10 μυστικά για τη φροντίδα του νυχτολούλουδου

10 μυστικά για τη φροντίδα του νυχτολούλουδου

Νυχτολούλουδο, ένα λουλούδι με έντονο άρωμα που μοσχοβολάει τις βραδινές ώρες.

Με καταγωγή από τις τροπικές περιοχές των νησιών της Καραϊβικής, το νυχτολούλουδο ή κέστρο είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το μοναδικό άρωμά του.

Διαθέτει γυαλιστερά μακρόστενα φύλλα και μικρά υποκίτρινα άνθη που ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης και διαρκούν μέχρι το φθινοπώρο.

Το νυχτολούλουδο έχει έντονη ανάπτυξη και πολύ γρήγορα φτάνει τα 2-3 μέτρα ύψος. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φύτευση στην αυλή, κοντά στο σπίτι ή δίπλα σε μονοπάτια του κήπου μας για να απολαμβάνουμε το άρωμα του καθώς περνάμε.

Και φυσικά, μπορούμε να φυτέψουμε νυχτολούλουδο σε γλάστρα στο μπαλκόνι και στη βεράντα για υπέροχες βραδιές γεμάτες άρωμα.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται το νυχτολούλουδο για να αναπτυχθεί και να απολαμβάνουμε το υπέροχο άρωμα του στον κήπο και το μπαλκόνι.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται το νυχτολούλουδο για να αναπτυχθεί;

Το νυχτολούλουδο αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις, σε σημεία με πρωινό ή απογευματινό φως. Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος μπορεί να προκαλέσει ένα χαρακτηριστικό “άσπρισμα” στα φύλλα του νυχτολούλουδου.

Λόγω της τροπικής καταγωγής του, ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Το νυχτολούλουδο είναι ευαίσθητο στην παγωνιά, καθώς σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός μπορεί να καεί το φύλλωμα του.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση και να απομακρύνεται το νερό.

Αποφεύγουμε τη φύτευσή του σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς το νυχτολούλουδο δεν είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους.

2. Πώς φυτεύουμε το νυχτολούλουδο σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε το νυχτολούλουδο σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και τοποθετούμε το φυτό σε σημείο προφυλαγμένο από την παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους.

Χρησιμοποιούμε σχετικά μεγάλες γλάστρες με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 30 εκατοστών.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης και προσθέτουμε μία λεπτή στρώση χαλικιών στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το νυχτολούλουδο παρουσιάζει μικρότερη ανάπτυξη όταν φυτεύεται σε γλάστρα, όμως το άρωμα του παραμένει αναλλοίωτο.

3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα το νυχτολούλουδο;

Το νυχτολούλουδο έχει αρκετές ανάγκες σε νερό και χρειάζεται τακτικό πότισμα. Ενδεικτικά, ποτίζουμε το νυχτολούλουδο δυο φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε δυο μέρες.

Σε συνθήκες καύσωνα, ειδικά αν έχουμε το νυχτολούλουδο σε γλάστρα, ίσως χρειαστεί και καθημερινό πότισμα. Αν δεν ποτίσουμε έγκαιρα το νυχτολούλουδο, τα φύλλα του μαραίνονται σα να μας δηλώνουν πως το φυτό χρειάζεται άμεσα νερό.

Την περίοδο του χειμώνα το πότισμα του νυχτολούλουδου είναι περιορισμένο. Πάντως, σε συνθήκες υπερβολικού ποτίσματος, μπορεί να παρουσιαστούν σαπίσματα στη ρίζα του φυτού και έντονη φυλλόπτωση.

4. Κάθε πότε θέλει λίπασμα το νυχτολούλουδο;

To νυχτολούλουδο έχει αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2-3 βδομάδες από την περίοδο της άνοιξης και μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Συμπληρωματικά, για να διατηρήσουμε καταπράσινο φύλλωμα το φύλλωμα του νυχτολούλουδου, μπορούμε να προσθέτουμε υγρό λίπασμα σιδήρου στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

Την περίοδο του χειμώνα, δεν κάνουμε λίπανση στο νυχτολούλουδο, καθώς ξεκουράζεται από την έντονη δραστηριότητα βλάστησης και ανθοφορίας.

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το νυχτολούλουδο;

Σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και κακού αερισμού, τo νυχτολούλουδο μπορεί να προσβληθεί από μυκητολογικές ασθένειες.

Οι συγκεκριμένες ασθένειες εμφανίζονται με κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες κηλίδες στα φύλλα του νυχτολούλουδο και σταδιακά μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση.

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών του νυχτολούλουδου, ψεκάζουμε με σκευάσματα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε προληπτικό επίπεδο προστασίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά φυσικά υλικά και να ψεκάσουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό.

Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας

Το νυχτολούλουδο μπορεί να προσβληθεί από διάφορα έντομα που δημιουργούν προβλήματα στο φύλλωμα και στην ανθοφορία του. Από την κάμπια που τρώει τα φύλλα του, μέχρι τον τετράνυχο που δημιουργεί καρουλιάσματα και ξηράνσεις στο φύλλωμα και τον ψευδόκοκκο που εμφανίζει τη χαρακτηριστική βαμβακίαση στο φύλλωμα.

Για την καταπολέμηση των εντόμων, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσικής πυρεθρίνης.

6. Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε το νυχτολούλουδο;

Το κλάδεμα του νυχτολούλουδου γίνεται στις αρχές της άνοιξης πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση ή στα τέλη του φθινοπώρου αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία του.

Συνήθως κλαδεύουμε σχετικά αυστηρά, κόβοντας τους βλαστούς στο μισό του μήκους τους για να ελέγξουμε το σχήμα του και να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της νέας βλάστησης.

Επιπλέον, αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς για να εξασφαλίσουμε στο φυτό καλύτερο αερισμό.

Αν θέλουμε να ανανεώσουμε τους βλαστούς γερασμένων φυτών νυχτολούλουδου για να έχουν πιο συμπαγές φύλλωμα κλαδεύουμε πιο χαμηλά στο έδαφος αλλά αυτό θα περιορίσει κάπως την ανθοφορία του.

Διαφήμιση

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά νυχτολούλουδου για να φυτέψουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας με δύο τρόπους, κάνοντας: α) πολλαπλασιασμό με σπόρο και β) πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

α) Πολλαπλασιασμός νυχτολούλουδου με σπόρο: Για να φτιάξουμε φυτά νυχτολούλουδο από σπόρο, πρέπει αρχικά να μαζέψουμε τους μικρούς λευκούς καρπούς που σχηματίζει το νυχτολούλουδο και περιέχουν πολλούς σπόρους. Φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες φυτωρίου βάζοντας 3-4 σπόρους σε κάθε γλάστράκι. Μετά από 1-2 εβδομάδες θα φυτρώσουν οι σπόροι και αφού μεγαλώσουν κάπως τα φυτά και γίνουν περίπου 10 εκατοστά διατηρούμε το πιο εύρωστο φυτό αφαιρώντας τα υπόλοιπα. Μετά από ένα χρόνο, το καινούριο φυτό νυχτολούλουδου θα έχει αναπτυχθεί και θα μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο.

β) Πολλαπλασιασμός νυχτολούλουδου με μοσχεύματα: Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά νυχτολούλουδου με μοσχεύματα, μέσα στην άνοιξη, παίρνουμε τμήματα τρυφερών βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση του φυτού που δεν έχει ανθοφορία. Αφαιρούμε τουλάχιστον τα 2/3 των φύλλων του μοσχεύματος του νυχτολούλουδου αφήνοντας λίγα φύλλα μόνο στην κορυφή του. Μπορούμε να βάλουμε στην βάση του μοσχεύματος ορμόνη ριζοβολίας πριν τα τα φυτέψουμε σε γλαστράκια που τα διατηρούμε σε δροσιά μέχρι να αναπτύξουν ρίζες. Μετά από 5-6 εβδομάδες τα καινούρια φυτά νυχτολούλουδου θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική τους θέση στον κήπο. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα και ένα φρέσκο κλαδάκι νυχτολούλουδου αν το βάλουμε σε νερό θα κάνει γρήγορα ρίζες και μπορούμε να το μεταφυτέψουμε μετά.

νυχτολουλουδο πολλαπλασιασμος
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου

8. Γιατί δεν ανθίζει το νυχτολούλουδο;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που το νυχτολούλουδο μπορεί να μην ανθίσει ή να έχει πολύ περιορισμένη ανθοφορία.

Καταρχήν, αν το νυχτολούλουδο βρίσκεται σε πολύ σκιερό μέρος πιθανότατα δεν θα ανθίσει, καθώς θέλει αρκετές ώρες ηλιοφάνειας για να σχηματίσει τα λουλούδια του. Επίσης, θέλει προσοχή πότε θα γίνει το κλάδεμα του.

Αν το κλάδεμα γίνει αργά την άνοιξη, πρέπει να προσέξουμε να μην κοπούν οι νέοι βλαστοί που δίνουν την ανθοφορία.

Ένας ακόμα λόγος μπορεί να είναι η μεγάλη ποσότητα λιπάσματος ανάπτυξης που είναι πλούσιο σε άζωτο, καθώς και το υπερβολικό πότισμα που ενισχύει την βλάστηση του νυχτολούλουδου, παραμελώντας τη λειτουργία της ανθοφορίας.

9. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του νυχτολούλουδου;

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το κιτρίνισμα στα φύλλα του νυχτολούλουδου και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.

Αρχικά, τα φύλλα του νυχτολούλουδου μπορεί να κιτρινίσουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης της γλάστρας που το έχουμε φυτέψει.

Επίσης, το κιτρίνισμα μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη λίπανσης θρεπτικών στοιχείων όπως άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε φυτά νυχτολούλουδου που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, το κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι το φυτό χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Κίτρινα φύλλα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το νυχτολούλουδο

Αν και στο εξωτερικό, το νυχτολούλουδο αναφέρεται και ως γιασεμί της νύχτας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το νυχτολούλουδο δεν έχει καμία σχέση με είδος γιασεμιού. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως το νυχτολούλουδο ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών, δηλαδή στην ίδια οικογένεια που ανήκουν οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (54)

 1. ΓΙΩΡΓΟΣ
  01/06/2024

  Καλημέρα σας, έχω προμηθευτεί ένα υγρασιομετρο με τιμές 0-100%. Τώρα που αρχίζουν οι ζεστές και πρέπει να ποτιζω το νυχτολουλουδο καθημερινά, σε ποια τιμή πρέπει να βρίσκεται να για να ποτίσω; Π.χ. πρέπει να το ποτίσω αν η υγρασία πέσει κάτω από το 70%; Ευχαριστώ πολύ.

 2. Christos Kontos
  16/06/2023

  Νυχτολούλουδο: Ποια είναι η λατινική ονομασία αυτού του φυτού. Είμαι Έλληνας και ζω στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. και θέλω να το πάρω!!! Μου θυμίζει Ελλάδα τη νύχτα!

 3. Aris
  10/06/2022

  Έχω ένα νυχτολούλουδο σε γλάστρα εδώ και 3 μήνες σε ΝΑ προσανατολισμό. Ένω παίρνει ύψος και έχει φύλλωμα εμφάνισε κάποια αρωματικά ανθη στην αρχή και μετά τίποτα. Το ποτίζω ανα 2 μέρες και βάζω και υγρο λίπασμα ανθοφορίας. Κάποια στιγμή ειδα και κάτι μυρμηγκάκια. Τι μπορει να συμβαίνει?

  • Πιθανότατα έχει προσβολή από μελίγκρα. Ψέκασε με σκεύασμα θερινού πολτού το φύλλωμα του νυχτολούλουδου.

 4. olga
  20/10/2021

  Το νυχτολούλουδο μου, κάνει καρουλιάσματα στα φύλλα, και τα σκληραίνει, μεχρι που μερικά ξεράινονται στις άκρες τους. Αφαίρεσα όλα τα φύλλα που είχαν προσβληθέι, αλλά συνεχίζει να το κάνει. Εξέτασα την επιφάνεια των φ΄υλλων και δεν βλέπω κάτι με γυμνό ματι. Είδα ΄σε ενα άλλο άρθρο σας, ότι αυτό ειναι σύπτωμα προσβολής από τετράνυχο, και έχω κάνει το διάλυμα (κρεμμυδι-σκόρδο-πιπεριά) να το ψεκάσω. Χρειάζεται και κάτι παραπάνω; Κλάδεμα κάνω τώρα ΄΄ή αρχές άνοιξης ; Γιατί έχει πάρει αρκετό ύψος (το έχω μεταφυτεύσει σε 40αρα γλάστρα εδώ κ 2 εβδομάδες), και θέλω να το έχω θαμνοειδές. Βαζω τώρα καθόλου σίδηρο/λίπασμα ή ξεκινάω από άνοιξη;

  • Καλησπέρα Όλγα. Κλάδεψε το νυχτολούλουδο σου στις αρχές της άνοιξης για να το διαμορφώσεις σε συμπαγή θαμνώδη μορφή. Μπορείς να ψεκάσεις το φύλλωμα του φυτού με διάλυμα θερινού πολτού για αντιμετώπιση εντόμων και τετράνυχο.

 5. Άσπα
  06/10/2021

  Καλησπέρα, το νυχτολούλουδο που έχω στο μπαλκόνι μου, είναι στο τέλος της ανθοφορίας του. Αφού το κλαδέψω, θα αντέξει στο μπαλκόνι τον χειμώνα της Θεσσαλονίκης; Πρέπει να το βάλω μέσα στο σπίτι;

  • Καλημέρα Άσπα. Καλύτερα να κλαδέψεις το νυχτολούλουδο στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Μπορείς να το διατηρήσεις και σε εξωτερικό χώρο προφυλαγμένο από βοριάδες.

 6. Lambros Karandreas
  15/08/2021

  Η παραγωγη μου ειναι Ελληνικη. Ζω στην Αμερικη. Μου αρεσουν πολυ τα νυχτολούλουδα. Θελο να φυτεψω νυχτολούλουδα, αλλα δεν ξερω το είδος και γένος. Μηπως το ξερετε εσεις; Αμα το ξέρετε μπορείτε να μου στειλετε ενα εμαιλ? Ευχαριστο.

  • Καλησπέρα Λάμπρο. Το γένος και το είδος του νυχτολούλουδου είναι Cestrum nocturnum ενώ στην αγγλική γλώσσα είναι γνωστό ως night-blooming jasmine.

 7. Ioanna
  07/12/2020

  Γεια σας, έχω ένα νυχτολούλουδο ύψος 1,30 απο το χώμα, μέσα σε γλάστρα 40cm και τα φύλλα του είναι κίτρινα και λευκά, ζαρωμένα σα να έχουν ξεβάψει με χλωρίνη, εκεί που βγαίνουν τα λουλουδάκια του στις άκρες είναι αποξηραμένα σα να έχουν έγκαυμα απο τον ήλιο (τόσο ξερά), ωστόσο βγάζει νέα φυλλαράκια στα κλαδιά του γενικότερα.. Επίσης παρατήρησα οτι έχει αρκετές ριζούλες σε όλη την επιφάνεια της γλάστρας. Δε ξέρω τι φταίει, χρειάζεται μεταφύτευση ή έχει κάποιο έντομο; Δεν έχω εντοπίσει κάποιο. Αν μπορούσα να σας στείλω φωτο θα ήταν καλύτερα. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

  • Καλημέρα Ιωάννα. Ψέκασε το νυχτολούλουδο με βιολογικό σκεύασμα χαλκού και φρόντισε να μην το κτυπά απευθείας ο ήλιος την περίοδο του καλοκαιριού. Φρόντισε να το μεταφυτεύσεις στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

 8. Αθανασια
  30/10/2020

  Που μπορω να βρω σπορους απω νυχτολουλουδο, ευχαριστω

  • Καλησπέρα Αθανασία. Μπορείς να ψάξεις σπόρο από νυχτολούλουδα της γειτονιάς σου που έχουν ανθίσει και ξεραθεί τα άνθη. Δύσκολο να βρεις σπόρο νυχτολούλουδου σε γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια.

 9. Φίλιππος
  24/09/2020

  Καλησπέρα σας! Το νυχτολούλουδο μου αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, καθώς έχει προσβληθεί έντονα από ψευδοκοκκο (βαμβακαδα). Όλο το καλοκαίρι έριχνα εντομοκτονο, αφού πρώτα έριχνα νερό με πιεση, δίχως όμως αποτέλεσμα. Το κλάδεψα, πάλι τα ίδια. Είναι γεμάτο άνθη και δε θέλω να το πεταξω. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Βοήθεια…

  • Καλησπέρα Φίλιππε΄. ‘
   Σε συνθήκες καλού αερισμού, έχουμε μειωμένη προσβολή από ψευδόκοκκο. Πάντως, κάνε ψεκασμό συνδυάζοντας θερινό πολτό και φυσική πυρεθρίνη. Δες αναλυτικές συμβουλές για τον ψευδόκοκκο (βαμβακάδα) στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει

   • Φίλιππος
    24/09/2020

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Καλό φθινόπωρο να έχουμε!

 10. Κική
  10/08/2020

  Καλησπερα!!! Εχω ενα νυχτολουλουδο δυο χρόνια!Φετος δεν εχει ανυισει καθολου Εδω κ λιγο καιρο εχει βγαλει κατω απ τα φυλλα του στα κλαδια κατι λευκους μικρους κοκκους και έχει μαζεψει και πολλα μυρμήγκια. Αυτοι οι λευκοι κοκκοι φαινεται να ναι σαν ζωιφια που δημιουργουν την λευκη σκονη. Τι να κανω;;
  Σας ευχαριστω!

  • Καλημέρα Κική. Πιθανότατα, το νυχτολούλουδο σου έχει προσβληθεί από ψώρα των φυτών ή από το έντομο της βαμβακάδας που κάνουν μελιτώματα και γιαυτό εμφανίζονται και τα μυρμήγκια για να τα πάρουν και να τραφούν. Θα ήταν καλό να το ψεκάσεις με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

 11. Ράνια
  27/07/2020

  Καλησπέρα σας,
  Έχω δυο νυχτολούλουδα τα οποία τα έχω μεταφυτέψει σε μεγαλύτερες γλάστρες και τα έχω στο μπαλκόνι μου που είναι στον 4ο όροφο. Ενω τα ποτίζω και τα δυο κάθε μέρα και τα αφήνω το πρωί στον ηλιο, το ένα βγάζει καινούργια φύλλα συνεχώς (όχι όμως άνθη) και άλλο το δεν μεγαλωνει καθόλου. Πρόσφατα μάλιστα στο δεύτερο νυχτολούλουδο είδα μέσα στο χώμα του ένα σχετικά μεγάλο μπεζ σκουλικι.

  • Καλησπέρα Ράνια. Ππιθανότατα, υπήρχε πρόβλημα αρχικά με το δεύτερο φυτό νυχτολούλουδου. Βγάλε το φυτό από τη γλάστρα αρχικά να ελέγξεις αν έχει και άλλα σκουλήκια. Πιθανότατα, ίσως δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα και μαζεύεται υπερβολική υγρασία.

 12. Χρυση
  08/07/2020

  Καλημέρα! Στο νυχτολούλουδο μου τα καινούργια φύλλα βγαίνουν ζαρωμένα και σκληρά και η μια πλευρά τους σαν φαγωμένη .Αλλα φύλλα γίνονται πολύ λεπτά με καφέ μύτες και μπεζ λεκέδες τι να κάνω πέστε μου σας παρακαλώ!

  • Καλησπέρα Χρυσή. Ψέκασε με διάλυμα χαλκού το νυχτολούλουδο σου για να αντιμετωπίσεις την ασθένεια που το έχει προσβάλλει και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά για τόνωση.

 13. Δημήτρης
  29/06/2020

  Ποια είναι η περίοδος ανθοφορίας του νυχτολουλουδου?
  Τώρα ενώ είναι υγιέστατο μεγαλώνει αλλα δεν έχει μπουμπούκια? Να περιμένω?
  Και για μια φράουλα ενώ βγάζει φράουλες αυτές δεν μεγαλώνουν και κάθονται μικρές σαν αρρωστιαρηκες.
  Παρακαλώ απαντήστε.
  Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Δημήτρη. To νυχτολούλουδο ανθίζει από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι την περίοδο του φθινοπώρου. Μείωσε το πότισμα και εξασφάλισε μία ημισκιερή θέση για το νυχτολούλουδο για να σου χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Σχετικά με την καλλιέργεια φράουλας, πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να μεγαλώσουν.

 14. Φίλιππος
  27/06/2020

  Καλημέρα σας. Το νυχτολούλουδο μου ήταν γεμάτο με μυρωδάτα άνθη μέχρι που έπεσε τρομερό χαλάζι, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να βρεθούν πεσμένα στο χώμα… Υπάρχει περίπτωση να ανθίσει και πάλι; Πώς μπορώ να το βοηθήσω; Έβαλα λίπασμα ανθοφορίας. Είναι το καμάρι μου και στενοχωρήθηκα πολύ… Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Φϊλιππε. Το νυχτολούλουδο σου θα έχει μία δεύτερη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο. Πρόσθεσε λίπασμα φυκιών για τόνωση του νυχτολούλουδου μέσα στο καλοκαίρι.

 15. Μαρία
  17/06/2020

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την βοήθεια που μας δίνετε!Το νυχτολούλουδο μου έχει πιάσει μελίγκρα,το ψεκασα αρκετές φορές με σαπουνονερο και μια φορά με καπνό απο τσιγάρα.Δυστυχως η μελίγκρα επιμένει,τι μπορώ να κάνω ώστε να σώσω το φυτό μου;Και μία δεύτερη ερώτηση, κάποια φύλλα της αλόης μου έχουν γίνει καφέ στην άκρη,τι μπορεί να φταίει;Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Μαρία. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού που μπορείς να προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα. Για την αλόη, το καφέτιασμα στις άκρες των φύλλων μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή λίπανση.

 16. Δώρα
  05/06/2020

  καλημέρα σας, αγόρασα πριν ενα μηνα ενα ζωηρό κ πράσινο νυχτολούλουδο κ το φυτεψα σε κηπο , σε απόσταση μισο μετρο απο κοντα δέντρα (περγαμόντο λεμονιά μανταρινια κ ενα τεράστιο Πεύκο κήπου) . Έχει φως ολη μερα κ απο τις 12 κ μετά το βλέπει ο ήλιος! Βρίσκομαι ψηλά στο ακρωτήρι Χανίων οπου έχουμε συχνα αεράκι.Το χωμα είναι κοκκινόχωμα εδω στην περιοχή.
  Διάβασα κάπου για το νυχτολούλουδο νερο, νερο κ παλι νερό. Το ποτίζω λοιπόν καθε απόγευμα. Ενω δείχνει οτι συνέρχεται ολη μερα είναι μαραζωμενο, μαραμενο, κ γερμενο οπως το φυσαει ο αέρας ή το ελαφρύ συνεχές αεράκι.Για ανθη ούτε λόγος! Αμφιβάλλω αν έχει ψηλωσει κ εναν πόντο εδω κ εναν μήνα. Εχω λιπασμα ανθοφορίας 20-20-20 αλλα δεν του έχω βάλει ακόμη. Τι μου προτείνετε?

  • Καλησπέρα Δώρα. Χρειάζεται σχετικά προστατευμένο μέρος το νυχτολούλουδο από τον αέρα και πότισμα κάθε 2-3 μέρες. Πρόσθεσε λίπασμα ανθοφορία 20-20-20 κάθε 2 εβδομάδες αυτή την περίοδο.

   • Δώρα
    05/06/2020

    ευχαριστώ πολύ

   • Μαρία
    22/07/2023

    Καλησπέρα σας, έχω πάρει ένα μικρό νυχτολούλουδο από τον Απρίλιο και το έχω φυτέψει στον κήπο μου, έχει μεγαλώσει πολύ, έχει φουντώσει με υγιή πράσινα φύλλα αλλά τελειώνει ο Ιούλιος και δεν έχει ανθίσει, πρέπει να κάνω κάτι ή να συνεχίσω να περιμένω?

 17. ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ
  02/06/2020

  καλησπερα αρχες Μαιου αγορασα ενα νυχτολουλουδο το εβαλα αμεσως σε μεγαλη γλαστρα και το βλεπω καθε μερα να μεγαλωνει.εχει φτασει κοντα στα 2 μετρα αλλα δεν βλεπω καποιο μπουμπουκακι και ανησυχω.εδα πανω στα κλαδακια κατι μικρα εντομακια σαν καφε σκονι.πως τα αντιμετοπιζω?ευχαριστω

  • Καλησπέρα Αγαμέμνων. Μείωσε το πότισμα και βάλε το νυχτολούλουδο σε πιο ηλιοφανή θέση για να σου εμφανίσει πλούσια και αρωματική ανθοφορία. Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα ή με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού για τα εντομάκια που βλέπεις.

 18. Κατερινακαι
  23/05/2020

  Καλησπέρα.αγορασα ένα νυχτολουλουδο έχεις κ το φύτεψα κατευθείαν σε μεγαλύτερη γλάστρα.σημερα φαινόντουσαν μαραμένα τα φύλλα τι μπορεί να φταιει;

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Βάλε το νυχτολούλουδο σε σκιερό χώρο για 1-2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση και πρόσθεσε υγρό εκχύλιαμα φυκιών για τόνωση.

 19. Αγλαΐα
  21/05/2020

  Γεια σας. Αγόρασα σήμερα μια γλάστρα με νυχτολούλουδο, αλλά οι ρίζες του έχουν βγει σε μεγάλο βαθμό κάτω από τη γλάστρα. Στη μεταφύτευση πρέπει να κόψω αυτό το τμήμα των ριζών η όχι? Τέλος, πρέπει να αφαιρέσω όλο το παλιό χώμα από τις ρίζες πριν το μεταφυτεύσω σε νέο χώμα? Σας ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Αγλαία. Μπορείς να κόψεις ένα τμήμα των ριζών κατά την μεταφύτευση του νυχτολούλουδου. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις όλο το παλιό χώμα από τις ρίζες γιατί θα δυσκολευτεί το φυτό καθώς θα σπάσουν αρκετά ριζίδια και δεν θα μπορεί να απορροφήσει νερό άμεσα.

 20. ΜΠΑΛΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
  08/05/2020

  Έχω ένα νυχτολουλουδο σε γλάστρα. Το είχα πάρει και το μεταφύτευσα το φθινόπωρο. Το κλάδεψα αυστηρά αρχές Μαρτίου αν θυμάμαι καλά. Έχει πετάξει φύλλα καινούργια, έχει ψήλωσε το κλαδί. Παρατήρησα ότι κάνα δύο φυλλαράκια στην άκρη ξεράθηκαν και σε ένα νέο κλαδάκι με νέα μικρά φύλλα μαράθηκαν σαν να είναι αποτιστα. Ρίχνω λιπασμα κάθε 15 μέρες. Ο ήλιος το βλέπει περίπου από τις 4 και μετά. Το μπαλκόνι είναι δυτικό. Εντοπίζετε μήπως κάποιο πρόβλημα; Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα Αθανασία. Πότιζε κάθε 3-4 μέρες το νυχτολούλουδο αυτή την εποχή και μείωσε τη συχνότητα του λιπάσματος γιατί μάλλον προκάλεσε καψίματα στο φύλλωμα. Η θέση του νυχτολούλουδου στο μπαλκόνι σου είναι μία χαρά.

 21. Ελενη
  25/04/2020

  Εχω ενα νυχτολουλουδο που τα φυλλα του τα καινουργια ζαρωνουν κ γινονται σαν σκουλικι
  Παρατηρησα κατι μικροσκοπικα μαυρα πραγματακια….κ τα παλια φυλλα κιτρινιζουν
  Τι ειναι κ τι πρεπει να κανω;

  • Καλησπέρα ΕΛένη. Το νυχτολούλουδο σου πιθανότατα έχει προσβληθεί από κάποιο έντομο. Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις και πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου για να πρασινίσουν τα φύλλα του.

 22. ντραλλος ηλιας
  13/10/2019

  Εχω ενα νυχτολουλουδο στην βεραντα μου αλα τα φυλλα κιτρινησαν και επεσαν τη πρεπει να κανω

  • Μπορείς να το κλαδέψεις για να αναβλαστήσει. Πάντως το κιτρίνισμα στα φύλλα του νυχτολούλουδου μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα

 23. Κατερινα Παππα
  12/09/2019

  Γεια σας. Πηρα φετος στις αρχες καλοκαιριου ενα νυχτολουλουδο κ σχεδον αμεσως το μεταφυτεψα σ εναν μεγαλο τενεκε απο λαδι. Βρισκομαι στις Κυκλαδες στην Τζια. Ο πωλητης με ενημερωσε οτι ειχε κλαδευτει κ θα αργουσε να ανθισει. Πραγματι μεχρι τωρα δεν εβγαλε ανθη. Το ποτιζω σχεδον καθημερινα αλλα δεν εχει καλη οψη. Ισως επειδη το εχω στον βορια κ επηρεαζονται τα φυλλα του. Ηθελα να ξερω ποτε μπορω να το βαλω στο χωμα κ με τι προσανατολισμο. Επισης τι αλλο πρεπει να κανω για να το βοηθησω κ να το προφυλαξω. Καημο το εχω να καθομαι το βραδυ στην βεραντα μου κ να απολαμβανω το αρωμα του. Σας ευχαριστω.

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψεις στις αρχές του φθινοπώρου το νυχτολούλουδο σου. Πάντως φρόντιζε να μην το ποτίζεις καθημερινά γιατί το υπερβολικό πότισμα δημιουργεί προβλήματα όπως κιτρίνισμα στα φύλλα και σαπίσματα στις ρίζες.

 24. Tonia
  09/09/2019

  Το δικό μου έχει κιτρινισει στις μύτες του φύλλου το έχω σε πήλινη γλάστρα και σε σημείο που δεν το χτυπάει αέρας

 25. Ρανια
  02/07/2019

  Καλησπέρα σας,
  Έχω νυχτολούλουδα στην αυλή σε γλάστρα. Έχει γεμίσει, ειδικά στην πίσω πλευρά των φύλλων του κάτι άσπρα, φαίνονται σαν χνούδι αλλά αν τα πιάσεις μπορεί να είναι και μαλακό πολύ σκουλίκι. Δεν ξέρω αν μπορώ να σας στείλω φωτό. Το ψεκάζω με το γνωστό μίγμα πράσινο σαπούνι/οινόπνευμα γιατι προσπαθώ αν γίνεται να αποφεύγω τα χημικά και λόγω των κατοικιδίων μας αλλά μπααααα….. Έχετε να προτείνετε κάτι; Ευχαριστώ πολύ

  • Καλημέρα Ράνια. Ψέκασε το νυχτολούλουδο σου με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις και επανέλαβε σε δέκα μέρες. Θα ψεκάσεις κατά το σούρουπο που έχει πέσει ο ήλιος και η θερμοκρασία είναι σίγουρα κάτω από 30οC.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *