εικόνα

5 μυστικά για φροντίδα παχύφυτων

Φροντίδα παχύφυτων

5 μυστικά για φροντίδα παχύφυτων

Παχύφυτα ονομάζουμε μια μεγάλη κατηγορία φυτών που διαθέτουν παχιά σαρκώδη φύλλα που λειτουργούν ως αποθήκες νερού και χρησιμεύουν για την επιβίωση τους σε συνθήκες ξηρασίας και έλλειψης νερού. Τα παχύφυτα επιλέγονται ως καλλωπιστικά φυτά για τον κήπο, την αυλή, το μπαλκόνι αλλά και για εσωτερικούς χώρους σπιτιών και γραφείων λόγω της ξεχωριστής εμφάνισης που διαθέτουν και των μικρών αναγκών φροντίδας που έχουν. Η κατηγορία των παχύφυτων περιέχει πολλές οικογένειες φυτών όπως κάκτους, αγαύες, ευφόρμπιες και πολλές άλλες με διάφορα σχήματα, μεγέθη, χρώματα και λουλούδια.

 

Πώς ξεχωρίζουμε τους κάκτους από τα παχύφυτα;
 
Υπάρχει όντως αρκετή σύγχυση μεταξύ κάκτων και παχύφυτων. Καταρχήν οι κάκτοι ανήκουν στα παχύφυτα, όμως δεν είναι όλα τα παχύφυτα δεν είναι κάκτοι. Επίσης, τα αγκάθια δεν αποτελούν στοιχείο διαφοροποίησης, καθώς υπάρχουν παχύφυτα που έχουν αγκάθια όπως η ευφόρμπια και η αγαύη που δεν ανήκουν στην οικογένεια των κακτοειδών. Οι κάκτοι διαφοροποιούνται από τα παχύφυτα καθώς διαθέτουν τις αρεόλες, χαρακτηριστικά χνουδωτά εξογκώματα από τα οποία εκπτύσσονται λουλούδια, αγκάθια ή και νέοι βλαστοί. Τα παχύφυτα δεν διαθέτουν αρεόλες.
 
Τι συνθήκες φωτισμού χρειάζονται τα παχύφυτα για να ευδοκιμήσουν;

 

Τα παχύφυτα χρειάζονται καλό φωτισμό για να ευδοκιμήσουν, αν και υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες ανάλογα το κάθε είδος. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες απευθείας ακτίνες του ήλιου, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορεί να συναντήσουμε κίτρινους ή πορτοκαλί μεταχρωματισμούς στα φύλλα ή να δημιουργηθούν σημάδια στα παχύφυτα. Επίσης, ο ανεπαρκής φωτισμός, ειδικά όταν τα παχύφυτα είναι σε εσωτερικό χώρο, δημιουργεί υποκίτρινες περιοχές στα φύλλα, ενώ σε περιπτώσεις που δεν έχουμε παράθυρα θα χρειαστούμε λάμπες φθορισμού. Πάντως, ο επαρκής φωτισμός και η ανάλογη ηλιοφάνεια είναι απαραίτητα στοιχεία για να ανθοφορήσουν τα παχύφυτα καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 ώρες ημερήσιου φωτισμού.
 
Τι φυτόχωμα χρειάζονται τα παχύφυτα για να αναπτυχθούν;
 
Τα παχύφυτα για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν χρειάζονται φυτόχωμα που να έχει καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσει το ριζικό τους σύστημα. Προμηθευόμαστε εξειδικευμένα φυτοχώματα για παχύφυτα που περιέχουν χονδρόκοκκη άμμο, περλίτη και ελαφρόπετρα που εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση στις γλάστρες μας. Αν διαθέτουμε φυτοχώματα γενικής χρήσης στο σπίτι μας, θα πρέπει να προσθέσουμε άμμο στο φυτόχωμα σε αναλογία 1:4 για να στραγγίζει καλύτερα το μείγμα και να φυτέψουμε τα παχύφυτα μας.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν τα παχύφυτα;
 
Τα παχύφυτα δεν χρειάζονται υπερβολικό πότισμα, καθώς απορροφούν νερό περισσότερο από τους υδρατμούς του περιβάλλοντος παρά από το ριζικό σύστημα και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν. Τα παχύφυτα χρειάζονται κανονικό πότισμα μια φορά τη βδομάδα και μόνο κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού λίγο συχνότερα, ειδικά αν είναι φυτεμένα σε γλάστρες και βρίσκονται σε ηλιόλουστη θέση. Σχετικά με τη λίπανση, τα παχύφυτα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε θρεπτικά στοιχεία. Εφαρμόζουμε λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα ειδικό για παχύφυτα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο κάθε δυο βδομάδες, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαiριού.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τα παχύφυτα
 
Επιλέγουμε ρηχές πλατιές γλάστρες για να φυτέψουμε και να δημιουργήσουμε μοναδικές σύνθεσες με διάφορα παχύφυτα. Εξασφαλίζουμε ότι οι γλάστρες διαθέτουν τρύπα για αποστράγγιση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν τα παχύφυτα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
ΓΙΑΝΝΗΣ J Αύγουστος 4, 2018

Πως ονομάζεται το φυτό της φωτογραφίας;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) Αύγουστος 7, 2018

  Καλησπέρα Γιάννη.
  Το συγκεκριμένο παχύφυτο της φωτογραφίας είναι ένα είδος εχιβέριας ή εχεβέριας (Echiveria sp. ). Η εχιβέρια χαρακτηρίζεται από φύλλα που δημιουργούν ροζέτες σε σχήμα που θυμίζει ανοικτή αγκινάρα. Κατά το πότισμα της εχιβέριας, προσέχουμε να μην βρέχουμε το φύλλωμα της. Ο πολλαπλασιασμός της εχιβέριας γίνεται με νέες μικρές ροζέτες που αναπτύσσονται ανάμεσα από τα φύλλα της, και αποκόπτονται για να μεταφυτευθούν σε νέα γλάστρα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΓΙΑΝΝΗΣ J Αύγουστος 18, 2018

   Ευχαριστώ πολύ! Το εχω σε αρκετές γλάστρες στο κήπο μου αλλά δεν είχα ιδέα πως ονομάζεται.

   Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.