10 μυστικά για τη φροντίδα του νυχτολούλουδου

10 μυστικά για τη φροντίδα του νυχτολούλουδου

Νυχτολούλουδο, ένα λουλούδι με έντονο άρωμα που μοσχοβολάει τις βραδινές ώρες. Με καταγωγή από τις τροπικές περιοχές των νησιών της Καραϊβικής, το νυχτολούλουδο ή κέστρο είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το μοναδικό άρωμά του. Διαθέτει γυαλιστερά μακρόστενα φύλλα και μικρά υποκίτρινα άνθη που ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης και διαρκούν μέχρι το φθινοπώρο. Το νυχτολούλουδο έχει έντονη ανάπτυξη και πολύ γρήγορα φτάνει τα 2-3 μέτρα ύψος.

Το νυχτολούλουδο αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φύτευση στην αυλή, κοντά στο σπίτι ή δίπλα σε μονοπάτια του κήπου μας για να απολαμβάνουμε το άρωμα του καθώς περνάμε. Και φυσικά, μπορούμε να φυτέψουμε νυχτολούλουδο σε γλάστρα στο μπαλκόνι για υπέροχες βραδιές γεμάτες άρωμα. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται το νυχτολούλουδο για να αναπτυχθεί και να απολαμβάνουμε το υπέροχο άρωμα του στον κήπο και το μπαλκόνι.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται το νυχτολούλουδο για να αναπτυχθεί;

Το νυχτολούλουδο αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις, σε σημεία με πρωινό ή απογευματινό φως. Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος μπορεί να προκαλέσει ένα χαρακτηριστικό “άσπρισμα” στα φύλλα του νυχτολούλουδου. Το νυχτολούλουδο, λόγω της τροπικής καταγωγής του, ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Είναι ευαίσθητο στην παγωνιά, καθώς σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός μπορεί να καεί το φύλλωμα του. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση και να απομακρύνεται το νερό. Αποφεύγουμε τη φύτευσή του σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς το νυχτολούλουδο δεν είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους.

2. Πώς φυτεύουμε το νυχτολούλουδο σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε το νυχτολούλουδο σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και τοποθετούμε το φυτό σε σημείο προφυλαγμένο από την παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους. Χρησιμοποιούμε σχετικά μεγάλες γλάστρες με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 30 εκατοστών. Γεμίζουμε τη γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης και προσθέτουμε μία λεπτή στρώση χαλικιών στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Το νυχτολούλουδο παρουσιάζει μικρότερη ανάπτυξη όταν φυτεύεται σε γλάστρα, όμως το άρωμα του παραμένει αναλλοίωτο.

3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα το νυχτολούλουδο;

Το νυχτολούλουδο έχει αρκετές ανάγκες σε νερό και χρειάζεται τακτικό πότισμα. Ποτίζουμε το νυχτολούλουδο δυο φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε δυο μέρες. Σε συνθήκες καύσωνα, ειδικά αν έχουμε το νυχτολούλουδο σε γλάστρα, ίσως χρειαστεί και καθημερινό πότισμα. Αν δεν ποτίσουμε έγκαιρα το νυχτολούλουδο, τα φύλλα του μαραίνονται σα να μας δηλώνουν πως το φυτό χρειάζεται άμεσα νερό. Την περίοδο του χειμώνα το πότισμα του νυχτολούλουδου είναι περιορισμένο. Πάντως, σε συνθήκες υπερβολικού ποτίσματος, μπορεί να παρουσιαστούν σαπίσματα στη ρίζα του φυτού και έντονη φυλλόπτωση.

4. Κάθε πότε θέλει λίπασμα το νυχτολούλουδο;

To νυχτολούλουδο έχει αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2-3 βδομάδες από την περίοδο της άνοιξης και μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Συμπληρωματικά, για να διατηρήσουμε καταπράσινο φύλλωμα το φύλλωμα του νυχτολούλουδου, μπορούμε να προσθέτουμε υγρό λίπασμα σιδήρου στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Την περίοδο του χειμώνα, δεν κάνουμε λίπανση στο νυχτολούλουδο, καθώς ξεκουράζεται από την έντονη δραστηριότητα βλάστησης και ανθοφορίας.

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το νυχτολούλουδο;

Σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και κακού αερισμού, τo νυχτολούλουδο μπορεί να προσβληθεί από μυκητολογικές ασθένειες. Οι συγκεκριμένες ασθένειες εμφανίζονται με κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες κηλίδες στα φύλλα του νυχτολούλουδο και σταδιακά μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών του νυχτολούλουδου, ψεκάζουμε με σκευάσματα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Σε προληπτικό επίπεδο προστασίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά φυσικά υλικά και να ψεκάσουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό.

Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας

Το νυχτολούλουδο μπορεί να προσβληθεί από διάφορα έντομα που δημιουργούν προβλήματα στο φύλλωμα και στην ανθοφορία του. Από την κάμπια που τρώει τα φύλλα του, μέχρι τον τετράνυχο που δημιουργεί καρουλιάσματα και ξηράνσεις στο φύλλωμα και τον ψευδόκοκκο που εμφανίζει τη χαρακτηριστική βαμβακίαση στο φύλλωμα. Για την καταπολέμηση των εντόμων, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσικής πυρεθρίνης.

6. Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε το νυχτολούλουδο;

Το κλάδεμα του νυχτολούλουδου γίνεται στις αρχές της άνοιξης πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση ή στα τέλη του φθινοπώρου αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία του. Συνήθως κλαδεύουμε σχετικά αυστηρά, κόβοντας τους βλαστούς στο μισό του μήκους τους για να ελέγξουμε το σχήμα του και να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της νέας βλάστησης. Επιπλέον, αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς για να εξασφαλίσουμε στο φυτό καλύτερο αερισμό. Αν θέλουμε να ανανεώσουμε τους βλαστούς γερασμένων φυτών νυχτολούλουδου για να έχουν πιο συμπαγές φύλλωμα κλαδεύουμε πιο χαμηλά στο έδαφος αλλά αυτό θα περιορίσει κάπως την ανθοφορία του.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά νυχτολούλουδου για να φυτέψουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας με δύο τρόπους: α) με σπόρο και β) με μοσχεύματα. Ας δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε για τον πολλαπλασιασμό του νυχτολούλουδου.

– Πολλαπλασιασμός νυχτολούλουδου με σπόρο

Για να φτιάξουμε φυτά νυχτολούλουδο από σπόρο, πρέπει αρχικά να μαζέψουμε τους μικρούς λευκούς καρπούς που σχηματίζει το νυχτολούλουδο και περιέχουν πολλούς σπόρους. Φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες φυτωρίου βάζοντας 3-4 σπόρους σε κάθε γλάστράκι. Μετά από 1-2 εβδομάδες θα φυτρώσουν οι σπόροι και αφού μεγαλώσουν κάπως τα φυτά και γίνουν περίπου 10 εκατοστά διατηρούμε το πιο εύρωστο φυτό αφαιρώντας τα υπόλοιπα. Μετά από ένα χρόνο, το καινούριο φυτό νυχτολούλουδου θα έχει αναπτυχθεί και θα μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο.

– Πολλαπλασιασμός νυχτολούλουδου με μοσχεύματα

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά νυχτολούλουδου με μοσχεύματα, μέσα στην άνοιξη, παίρνουμε τμήματα τρυφερών βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση του φυτού που δεν έχει ανθοφορία. Αφαιρούμε τουλάχιστον τα 2/3 των φύλλων του μοσχεύματος του νυχτολούλουδου αφήνοντας λίγα φύλλα μόνο στην κορυφή του. Μπορούμε να βάλουμε στην βάση του μοσχεύματος ορμόνη ριζοβολίας πριν τα τα φυτέψουμε σε γλαστράκια που τα διατηρούμε σε δροσιά μέχρι να αναπτύξουν ρίζες. Μετά από 5-6 εβδομάδες τα καινούρια φυτά νυχτολούλουδου θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική τους θέση στον κήπο. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα και ένα φρέσκο κλαδάκι νυχτολούλουδου αν το βάλουμε σε νερό θα κάνει γρήγορα ρίζες και μπορούμε να το μεταφυτέψουμε μετά.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου

8. Γιατί δεν ανθίζει το νυχτολούλουδο;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που το νυχτολούλουδο μπορεί να μην ανθίσει ή να έχει πολύ περιορισμένη ανθοφορία. Καταρχήν, αν το νυχτολούλουδο βρίσκεται σε πολύ σκιερό μέρος πιθανότατα δεν θα ανθίσει, καθώς θέλει αρκετές ώρες ηλιοφάνειας για να σχηματίσει τα λουλούδια του. Επίσης, θέλει προσοχή πότε θα γίνει το κλάδεμα του. Αν το κλάδεμα γίνει αργά την άνοιξη, πρέπει να προσέξουμε να μην κοπούν οι νέοι βλαστοί που δίνουν την ανθοφορία. Ένας ακόμα λόγος μπορεί να είναι η μεγάλη ποσότητα λιπάσματος ανάπτυξης που είναι πλούσιο σε άζωτο, καθώς και το υπερβολικό πότισμα που ενισχύει την βλάστηση του νυχτολούλουδου, παραμελώντας τη λειτουργία της ανθοφορίας.

9. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του νυχτολούλουδου;

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το κιτρίνισμα στα φύλλα του νυχτολούλουδου και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Αρχικά, τα φύλλα του νυχτολούλουδου μπορεί να κιτρινίσουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης της γλάστρας που το έχουμε φυτέψει. Επίσης, το κιτρίνισμα μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη λίπανσης θρεπτικών στοιχείων όπως άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε φυτά νυχτολούλουδου που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, το κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι το φυτό χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το νυχτολούλουδο

Αν και στο εξωτερικό, το νυχτολούλουδο αναφέρεται και ως γιασεμί της νύχτας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το νυχτολούλουδο δεν έχει καμία σχέση με είδος γιασεμιού. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως το νυχτολούλουδο ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών, δηλαδή στην ίδια οικογένεια που ανήκουν οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (48)