εικόνα

5 μυστικά για φροντίδα παχύφυτων

5 μυστικά για φροντίδα παχύφυτων

5 μυστικά για φροντίδα παχύφυτων

Παχύφυτα ονομάζουμε μια μεγάλη κατηγορία φυτών που διαθέτουν παχιά σαρκώδη φύλλα που λειτουργούν ως αποθήκες νερού και χρησιμεύουν για την επιβίωση τους σε συνθήκες ξηρασίας και έλλειψης νερού. Τα παχύφυτα επιλέγονται ως καλλωπιστικά φυτά για τον κήπο, την αυλή, το μπαλκόνι αλλά και για εσωτερικούς χώρους σπιτιών και γραφείων λόγω της ξεχωριστής εμφάνισης που διαθέτουν και των μικρών αναγκών φροντίδας που έχουν. Η κατηγορία των παχύφυτων περιέχει πολλές οικογένειες φυτών όπως κάκτους, αγαύες, ευφόρμπιες και πολλές άλλες με διάφορα σχήματα, μεγέθη, χρώματα και λουλούδια.

 

Πώς ξεχωρίζουμε τους κάκτους από τα παχύφυτα;

 

Υπάρχει αρκετή σύγχυση για την διάκριση μεταξύ κάκτων και παχύφυτων. Καταρχήν οι κάκτοι ανήκουν στα παχύφυτα, όμως δεν είναι όλα τα παχύφυτα κάκτοι. Επίσης, τα αγκάθια δεν αποτελούν στοιχείο διαφοροποίησης, καθώς υπάρχουν παχύφυτα που έχουν αγκάθια όπως η ευφόρμπια και η αγαύη που δεν ανήκουν στην οικογένεια των κακτοειδών. Οι κάκτοι διαφοροποιούνται από τα παχύφυτα καθώς διαθέτουν τις αρεόλες, χαρακτηριστικά χνουδωτά εξογκώματα από τα οποία εκπτύσσονται λουλούδια, αγκάθια ή και νέοι βλαστοί. Τα παχύφυτα δεν διαθέτουν αρεόλες.

 

Τι συνθήκες φωτισμού χρειάζονται τα παχύφυτα για να ευδοκιμήσουν;

 

Τα παχύφυτα χρειάζονται καλό φωτισμό για να ευδοκιμήσουν, αν και υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες ανάλογα το κάθε είδος. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες απευθείας ακτίνες του ήλιου, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορεί να συναντήσουμε κίτρινους ή πορτοκαλί μεταχρωματισμούς στα φύλλα ή να δημιουργηθούν σημάδια στα παχύφυτα. Επίσης, ο ανεπαρκής φωτισμός, ειδικά όταν τα παχύφυτα είναι σε εσωτερικό χώρο, δημιουργεί υποκίτρινες περιοχές στα φύλλα, ενώ σε περιπτώσεις που δεν έχουμε παράθυρα θα χρειαστούμε λάμπες φθορισμού. Πάντως, ο επαρκής φωτισμός και η ανάλογη ηλιοφάνεια είναι απαραίτητα στοιχεία για να ανθοφορήσουν τα παχύφυτα καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 ώρες ημερήσιου φωτισμού.

 

Τι φυτόχωμα χρειάζονται τα παχύφυτα για να αναπτυχθούν;

 

Τα παχύφυτα για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν χρειάζονται φυτόχωμα που να έχει καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσει το ριζικό τους σύστημα. Προμηθευόμαστε εξειδικευμένα φυτοχώματα για παχύφυτα που περιέχουν χονδρόκοκκη άμμο, περλίτη και ελαφρόπετρα που εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση στις γλάστρες μας. Αν διαθέτουμε φυτοχώματα γενικής χρήσης στο σπίτι μας, θα πρέπει να προσθέσουμε άμμο στο φυτόχωμα σε αναλογία 1:4 για να στραγγίζει καλύτερα το μείγμα και να φυτέψουμε τα παχύφυτα μας.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν τα παχύφυτα;

 

Τα παχύφυτα δεν χρειάζονται υπερβολικό πότισμα, καθώς απορροφούν νερό περισσότερο από τους υδρατμούς του περιβάλλοντος παρά από το ριζικό σύστημα και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν. Τα παχύφυτα χρειάζονται κανονικό πότισμα μια φορά τη βδομάδα και μόνο κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού λίγο συχνότερα, ειδικά αν είναι φυτεμένα σε γλάστρες και βρίσκονται σε ηλιόλουστη θέση. Σχετικά με τη λίπανση, τα παχύφυτα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε θρεπτικά στοιχεία. Εφαρμόζουμε λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα ειδικό για παχύφυτα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο κάθε δυο βδομάδες, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαiριού.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τα παχύφυτα

 

Επιλέγουμε ρηχές πλατιές γλάστρες για να φυτέψουμε και να δημιουργήσουμε μοναδικές σύνθεσες με διάφορα παχύφυτα. Εξασφαλίζουμε ότι οι γλάστρες διαθέτουν τρύπα για αποστράγγιση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν τα παχύφυτα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Συμβουλές για την φροντίδα κάκτων
Κρασούλα, συμβουλές φροντίδας
Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού
Καλαγχόη στον κήπο και σε γλάστρα μέσα στο σπίτι
Κατάλληλα φυτά για βραχόκηπο
Αλόη, 9 μυστικά καλλιέργειας
Φυτά που χρειάζονται λίγο νερό
Ορχιδέα, 6 μυστικά για τη φροντίδα της
Αιχμέα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου
Χλωρόφυτο, το φυτό αράχνη που καθαρίζει τον αέρα
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Πόθος, ένα κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Εφη 28 Φεβρουαρίου 2019

Καλησπέρα

Έχω φυτά που ανήκουν στην οικογένεια της αλόης, βγάζουν ένα κόκκινο άνθος. Συναντουνται συχνά σε δρόμους.
Το καλοκαίρι κιτρινισε η ανάπτυξη τους στο ένα φυτό και πριν ένα μήνα (σήμερα έχουμε 28/02) σε ένα άλλο. Τα καινούρια φύλλα. Όχι σαπισμα, ζαρωμα ή κάτι άλλο. Το πότισμα γίνεται όπως περίπου αναφέρεται και από εσάς.

Τι πιστεύετε ότι είναι;

Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Έφη.
  Το κιτρίνισμα στα φύλλα της αλόης μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα καθώς στην έλλειψη σιδήρου. Φρόντισε να την ποτίζεις σταθερά όταν στεγνώνει το χώμα έχοντας εξασφαλίσει ότι η γλάστρα σου στραγγίζει το νερό. Επίσης, η προσθήκη χηλικού υδατοδιαλυτού σιδήρου την περίοδο της άνοιξης, μια φορά το μήνα, θα βοηθησει στο πρασίνισμα των φύλλων της. Επίσης, θα ήταν καλό να ελέγξεις μήπως χρειάζεται μεταφύτευση της αλόης σε μεγαλύτερη γλάστρα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της αλόης στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Εφη 10 Μαρτίου 2019

   Καλημέρα

   Σας ευχαριστώ για την απάντηση.

   Τα συγκεκριμένα φυτά είναι στο χώμα. Έχω και άλλες ρίζες, σε χώμα και γλάστρες, οι οποίες είναι εντάξει.
   Φανταστείτε ότι τα νέα τους φύλλα γίνονται κίτρινα. Πολύ νερό τώρα το χειμώνα ναι λόγω βροχής αλλά το καλοκαίρι ποτίζω κάθε 10 μέρες και ζω στην Κρήτη, είναι επίσης σε ηλιόλουστη θέση ολημερίς.

   Μου έδωσαν πλήρες λίπασμα άμεσης απορρόφησης. Μπορεί να ψεκάστει; Ο σίδηρος ψεκάζεται;

   Θα επανελθουν άραγε; Έχουν κάνει μια όμορφη σύνθεση και θα λυπηθώ αν καταστραφεί. Θα βάλω φωτογραφία, εάν μπορέσω.

   Ευχαριστώ πολύ

   Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΑΝΝΗΣ J 4 Αυγούστου 2018

Πως ονομάζεται το φυτό της φωτογραφίας;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 7 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Γιάννη.
  Το συγκεκριμένο παχύφυτο της φωτογραφίας είναι ένα είδος εχιβέριας ή εχεβέριας (Echiveria sp. ). Η εχιβέρια χαρακτηρίζεται από φύλλα που δημιουργούν ροζέτες σε σχήμα που θυμίζει ανοικτή αγκινάρα. Κατά το πότισμα της εχιβέριας, προσέχουμε να μην βρέχουμε το φύλλωμα της. Ο πολλαπλασιασμός της εχιβέριας γίνεται με νέες μικρές ροζέτες που αναπτύσσονται ανάμεσα από τα φύλλα της, και αποκόπτονται για να μεταφυτευθούν σε νέα γλάστρα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΓΙΑΝΝΗΣ J 18 Αυγούστου 2018

   Ευχαριστώ πολύ! Το εχω σε αρκετές γλάστρες στο κήπο μου αλλά δεν είχα ιδέα πως ονομάζεται.

   Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.