Ελικόνια, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια

Ελικόνια, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια

H ελικόνια είναι ένα τροπικό καλλωπιστικό φυτό που κατάγεται από την κεντρική και νότια Αμερική. Διαθέτει στενόμακρα φύλλα που μοιάζουν με αυτά της μπανανιάς και υπέροχα λουλούδια σε εντυπωσιακές αποχρώσεις όπως κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινο και πράσινο που θυμίζουν δαγκάνες αστακού ή ράμφος παπαγάλου.

Πολλοί μπερδεύουν την ελικόνια με την στερλίτσια, το πουλί του παραδείσου, λόγω της ομοιότητας που έχουν. Τα δύο φυτά, ωστόσο, δεν έχουν καμία σχέση, ανήκουν μάλιστα σε διαφορετική οικογένεια, καθώς η στερλίτσια έχει καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη.

Η ελικόνια μπορεί να φυτευτεί τόσο στον κήπο μας για να δώσει ένα εξωτικό χρώμα καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Ανάλογα με το είδος, η ελικόνια φτάνει σε ύψος 70-80 εκατοστά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τα 4-5 μέτρα.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η ελικόνια;

H ελικόνια ευδοκιμεί σε πλούσια και γόνιμα εδάφη, με αρκετή οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν καλή σποστράγγιση. Προτιμά ηλιοφανή και ημισκιερά σημεία για να αναπτυχθεί και να μας χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία της.

Φυτεύουμε την ελικόνια σε θέση προφυλαγμένη από δυνατούς ανέμους που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα φύλλα της. Πρέπει να γνωρίζουμε πως η ελικόνια είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Για τα φυτά ελικόνιας που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση, ενώ σε περίοδο έντονου κρύου, καλό είναι να μεταφέρoυμε την γλάστρα μέσα στο σπίτι μας.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η ελικόνια;

H ελικόνια χρειάζεται τακτικό και άφθονο πότισμα για να διατηρεί συνεχώς εδαφική υγρασία στο ριζικό της σύστημα. Ποτίζουμε κάθε τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ίσως χρειαστεί καθημερινό πότισμα. Καλό είναι να ποτίζουμε την ελικόνια με σύστημα άρδευσης με σταγόνες και αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα της για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Η ελικόνια απαιτεί τακτική λίπανση από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο για να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Προσθέτουμε κάθε μήνα πλήρες κοκκώδες λίπασμα όταν την έχουμε φυτέψει στο έδαφος ενώ για φυτά που διατηρούμε σε γλάστρα, εφαρμόζουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε δύο βδομάδες. Κατά τη ζεστή περίοδο του Αυγούστου, αποφεύγουμε την λιπανση της ελικόνιας για να μη στρεσαριστεί το φυτό μας.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η ελικόνια;

Κατά το κλάδεμα της ελικόνιας, αφαιρούμε ξερά και κιτρινισμένα φύλλα που κόβουμε από τη βάση τους και απομακρύνουμε κάποια φύλλα για αραίωση του φυτού, ειδικά αν αυτά κρύβουν τα λουλούδια της λόγω πυκνότητας. Μόλις ξεραίνεται το λουλούδι της ελικόνιας, αφαιρούμε όλο τον βλαστό από τη βάση του για να βοηθήσουμε στο σχηματισμό νέων λουλουδιών.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά ελικόνιας, ο πολλαπλασιασμός με σπόρο και ο πολλαπλασιασμός με διαίρεση ριζωμάτος. Καθώς η φύτευση σπόρων αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία που χρειάζεται αρκετό χρόνο χωρίς να μας δίνει σίγουρο αποτέλεσμα, προτιμάμε να πολλαπλασιάζουμε την ελικόνια με την μέθοδο της διαίρεσης των ριζωμάτων. Στις αρχές της άνοιξης, διαιρούμε τα ριζώματα της ελικόνιας, με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε ρίζωμα να περιέχει τουλάχιστον 2-3 οφθαλμούς εκ των οποίων ένας να έχει φυτρώσει. Στη συνέχεια, φυτεύουμε το κάθε ρίζωμα σε γλάστρα φυτωρίου για να αναπτυχθεί το φυτό ή στην οριστική του θέση απευθείας στο χώμα.

Κι ένα μυστικό για την ελικόνια

Τα άνθη της ελικόνιας μπορούν να τοποτετηθούν σε βάζο μαζί με άλλα λουλούδια για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές ανθοσυνθέσεις και να δώσουμε μία τροπική νότα στο σαλόνι ή το γραφείο μας. Αν κόψουμε τα άνθη της ελικόνιας νωρίς το πρωί και τα βάλουμε άμέσως στο νερό, μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερο άπό ένα μήνα.

Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου
Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ