εικόνα

10 μυστικά για τη φροντίδα του νυχτολούλουδου

10 μυστικά για τη φροντίδα του νυχτολούλουδου

10 μυστικά για τη φροντίδα του νυχτολούλουδου

Νυχτολούλουδο, ένα λουλούδι με έντονο άρωμα που μοσχοβολάει τις βραδινές ώρες. Με καταγωγή από τις τροπικές περιοχές των νησιών της Καραϊβικής, το νυχτολούλουδο ή κέστρο είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το μοναδικό άρωμά του. Διαθέτει γυαλιστερά μακρόστενα φύλλα και μικρά υποκίτρινα άνθη που ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης και διαρκούν μέχρι το φθινοπώρο. Το νυχτολούλουδο έχει έντονη ανάπτυξη και πολύ γρήγορα φτάνει τα 2-3 μέτρα ύψος.

 

Το νυχτολούλουδο αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φύτευση στην αυλή, κοντά στο σπίτι ή δίπλα σε μονοπάτια του κήπου μας για να απολαμβάνουμε το άρωμα του καθώς περνάμε. Και φυσικά, μπορούμε να φυτέψουμε νυχτολούλουδο σε γλάστρα στο μπαλκόνι για υπέροχες βραδιές γεμάτες άρωμα. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται το νυχτολούλουδο για να αναπτυχθεί και να απολαμβάνουμε το υπέροχο άρωμα του στον κήπο και το μπαλκόνι.

 


1. Τι συνθήκες χρειάζεται το νυχτολούλουδο για να αναπτυχθεί;

 

Το νυχτολούλουδο αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις, σε σημεία με πρωινό ή απογευματινό φως. Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος μπορεί να προκαλέσει ένα χαρακτηριστικό «άσπρισμα» στα φύλλα του νυχτολούλουδου. Το νυχτολούλουδο, λόγω της τροπικής καταγωγής του, ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Είναι ευαίσθητο στην παγωνιά, καθώς σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός μπορεί να καεί το φύλλωμα του. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση και να απομακρύνεται το νερό. Αποφεύγουμε τη φύτευσή του σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς το νυχτολούλουδο δεν είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους.
 

2. Πώς φυτεύουμε το νυχτολούλουδο σε γλάστρα;

 

Για να φυτέψουμε το νυχτολούλουδο σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και τοποθετούμε το φυτό σε σημείο προφυλαγμένο από την παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους. Χρησιμοποιούμε σχετικά μεγάλες γλάστρες με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 30 εκατοστών. Γεμίζουμε τη γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης και προσθέτουμε μία λεπτή στρώση χαλικιών στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Το νυχτολούλουδο παρουσιάζει μικρότερη ανάπτυξη όταν φυτεύεται σε γλάστρα, όμως το άρωμα του παραμένει αναλλοίωτο.

 

3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα το νυχτολούλουδο;

 

Το νυχτολούλουδο έχει αρκετές ανάγκες σε νερό και χρειάζεται τακτικό πότισμα. Ποτίζουμε το νυχτολούλουδο δυο φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε δυο μέρες. Σε συνθήκες καύσωνα, ειδικά αν έχουμε το νυχτολούλουδο σε γλάστρα, ίσως χρειαστεί και καθημερινό πότισμα. Αν δεν ποτίσουμε έγκαιρα το νυχτολούλουδο, τα φύλλα του μαραίνονται σα να μας δηλώνουν πως το φυτό χρειάζεται άμεσα νερό. Την περίοδο του χειμώνα το πότισμα του νυχτολούλουδου είναι περιορισμένο. Πάντως, σε συνθήκες υπερβολικού ποτίσματος, μπορεί να παρουσιαστούν σαπίσματα στη ρίζα του φυτού και έντονη φυλλόπτωση.

 

4. Κάθε πότε θέλει λίπασμα το νυχτολούλουδο;

 

To νυχτολούλουδο έχει αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2-3 βδομάδες από την περίοδο της άνοιξης και μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Συμπληρωματικά, για να διατηρήσουμε καταπράσινο φύλλωμα το φύλλωμα του νυχτολούλουδου, μπορούμε να προσθέτουμε υγρό λίπασμα σιδήρου στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Την περίοδο του χειμώνα, δεν κάνουμε λίπανση στο νυχτολούλουδο, καθώς ξεκουράζεται από την έντονη δραστηριότητα βλάστησης και ανθοφορίας.

 


Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά


 

5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το νυχτολούλουδο;

 

Σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και κακού αερισμού, τo νυχτολούλουδο μπορεί να προσβληθεί από μυκητολογικές ασθένειες. Οι συγκεκριμένες ασθένειες εμφανίζονται με κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες κηλίδες στα φύλλα του νυχτολούλουδο και σταδιακά μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών του νυχτολούλουδου, ψεκάζουμε με σκευάσματα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Σε προληπτικό επίπεδο προστασίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά φυσικά υλικά και να ψεκάσουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό.

 


Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας


 

Το νυχτολούλουδο μπορεί να προσβληθεί από διάφορα έντομα που δημιουργούν προβλήματα στο φύλλωμα και στην ανθοφορία του. Από την κάμπια που τρώει τα φύλλα του, μέχρι τον τετράνυχο που δημιουργεί καρουλιάσματα και ξηράνσεις στο φύλλωμα και τον ψευδόκοκκο που εμφανίζει τη χαρακτηριστική βαμβακίαση στο φύλλωμα. Για την καταπολέμηση των εντόμων, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσικής πυρεθρίνης.

 

6. Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε το νυχτολούλουδο;

 

Το κλάδεμα του νυχτολούλουδου γίνεται στις αρχές της άνοιξης πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση ή στα τέλη του φθινοπώρου αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία του. Συνήθως κλαδεύουμε σχετικά αυστηρά, κόβοντας τους βλαστούς στο μισό του μήκους τους για να ελέγξουμε το σχήμα του και να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της νέας βλάστησης. Επιπλέον, αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς για να εξασφαλίσουμε στο φυτό καλύτερο αερισμό. Αν θέλουμε να ανανεώσουμε τους βλαστούς γερασμένων φυτών νυχτολούλουδου για να έχουν πιο συμπαγές φύλλωμα κλαδεύουμε πιο χαμηλά στο έδαφος αλλά αυτό θα περιορίσει κάπως την ανθοφορία του.

 

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου;

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά νυχτολούλουδου για να φυτέψουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας με δύο τρόπους: α) με σπόρο και β) με μοσχεύματα. Ας δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε για τον πολλαπλασιασμό του νυχτολούλουδου.

 
– Πολλαπλασιασμός νυχτολούλουδου με σπόρο
 

Για να φτιάξουμε φυτά νυχτολούλουδο από σπόρο, πρέπει αρχικά να μαζέψουμε τους μικρούς λευκούς καρπούς που σχηματίζει το νυχτολούλουδο και περιέχουν πολλούς σπόρους. Φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες φυτωρίου βάζοντας 3-4 σπόρους σε κάθε γλάστράκι. Μετά από 1-2 εβδομάδες θα φυτρώσουν οι σπόροι και αφού μεγαλώσουν κάπως τα φυτά και γίνουν περίπου 10 εκατοστά διατηρούμε το πιο εύρωστο φυτό αφαιρώντας τα υπόλοιπα. Μετά από ένα χρόνο, το καινούριο φυτό νυχτολούλουδου θα έχει αναπτυχθεί και θα μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο.

 
– Πολλαπλασιασμός νυχτολούλουδου με μοσχεύματα
 

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά νυχτολούλουδου με μοσχεύματα, μέσα στην άνοιξη, παίρνουμε τμήματα τρυφερών βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση του φυτού που δεν έχει ανθοφορία. Αφαιρούμε τουλάχιστον τα 2/3 των φύλλων του μοσχεύματος του νυχτολούλουδου αφήνοντας λίγα φύλλα μόνο στην κορυφή του. Μπορούμε να βάλουμε στην βάση του μοσχεύματος ορμόνη ριζοβολίας πριν τα τα φυτέψουμε σε γλαστράκια που τα διατηρούμε σε δροσιά μέχρι να αναπτύξουν ρίζες. Μετά από 5-6 εβδομάδες τα καινούρια φυτά νυχτολούλουδου θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική τους θέση στον κήπο. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμα και ένα φρέσκο κλαδάκι νυχτολούλουδου αν το βάλουμε σε νερό θα κάνει γρήγορα ρίζες και μπορούμε να το μεταφυτέψουμε μετά.

 


Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου


 

8. Γιατί δεν ανθίζει το νυχτολούλουδο;

 

Υπάρχουν πολλές αιτίες που το νυχτολούλουδο μπορεί να μην ανθίσει ή να έχει πολύ περιορισμένη ανθοφορία. Καταρχήν, αν το νυχτολούλουδο βρίσκεται σε πολύ σκιερό μέρος πιθανότατα δεν θα ανθίσει, καθώς θέλει αρκετές ώρες ηλιοφάνειας για να σχηματίσει τα λουλούδια του. Επίσης, θέλει προσοχή πότε θα γίνει το κλάδεμα του. Αν το κλάδεμα γίνει αργά την άνοιξη, πρέπει να προσέξουμε να μην κοπούν οι νέοι βλαστοί που δίνουν την ανθοφορία. Ένας ακόμα λόγος μπορεί να είναι η μεγάλη ποσότητα λιπάσματος ανάπτυξης που είναι πλούσιο σε άζωτο, καθώς και το υπερβολικό πότισμα που ενισχύει την βλάστηση του νυχτολούλουδου, παραμελώντας τη λειτουργία της ανθοφορίας.

 

9. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του νυχτολούλουδου;

 

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το κιτρίνισμα στα φύλλα του νυχτολούλουδου και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Αρχικά, τα φύλλα του νυχτολούλουδου μπορεί να κιτρινίσουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης της γλάστρας που το έχουμε φυτέψει. Επίσης, το κιτρίνισμα μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη λίπανσης θρεπτικών στοιχείων όπως άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε φυτά νυχτολούλουδου που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, το κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι το φυτό χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 


Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε


 

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το νυχτολούλουδο

 

Αν και στο εξωτερικό, το νυχτολούλουδο αναφέρεται και ως γιασεμί της νύχτας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το νυχτολούλουδο δεν έχει καμία σχέση με είδος γιασεμιού. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως το νυχτολούλουδο ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών, δηλαδή στην ίδια οικογένεια που ανήκουν οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες.

 

Περισσότερες συμβουλές για τη φροντίδα καλλωπιστικών φυτών

 
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου
Λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζουν υπέροχα
Τα πιο όμορφα αναρριχώμενα φυτά για κήπο και μπαλκόνι
Φυτά που ανθίζουν συνεχόμενα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Γιασεμί, 8 μυστικά για τη φροντίδα του γιασεμιού
Πλουμέρια, το ινδικό φούλι με τα αρωματικά λουλούδια
Πασιφλόρα ή ρολογιά, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια
Βουκαμβίλια, 10 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας
Στεφανωτή, ένα αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη
Γαρυφαλλιά, 10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς
Αγιόκλημα, ένα αρωματικό αναρριχώμενο φυτό
Γαρδένια, 10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (38)

σχολιαστής
Αθανασια 30 Οκτωβρίου 2020

Που μπορω να βρω σπορους απω νυχτολουλουδο, ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Οκτωβρίου 2020

  Καλησπέρα Αθανασία. Μπορείς να ψάξεις σπόρο από νυχτολούλουδα της γειτονιάς σου που έχουν ανθίσει και ξεραθεί τα άνθη. Δύσκολο να βρεις σπόρο νυχτολούλουδου σε γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φίλιππος 24 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας! Το νυχτολούλουδο μου αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, καθώς έχει προσβληθεί έντονα από ψευδοκοκκο (βαμβακαδα). Όλο το καλοκαίρι έριχνα εντομοκτονο, αφού πρώτα έριχνα νερό με πιεση, δίχως όμως αποτέλεσμα. Το κλάδεψα, πάλι τα ίδια. Είναι γεμάτο άνθη και δε θέλω να το πεταξω. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Βοήθεια…

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Φίλιππε΄. ‘
  Σε συνθήκες καλού αερισμού, έχουμε μειωμένη προσβολή από ψευδόκοκκο. Πάντως, κάνε ψεκασμό συνδυάζοντας θερινό πολτό και φυσική πυρεθρίνη. Δες αναλυτικές συμβουλές για τον ψευδόκοκκο (βαμβακάδα) στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Φίλιππος 24 Σεπτεμβρίου 2020

   Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Καλό φθινόπωρο να έχουμε!

   Απάντηση
σχολιαστής
Κική 10 Αυγούστου 2020

Καλησπερα!!! Εχω ενα νυχτολουλουδο δυο χρόνια!Φετος δεν εχει ανυισει καθολου Εδω κ λιγο καιρο εχει βγαλει κατω απ τα φυλλα του στα κλαδια κατι λευκους μικρους κοκκους και έχει μαζεψει και πολλα μυρμήγκια. Αυτοι οι λευκοι κοκκοι φαινεται να ναι σαν ζωιφια που δημιουργουν την λευκη σκονη. Τι να κανω;;
Σας ευχαριστω!

Απάντηση
σχολιαστής
Ράνια 27 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα σας,
Έχω δυο νυχτολούλουδα τα οποία τα έχω μεταφυτέψει σε μεγαλύτερες γλάστρες και τα έχω στο μπαλκόνι μου που είναι στον 4ο όροφο. Ενω τα ποτίζω και τα δυο κάθε μέρα και τα αφήνω το πρωί στον ηλιο, το ένα βγάζει καινούργια φύλλα συνεχώς (όχι όμως άνθη) και άλλο το δεν μεγαλωνει καθόλου. Πρόσφατα μάλιστα στο δεύτερο νυχτολούλουδο είδα μέσα στο χώμα του ένα σχετικά μεγάλο μπεζ σκουλικι.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 28 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Ράνια. Ππιθανότατα, υπήρχε πρόβλημα αρχικά με το δεύτερο φυτό νυχτολούλουδου. Βγάλε το φυτό από τη γλάστρα αρχικά να ελέγξεις αν έχει και άλλα σκουλήκια. Πιθανότατα, ίσως δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα και μαζεύεται υπερβολική υγρασία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χρυση 8 Ιουλίου 2020

Καλημέρα! Στο νυχτολούλουδο μου τα καινούργια φύλλα βγαίνουν ζαρωμένα και σκληρά και η μια πλευρά τους σαν φαγωμένη .Αλλα φύλλα γίνονται πολύ λεπτά με καφέ μύτες και μπεζ λεκέδες τι να κάνω πέστε μου σας παρακαλώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 29 Ιουνίου 2020

Ποια είναι η περίοδος ανθοφορίας του νυχτολουλουδου?
Τώρα ενώ είναι υγιέστατο μεγαλώνει αλλα δεν έχει μπουμπούκια? Να περιμένω?
Και για μια φράουλα ενώ βγάζει φράουλες αυτές δεν μεγαλώνουν και κάθονται μικρές σαν αρρωστιαρηκες.
Παρακαλώ απαντήστε.
Ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Δημήτρη. To νυχτολούλουδο ανθίζει από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι την περίοδο του φθινοπώρου. Μείωσε το πότισμα και εξασφάλισε μία ημισκιερή θέση για το νυχτολούλουδο για να σου χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Σχετικά με την καλλιέργεια φράουλας, πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να μεγαλώσουν.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φίλιππος 27 Ιουνίου 2020

Καλημέρα σας. Το νυχτολούλουδο μου ήταν γεμάτο με μυρωδάτα άνθη μέχρι που έπεσε τρομερό χαλάζι, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να βρεθούν πεσμένα στο χώμα… Υπάρχει περίπτωση να ανθίσει και πάλι; Πώς μπορώ να το βοηθήσω; Έβαλα λίπασμα ανθοφορίας. Είναι το καμάρι μου και στενοχωρήθηκα πολύ… Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 17 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την βοήθεια που μας δίνετε!Το νυχτολούλουδο μου έχει πιάσει μελίγκρα,το ψεκασα αρκετές φορές με σαπουνονερο και μια φορά με καπνό απο τσιγάρα.Δυστυχως η μελίγκρα επιμένει,τι μπορώ να κάνω ώστε να σώσω το φυτό μου;Και μία δεύτερη ερώτηση, κάποια φύλλα της αλόης μου έχουν γίνει καφέ στην άκρη,τι μπορεί να φταίει;Σας ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
Δώρα 5 Ιουνίου 2020

καλημέρα σας, αγόρασα πριν ενα μηνα ενα ζωηρό κ πράσινο νυχτολούλουδο κ το φυτεψα σε κηπο , σε απόσταση μισο μετρο απο κοντα δέντρα (περγαμόντο λεμονιά μανταρινια κ ενα τεράστιο Πεύκο κήπου) . Έχει φως ολη μερα κ απο τις 12 κ μετά το βλέπει ο ήλιος! Βρίσκομαι ψηλά στο ακρωτήρι Χανίων οπου έχουμε συχνα αεράκι.Το χωμα είναι κοκκινόχωμα εδω στην περιοχή.
Διάβασα κάπου για το νυχτολούλουδο νερο, νερο κ παλι νερό. Το ποτίζω λοιπόν καθε απόγευμα. Ενω δείχνει οτι συνέρχεται ολη μερα είναι μαραζωμενο, μαραμενο, κ γερμενο οπως το φυσαει ο αέρας ή το ελαφρύ συνεχές αεράκι.Για ανθη ούτε λόγος! Αμφιβάλλω αν έχει ψηλωσει κ εναν πόντο εδω κ εναν μήνα. Εχω λιπασμα ανθοφορίας 20-20-20 αλλα δεν του έχω βάλει ακόμη. Τι μου προτείνετε?

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ 2 Ιουνίου 2020

καλησπερα αρχες Μαιου αγορασα ενα νυχτολουλουδο το εβαλα αμεσως σε μεγαλη γλαστρα και το βλεπω καθε μερα να μεγαλωνει.εχει φτασει κοντα στα 2 μετρα αλλα δεν βλεπω καποιο μπουμπουκακι και ανησυχω.εδα πανω στα κλαδακια κατι μικρα εντομακια σαν καφε σκονι.πως τα αντιμετοπιζω?ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Αγαμέμνων. Μείωσε το πότισμα και βάλε το νυχτολούλουδο σε πιο ηλιοφανή θέση για να σου εμφανίσει πλούσια και αρωματική ανθοφορία. Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα ή με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού για τα εντομάκια που βλέπεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινακαι 23 Μαΐου 2020

Καλησπέρα.αγορασα ένα νυχτολουλουδο έχεις κ το φύτεψα κατευθείαν σε μεγαλύτερη γλάστρα.σημερα φαινόντουσαν μαραμένα τα φύλλα τι μπορεί να φταιει;

Απάντηση
σχολιαστής
Αγλαΐα 21 Μαΐου 2020

Γεια σας. Αγόρασα σήμερα μια γλάστρα με νυχτολούλουδο, αλλά οι ρίζες του έχουν βγει σε μεγάλο βαθμό κάτω από τη γλάστρα. Στη μεταφύτευση πρέπει να κόψω αυτό το τμήμα των ριζών η όχι? Τέλος, πρέπει να αφαιρέσω όλο το παλιό χώμα από τις ρίζες πριν το μεταφυτεύσω σε νέο χώμα? Σας ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Αγλαία. Μπορείς να κόψεις ένα τμήμα των ριζών κατά την μεταφύτευση του νυχτολούλουδου. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις όλο το παλιό χώμα από τις ρίζες γιατί θα δυσκολευτεί το φυτό καθώς θα σπάσουν αρκετά ριζίδια και δεν θα μπορεί να απορροφήσει νερό άμεσα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΠΑΛΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 8 Μαΐου 2020

Έχω ένα νυχτολουλουδο σε γλάστρα. Το είχα πάρει και το μεταφύτευσα το φθινόπωρο. Το κλάδεψα αυστηρά αρχές Μαρτίου αν θυμάμαι καλά. Έχει πετάξει φύλλα καινούργια, έχει ψήλωσε το κλαδί. Παρατήρησα ότι κάνα δύο φυλλαράκια στην άκρη ξεράθηκαν και σε ένα νέο κλαδάκι με νέα μικρά φύλλα μαράθηκαν σαν να είναι αποτιστα. Ρίχνω λιπασμα κάθε 15 μέρες. Ο ήλιος το βλέπει περίπου από τις 4 και μετά. Το μπαλκόνι είναι δυτικό. Εντοπίζετε μήπως κάποιο πρόβλημα; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Αθανασία. Πότιζε κάθε 3-4 μέρες το νυχτολούλουδο αυτή την εποχή και μείωσε τη συχνότητα του λιπάσματος γιατί μάλλον προκάλεσε καψίματα στο φύλλωμα. Η θέση του νυχτολούλουδου στο μπαλκόνι σου είναι μία χαρά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελενη 25 Απριλίου 2020

Εχω ενα νυχτολουλουδο που τα φυλλα του τα καινουργια ζαρωνουν κ γινονται σαν σκουλικι
Παρατηρησα κατι μικροσκοπικα μαυρα πραγματακια….κ τα παλια φυλλα κιτρινιζουν
Τι ειναι κ τι πρεπει να κανω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα ΕΛένη. Το νυχτολούλουδο σου πιθανότατα έχει προσβληθεί από κάποιο έντομο. Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις και πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου για να πρασινίσουν τα φύλλα του.

  Απάντηση
σχολιαστής
ντραλλος ηλιας 13 Οκτωβρίου 2019

Εχω ενα νυχτολουλουδο στην βεραντα μου αλα τα φυλλα κιτρινησαν και επεσαν τη πρεπει να κανω

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα Παππα 12 Σεπτεμβρίου 2019

Γεια σας. Πηρα φετος στις αρχες καλοκαιριου ενα νυχτολουλουδο κ σχεδον αμεσως το μεταφυτεψα σ εναν μεγαλο τενεκε απο λαδι. Βρισκομαι στις Κυκλαδες στην Τζια. Ο πωλητης με ενημερωσε οτι ειχε κλαδευτει κ θα αργουσε να ανθισει. Πραγματι μεχρι τωρα δεν εβγαλε ανθη. Το ποτιζω σχεδον καθημερινα αλλα δεν εχει καλη οψη. Ισως επειδη το εχω στον βορια κ επηρεαζονται τα φυλλα του. Ηθελα να ξερω ποτε μπορω να το βαλω στο χωμα κ με τι προσανατολισμο. Επισης τι αλλο πρεπει να κανω για να το βοηθησω κ να το προφυλαξω. Καημο το εχω να καθομαι το βραδυ στην βεραντα μου κ να απολαμβανω το αρωμα του. Σας ευχαριστω.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Σεπτεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Κατερίνα. Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψεις στις αρχές του φθινοπώρου το νυχτολούλουδο σου. Πάντως φρόντιζε να μην το ποτίζεις καθημερινά γιατί το υπερβολικό πότισμα δημιουργεί προβλήματα όπως κιτρίνισμα στα φύλλα και σαπίσματα στις ρίζες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Tonia 9 Σεπτεμβρίου 2019

Το δικό μου έχει κιτρινισει στις μύτες του φύλλου το έχω σε πήλινη γλάστρα και σε σημείο που δεν το χτυπάει αέρας

Απάντηση
σχολιαστής
Ρανια 2 Ιουλίου 2019

Καλησπέρα σας,
Έχω νυχτολούλουδα στην αυλή σε γλάστρα. Έχει γεμίσει, ειδικά στην πίσω πλευρά των φύλλων του κάτι άσπρα, φαίνονται σαν χνούδι αλλά αν τα πιάσεις μπορεί να είναι και μαλακό πολύ σκουλίκι. Δεν ξέρω αν μπορώ να σας στείλω φωτό. Το ψεκάζω με το γνωστό μίγμα πράσινο σαπούνι/οινόπνευμα γιατι προσπαθώ αν γίνεται να αποφεύγω τα χημικά και λόγω των κατοικιδίων μας αλλά μπααααα….. Έχετε να προτείνετε κάτι; Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Ιουλίου 2019

  Καλημέρα Ράνια. Ψέκασε το νυχτολούλουδο σου με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις και επανέλαβε σε δέκα μέρες. Θα ψεκάσεις κατά το σούρουπο που έχει πέσει ο ήλιος και η θερμοκρασία είναι σίγουρα κάτω από 30οC.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.