Μπορόνια, ένας καλλωπιστικός θάμνος με πολλά μικρά λουλούδια

Μπορόνια, ένας καλλωπιστικός θάμνος με πολλά λουλούδια

H μπορόνια είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος μέτριας ανάπτυξης που κατάγεται από την Αυστραλία.

Γνωστή και με την ονομασία βορονία (Boronia), η μπορόνια είναι πολυετές φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη λεμονιά και την πορτοκαλιά. Η συγγένεια αυτή γίνεται εμφανής στα φύλλα της, τα οποία όταν τα τρίψουμε αναδίδουν ένα ήπιο άρωμα εσπεριδοειδών.

Η μπορόνια διαθέτει πολυάριθμα λουλούδια που ανάλογα το είδος έχουν σχήμα αστεριού ή καμπάνας, και ανθίζει από τα μέσα της άνοιξη μέχρι τα τέλη καλοκαιριού.

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη μπορόνιας με λουλούδια σε πολλά χρώματα με αποχρώσεις του ροζ, κόκκινου, κιτρινο-πράσινου, μπλε, καφέ και άσπρου.

Η μπορόνια αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε παρτέρι για τη δημιουργία χαμηλού φράκτη, καθώς επίσης φυτεύεται σε κήπο ως μεμονωμένο φυτό και σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

Αξίζει να αναφέρουμε πως αρκετές ποικιλίες της μπορόνιας καλλιεργούνται για την παραγωγή κομμένων λουλουδιών.

Ας δουμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η μπορόνια για να αναπτυχθεί και να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η μπορόνια;

Η μπορόνια ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο κλίμα, καθώς είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Aν και αντέχει σε ηλιαφανή σημεία, προτιμάμε να τη φυτεύουμε σε ημισκιερές θέσεις για να μας δώσει μεγαλύτερη ανθοφορία.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμο χώμα, εμπλουτισμένο σε οργανική ουσία που να διαθέτει καλή αποστράγγιση.

Για να φυτέψουμε τη μπορόνια σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, και την τοποθετούμε σε σημείο προφυλαγμένο από δυνατούς ανέμους.

Χρησιμοποιούμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους 30 εκατοστών για να έχει το φυτό μας πλούσια ανάπτυξη, καθώς και φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

2. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα και λίπασμα η μπορόνια;

Η μπορόνια χρειάζεται τακτικό πότισμα. Την περίοδο της άνοιξης ποτίζουμε 2 φορές την βδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θέλει συχνότερο πότισμα κάθε 2 μέρες. Σε κάθε περίπτωση, ποτίζουμε μόνο αφού στεγνώνει το χώμα, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα της μπορόνιας.

Σχετικά με τη λίπανση, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και επαναλαμβάνουμε στις αρχές του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας της.

3. Χρειάζεται κλάδεμα η μπορόνια;

Η μπορόνια δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε κλάδεμα. Κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης αφαιρώντας ξερούς και αδύναμους βλαστούς για να τονώσουμε το φυτό και να το βοηθήσουμε να αναπτύξει νέα βλάστηση.

Στις αρχές του φθινοπώρου, μετα το τέλος της ανθοφορίας της μπορόνιας, κλαδεύουμε ελαφρά αφαιρώντας τα ξερά λουλούδια.

Σε μπορόνιες που έχουν φυτευτεί για τη δημιουργία φράκτη, κάνουμε ένα πιο αυστηρό κλάδεμα για να διατηρήσουμε τα φυτά στο επιθυμητό ύψος.

4. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τη μπορόνια;

Η μπορόνια δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με ασθένειες και έντομα. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, το ριζικό της σύστημα μπορεί να προσβληθεί από την μυκητολογική ασθένεια της φυτόφθορα.

Για την αντιμετώπιση της φυτόφθορα, διαλύουμε 1 κουταλιά του γλυκού χαλκό σε ένα λίτρο νερό και ποτίζουμε στη ρίζα του φυτού.

Για την αντιμετώπιση του τετράνυχου που μπορεί να προσβάλλει το φύλλωμα και τα άνθη της μπορόνιας, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

5. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μπορόνιας;

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά μπορόνιας, προτιμάμε τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα, καθώς ο σπόρος της μπορόνιας φυτρώνει πολύ δύσκολα.

Την περίοδο της άνοιξης, παίρνουμε τμήματα βλαστού (μόσχευμα) μήκους 10 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση της μπορόνιας.

Αφού αφαιρέσουμε τα 2/3 των φύλλων από την βάση του βλαστού, το τοποθετούμε σε γλάστράκι φυτωρίου με αφράτο φυτόχωμα και άμμο σε αναλογία 2:1 και μεταφέρουμε το γλάστράκι σε δροσερό περιβάλλον.

Η προσθήκη ορμόνης ριζοβολίας στη βάση του βλαστού βοηθά να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

Μετά από 6-8 εβδομάδες το φυτό μας θα έχει ριζώσει και μπορεί να μεταφυτευθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο μας.

6. Κι ένα μυστικό για την μπορόνια

Εκτός από το χαρακτηριστικό αρωματικό φύλλωμα και την υπέροχη ανθοφορία της, η μπορόνια βοηθάει να ομορφύνουμε τον κήπο μας ακόμα περισσότερο, καθώς ανήκει στα φυτά που προσελκύουν πεταλούδες και στα φυτά που προσελκύουν μέλισσες στον κήπο μας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Χριστίνα
    25/08/2020

    Πως κλαδεύω την βατόμουρα (ήμερη) για να καρπισει

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ