Καταπολέμηση του ρυγχίτη της ελιάς

ρυγχιτης ελιας καταπολεμηση

Ο ρυγχίτης είναι ένα μικρό σκαθάρι καστανοκόκκινου χρώματος που κάθε χρόνο δημιουργεί προβλήματα στην καλλιέργεια της ελιάς.

Γνωστός και ως μπίμπικας, ο ρυγχίτης προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς της ελιάς, σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, καθώς επίσης σε ποικιλίες αγριελιάς.

Πρόκειται για ένα μικρό κολεόπτερο, μεγέθους περίπου μισού εκατοστού, με χαρακτηριστικό μακρύ ρύγχος που τρυπάει και τρέφεται τον καρπό της ελιάς προκαλώντας καρπόπτωση.

Αν και δεν προκαλεί τόσο σημαντική ζημιά στα ελαιόδεντρα όσο ο δάκος της ελιάς, ο ρυγχίτης αποτελεί πρόβλημα που συχνά χρειάζεται καταπολέμηση.

Είναι σημαντικό να εντοπίζουμε έγκαιρα την προσβολή από ρυγχίτη στην καλλιέργεια της ελιάς για να κάνουμε άμεσα την κατάλληλη αντιμετώπιση του εντόμου.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι ζημιά κάνει στα ελαιόδεντρα, καθώς και με ποιο τρόπο γίνεται η βιολογική καταπολέμηση του ρυγχίτη για να προστατέψουμε τις ελιές μας.

Διαφήμιση

1. Τι ζημιά κάνει ο ρυγχίτης στην καλλιέργεια της ελιάς;

Την περίοδο της άνοιξης, ο ρυγχίτης προσβάλλει και το φύλλωμα της ελιάς, καθώς τρέφεται από τα τρυφερά φύλλα και από τις κορυφές της νέας βλάστησης.

Η πιο σημαντική ζημιά που κάνει ο ρυγχίτης στα ελαιόδεντρα είναι ότι προσβάλλει τους καρπούς της ελιάς τόσο για να τραφεί όσο και για να αφήσει τα αβγά του.

Ως αποτέλεσμα, ο ρυγχίτης μπορεί να προκαλέσει σημαντική πρώιμη καρπόπτωση και μείωση της συγκομιδής.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής από ρυγχίτη στα ελαιόδεντρα είναι ξηρές τρύπες που θυμίζουν κρατήρα πάνω στην επιφάνεια των νεαρών καρπών.

ρυγχιτης ελια συμπτωματα
Οι χαρακτηριστικές ξηρές τρύπες που θυμίζουν κρατήρα και μαρτυρούν την παρουσία ρυγχίτη στις ελιές.

2. Πώς παρακολουθούμε τους πληθυσμούς του ρυγχίτη στις ελιές;

Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά τους πληθυσμούς του ρυγχίτη στα ελαιόδεντρα, ιδιαίτερα, αμέσως αφού ολοκληρωθεί η καρπόδεση της ελιάς.

Συγκεκριμένα, τινάζουμε τα λεπτά κλαδιά του ελαιόδεντρου σε μία πλαστική λεκάνη, νωρίς το πρωί, πριν ανατείλει ο ήλιος, καθώς σε αυτή τη φάση παραμένει αδρανές το έντομο του ρυγχίτη.

Αν μετά το τίναγμα ενός κλαδιού, εντοπίσουμε περισσότερα από 3-4 έντομα του ρυγχίτη, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνουμε άμεσα κάποια επέμβαση για την καταπολέμηση του εντόμου.

3. Πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση του ρυγχίτη;

Η καταπολέμηση του ρυγχίτη συστήνεται να γίνεται προληπτικά, αμέσως μετά την καρπόδεση, σε ελαιώνες που έχει παρατηρηθεί σημαντική προσβολή τα τελευταία δύο χρόνια.

Διαφορετικά, όταν εντοπίσουμε υψηλούς πληθυσμούς του ρυγχίτη, κατά την περίοδο ανάπτυξης του ελαιόκαρπου, γίνεται καταπολέμηση με τους κατάλληλους ψεκασμούς του φυλλώματος.

Για την καταπολέμηση του ρυγχίτη, ψεκάζουμε με εγκεκριμένα βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Θερινός πολτός
Τι είναι ο θερινός πολτός και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

4. Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση του ρυγχίτη

Με τους κατάλληλους ψεκασμούς, η αντιμετώπιση του ρυγχίτη στις ελιές μπορεί να συνδυαστεί με την καταπολέμηση και άλλων εντόμων, όπως του δάκου της ελιάς και του πυρηνοτρήτη της ελιάς.

ελια καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΑΡΜΑΚΟΥΠΗΣ
    06/10/2023

    Καλησπέρα σας.Έχω ένα κτήμα με ελιές στην περιοχή Τριφυλίας και ταλαιπορούμαι κάθε χρόνο απο τα χόρτα. Τι πρέπει να κάνω για την οριστική εξοντωσή τους? Βάζω καταστροφέα 2 φορές το χρόνο και είναι ασύμφορο.Ευχαριστώ.

  2. Κων/νος Χουσιάδας
    23/07/2023

    Οι παλιοί έβαζαν ρετσίνι γύρω από τον κορμό να κολλάνε ο ρυγχίτης και ο ωτιόρυγχος. Εγώ βάζω κολλητική ταινία διπλής όψεως

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ