Γκάουρα, ένα φυτό με λουλούδια σε σχήμα πεταλούδας

γκαουρα φυτο φροντιδα

Η γκάουρα είναι ένα υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος με πλούσια ανθοφορία και χαρακτηριστικά μικρά λουλούδια σε σχήμα που θυμίζει πεταλούδα.

Πρόκειται για ένα είδος οινοθήρας (Oenothera lindheimeri ή Gaura lindheimeri) που είναι γνωστή και με την ονομασία “θάμνος πεταλούδα” (butterfly bush).

Πολυετές αειθαλές φυτό με μικρά στενόμακρα φύλλα, η γκάουρα φτάνει σε ύψος περίπου ενός μέτρου σχηματίζοντας πολλούς βλαστούς που διακλαδίζονται από τη βάση του φυτού.

Ανθίζει από τα μέσα της της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου και ανάλογα το χρώμα των λουλουδιών της διακρίνεται σε δύο ποικιλίες τη λευκή γκάουρα και τη ροζ γκάουρα.

Η γκάουρα χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση, γι’ αυτό αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε εξοχικούς και παραθαλάσσιους κήπους, καθώς επίσης σε γλάστρα στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Ας δούμε αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της γκάουρας για να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία της στον κήπο και σε γλάστρα.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες θέλει η γκάουρα για να αναπτυχθεί και να μας δώσει πολλά λουλούδια;

Η γκάουρα προτιμά ηλιόλουστα σημεία για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία, ωστόσο μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιερές θέσεις.

Είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, σε συνθήκες ξηρασίας και μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε παραθαλάσσια εδάφη καθώς είναι σχετικά ανθεκτική στην αλατότητα.

Επιπλέον, η γκάουρα διατηρεί το φύλλωμα της κατά την περίοδο του χειμώνα και παρουσιάζει σχετική αντοχή στη παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους.

Η γκάουρα αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμα και αφράτα εδάφη. Μπορεί να επιβιώσει σε ξηρά και άγονα εδάφη, αρκεί να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

2. Πώς φυτεύουμε την γκάουρα σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Για τη φύτευση της γκάουρας σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, προτιμάμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό που εξασφαλίζουν πλούσια ηλιοφάνεια.

Επιλέγουμε γλάστρα μεσαίου μεγέθους, διαμέτρου τουλάχιστον 20 εκατοστών και προσθέτουμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με θρεπτικά συστατικά και περλίτη.

Η γκάουρα είναι κατάλληλο φυτό για ζαρντινιέρα, καθώς φυτεύοντας 3-4 φυτά σε μία μακρόστενη ζαρντινιέρα, δημιουργούμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα με πυκνή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία.

ροζ γκαουρα
Ροζ γκάουρα με τα χαρακτηριστικά λουλούδια σε σχήμα πεταλούδας

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η γκάουρα;

Η γκάουρα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και παρουσιάζει σημαντική αντοχή στην ξηρασία, όταν το φυτό έχει εγκατασταθεί για αρκετό καιρό στον κήπο μας.

Τα φυτά γκάουρας χρειάζονται πότισμα κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε συχνότερα κάθε 2-3 μέρες.

Αποφεύγουμε τo υπερβολικό πότισμα της γκάουρας που μπορεί να προκαλέσει ξηράνσεις και σαπίσματα των βλαστών, καθώς επίσης μειωμένη ανθοφορία.

4. Χρειάζεται λίπασμα η γκάουρα;

H γκάουρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη λίπανση, καθώς ανθίζει ακόμη και στα πιο ξηρά και άγονα εδάφη.

Αρκεί να προσθέσουμε μικρή ποσότητα από πλήρες κοκκώδες λίπασμα στην αρχή της άνοιξης και να να επαναλάβουμε στις αρχές του φθινοπώρου.

Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε προσθήκη αζωτούχου λιπάσματος, όπως αμμωνίας, που μπορεί να προκαλέσει πλάγιασμα του φυτού και μειωμένη ανθοφορία.

5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την γκάουρα

Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν την γκάουρα, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά το φύλλωμα της με σκεύασμα υγρού χαλκού.

Σε περίπτωση προσβολής από τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη καθώς και από τον τετράνυχο, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο.

6. Πώς κλαδεύουμε την γκάουρα;

Η γκάουρα χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία του φυτού.

Στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσει η παγωνιά του χειμώνα, κλαδεύουμε τη γκάουρα έντονα, κόβοντας τους βλαστούς σχετικά χαμηλά, 15-20 εκατοστά από το έδαφος, για να ανανεωθεί το φυτό με καινούρια βλάστηση.

Στις αρχές του καλοκαιριού, αφού ολοκληρωθεί η πρώτη ανθοφορία της γκάουρας, κάνουμε ένα ελαφρύ συμπληρωματικό κλάδεμα για να εξασφαλίσουμε πιο συμπαγές σχήμα του φυτού και να ενισχύσουμε εκ νέου την ανθοφορία της.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γκάουρας;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά γκάουρας από σπόρο που φυτεύουμε την άνοιξη.

Ωστόσο ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.

Μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές φθινοπώρου, παίρνουμε τμήματα βλαστού 10-15 εκατοστών από χαμηλά σημεία βλάστησης που δεν έχουν ανθοφορία και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου σε μίγμα τύρφης, άμμου και περλίτη αναλογίας1:1:1.

Διατηρούμε τις γλάστρες σε δροσερό σημείο για 8-10 εβδομάδες και μετά μπορούμε να μεταφυτεύσουμε τα καινούρια φυτά σε μεγαλύτερες γλάστρες ή στον κήπο μας.

8. Κι ένα μυστικό για την γκάουρα

Η λατινική ονομασία της γκάουρα (Gaura lindheimeri) προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “γαύρος” που σημαίνει μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, υποδηλώνοντας τη μοναδική καλλωπιστική της αξία.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *