Πώς διατηρούμε φρέσκα τα λαχανικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Πώς διατηρούμε φρέσκα τα λαχανικά για περισσότερες μέρες

Η διατήρηση των κηπευτικών αφού τα κόψουμε από τον κήπο, είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα τους κατά την καλλιέργεια. Όσοι έχουμε καλλιεργήσει λαχανικά στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, γνωρίζουμε ότι κάθε φυτό χρειάζεται ξεχωριστή περιποίηση για να μας δώσει νόστιμους καρπούς.

Αφού φροντίσουμε προσεκτικά τα λαχανικά μας στον κήπο και έρθει η εποχή της συγκομιδής, τις περισσότερες φορές η παραγωγή είναι αρκετά μεγάλη για να μπορεί να καταναλωθεί άμεσα. Μετά το κόψιμο των λαχανικών μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα αποθηκεύσουμε με τον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να μην χάσουν τη γεύση τους και να μπορέσουμε να τα απολαύσουμε φρέσκα και δροσερά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουμε στον κήπο για να έχουμε υψηλής ποιότητας λαχανικά και σε όσα πρέπει να προσέχουμε κατά την αποθήκευση, σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά με ποιους τρόπους μπορούμε να διατηρήσουμε τα λαχανικά φρέσκα στο σπίτι μας και να απολαύσουμε χωρίς απώλειες τα προϊόντα του λαχανόκηπου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαφήμιση

1. Τι προσέχουμε κατά την καλλιέργεια προκειμένου να έχουμε υψηλής ποιότητας φρέσκα λαχανικά;

Οι κυριότερες πρακτικές που εφαρμόζουμε κατά την καλλιέργεια των λαχανικών τους για να τα διατηρήσουμε φρέσκα μετά τη συγκομιδή είναι οι εξής:

  • Αποφεύγουμε την αμμωνιακή λίπανση σε χρόνικές περιόδους κατά τα τελευταία στάδια καλλιέργειας. Τα αμμωνιακά λιπάσματα συντελούν στη μειωμένη δυνατότητα συντήρησης των λαχανικών, καθώς και στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που προκαλούν σαπίσματα μετά τη συγκομιδή.
  • Διακόπτουμε το πότισμα λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού, του σκόρδου και της πατάτας για να έχουν καλύτερη ωρίμανση και μείωση του ποσοστού υγρασίας του καρπού. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε το σάπισμα κατά την αποθήκευση και το ανεπιθύμητο φύτρωμα τους.
  • Φροντίζουμε να ποτίζουμε τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το αντίδι και το σέσκουλο την προηγούμενη μέρα της συγκομιδής. Συγκομίζουμε τα φυλλώδη λαχανικά νωρίς το πρωί για είναι δροσερά με τραγανά και πεντανόστιμα φύλλα.
  • Κόβουμε τα φύλλα σε παντζάρια και καρότα αμέσως μετά τη συγκομιδή για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη περίοδο συντήρησης και αποφυγής ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών του φυλλώματος που δημιουργούν σαπίσματα.
  • Εφαρμόζουμε προληπτική προστασία από έντομα και ασθένειες σε τακτικά διαστήματα, κατά την καλλιέργεια των λαχανικών, για να εξασφαλίσουμε υγιείς καρπούς που δεν θα εμφανίσουν ποιοτική υποβάθμιση κατά την αποθήκευση τους μετά τη συγκομιδή.
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο

2. Πώς αποθηκεύουμε τα λαχανικά ώστε να τα συντηρήσουμε φρέσκα για περισσότερο καιρό;

Οι πρακτικές αποθήκευσης που βοηθούν στη διατήρηση των λαχανικών για μεγαλύτερο διάστημα είναι οι ακόλουθες:

  • Αποφεύγουμε το πλύσιμο μετά τη συγκομιδή για τα φυλλώδη λαχανικά. Ο καλύτερος τρόπος για να τα διατηρήσουμε είναι να τα τυλίξουμε σε χαρτί και να τα τοποθετήσουμε σε νάυλον σακούλα για να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Γενικότερα, δεν πλένουμε τα λαχανικά μετά τη συγκομιδή, αρκεί να τα καθαρίζουμε από χώμα και σκόνες χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί.
  • Οι ντομάτες και τα ντοματίνια διατηρούνται καλύτερα σε εσωτερικό δροσερό σκιερό χώρο και σε καμία περίπτωση στο ψυγείο. Πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα δεν μπαίνουν επίσης στο ψυγείο, αλλά σε εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο σχετικά δροσερό, σκοτεινό που εξασφαλίζει καλή κυκλοφορία του αέρα.
  • Καλύπτουμε με διαφανές ναύλον τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια και τα λάχανα για να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο, ενώ το σέλινο και το σέλερι το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο για να το διατηρήσουμε περισσότερο καιρό στο ψυγείο.
  • Μπορούμε να διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα πιπεριές, φασολάκια, μπρόκολο, λάχανο, σέλερι, κρεμμύδια και μελιτζάνες αποθηκεύοντας τα στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα ρίξουμε για πολύ λίγο χρόνο σε βραστό νερό.

3. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη σωστή αποθήκευση των λαχανικών

Αποφεύγουμε να βάλουμε μαζί στο ψυγείο ή σε χώρο αποθήκευσης λαχανικά μαζί με φρούτα, καθώς αρκετά φρούτα όπως το αχλάδι, το μήλο, η μπανάνα και το αβοκάντο παράγουν το αέριο αιθυλένιο κατά την αποθήκευση τους που μειώνει σημαντικά το χρόνο διατήρησης των λαχανικών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ