Πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού: Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται

παστα κλαδεματος και εμβολιασμου δεντρων

Όπου υπάρχουν τομές σε δέντρα, η πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού αποτελεί ένα οικολογικό επικαλυπτικό για την επούλωση των πληγών και την προστασία των φυτών μας από ασθένειες.

Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν με μορφή αλοιφής που προέρχεται από ρητίνες δέντρων και εφαρμόζεται ως επικαλυπτικό πληγών.

Οι ελαστικές ιδιότητες της πάστας κλαδέματος και εμβολιασμού θυμίζουν μαστίχα ή κόλλα, γι’ αυτό άλλωστε τη συναντάμε και με την ονομασία κόλλα εμβολιασμού, μαστίχα εμβολιασμού αλλά και ως αλοιφή κλαδέματος.

Η πάστα επούλωσης πληγών χρησιμοποιείται στο κλάδεμα και στο μπόλιασμα για να προστατέψουμε τα φυτά μας και ως κόλλα για να πετύχει ο εμβολιασμός.

Διατίθεται σε διάφορες συσκευασίες στο εμπόριο και μπορούμε να την προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα και garden center.

Ας δούμε αναλυτικά τι προστασία προσφέρει η πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού, σε ποια φυτά χρησιμοποιείται και με ποιο τρόπο εφαρμόζεται.

Διαφήμιση

1. Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού και τι προστασία παρέχει στα φυτά;

Η πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού χρησιμοποιείται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές, καθώς επίσης σε φυτώρια.

Προσφέρει σημαντική προστασία για τα φυτά όταν κλαδεύουμε, χρησιμοποιείται ως κόλλα σε ενώσεις για το μπόλιασμα, καθώς επίσης ως επικαλυπτικό σε πληγές που προκαλούνται από καιρικά φαινόμενα και γεωργικά μηχανήματα:

α) Πάστα επούλωσης σε τομές από κλάδεμα: Η πιο σημαντική εφαρμογή της αλοιφής επούλωσης είναι στις τομές κλαδέματος σε καρποφόρα δέντρα και σε καλλωπιστικά δέντρα για να καλύψει την επιφάνεια της τομής και να το προστατέψει από μυκητολογικές ασθένειες, από προσβολές εντόμων και από τον παγετό.

Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων
Ποια εποχή και πώς κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα (+video)

β) Πάστα μπολιάσματος στα δέντρα: Ο εμβολιασμός καρποφόρων δέντρων απαιτεί την χρήση της αλοιφής στο σημείο εμβολιασμού για να εξασφαλίσουμε καλύτερη συγκόλληση του υποκειμένου με το εμβόλιο, ταχύτερο κλείσιμο της πληγής και προστασία από έντονη ηλιοφάνεια και παγετό.

5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων

γ) Πάστα επούλωσης σε πληγές φυτών: Σε πληγές φυτών που έχουν δημιουργηθεί από έντονες καιρικές συνθήκες όπως χαλάζι και ανεμοθύελλα ή από τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων, η προσθήκη πάστας κλαδέματος και εμβολιασμού βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

2. Σε ποιες καλλιέργειες χρησιμοποιούμε την πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού;

Η πάστα επούλωσης πληγών εφαρμόζεται εκτεταμένα από τους καλλιεργητές σε κλαδέματα και μπολιάσματα σε όλα τα εσπεριδοειδή δέντρα όπως:

Κλάδεμα πορτοκαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της πορτοκαλιάς

Επιπλέον, για να καλύψουμε τομές και να μπολιάσουμε μηλοειδή δέντρα όπως:

Κλάδεμα μηλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μηλιάς

Η πάστα επούλωσης έχει μεγάλη εφαρμογή ως επικαλυπτικό πληγών για το κλάδεμα και το μπόλιασμα σε πολλά ακόμα καρποφόρα δέντρα και θάμνους, όπως:

κλαδεμα ελιας
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ελιάς (+video)

Χρησιμοποιούμε πάστα κλαδέματος για προστασία σε πολλά καλλωπιστικά δέντρα όπως στην μουριά, στην καλλωπιστική δαμασκηνιά, στη γρεβιλέα, στην ακακία Κωνσταντινουπόλεως, στον φίκο μπέντζαμιν, στον φίκο ελάστικα, στον φίκο λυράτα και στο κυπαρίσσι λέιλαντ.

3. Πώς εφαρμόζουμε την πάστα μπολιάσματος και κλαδέματος;

Η πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού εφαρμόζεται με διαφόρους τρόπους, κυρίως στην τομή του κλαδέματος, στο σημείο του μπολιάσματος ή σε πληγές των φυτών.

Απλώνουμε το επικαλυπτικό πληγών με ένα απλό πινέλο ή με μία μικρή σπάτουλα και το αφήνουμε να στεγνώσει για 1-2 ώρες.

Όταν η αλοιφή στεγνώσει, μετατρέπεται σε μία ελαστική στρώση που καλύπτει και προστατεύει την τομή του κλαδέματος και το σημείο του μπολιάσματος.

Στο εμπόριο, κυκλοφορούν συσκευασίες πάστας κλαδέματος και εμβολιασμού δέντρων σε μορφή σωληναρίου με προσαρμοσμένο ειδικό βουρτσάκι που διευκολύνει σημαντικά την εφαρμογή της.

Η πάστα επούλωσης πληγών των δέντρων δεν πρέπει να εφαρμόζεται στις τομές του κλαδέματος και στα μπολιάσματα όταν επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από 0°C ή όταν περιμένουμε βροχή μέσα στις επόμενες ώρες.

4. Κι ένα μυστικό για την πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού

Αρκετές πάστες κλαδέματος περιέχουν στη σύνθεση τους και χαλκό για την καλύτερη προστασία και απολύμανση των φυτών από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (5)

 1. Βλάχος Ιωάννης
  16/01/2024

  Από την εμπειρία μου εκτιμώ ότι το σχόλιο καλύπτει όλες τις πτυχές, γύρω από το κλάδεμα Κ τόν εμβολιασμό δέντρων..

 2. ΕΙΡΉΝΑΡΧΟΣ ΡΑΧΜΑΝΗΣ
  02/03/2023

  Κύριοι,( Τα Μυστικά του Κήπου). Συγχαρητήρια για την ενημέρωση σας. Καλές δουλειές να έχετε και σας ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες σας, ρρ

 3. Ηλίας
  01/03/2023

  Γειά σας,
  Στις τομές κλαδέματος στην ελιά, αντί για πάστα κλαδέματος, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και βορδιγάλειο με ένα ψεκαστηράκι ή δεν είναι τόσο αποτελεσματικό;
  Ευχαριστώ

  • Αν και ο βορδιγάλειος πολτός ως χαλκούχο σκεύασμα είναι απολυμαντικό για ένα χρονικό διάστημα, δεν προστατεύει από την υγρασία και μπορεί να παρατηρηθεί σταδιακά προσβολή από ασθένεια.

   • Ηλίας
    03/03/2023

    Άρα, τουλάχιστον στις μεγάλες τομές, μόνο πάστα κλαδέματος. Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *