εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για το νυχτολούλουδο

Συμβουλές φροντίδας για το νυχτολούλουδο

Συμβουλές φροντίδας για το νυχτολούλουδο

Νυχτολούλουδο, ο καλλωπιστικός θάμνος με τα γυαλιστερά μακρόστενα φύλλα και τα μικρά υποκίτρινα άνθη που ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης και διαρκούν όλη την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Έχει, όμως, κάτι ξεχωριστό από τα υπόλοιπα λουλούδια… το έντονα γλυκό, μεθυστικό άρωμα του που πλημμυρίζει την αυλή και το σπίτι μόλις δύσει ο ήλιος και όλη τη διάρκεια της νύχτας.

 

Σε ποιες συνθήκες φυτεύεται και ευδοκιμεί το νυχτολούλουδο;

 

Επιλέγουμε θέση ηλιόλουστη για το νυχτολούλουδο με πρωινό ή απογευματινό ήλιο, αποφεύγοντας τον έντονο μεσημεριανό ήλιο που μπορεί να προκαλέσει χαρακτηριστικό άσπρισμα στα φύλλα του. Το νυχτολούλουδο ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα, καθώς σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός μπορεί να καεί το φύλλωμα του. Πρέπει να αποφεύγουμε τις παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς δεν είναι ανθεκτικό στην αλατότητα. Όταν φυτεύεται στο χώμα, το νυχτολούλουδο φτάνει σε ύψος πολύ γρήγορα τα 2-3 μέτρα, ενώ αν φυτευτεί σε γλάστρα θα πρέπει να περιμένουμε μικρότερη ανάπτυξη. Για φύτευση σε γλάστρα, προσθέτουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση προσθέτοντας στρώση χαλικιών στη βάση.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το νυχτολούλουδο;

 

Νερό, νερό, νερό! Το νυχτολούλουδο χρειάζεται τακτικό πότισμα, διαφορετικά τα φύλλα του μαραίνονται και μας δηλώνουν πως θέλουν άμεσα νερό. Κι όσο για το καλοκαίρι, ίσως χρειαστεί πότισμα καθημερινά, ειδικά αν το έχουμε φυτεμένο σε γλάστρα. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2-3 βδομάδες για την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Την περίοδο του χειμώνα, δεν κάνουμε λίπανση στο νυχτολούλουδο καθώς ξεκουράζεται από την ένtονη δραστηριότητα βλάστησης και ανθοφορίας.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το νυχτολούλουδο;

 

Το κλάδεμα του νυχτολούλουδου γίνεται στις αρχές της άνοιξης πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση ή στα τέλη του φθινοπώρου αφού ολοκληρωθεί η άνθοφορία του. Συνήθως κλαδεύουμε αυστηρά, κόβοντας τους βλαστούς κατά το 1/2 για να ελέγξουμε το σχήμα του και να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της νέας βλάστησης. Ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου γίνεται με σπόρο και κυρίως με μοσχεύματα. Επιλέγουμε μοσχεύματα από νέα βλάστηση και τα φυτεύουμε σε γλαστράκια που τα διατηρούμε σε δροσιά μέχρι να αναπτύξουν ρίζες. Ακόμα και ένα φρέσκο κλαδάκι νυχτολούλουδου αν το βάλουμε σε νερό θα κάνει γρήγορα ρίζες και μπορούμε να το μεταφυτέψουμε μετά.

 

Κι ένα μυστικό για το νυχτολούλουδο

 

Υπάρχουν πολλές αιτίες που το νυχτολούλουδο μπορεί να μην ανθίζει. Καταρχήν, θέλει αρκετές ώρες ηλιοφάνειας για να ανθίσει. Επίσης, θέλει προσοχή αν το κλάδεμα γίνει αργά την άνοιξη, προκειμένου να μην κοπούν οι νέοι βλαστοί που δίνουν την ανθοφορία. Ένας ακόμα λόγος μπορεί να είναι η μεγάλη ποσότητα λιπάσματος ανάπτυξης που είναι πλούσιο σε άζωτο και ενισχύει την βλάστηση του νυχτολούλουδου, παραμελώντας τη λειτουργία της ανθοφορίας.

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για περισσότερα ανθοφόρα φυτά με υπέροχο άρωμα όπως το γιασεμί, το φούλι, το αγιόκλημα, η τριανταφυλλιά και η γαρδένια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (18)

σχολιαστής
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ 2 Ιουνίου 2020

καλησπερα αρχες Μαιου αγορασα ενα νυχτολουλουδο το εβαλα αμεσως σε μεγαλη γλαστρα και το βλεπω καθε μερα να μεγαλωνει.εχει φτασει κοντα στα 2 μετρα αλλα δεν βλεπω καποιο μπουμπουκακι και ανησυχω.εδα πανω στα κλαδακια κατι μικρα εντομακια σαν καφε σκονι.πως τα αντιμετοπιζω?ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Αγαμέμνων. Μείωσε το πότισμα και βάλε το νυχτολούλουδο σε πιο ηλιοφανή θέση για να σου εμφανίσει πλούσια και αρωματική ανθοφορία. Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα ή με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού για τα εντομάκια που βλέπεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινακαι 23 Μαΐου 2020

Καλησπέρα.αγορασα ένα νυχτολουλουδο έχεις κ το φύτεψα κατευθείαν σε μεγαλύτερη γλάστρα.σημερα φαινόντουσαν μαραμένα τα φύλλα τι μπορεί να φταιει;

Απάντηση
σχολιαστής
Αγλαΐα 21 Μαΐου 2020

Γεια σας. Αγόρασα σήμερα μια γλάστρα με νυχτολούλουδο, αλλά οι ρίζες του έχουν βγει σε μεγάλο βαθμό κάτω από τη γλάστρα. Στη μεταφύτευση πρέπει να κόψω αυτό το τμήμα των ριζών η όχι? Τέλος, πρέπει να αφαιρέσω όλο το παλιό χώμα από τις ρίζες πριν το μεταφυτεύσω σε νέο χώμα? Σας ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Αγλαία. Μπορείς να κόψεις ένα τμήμα των ριζών κατά την μεταφύτευση του νυχτολούλουδου. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις όλο το παλιό χώμα από τις ρίζες γιατί θα δυσκολευτεί το φυτό καθώς θα σπάσουν αρκετά ριζίδια και δεν θα μπορεί να απορροφήσει νερό άμεσα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΠΑΛΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 8 Μαΐου 2020

Έχω ένα νυχτολουλουδο σε γλάστρα. Το είχα πάρει και το μεταφύτευσα το φθινόπωρο. Το κλάδεψα αυστηρά αρχές Μαρτίου αν θυμάμαι καλά. Έχει πετάξει φύλλα καινούργια, έχει ψήλωσε το κλαδί. Παρατήρησα ότι κάνα δύο φυλλαράκια στην άκρη ξεράθηκαν και σε ένα νέο κλαδάκι με νέα μικρά φύλλα μαράθηκαν σαν να είναι αποτιστα. Ρίχνω λιπασμα κάθε 15 μέρες. Ο ήλιος το βλέπει περίπου από τις 4 και μετά. Το μπαλκόνι είναι δυτικό. Εντοπίζετε μήπως κάποιο πρόβλημα; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Αθανασία. Πότιζε κάθε 3-4 μέρες το νυχτολούλουδο αυτή την εποχή και μείωσε τη συχνότητα του λιπάσματος γιατί μάλλον προκάλεσε καψίματα στο φύλλωμα. Η θέση του νυχτολούλουδου στο μπαλκόνι σου είναι μία χαρά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελενη 25 Απριλίου 2020

Εχω ενα νυχτολουλουδο που τα φυλλα του τα καινουργια ζαρωνουν κ γινονται σαν σκουλικι
Παρατηρησα κατι μικροσκοπικα μαυρα πραγματακια….κ τα παλια φυλλα κιτρινιζουν
Τι ειναι κ τι πρεπει να κανω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα ΕΛένη. Το νυχτολούλουδο σου πιθανότατα έχει προσβληθεί από κάποιο έντομο. Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις και πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου για να πρασινίσουν τα φύλλα του.

  Απάντηση
σχολιαστής
ντραλλος ηλιας 13 Οκτωβρίου 2019

Εχω ενα νυχτολουλουδο στην βεραντα μου αλα τα φυλλα κιτρινησαν και επεσαν τη πρεπει να κανω

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα Παππα 12 Σεπτεμβρίου 2019

Γεια σας. Πηρα φετος στις αρχες καλοκαιριου ενα νυχτολουλουδο κ σχεδον αμεσως το μεταφυτεψα σ εναν μεγαλο τενεκε απο λαδι. Βρισκομαι στις Κυκλαδες στην Τζια. Ο πωλητης με ενημερωσε οτι ειχε κλαδευτει κ θα αργουσε να ανθισει. Πραγματι μεχρι τωρα δεν εβγαλε ανθη. Το ποτιζω σχεδον καθημερινα αλλα δεν εχει καλη οψη. Ισως επειδη το εχω στον βορια κ επηρεαζονται τα φυλλα του. Ηθελα να ξερω ποτε μπορω να το βαλω στο χωμα κ με τι προσανατολισμο. Επισης τι αλλο πρεπει να κανω για να το βοηθησω κ να το προφυλαξω. Καημο το εχω να καθομαι το βραδυ στην βεραντα μου κ να απολαμβανω το αρωμα του. Σας ευχαριστω.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Σεπτεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Κατερίνα. Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψεις στις αρχές του φθινοπώρου το νυχτολούλουδο σου. Πάντως φρόντιζε να μην το ποτίζεις καθημερινά γιατί το υπερβολικό πότισμα δημιουργεί προβλήματα όπως κιτρίνισμα στα φύλλα και σαπίσματα στις ρίζες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Tonia 9 Σεπτεμβρίου 2019

Το δικό μου έχει κιτρινισει στις μύτες του φύλλου το έχω σε πήλινη γλάστρα και σε σημείο που δεν το χτυπάει αέρας

Απάντηση
σχολιαστής
Ρανια 2 Ιουλίου 2019

Καλησπέρα σας,
Έχω νυχτολούλουδα στην αυλή σε γλάστρα. Έχει γεμίσει, ειδικά στην πίσω πλευρά των φύλλων του κάτι άσπρα, φαίνονται σαν χνούδι αλλά αν τα πιάσεις μπορεί να είναι και μαλακό πολύ σκουλίκι. Δεν ξέρω αν μπορώ να σας στείλω φωτό. Το ψεκάζω με το γνωστό μίγμα πράσινο σαπούνι/οινόπνευμα γιατι προσπαθώ αν γίνεται να αποφεύγω τα χημικά και λόγω των κατοικιδίων μας αλλά μπααααα….. Έχετε να προτείνετε κάτι; Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Ιουλίου 2019

  Καλημέρα Ράνια. Ψέκασε το νυχτολούλουδο σου με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις και επανέλαβε σε δέκα μέρες. Θα ψεκάσεις κατά το σούρουπο που έχει πέσει ο ήλιος και η θερμοκρασία είναι σίγουρα κάτω από 30οC.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.