστικά κιτρινοπράσινα φύλλα.

 

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα η βερονίκη;

 

Η βερονίκη είναι ανθεκτική σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις και ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα μέρη. Μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιερές θέσεις όπου έχει ικανοποιητική ανάπτυξη αλλά η ανθοφορία της είναι σχετικά πιο περιορισμένη. Καλό είναι να φυτεύουμε την βερονίκη σε προφυλαγμένες θέσεις, καθώς είναι ευαίσθητη σε δυνατούς βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες όπου παρατηρείται φυλλόπτωση. Για να τη φυτεύουμε σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ηλιοφάνεια. Η βερονίκη είτε φυτευτεί σε γλάστρα είτε απευθείας στο χώμα προτιμά γόνιμα χώματα που εξασφαλίζουν ικανοποιητική απομάκρυνση του νερού.

 

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση η βερονίκη;

 

Η βερονίκη χρειάζεται τακτικά ποτίσματα, καθώς είναι ευαίσθητη στην ξηρασία και η έλλειψης νερού δημιουργεί καφέτιασμα στις άκρες του φυλλώματος της. Τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε κάθε δύο μέρες, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού κάθε 3-4 μέρες. Για να εξασφαλίσουμε πλούσια καταπράσινη βλάστηση και πολλά λουλούδια για τη βερονίκη, προσθέτουμε πλήρες υγρό ή υδατοδιαλυτό λίπασμα, μια φορά το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο για φυτά που έχουμε στον κήπο. Αν έχουμε φυτέψει τη βερονίκη σε γλάστρα, η λίπανση θα πρέπει να είναι συχνότερη, κάθε δύο βδομάδες.

 


Πώς κλαδεύεται η βερονίκη και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της;

 

Η βερονίκη κλαδεύεται κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφαιρώντας ξερούς και αδύναμους βλαστούς και παράλληλα διατηρώντας συμπαγές το σχήμα της. Στα τέλη του καλοκαιριού, καλό είναι να κάνουμε ένα ελαφρύ καθάρισμα βλαστών και λουλουδιών που έχουν ξεραθεί για να τονώσουμε την βλάστηση και την ανθοφορία της. Κάθε 3-4 χρόνια, μπορούμε να κάνουμε ένα αυστηρό κλάδεμα αφαιρώντας το 50% της βλάστησης που βοηθά στην ενίσχυση της ζωντάνιας του φυτού. Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βερονίκας, παίρνουμε τμήματα ημιξυλωδών βλαστών που δεν έχουν εμφανίσει ανθοφορία στα τέλη του καλοκαιριού. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας στη βάση της τομής των μοσχευμάτων είναι απαραίτητη για την επιτυχία του πολλαπλασιασμού. Πάντως, η βερονίκη μπορεί να πολλαπλασιαστεί επίσης με σπόρο, καθώς και με διαίρεση του φυτού (διαχωρισμός ρίζας και αντίστοιχου φυλλώματος) από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι τις αρχές της άνοιξης.

 

Κι ένα μυστικό για τη βερονίκη

 

Η βερονίκη είναι ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση και μπορεί να επιλεγεί για φυτεύσεις σε διαχωριστικά δρόμων, σε πλατείες και σε πάρκα μέσα στον αστικό ιστό.

 
 

Περισσότερα λουλούδια

 
Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
Λουλούδια που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Φυτά κατάλληλα για παραθαλάσσιες περιοχές
Ανθεκτικά φυτά στην ατμοσφαιρική ρύπανση
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια
Φιλάδελφος, καλλωπιστικός θάμνος με λευκά λουλούδια
Μετροσίδηρος, ένας θάμνος με κόκκινα λουλούδια
Πικροδάφνη, ένας ανθεκτικός θάμνος με εντυπωσιακά λουλούδια
Γαρδένια, 10 μυστικά φροντίδας
Αγγελική, θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη
Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος
Ευώνυμο, ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.