Πότε κλαδεύουμε φυτά και λουλούδια σε γλάστρα;

κλαδεμα φυτα λουλουδια σε γλαστρα

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα των φυτών που έχουμε σε γλάστρα;

Τα καλλωπιστικά φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες στην αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι αποτελούν μία όαση πρασίνου και ηρεμίας που απολαμβάνουμε καθημερινά στον χώρο του σπιτιού μας.

Μαζί με τη μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, το κλάδεμα αποτελεί βασικό μέρος της φροντίδας των φυτών του μπαλκονιού για να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση με πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

Τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των βλαστών και την εμφάνιση πλούσιας ανθοφορίας.

Επιπλέον, με το κλάδεμα βελτιώνουμε τον αερισμό των φυτών και εξασφαλίζουμε καλύτερη ηλιοφάνεια, κάτι που βοηθά στην προστασία των φυτών από ασθένειες.

Τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες στην αυλή και το μπαλκόνι όταν δεν κλαδεύονται, εμφανίζουν μειωμένη ανθοφορία και αναπτύσσουν πυκνή βλάστηση με μακριούς αδύναμους βλαστούς.

Σημαντική παράμετρος για την επιτυχία του κλαδέματος στα φυτά της αυλής και του μπαλκονιού μας είναι να τα κλαδέψουμε την κατάλληλη εποχή.

Τα φυτά που έχουμε σε γλάστρα κλαδεύονται διαφορετικά ανάλογα αν είναι φυλλοβόλα ή αειθαλή, δηλαδή αν χάνουν ή διατηρούν τα φύλλα τους τη περίοδο του χειμώνα.

Ας δούμε λοιπόν πότε κλαδεύουμε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού μας για να τα διατηρήσουμε υγιή, να εξασφαλίσουμε καταπράσινο φύλλωμα και υπέροχη ανθοφορία.

Διαφήμιση

1. Πότε κλαδεύουμε τα αειθαλή φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρα στην αυλή και το μπαλκόνι;

Τα αειθαλή φυτά και λουλούδια του μπαλκονιού μας, δηλαδή αυτά που δεν χάνουν τα φύλλα τους την περίοδο του χειμώνα, κλαδεύονται στις αρχές άνοιξης αφού έχουν περάσει οι χειμωνιάτικες παγωνιές και οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας.

Ξεκινώντας από τους καλλωπιστικούς θάμνους του μπαλκονιού μας, στις αρχές της άνοιξης κλαδεύουμε αειθαλή φυτά όπως:

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας

Επίσης, τα αειθαλή αναρριχώμενα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι μας κλαδεύονται κι αυτά στις αρχές της άνοιξης, για παράδειγμα:

Μέσα στην άνοιξη, κλαδεύουμε αρωματικά φυτά σε γλάστρα που έχουμε στην αυλή και στο μπαλκόνι όπως:

κλαδεμα βασιλικου
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του βασιλικού

Μέσα στην άνοιξη πραγματοποιούμε το κλάδεμα και στα καρποφόρα δέντρα που έχουμε σε γλάστρα όπως:

2. Πότε κλαδεύουμε τα φυλλοβόλα φυτά στην αυλή και το μπαλκόνι;

Τα φυλλοβόλα φυτά και λουλούδια του μπαλκονιού μας, δηλαδή αυτά που χάνουν τα φύλλα τους στα τέλη φθινοπώρου, κλαδεύονται μέσα στο χειμώνα, συνήθως Ιανουάριο-Φεβρουάριο όταν τα φυτά βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου.

Μέσα στον χειμώνα, λοιπόν, πραγματοποιούμε το κλάδεμα των φυλλοβόλων καλλωπιστικών θάμνων στο μπαλκόνι μας, όπως το κλάδεμα της ορτανσίας και το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς.

κλαδεμα τριανταφυλλιας
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς (+video)

Η περίοδος του χειμώνα αποτελεί την κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε και τα φυλλοβόλα αναρριχώμενα φυτά του μπαλκονιού μας όπως η αμπέλοψη και η γλυσίνα.

Αν έχουμε φυλλοβόλους καρποφόρους θάμνους σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, μέσα στον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, κάνουμε το κλάδεμα για:

3. Θέλουν κλάδεμα τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού μέσα στο καλοκαίρι;

Μέσα στο καλοκαίρι, αποφεύγουμε να κλαδεύουμε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού, παρά μόνο να αφαιρούμε τα ξεραμένα και κίτρινα φύλλα των φυτών.

Την περίοδο του καλοκαιριού, κόβουμε τα λουλούδια που έχουν ξεραθεί από τα καλλωπιστικά φυτά για να δυναμώσει η βλάστηση των φυτών και να μας δώσουν νέα πλούσια ανθοφορία που θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο.

4. Τι κλάδεμα κάνουμε το φθινόπωρο στα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες;

Στις αρχές του φθινοπώρου, μπορούμε να κάνουμε συμπληρωματικά ένα ελαφρύ κλάδεμα για απομάκρυνση ξερών και άρρωστων κλαδιών ή κλαδιών που μπλέκονται μεταξύ τους για ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανθοφορίας των φυτών.

Και στα αρωματικά φυτά που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα στις αρχές φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας τους, για ανάπτυξη νέας φθινοπωρινής βλάστησης και ανθοφορίας.

5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα των φυτών και λουλουδιών σε γλάστρα

Μετά το κλάδεμα των φυτών του μπαλκονιού, ψεκάζουμε τα φυτά με σκεύασμα χαλκού και καλύπτουμε τις τομές με πάστα κλαδέματος για να αποφύγουμε προσβολή από ασθένειες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

 1. Νάσια
  15/03/2023

  Το κοράλι το κλαδεύουμε;

 2. kara
  15/03/2023

  Τ0 δεντρολίβανο που έχει βγάλει κάποια ανθάκια τα κλαδεύω;;;; Επίσης, όταν είναι άναρχα αναπτυγμένο ένα φυτό, το κλαδεύω για να του δώσω σχήμα και ας κόψω και υγιή κλωναράκια; Σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

  • Μπορείς να το κλαδέψεις κι ας έχει βγάλει άνθη το δεντρολίβανο και μπορείς να κόψεις υγιή κλαδιά για να του δώσεις σχήμα.

 3. Έφη
  15/03/2023

  Οι αζαλέες μου τώρα έχουν μπουμπούκια. Δεν νομίζω ότι πρέπει τώρα να κλαδεψω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *