εικόνα

Καλιμπραχόη, για κρεμαστά καλάθια

Καλιμπραχόη για κρεμαστά καλάθια

Καλιμπραχόη, για κρεμαστά καλάθια

Η καλιμπραχόη είναι ένα λουλούδι ιδανικό για κρεμαστά καλάθια ή για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη. Είτε σε μπαλκόνι, αυλή, βεράντα ή κήπο, χαρίζει απλόχερα πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Χαρακτηρίζεται από πλούσιο φύλλωμα και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη, με μικρά σωληνοειδή άνθη, σαν μικρές πετούνιες, διαμέτρου 5-7 εκατοστών, σε πολλά χρώματα. Η ανθοφορία διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Αν και πολυετής, συνήθως ζει για δυο με τρία χρόνια.

 

Τι συνθήκες θέλει η καλιμπραχόη;
 
Η καλιμπραχόη ταιριάζει απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, καθώς απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια και έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό για να χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Σχετικά με το υπόστρωμα ανάπτυξής της, αν τη φυτέψετε στο έδαφος θέλει καλοσκαμμένο χώμα και ενσωμάτωση κομπόστ. Αν την φυτέψτε σε κρεμαστό καλάθι, γλάστρα ή ζαρντινιέρα, επιλέξτε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα και εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση.

 

Tι πότισμα και λίπανση θέλει η καλιμπραχόη;
 
Η καλιμπραχόη έχει μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, καθώς δεν της αρέσει η υπερβολική υγρασία ή ξηρασία. Όμως, οι καλιμπραχόες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια απαιτούν συχνότερο πότισμα, κάθε 1-2 μέρες. Σχετικά με τη λίπανση, για την καλιμπραχόη στο έδαφος, μια φορά την άνοιξη και μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού είναι αρκετή, ενώ την καλιμπραχόη σε κρεμαστό καλάθι θα πρέπει να τη λιπαίνετε συχνότερα, μια φορά τον μήνα, από την άνοιξη ως μέσα φθινοπώρου.

 

Κι ένα μυστικό για την καλιμπραχόη
 
Η καλιμπραχόη, αν και συγγενεύει με την πετούνια, είναι διαφορετικό είδος. Ανήκει στην οικογένεια των σολανειδών, όπως η πατάτα, η τομάτα και η πιπεριά. Κατάγεται από τη Νότια Αμερική και τη συναντάμε αυτοφυή από τη Νότια Βραζιλία μέχρι το Περού και τη Χιλή.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.